Een rondreis door de geschiedenis van Iran

Tijdens je rondreis door Iran neemt het land je 3000 jaar terug in de tijd. Het Achaemenidische rijk is een van de grootste rijken ter wereld geweest. In het jaar 330 voor Christus heeft Alexander de Grote het rijk veroverd en de beroemde stad Persepolis verwoest. Verschillende dynastieën hebben daarna over Iran geheerst tot in het begin van de 20e eeuw de Pahlavi's aan de macht kwamen. Hoewel de laatste shah veel moderne ontwikkelingen heeft doorgevoerd, was het een dictaroriaal bewind met een beruchte geheime politie. In 1979 is hij ten val gebracht en is Ayatollah Khomeini aan de macht gekomen en is Iran omgevormd tot een islamitische republiek met een zeer repressief karakter. Hoewel het huidige Iran wat vrijer is dan in de jaren onder Khomeini, is er nog steeds geen persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. De verkiezingen van 2009 zijn volgens de oppositie oneerlijk verlopen en sindsdien zijn er weer regelmatig demonstraties. 

Rondreis Iran: Geografie van Iran

In het noorden wordt Iran begrensd door Turkmenistan, Azerbeidzjan, Armenië en de Kaspische Zee. In het oosten door Afghanistan en Pakistan en in het zuiden door de Perzische Golf en de Golf van Oman. In het westen, ten slotte, grenst Iran aan Irak en Turkije. Iran bestaat uit een groot centraal plateau dat in hoogte varieert tussen de 1000 en 1500 meter boven zeeniveau. Het plateau bestaat uit zand- en rotsvlakten en grote zoutmoerassen. Behalve in het oosten en zuidoosten wordt het land begrensd door bergachtige gebieden. In het noorden van Iran, net ten zuiden van de Kaspische Zee, ligt het Elburzgebergte met toppen van meer dan 5500 meter. Het zuidoosten van Iran bestaat geheel uit woestijn. 

Iran


Klimaat in Iran 

Iran kent grote klimatologische verschillen. Grote delen van het binnenland en de regio rondom Teheran hebben een landklimaat met warme zomers en frisse winters. In Teheran loopt de temperatuur in juli gemiddeld op tot 37°C en valt er drie millimeter neerslag. In januari blijft de temperatuur in de hoofdstad gemiddeld iets onder de 0°C en valt er 46 millimeter neerslag. Aan de Perzische Golf heerst een subtropisch, droog klimaat, met temperaturen boven de 50°C.

Rondreis Iran: Rijke cultuur

Tijdens je rondreis door Iran zul je ontdekken dat het land een bijzonder rijke cultuur heeft  waarin oude en moderne elementen gecombineerd worden. In het land zelf wordt wel gezegd dat Iran drie invloeden moet zien te combineren. Die drie zijn de klassieke Iranese cultuur van het Perzische Rijk uit de Oudheid, de islam en de islamitische cultuur die de Arabieren brachten en de moderne westerse cultuur. Deze rijke cultuur zie je goed terug in de hoofdstad Teheran en in de steden Qom en Shiraz. 

Wist je dat?

 • Iran maar liefst 47 keer zo groot is als Nederland?
 • De belangrijkste vorm van Iranese schilderkunst de Perzische miniaturen zijn?
 • Iran 'land van de Ariërs' betekent? Zelfs toen de hele wereld nog over 'Perzië' sprak, noemden de Iraniërs hun land al 'Iran'.
 • 'Gaz' noga betekent en dit uit Esfahan komt?  
 • Toeristen in Iran heel vaak uitgenodigd worden om een kopje thee mee te drinken?

