Achtergrond van de Verenigde Staten 

Amerika is een indrukwekkend land. Grote wereldsteden worden afgewisseld met prachtige natuur. In totaal bestaat de Verenigde Staten uit 50 verschillende staten, één daarvan is de eilandengroep Hawaii welke een zeer populaire plek is.

Wist je dat? 

 • Het Hawaiiaanse alfabet maar 12 letters telt? 8 hiervan zijn medeklinkers.
 • Hawaï uit 137 eilanden bestaat? Hiervan zijn er maar 7 bewoond.
 • Hawaï als eilandengroep, de enige staat van Amerika is die nog steeds groeit? Dit komt door de vulkanische activiteit. 
 • In 1959 Hawaï de 50e staat van de Verenigde Staten werd? 
Hawaï


Geschiedenis van de Verenigde Staten

De oorspronkelijke bewoners, de indianen, leefden al duizenden jaren op het Amerikaanse continet voor Christoffel Columbus deze in 1492 ontdekte. 1492 wordt gezien als het begin van de geschreven geschiedenis van de Verenigde Staten. 

Nadat Christoffel Columbus Amerika had ontdekt, hadden de Spanjaarden nog geen intenties om het te koloniseren, ze waren op zoek naar goud. Het was pas in 1619 dat de eerste vestigingskolonie ontstond. De groep kolonisten groeide in de 17e eeuw snel. Deze groei ging vaak ten koste van de oorspronkelijke bevolking. In de 17e eeuw hadden ook de Engelsen een kolonie gesticht. Nederland begon in 1624 aan de bouw van een nieuwe nederzetting genaamd Nieuw Nederland.

Verschillende Europese grootmachten deelden de macht langs de gehele oostkust van Amerika. Het waren uiteindelijk de Engelsen die het sterkste waren en grote delen veroverde. Niet alleen de kolonies maar ook de oorspronkelijke bevolking werd aangevallen. Er was sprake van een steeds zwaardere belasting op de kolonies waardoor de roep om onafhankelijkheid steeds groter werd. Dit resulteerde uiteindelijk in een onafhankelijkheidsoorlog die door de dertien kolonies werd gewonnen. De bekende ‘Declaration of Independence’ werd na de oorlog geschreven en aanvaard. George Washington werd in 1789 de eerste president van de Verenigde Staten. 

Er volgde in 1812 nog een korte oorlog tegen de Engelsen. De Verenigde Staten bleef hierna lang buiten de Europese politiek. Na de strijd tegen de Engelsen begon de grote trek naar het Westen wat resulteerde in veel nieuwe staten. 1837 staat in het teken van een economische crisis en het jaar dat er een algemeen kiesrecht werd ingevoerd. Hiermee liep de Verenigde Staten voor op Europa. Er was veel spanning tussen het Noorden en Zuiden van Amerika wat in de 19e eeuw resulteerde tot een burgeroorlog. 

Er kwam in 1865 een einde aan deze bloederige burgeroorlog. De industrie kwam op in het Noorden en de industriële revolutie was later een feit. Voor de industrie waren er veel arbeidskrachten nodig waardoor de bevolking in die tijd snel groeide. Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog bleef de Verenigde Staten neutraal maar in 1917 verklaarde het toch de oorlog aan Duitsland. Ook aan het begin van de Tweede Wereldoorlog bleef de Verenigde Staten neutraal. Dit was na de aanval op Pearl Harbor echter niet langer mogelijk waardoor de Amerikanen opnieuw meededen aan een Wereldoorlog.

Na'pali


Geschiedenis van Hawaï 

Miljoenen jaren zijn de eilanden van Hawaï onbewoond gebleven. De Polynesiërs ontdekten in de 8e eeuw de eilandengroep en begon deze te koloniseren. Hawaï werd geregeerd door één koning en een aantal opperhoofden. Er waren vele oorlogen tussen de verschillende opperhoofden totdat koning Kamehameha I ze verenigde tot één koninkrijk.

Diezelfde periode betekende de komst van de Europeanen. De eerdergenoemde koning voerden een politiek van gastvrijheid voor vreemdelingen, mede door Europeaanse wapens kon de koning namelijk alle eilanden overnemen. Ondanks de strategische ligging bleef Hawaï nog lang onafhankelijk. In 1893 pleegden een aantal Amerikaanse suikerplantages een staatsgreep en openden de deur voor Amerikaanse inlijving. 

