Achtergrond groepsreis Marokko

Een groepsreis door Marokko, het land van Koning Mohammed VI, heeft de hedendaagse toerist veel te bieden. Prachtige berglandschappen, een zonnig klimaat en authentieke steden; dit is slechts een greep uit de betoverende wereld van Marokko. Geniet er van heerlijke couscous en thee met munt en veel suiker en bezoek 's avonds een van de tientallen eetkraampjes op het centrale plein in Marrakech.

Natuur

Tijdens je groepsreis zul je merken dat Marokko vier verschillende natuurlijke landschappen heeft. Evenwijdig aan de Middellandse Zeekust vinden we het Rifgebergte. Een rotsige kust met bergketens. Het Atlasgebergte, de Hoge Atlas, bestaat voornamelijk uit een serie hoge plateaus. De hoogvlakte van Oost Marokko bestaat uit een steppe in de regenschaduw van de Atlasketens. Wanneer je van het Atlasgebergte naar het zuidoosten afdaalt, ligt op een hoogte van ongeveer 1500m een plateaulandschap dat door een breuklijn gescheiden wordt van de Sahara. Bewegingen van de aarde langs deze lijn veroorzaken soms hevige aardbevingen. Tot slot onderscheiden we in het noordwesten van de Atlas drie landschapsvormen: een vruchtbare kustvlakte, een droog, steppeachtig minder vruchtbaar plateau en een strook aan de voet van het gebergte.

Marokko


Cultuur ( bevolking)

Het grootste deel van de Marokkaanse bevolking woont ten westen van de Atlas. Ongeveer driekwart van de huidige Marokkaanse bevolking is van Berberse afkomst. Inwoners van Arabische afkomst vormen de op een na grootste etnische groep. De Joodse minderheid is in de 20e eeuw sterk afgenomen en telde aan het begin van de 21e eeuw slechts 7000 mensen.
De officiële schrijftaal in Marokko is het Arabisch. De spreektaal is het Marokkaans Arabisch. 60% van de bevolking spreekt deze taal, die in vele opzicht afwijkt van het standaard Arabisch. Frans is de tweede voertaal en neemt een belangrijke plaats in het openbare leven van Marokko in. In het noorden spreekt men nog Spaans en ook worden er verschillende berbertalen gesproken.

De stad Casablanca is het centrum van de handel en industrie en tevens de grootste haven. Rabat is de hoofdstad van Marokko; hier is ook de regering gevestigd. Andere belangrijke (toeristische) steden zijn Tanger, Fez, Marrakech en Agadir.

Wist je dat....

 • De Marokkaanse keuken een van de meest gevarieerde keukens ter wereld is?
 • De enige aap in Marokko, de magot, zeldzaam is geworden? Dit is voornamelijk het gevolg van kaalslag van het langzaam verminderende bosareaal.
 • De populairste drank in Marokko thee met munt is? Dit wordt vaak 'Marokkaanse whisky' genoemd
 • Veel Marokkaanse steden een moussem (jaarlijkse bedevaart) hebben, ter ere van de plaatselijke heilige, gepaard met feestelijkheden, waaronder vaak een afsluitende fantasia (ruiterspel)?

Geschiedenis Marokko

Tijdens je groepsreis door Marokko word je meegenomen langs de veelzijdige Marokaanse geschiedenis. In 1956 verklaarde Marokko zich onafhankelijk van Frankrijk, waarmee het land een zelfstandige staat werd. Ook de Spanjaarden erkenden vrijwel gelijktijdig met Frankrijk de onafhankelijkheid van Marokko door een serie aparte verdragen die gesloten werden met het land. Echter, Spanje hield zowel de noordelijke enclaves Ceuta en Melilla, de zuidelijke enclave Ifni en de Westelijke Sahara onder haar macht. Op 30 juni 1969 besloot Spanje Ifni aan Marokko over te dragen; de Westelijke Sahara bleef in Spaanse handen.

In 1999 besteeg de huidige koning Mohammed VI de troon. Hij was daarmee de achttiende koning van de dynastie der Alawiten, het koningshuis dat Marokko regeert sinds 1666. Hij wordt gezien als een moderne koning die het land wil moderniseren en daarnaast ook opkomt voor de armen. Hij gaf bovendien de vrouwen in het land meer rechten.