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Iran
Er zijn 3 reizen die voldoen aan jouw wensen
 • Groepsrondreis Iran De verrassing van het Midden-Oosten
  • Overnachtingen in comfortabele vier sterren hotels
  • Alle ontbijten zijn inbegrepen
  • Unieke combinatie tussen de hoogtepunten en verborgen plekken
  19 dagen
  vanaf € 1.999,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Iran De gastvrijheid van de halve wereld
  • Een volkomen andere wereld op slechts enkele uren vliegen
  • Overnachtingen in comfortabele hotels, vooral 4-sterren
  • Uitgebreid bezoek aan het mooie Persepolis (inclusief gids en entreegelden)
  14 dagen
  vanaf € 1.579,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Iran Hoogtepunten Zeg Salaam tegen Iran
  • Maak kennis met een volkomen andere wereld
  • Uitgebreid bezoek aan het mooie Persepolis (inclusief gids en entreegelden)
  • Bezoek aan de mooiste stad van Iran, Esfahan

  Gegarandeerd vertrek op:
  11 apr , 19 sep , 03 apr - alle vertrekdata

  Nieuwe reis
  9 dagen
  vanaf € 1.199,- inclusief CO2-compensatie
 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

Rondreis Iran

Misschien is Iran niet het eerste land waar je aan denkt als je op reis wilt, maar dit land zal je zeker verrassen. Het is slechts een paar uur vliegen hier vandaan, maar dan kom je ook gelijk in een totaal andere wereld terecht. Bezichtig de vele overblijfselen van het oude Perzische rijk en moskeeën met rijk versierde toegangspoorten die tot de top van de islamitische architectuur behoren. Iran is een authentieke reisbestemming, welke ook nog eens rustig te ontdekken valt zonder massatoerisme. Iraniërs zijn trots op hun cultuur en verwelkomen je graag in hun prachtige land. Een rondreis door Iran is absoluut de moeite waard om je in bucketlist te plaatsen.

Over onze reizen naar Iran

Onze rondreizen naar Iran kunnen door iedereen met een normale conditie gemaakt worden. Alle wandelingen zijn optioneel. Houdt er rekening mee dat alle vrouwen gedurende de gehele reis een hoofddoek op moeten en in bedekte kleding moeten lopen. Ook bieden wij diverse reizen naar Iran speciaal bestemd voor alleenreizenden / singles. Uiteraard kun je als single ook boeken op onze reguliere reizen, de verhouding tussen stellen en singles is ongeveer 50/50.

Reisverhalen

 • Verrassend Iran!

  Midden-Oosten en Noord-Afrika, 09-02-18

  Nynke de Vries is Product Manager en maakte een heel bijzondere rondreis door Iran. Ze beleefde het ene na het andere reisavontuur en vertelt ons in geuren en kleuren over het land van de gezellige...

  Lees verder
 • Eind september: start van de Muharram in Iran

  Midden-Oosten en Noord-Afrika, 06-09-17

  Eind deze maand, 21 september om precies te zijn, begint de Muharram in Iran; dit is de eerste maand van de islamitische kalender. Het is een van de vier heilige maanden van het jaar en dus ab...

  Lees verder
 • Wat je niet mag missen in Iran

  Midden-Oosten en Noord-Afrika, 05-09-16

  Iran staat misschien niet bovenaan je lijstje van landen die je wil bezoeken, voornamelijk door de conflicten in het Midden-Oosten, maar dit land is uitermate geschikt voor een relaxte rondreis en ...

  Lees verder
 • Waarom Iran?

  Midden-Oosten en Noord-Afrika, 22-08-16

  Annemieke van de Koppel bezocht samen met een collega het mysterieuze Iran. Een prachtig land, erg gesloten maar stiekem ook modern.Geboekt! Saskia en ik gaan 12 dagen met Sawadee naar Iran. Waarom...

  Lees verder
image

Rondreis Iran hoogtepunten

Een rondreis Iran brengt je langs vele hoogtepunten van dit mysterieuze land. Er zijn vele middeleeuwse steden te vinden, overblijfselen van het Perzische rijk en rijk versierde gebouwen die de top van de Islamitische architectuur tonen. We hebben hieronder een paar hoogtepunten voor je op een rij gezet.

