Beste reistijd Jordanië

Een groot deel van Jordanië bestaat uit een plateau met hoogtes tussen de zeven en de twaalfhonderd meter boven zeespiegel. Hierdoor is er in Jordanië sprake van twee verschillende klimaten; een mediterraan klimaat in het westen en verder in het land vind je een steppe- en woestijnklimaat. Daarom kan het van december t/m februari in het westen best koud en nat zijn. Vaak komt de temperatuur in deze maanden dan ook niet boven de 15°C uit. Houd er verder rekening mee dat het ’s nachts in de woestijn zeer koud kan zijn. Zorg dus voor warme slaapkleding! In het voor- en najaar liggen de temperaturen tussen de 25 en 35°C. In de zomermaanden raden wij echter af om een actieve rondreis te boeken in Jordanië; de temperaturen in de woestijn kunnen namelijk tot wel boven de 40°C stijgen! Daarom organiseren wij in deze periode dan ook geen reizen.  

In de maanden december t/m februari kan het zo zijn dat er sneeuw in de passen valt. Daarom kan het programma enigszins aangepast worden in verband met slechte- of niet begaanbare wegen. 

De seizoenen in Jordanië

De seizoenen in Jordanië kun je over het algemeen opslitsen in 4 delen:

 • Lente (1 maart t/m 31 mei):
  In de lente begint de temperatuur in Jordanië geleidelijk te stijgen na een relatief koele winterperiode. De gemiddelde temperatuur varieert tussen de 16 en 24 graden Celsius in deze periode, en er is over het algemeen sprake van weinig neerslag. In het begin van de lente kan het nog wel eens regenen, maar naarmate de periode vordert, wordt het steeds droger.
 • Zomer (1 juni t/m 31 augustus):
  De zomer in Jordanië kan erg heet zijn, vooral in de maanden juli en augustus. De temperaturen kunnen oplopen tot boven de 40 graden Celsius, vooral in de woestijngebieden. Het is daarom belangrijk om voldoende water te drinken en beschermende kleding te dragen als je naar buiten gaat. In de avond kan het wat afkoelen, maar nog steeds erg warm blijven.
 • Herfst (1 september t/m 30 november):
  In de herfst begint de temperatuur in Jordanië weer geleidelijk af te koelen na de hete zomerperiode. De gemiddelde temperatuur varieert tussen de 18 en 27 graden Celsius in deze periode, en er kan soms wat regen vallen. In de herfst is het vaak aangenaam weer om buiten te zijn.
 • Winter (1 december t/m 28 februari):
  In de winter kan het in Jordanië behoorlijk koud worden, vooral in de nachten. De gemiddelde temperatuur varieert tussen de 6 en 14 graden Celsius in deze periode, en er kan soms wat neerslag vallen. In de hoger gelegen gebieden kan er zelfs sneeuw vallen, wat voor mooie plaatjes kan zorgen. Het is aan te raden om warme kleding en regenkleding mee te nemen als je in deze periode naar Jordanië reist.

Beste reistijd Amman

Ben je van plan om Amman te bezoeken? Dan kun je het beste je vakantie in Jordanië in het voor- of najaar plannen. De beste reistijd valt in de maanden maart t/m mei en de maanden september en november. Over het algemeen ben je in deze reisperiodes verzekerd van aangename temperaturen. Echter kan de temperatuur in de zomer oplopen tot wel 40°C en in de winter heb je veel kans op lage temperaturen en veel neerslag. De koudste maand om naar Jordanië af te reizen is dan ook januari; de gemiddelde temperatuur is dan zo’n 8°C. 

Wat is de beste reistijd voor Petra?

De beste reistijd hangt af van persoonlijke voorkeuren en reisplannen. Over het algemeen zijn de maanden maart, april, oktober en november de beste maanden om Petra te bezoeken. In deze maanden zijn de temperaturen mild en aangenaam, met weinig regenval en weinig kans op extreme hitte. Het is echter belangrijk op te merken dat deze maanden ook hoogseizoen zijn, dus de toeristische trekpleisters kunnen drukker zijn en de prijzen hoger. 

Als je graag de extreme hitte vermijdt, dan is het beter om Petra te vermijden tijdens de zomermaanden (juni, juli en augustus) wanneer de temperaturen kunnen oplopen tot boven de 40 graden Celsius. Dit kan het verkennen van de omgeving onaangenaam maken.

Wanneer en hoe druk is het in Jordanië?

Over het algemeen bezoeken de meeste reizigers Jordanië in april en oktober. Toch kan het in maart, mei, juni, september en november t/m december ook aardig druk zijn. Het laagseizoen daarentegen valt in de maanden januari t/m februari en juli t/m augustus. De reden hiervoor is dat de weersomstandigheden in deze periodes een stuk slechter zijn. Daarom is de beste reistijd voor een vakantie naar Jordanië half maart t/m half mei en half september t/m half november.  

De Ramadan in Jordanië

Elk jaar vindt er in Jordanië de Ramadan plaats: de vastentijd voor moslims. In deze periode onthouden moslims zich van zonsopgang tot zonsondergang van eten, drinken, roken en gemeenschap. Tijdens uw reis door Jordanië zult u hier weinig tot geen hinder van ondervinden. Hotels serveren nog maaltijden op de reguliere tijden. Ook zullen er tal van restaurants overdag geopend zijn. Het kan zijn dat de openingstijden van specifieke bezienswaardigheden iets gewijzigd zijn, maar hier hoeft u tijdens uw bezoek geen last van te hebben.

Bekijk alle Jordanië rondreizen