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Marokko
Marokko is een prachtig land om een rondreis te maken. Het weer is goed en de gastvrijheid is er in overvloed. Marokko heeft twee kanten, zo zijn er de steden zoals Casablanca en Marrakech. De andere kant van Marokko is het platteland, de bergen en landbouwgrond. Een land dat bij uitstek geschikt is om groepsreizen te maken. 

Marokkanen spreken een mix van Arabisch, Berbers, Engels en Frans. Marokko bestaat voornamelijk uit Arabieren en Berbers of een mengsel van die twee. Berbers wonen vooral in bergachtige gebieden van het land.  Marokko heeft alles om je te overweldigen met de prachtige kleuren, geuren en geluiden van het islamitische Afrika

Een stel bruisende souks en specerijen markten, prachtige moskeeën, witgekalkte zeezijde steden en middeleeuwse stadscentra. Met een variërend uitzicht van besneeuwde bergtoppen in de Hoge Atlas naar de eindeloze zandduinen van de woestijn, niemand hoeft zich te vervelen in dit prachtige land.


Woestijnen en stranden in Marokko

Marokko heeft vele stranden. De meest bezochte stranden zijn niet ver van de steden, met name aan de Atlantische kust. Daarnaast zijn er vele anderen stranden waar de natuur ongerept is. Op de stranden kan je genieten van het zwemmen, ontspannen en watersporten. Naast de stranden bied Marokko ook vele woestijnen aan. Stel jezelf voor om op een kameel te wandelen door de woestijn. Er is niets om je heen en alles wat je kunt horen zijn de voetstappen van het kameel op het zachte zand.

Marokko is een land vol tradities

Het grootste evenement op de marokkaanse kalender is de maand van de Ramadan. Hierin vasten moslims gedurende de dag. Groepsreizen in deze tijd is heel goed mogelijk. Alcoholgebruik is niet verboden voor toeristen tijdens de ramadan, er zijn genoeg restaurants en bars waar alcohol geschonken wordt.

Er zijn 6 groepsrondreizen naar Marokko die voldoen aan jouw wensen
 • Groepsrondreis Marokko Hoogtepunten Zeg salaam aleikum tegen Marokko
  • De meest complete reis om de mooiste hoogtepunten van Marokko te beleven
  • Bezoek aan de Koningssteden Rabat, Meknes en Fès
  • Overnachting nabij de prachtige zandduinen van Erg Chebbi

  Gegarandeerd vertrek op:
  01 mrt , 05 apr - alle vertrekdata

  14 dagen
  vanaf € 1.089,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Marokko Totaal Drink muntthee en slaap in de woestijn
  • De meest complete reis waarin je zowel bekende als minder bekende plaatsen aandoet
  • Op de rug van een kameel de zonsondergang tegemoet
  • Het prachtige blauwe stadje Chefchaouen in het Rifgebergte

  Gegarandeerd vertrek op:
  12 mrt , 09 apr - alle vertrekdata

  22 dagen
  vanaf € 1.398,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Marokko. De hoogtepunten van midden- en zuid Marokko Kasbah’s, steden, kamelen en verse vis
  • Een scherp geprijsde rondreis die de mooiste hoogtepunten van Marokko aandoet
  • Zeer afwisselende reis: steden, zandduinen, palmtuinen en bergen
  • Bezoek aan de prachtige steden zoals Marrakech, Essaouira en Taroudant

  Gegarandeerd vertrek op:
  21 feb , 18 sep , 19 feb - alle vertrekdata

  10 dagen
  vanaf € 859,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Marokko Comfort Plus Comfortabel en onbezorgd door het land vol mysteriën
  • De meest comfortabele en afwisselende reis door steden, zandduinen, palmtuinen en bergen
  • Bezoek aan de vier Koningssteden Marrakech, Rabat, Meknes en Fès
  • Comfortabele overnachting in een eigen bedoeïenentent in de zandduinen van Erg Chebbi

  Gegarandeerd vertrek op:
  03 apr - alle vertrekdata

  Comfort-Plus
  14 dagen
  vanaf € 1.499,- inclusief CO2-compensatie
  Bekijk deze reis

