Ontdek het paalvissen in Sri Lanka | Sawadee Reizen
< Terug naar overzicht
Paalvissen in Sri Lanka

Paalvissen in Sri Lanka

Sri Lanka is bij uitstek een bestemming voor het hele gezin: wilde dieren, witte stranden, korte afstanden en een fijne balans tussen natuur en cultuur. Na zo'n 12 uur vliegen kom je aan op het tropische eiland Sri Lanka. De dagen die komen zullen in het teken staan van zon, zee en familytime.

Pak de fiets

Als echte Hollander pak je ook op Sri Lanka de fiets; die kun je op de eerste dag huren om heerlijk langs de kanalen te f etsen. In de lagunes vangen lokale vissers krab, garnalen en kreeft. Ook in Polonnaruwa kun je een fietstocht maken. Onder begeleiding van een gids verken je het platteland. Je fietst door kleine dorpjes en maakt een stop voor een kopje thee en een lokale lunch. Een heel bijzondere ervaring. Als je van rijst en curry houdt, ben je in Sri Lanka op de juiste plek. Rijst is het belangrijkste onderdeel van de maaltijd; hier worden minimaal zeven gerechten bij geserveerd. Vlees, kip, vis, garnalen, ei en allerlei soorten groenten zoals boontjes, paprika, kool, pompoen, jackfruit en linzen. In de curry's, een mengsel van kruiden en specerijen, zit vaak knoflook. Dit ruik je nauwelijks dankzij de (ook veel gebruikte) kardemom die het typische luchtje weghaalt. Met een volle buik bezoek je aan het einde van een bijzondere dag een paar werkelijk schitterende boeddhistische ruïnes en kom je meer te weten over het boeddhisme, de grootste religie op het eiland.

Paalvissen

De paalvisser hoort, samen met de tempels, plantages en olifanten, tot de iconen van Sri Lanka. Het is een traditionele manier van vissen waarbij mannen op een paal in het water zitten als levende standbeelden. Doordat de vissers niet van hun plek komen, schrikken ze de vissen niet af. De visser houdt zich met één hand vast aan de houten paal terwijl hij met zijn andere hand zijn vislijn behendig hanteert. Paalvissers zijn ware acrobaten en het is dan ook een attractie om naar te kijken. Helaas is het een uitstervend beroep, al zijn er gelukkig nog genoeg vrijwilligers die een stok beklimmen.