De komst van vele immigranten bracht politieke en sociale rust. Langzaamaan veramerikaniseerde Hawaï. Een aanval op Pearl Harbor gelegen in Hawaï zorgde ervoor dat Amerika mee deed aan de Tweede Wereldoorlog. In 1959 werd Hawaï de 50e staat van de Verenigde Staten.

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Verenigde Staten

Er is 1 wandelvakantiesreis naar Verenigde Staten die voldoet aan jouw wensen
 • 18 dagen
  vanaf € 5.990,- inclusief vlucht
  Bekijk deze reis

  Gegarandeerd vertrek op:
  31 okt - alle vertrekdata

 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

Reisverhalen

 • Welke Amerikaanse steden staan op jouw bucketlist?

  Noord-Amerika, 22-04-19

  Groot, groter, grootst! Dit is waar je al snel aan denkt als je je reis naar de VS aan het plannen bent. Amerika is het land van de onbegrensde mogelijkheden en de vrijheid. Tijdens je reis door de...

  Lees verder
 • Reizen in de Verenigde Staten

  Noord-Amerika, 04-12-18

  De Verenigde Staten is een mega groot land, maar dat wisten we natuurlijk al. De VS telt 50 staten en is met zijn 325 miljoen inwoners het op twee na grootste land ter wereld in bevolking. Qua oppe...

  Lees verder
 • Beleef het Wilde Westen

  Noord-Amerika, 20-11-18

  Een familiereis naar het Wilde Westen? Tijdens een spectaculaire 22-daagse familiereis bezoeken jullie de mooiste parken in het zuidwesten van de Verenigde Staten, zoals Yosemite, Zion, Bryce ...

  Lees verder
 • Yippiekajee, de hoogtepunten van southwest USA!

  Noord-Amerika, 08-08-17

  Mirjam van der Kooij -onze ervaren reisexpert- heeft al vele reizen gemaakt. Dit keer maakt ze een rondreis door het westen van de Verenigde Staten en is super –maar dan ook écht SUPER- enthousiast...

  Lees verder
image

Wandelvakantie Verenigde Staten hoogtepunten  

Tijdens een wandelvakantie ontdek je de bijzondere eilanden van Hawaï. Hieronder hebben we enkele hoogtepunten van deze wandelvakantie op een rij gezet.

Haleakala Nationaal Park

De naam Haleakala is Hawaïaans voor ‘huis van de zon’. De legende luidt dat de halfgod Maui hier de zon gevangen hield om de dag langer te later duren. In dit park vind je de grootst slapende vulkaan ter wereld, de Haleakalā-vulkaan. Tijdens onze wandeling ontdekken we de unieke landschappen rondom deze vulkaan. Op het hoogste punt van het eiland Maui, dat boven de wolken uitsteekt, genieten we van de zonsondergang. Vanwege het heldere zicht op de nachtelijke hemel is Haleakala één van de beste plekken in de Verenigde Staten voor astronomische observatie.

Haleakala nationaal park


Lahaina 

Het historische stadje Lahaina was ooit de hoofdstad van het koninkrijk Hawaï. Tegenwoordig is het een relaxte plek welke bekend staat om de traditionele Hawaiiaanse keuken. In de 19e eeuw was Lahaina één van de belangrijkste uitvalsbasissen voor de walvisvangst. Gelukkig is dit niet meer het geval en vind je er nu voornamelijk plezierboten. De bekendste toeristische plek is ‘Front Street’. Deze straat is gevuld met winkels en restaurants, vaak gericht op de vele toeristen die hier op en af komen.

Lahaina


Lili’uokalani Park 

Het Lili’uokalani park is vernoemd naar de laatste koningin van Hawaï. De Japanse tuinen die hier te vinden zijn zorgen voor een heerlijk relaxte sfeer. Het is de ideale plek om even tot rust te komen van een wandelvakantie over Hawaï voordat je in het vliegtuig stapt richting Brussel. De tuinen zijn gemaakt ter ere van de Japanse immigranten die naar Hawaï verhuisden om op de suikerplantages te werken. Terwijl je in het Lili’uokalani park bent, kan je via een voetgangersbrug naar het eilandje Moku Ola. In het Hawaïaans betekent dit ‘eiland van het leven’. Volgens de lokale inwoners was dit het eilandje waar men kwam om genezing te zoeken.