  Gegarandeerd vertrek op:
  03 apr - alle vertrekdata

 • Groepsrondreis Marokko wandelreis Langs berberdorpen en kasbah's
  • Volkomen andere wereld dichtbij
  • Vierdaagse wandeltocht met ezels door het ruige Saghro gebergte
  • Mooie wandeling in de Todrakloof
  13 dagen
  vanaf € 1.199,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Marokko Go-26 Actieve jongerenreis door indrukwekkend Marokko
  • Op reis met onze Belgische partner Joker
  • Reis met leeftijdsgenoten door Marokko
  • Per dromedaris en jeep door de magische woestijn
  Blijf op de hoogte
  17 dagen
  Reis binnenkort boekbaar
 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

Reisverhalen

 • Reisvideo: Magisch Marokko

  Midden-Oosten en Noord-Afrika, 16-12-18

  Jetske Kalwij is 27 jaar en oprichtster van het blog Veganfittie. Zij schrijft over duurzaamheid en een vegan- en sportieve levensstijl. Onlangs maakte zij een groepsreis naar Marokko en heeft...

  Lees verder
 • Mixed Marokko

  Midden-Oosten en Noord-Afrika, 17-07-18

  Noura Harrath is reisbegeleider en heeft haar roots in Tunesië liggen. Noord-Afrika en het Midden Oosten zijn voor haar plekken waar niets stil heeft gestaan en waar zoveel culturen samen een smelt...

  Lees verder
 • Rozengeur en maneschijn in het zand van de Sahara woestijn

  Midden-Oosten en Noord-Afrika, 15-05-18

  Tessa van de Ven is reisbegeleider en heeft een enorme passie voor natuurreizen en niet-westerse culturen. Dit keer verkent ze de mystiek en magie van het sprookjesachtige Marokko en brengt ze vers...

  Lees verder
 • Marokko: manieren en gebruiken

  Midden-Oosten en Noord-Afrika, 10-01-17

  Slechts vier uurtjes vliegen en je bent er al: Marokko. Je waant je hier in een compleet andere omgeving! Niet alleen de omgeving is anders, ook de manieren en gebruiken van de inwoners van het lan...

  Lees verder
 • Fietsavontuur Marokko

  Midden-Oosten en Noord-Afrika, 12-09-16

  Ga je op vakantie naar Marokko, dan ben je zeker van een unieke reis. Hoewel dit Noord-Afrikaanse land maar vier uurtjes van ons vandaan is, waan je je eenmaal daar in een compleet andere wereld....

  Lees verder
 • Met de familie naar Marokko

  Midden-Oosten en Noord-Afrika, 22-06-16

  Het land van Koning Mohammed VI – beter bekend als Marokko – is minder ver dan je denkt; een paar uur vliegen en je staat al midden in deze compleet andere wereld. Smalle straten, traditionele gere...

  Lees verder
 • Mystiek Marrakech

  Midden-Oosten en Noord-Afrika, 08-03-16

  Marrakech is een reden op zich om af te reizen naar het mooie Marokko. Deze stad is een juweel van Marrokaans-islamitische bouwkunst. Je vindt hier van alles op het gebied van cultuur, geschiedenis...

  Lees verder
image

Hoogtepunten rondreis Marokko


De bijna mythologische, oriëntale koningssteden, met hun labyrinten van markten, overweldigende geuren en kleuren, een warme bries vanuit de Sahara of gewoon een heerlijk kopje zoete mint thee. Allemaal redenen om naar Marokko te gaan.

Natuur in Marokko

Midelt

Bij een rondreis door Marokko zal je er al snel achter komen dat de natuur in dit Noord-Afrikaanse land erg divers is. Alleen al tijdens de rit naar Midelt kun je deze enorme verscheidenheid aanschouwen. Waar je eerst langs prachtige groene velden rijdt, die met hun groene cipressen een mediterraan gevoel overbrengen, bereik je al snel het Atlas gebergte. Midelt ligt aan de voet van deze imposante bergtoppen.

Midelt

Dadèskloof

De enorme Vallée de Dades, ook wel de Dadeskloof genoemd is gelegen tussen het Andes gebergte en de Djebl Sarhro. Ondanks dat deze kloof een stuk kleiner is dan de Grand Canyon is deze kloof toch nog behoorlijk groot. Langs de kloof groeien veel dadel- en walnotenbomen. Neem vooral onderin de kloof eens de tijd om je voeten te koelen met het smeltwater dat vanuit de bergen door het riviertje stroomt.