Teheran

De hoofdstad van Iran, Teheran, is vooral beroemd om zijn fameuze bazaars in het zuiden van de stad, het voormalige paleis van de sjah en de vele parken die de stad telt. Verder zijn ook de volgende musea en bezienswaardigheden zeker een bezoek waard:  

 • Nationaal Museum van Iran De collectie van het museum omvat artefacten uit de Perzische Oudheid zoals aardewerk, metalen objecten, boeken en munten.
 • Het Tapijtenmuseum Het museum, opgericht in 1976, stelt een variëteit aan Perzische tapijten uit heel Iran tentoon, daterend van de 18de eeuw tot heden.
 • Nationaal Treasury Museum Dit museum heeft een indrukwekkende collectie juwelen en is gelegen in het centrum van Teheran.
 • Touchal / Tochal Op de berg Tochal ten noorden van Teheran bevinden zich 5 skigebieden. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad Teheran. Tevens heb je de mogelijkheid om met een kabelbaan de omgeving te verkennen. 
Teheran


Naghsh-e-Rostam

Vier enorme graven, die hoog in de rotsen zijn uitgehouwen, zijn hier te vinden. Men denkt dat hier Darius I, Darius II, Xerxes en Artaxerxes begraven liggen, dit kan echter niet bevestigd worden. Het is wel zeker dat het gaat om vier Achaemenidische vorsten. Vlak buiten Naghsh-e-Rostam is er nog een mysterieus bouwwerk te vinden. Ka'ba-ye Zartosht is een kubusvorming bouwwerk waarvan men niet weet waar het voor heeft gediend. Er zijn verschillende theorieën, van een bibliotheek tot aan een militair gebouw.

Naghsh-e-Rostam


Persepolis

Parsa was de oorspronkelijke naam, Persepolis is de naam gegeven door de Grieken en betekent ‘stad van de perzen’. De naam is echter niet helemaal correct, Persepolis was namelijk geen stad aangezien er nooit woonhuizen zijn gevonden. Het diende wel als ceremoniële hoofdstad van het Achaemenidische rijk. Het was uiteindelijk Alexander de Grote die deze stad heeft platgebrand, hierdoor zijn er geen intacte gebouwen meer te vinden, maar de ruïnes die hier staan zijn nog steeds indrukwekkend. 

Esfahan

Tijdens een rondreis door Iran kan een bezoek aan Esfahan niet ontbreken. Deze stad wordt ook wel de halve wereld genoemd, er zijn hier namelijk meesterwerken van kustenaars van over de hele wereld te vinden. De bekendste plek in deze indrukwekkende stad is het plein genaamd ‘Meidan Emam’, het is 560 meter lang en 160 meter breed, wat het één van de grootste pleinen ter wereld maakt. 

Esfahan


Qom

De stad Qom is vooral beroemd vanwege zijn religieuze universiteiten. Vele sjiieten die de islam willen bestuderen doen dat in Qom. Verder vind je in het centrum van Qom het graf van Masoumeh, de zuster van Imam Reza. Dit is een belangrijk heiligdom en pelgrims komen hier om het graf te eren en te bidden. Wanneer je om dit gebouw heen loopt kan je de geweldige mozaïeken, de minaretten en de beroemde gouden koepel bewonderen. In principe mag dit heiligdom niet door niet-moslims worden betreden, echter krijgt onze reisbegeleider meestal toestemming om op de binnenplaatsen van de verschillende moskeeën rond te kijken. 


Beste reistijd

Er wordt onderscheid gemaakt in het noorden en zuiden van Iran. Over het algemeen wordt het voor en najaar als beste reistijd gezien voor een rondreis door Iran. In het noorden is er sprake van een strenge winter en een witte kerst behoort gewoon tot de mogelijkheden, in het zuiden zal je hier geen last van hebben.