Vulkanisch Hawaï 

Een groot deel van het grootste eiland van Hawaï, ook wel ‘The Big Island’ genoemd, wordt gevormd door Mauna Loa. De Mauna Loa is niet de hoogste vulkaan, maar wel de grootste ter wereld. De laatste uitbarsting vond plaats in 1984 en de vulkaan wordt dus nog steeds als actief gezien. Tijdens deze wandelvakantie over Hawaï maken we een rondrit door de enorme lavavelden die hier op een hoogte van 3.400 meter te vinden zijn. In de avond kan je deelnemen aan een georganiseerde tour om de zonsondergang mee te maken vanaf de Mauna Kea, de hoogste vulkaan op Hawaï. 

Mauna Loa


Beste reistijd Verenigde Staten

Doordat de Verenigde Staten een groot land is heeft het te maken met verschillende klimaattypes. Daarom richten we ons nu specifiek op Hawaï. Op Hawaï heerst er een tropisch klimaat, mede hierdoor kan dit eilanden-archipel het hele jaar door bezocht worden.

Reisadvies 

Over het algemeen worden het voor- en najaar gezien als de beste reisperiode voor een wandelvakantie in Hawaï. De temperaturen zijn dan rond de 30 graden en de neerslag is minimaal. Buiten het voor- en najaar kan er echter ook goed gewandeld worden op Hawaï. Zelfs in de wintermaanden komt het zelden voor dat er veel overlast is door regen. Temperaturen rond de 25 graden zorgen voor een aangenaam klimaat. 

image
image
image
image
Seattle
image
Klimaat New York

Wandelvakantie Verenigde Staten reistips

Het bijzondere landschap van Hawaï zorgt voor een aantal onvergetelijke momenten. Om deze toch al spectaculaire wandelvakantie nog specialer te maken hebben we onderstaande reistips voor je opgesteld. Deze reistips bestaan voornamelijk uit optionele excursies, kies je hier niet voor dan volg je het gewone programma dat minstens net zo spectaculair is.

Molokini-krater 

Tijdens een vakantie in Hawaï ontkom je er bijna niet aan om een keer het water in te gaan. Eén van de beste plaatsen om dit te doen is bij de Molokini-krater. De krater is gedeeltelijk onder de zeespiegel gelegen wat het een unieke locatie maakt. Je brengt een halve dag door op een catamaran en maakt verschillende tussenstops om te snorkelen. Langs de steile wanden van de Molokini krater kom je zeeschildpadden, rif haaien en kleurrijke vissen tegen. Je sluit deze bijzondere tocht af met een barbecue aan boord van de catamaran.

Molokini krater


Helikoptervlucht over ‘the Garden Island’

Om een onvergetelijk zicht te krijgen van Kauai is er de mogelijkheid om een helikoptervlucht over het eiland te nemen. Kauai wordt ook wel ‘the Garden Island’ genoemd en tijdens deze bijzondere helikoptervlucht ontdek je waarom dit het geval is. Zo vlieg je bijvoorbeeld langs de kustlijn van Na’pali waar de bekende films van Jurassic Park zijn opgenomen. Als je niet kiest voor de helikoptervlucht kan je de watervallen van Wailua bezoeken. De watervallen bevinden zich in de jungle van het Wailua River State Park. 

Hilo, georganiseerde boottriptour

In Hilo maken we volgens het gewone programma een wandeling langs de kust naar een uitzichtpunt waar je de lava in de oceaan ziet stromen. Als je nog dichterbij het lava wil komen kan je voor een georganiseerde boottriptour kiezen in plaats van de kustwandeling. Nergens ter wereld kan je dit bijzondere fenomeen zo dichtbij meemaken. Terwijl je je op slechts enkele meters van het lava bevindt, voel je de intense warmte die er van af komt en zie je het water rondom de lavastroom koken. 

Lava bij Hilo


Naar boven
 

Winterdeals
Profiteer van €50 korting p.p.

De koude winterdagen in Nederland zijn een feit. Sneeuw, kou en regen.. Typisch Hollands winterweer. Droom je al weg naar een zonnig oord? Misschien boek je een mooie reis naar één van onze geselecteerde bestemmingen en ontvang je tot €50 korting per persoon