Hoge atlas

Een trektocht door dit gedeelte van het Atlasgebergte laat je de cultuur van de Berbers zien die onaangetast is door arabieren en westerlingen. Steek de Hoge Atlas door via een spectaculaire weg. Ga door de 'Tunnel des Legionnairs", door de Fransen gebouwd en lang de enige weg van noord naar zuid door de bergen. Ten zuiden van de bergen begint de woestijn echt.

Atlasgebergte

Steden tijdens je rondreis Marokko

Marrakech

Marrakech wordt ook wel ‘de Rode stad’ genoemd omdat de stadsmuren en huizen van rode leem zijn gemaakt. Marrakech is de belangrijkste van de vier koningssteden. Je waant je er in de sferen van duizend-en-één-nacht. Rondlopen door de sfeervolle medina (de oude stad) en de souks is een 'plezier voor het oog', zoals de verkopers plachtten te zeggen. De stad heeft de bezoeker veel te bieden. In de moderne wijk vind je cafeetjes en dansgelegenheden, ten noorden van het centrum de exotische tuin van Marjorelle. Op verschillende plekken in de stad vind je traditionele hamams, waar je een scrubbeurt of massage kan ondergaan. Het centrale plein Djemaa el Fna wordt 's avonds omgetoverd in een openluchtrestaurant en een circus te gelijk. De kleuren, geluiden en geuren maken dat het plein elke avond vol mensen is.

Marrakech


Casablanca

Casablanca wordt letterlijk vertaald als “Wit Huis”, vanwege het grote aantal witte huizen die de stad rijk is. Met ruim 5.550.000 inwoners is Casablanca de grootste stad van Marokko. Daarnaast is Casablanca een hele belangrijke stad vanwege de ligging aan de Atlantische oceaan en de haven die daaraan gelegen is.

Meknes

In Meknes zijn naast de Medina ook de ruïnes te vinden van het koninklijk paleis. Hierom heeft UNESCO deze stad op de werelderfgoedlijst gezet. Wanneer het in de avond begint te schemeren lopen de pleinen vol met acrobaten, vuurspuwers en kooplui waarbij de sfeer erg gemoedelijk en vrolijk is. Meknes is de op vijf na grootste stad van Marokko en is op economisch gebied vooral belangrijk voor het verhandelen van olijven, muntthee en wijn.

Meknes


Fez

De stad Fez heeft een rijke geschiedenis die dateert tot ver voor het geboortejaar van Christus waarmee het de oudste Koningsstad is van Marokko. Het is zelfs één van de oudste nog bewoonde grote steden ter wereld! De mooiste bezienswaardigheid in Fez is eigenlijk de stad zelf. Er zijn enkele musea te vinden maar het oude stadscentrum dat bruist van het leven is toch echt een plek waar je moet zijn geweest bij een bezoek aan Marokko. Trek vooral geen uitgebreid plan in Fez maar laat je leiden door wat je ogen en oren tegemoet komen.


Essaouira

In de kleurrijke haven van Essaouira staat alles in het teken van de visvangst. Als je langs het immense strand loopt kun je naast de vele surfers, ook een verzameling aan kleine vissersbootjes zien dobberen op het water. Deze vissersbootjes zie je na een tijdje richting wal varen, waar ze de verse visvangst aan land brengen.. Het is dan natuurlijk helemaal lekker om bij één van de eetstalletjes vers gevangen vis te eten.

Essaouira


Beste reistijd rondreis Marokko

Het voor- en najaar zijn qua temperatuur het prettigst, alhoewel het in de woestijn en in de bergen in januari en februari ’s nachts ook flink kan afkoelen. In de winter kan de temperatuur overdag nog wel 20 °C worden, maar moet ’s nachts rekening gehouden worden met nachtvorst. We raden aan in deze periode laagjeskleding te dragen en voor ‘s avonds warme kleding mee te nemen.

Seizoenen

De seizoenen lopen in Marokko ongeveer gelijk aan de Nederlandse jaargetijden. Wel zijn de seizoenen extremer. In de zomer is het er bijvoorbeeld erg warm. 