Reisadvies

De zomers in Iran zijn over het algemeen vrij warm, en dan voornamelijk in het zuiden waar temperaturen van rond de 40 graden geen rare verschijning zijn. April, mei, september en oktober zijn de beste maanden voor een rondreis door Iran. In deze maanden is er een aangename temperatuur van rond 20-25 graden in het noorden en 25-30 in het zuiden van het land. Kans op neerslag is het gehele jaar vrij klein, in de zomer valt er gemiddeld maar 3 millimeter neerslag. De zomer periode wordt dan ook vaak afgeraden voor een vakantie omdat het voor de meeste mensen niet te doen is om dan lang actief bezig te zijn.

Klimaat in Iran 

Iran kent grote klimatologische verschillen. Grote delen van het binnenland en de regio rondom Teheran hebben een landklimaat met warme zomers en frisse winters. In Teheran loopt de temperatuur in juli gemiddeld op tot 37°C en valt er drie millimeter neerslag. In januari blijft de temperatuur in de hoofdstad gemiddeld iets onder de 0°C en valt er 46 millimeter neerslag. Aan de Perzische Golf heerst een subtropisch, droog klimaat, met temperaturen boven de 50°C.

image

Rondreis Iran reistips 

Een rondreis door Iran brengt je al langs vele hoogtepunten, maar om het land verder te ontdekken kan je tijdens de rustdagen ook op pad gaan. Het land heeft een rijke geschiedenis met als hoogtepunt het Perzische rijk, sporen hiervan zijn dan ook vaak terug te vinden, zoals in de stad Qazvin, de vroegere hoofdstad van het Perzische rijk. Hieronder hebben we een paar reistips voor je uitgelicht waarvan wij denken dat ze je rondreis door Iran compleet maken.

De tombe van Shah-e-Cheragh 

In de stad Shiraz staat een heiligdom waar je als niet-moslim in mag, maar dan wel onder begeleiding. De tombe van Shah-e-Cheragh, tegenwoordig een belangrijk pelgrimsoord van de stad. De tombe ziet er van buitenaf al indrukwekkend uit, maar binnen is het helemaal schitterend. Bijna de gehele binnenkant is ingelegd met miljoenen stukjes gekleurd gespiegeld glas.

De tombe van Shah-e-Cheragh


Qazvin 

In de vrije middag tijdens je rondreis door Iran raden we het zeker aan om de stad Qazvin te bezoeken. Archeologische vondsten hebben aangetoond dat de stad zo’n 9000 jaar oud is, ten tijden van het Perzische rijk diende het als hoofdstad. Er zijn hier enkele gebouwen te vinden die dateren uit deze tijd, het bekendste gebouw daarvan is tegenwoordig een museum.

Yazd 

Gelegen op de oude zijderoute ligt de stad Yazd, volgens velen is dit de oudste aan één stuk bewoonde stad ter wereld. Door de unieke ligging is de stad veel onheil, zoals oorlogen en aardbevingen, bespaard gebleven. De stad kent amper hoogbouw, hierdoor is het uitzicht vanaf de daken adembenemend. We raden dit aan om te bekijken in de vroege ochtend als de zon op komt of juist bij het vallen van de nacht als de zon ondergaat.

Yazd


Wandeltocht in de bergen ten noorden van Teheran

Een optie tijdens je rondreis in Iran is een wandeltocht op de Tochal berg. Het is een pittige wandeling aangezien je een groot deel over steengruis loopt en je het laatste stuk flink moet stijgen. Het uitzicht dat je bovenop de berg van de stad Teheran hebt is het echter meer dan waard. Je hebt genoeg tijd om bij te komen van de klim naar boven, de afdaling is namelijk pas de volgende dag. Bovenop de berg verblijf je in een guesthouse, na de overnachting loop je dezelfde route naar beneden. 

Naar boven
 


Stem & Win 

Win een droomreis voor 2 personen

Laat ons weten welke bestemming jij het liefst zou willen ontdekken en maak kans op een reis naar het land van je keuze!