Ramadan en Offerfeest

Reizen tijdens de ramadan zijn goed mogelijk, maar je kunt eventueel wel te maken krijgen met gesloten restaurants, attracties en winkels. Ook kan het op sommige plaatsen drukker zijn dan normaal, waardoor je iets langer onderweg bent. Hoe streng de ramadan wordt nageleefd verschilt per regio.

Marrakech

Marrakech, of Marrakesh is één van de vier koningssteden van Marokko. Er heerst een landklimaat met erg hete dagen in de zomer en een redelijk constante temperatuur in de rest van het jaar. Gedurende de winter daalt de temperatuur hard en kan het zelfs vriezen. 

image

Reistips rondreis Marokko

In Marokko is van alles te doen. Dwaal bijvoorbeeld over de kleurrijke souqs en medina's, maak een trektocht door het Saghro gebergte of maak een kameelrit door de woestijn.

Kameeltocht door woestijn Erg Chebbi

Alles aan het rijden op een kameel is een bijzondere ervaring. Van het opstappen tussen de bulten tot het daadwerkelijk blijven zitten tijdens het lopen, het is een hele beleving. Vooral de afwisseling tussen het zelf lopen tussen de zandduinen en het hobbelen op een kameel is erg afwisselend waarbij je als afsluiter aansluit bij de kok die de maaltijd bereid heeft op het kampvuur. Als je wilt hoef je geen tentje op te zetten vannacht en kun je slapen onder de heldere sterrenhemel. Als je bij zonsopkomst je ogen weer open doet kun je de machtig grote zandduinen aanschouwen die schaduwen werpen over de enorme zandvlaktes.

Watervallen van Ouzoud

Ruim honderd meter valt het water de diepte in waarna het zich op de onderliggende rotsen stort. Vooral in de lente, wanneer de rivier voornamelijk smeltwater uit de bergen bevat, zijn de watervallen zeer indrukwekkend te noemen.

Watervallen van Ouzoud

Djemaa el Fna

Dit plein, dat overdag overkomt als een normaal plein in de stad Marrakesh, laat een opvallend contrast zien wanneer de avond valt. Tientallen straatartiesten, acrobaten, waarzeggers en vuurspuwers komen het plein op en veranderen het in één grote attractie. Dit is zeker een bezoek waard, en vergeet niet wat lekkers te halen bij een van de vele eetkraampjes op het plein.

Djemaa el Fna


Grootste overdekte markt: Souq

De grootste overdekte markt van Afrika mag je niet overslaan als je ook maar een klein beetje houdt van shoppen. Naast dat je er uiteraard van alles kunt kopen zoals kippen, meubels en volkskunst, is er natuurlijk ook voldoende te zien. Een stukje verderop in de markt zijn houtbewerkers en leerlooiers bezig met het uitoefenen van hun ambacht.

Wandelen in de Saghro

De Saghro is een ruige bergketen en vormt de perfecte locatie voor een meerdaagse wandeltocht. Langs grote steile rotsen wandel je op geitenpaadjes steeds verder deze prachtige bergen op. In de avonden is het kijken naar de heldere sterrenhemel en het luisteren naar het zingen van de ezeldrijvers een unieke ervaring die je niet snel vergeet.

Saghro


Badderen in Agadir

Deze stad was vroeger een fort op een andere plaats, maar verdween vanwege een aardbeving. Inmiddels is deze stad opgebouwd op een andere plaats en een populaire badplaats geworden.

Tafraout

In dit plaatsje aan de voet van de voor-Atlas kan je kasbahs bewonderen, die zijn gehouwen uit zwarte, granieten rotsblokken. De kasbah werd vroeger gebruikt als woning voor het dorpshoofd, iedere stad bezit wel één. De blauwe stenen zijn net buiten Tafraout te vinden.

Tafraout


Naar boven
 

Winterdeals
Profiteer van €50 korting p.p.

De koude winterdagen in Nederland zijn een feit. Sneeuw, kou en regen.. Typisch Hollands winterweer. Droom je al weg naar een zonnig oord? Misschien boek je een mooie reis naar één van onze geselecteerde bestemmingen en ontvang je €50 korting per persoon