Diani Beach

< Terug naar resultaten

De meeste mensen denken bij Kenia aan safari, wilde dieren en eindeloze vlakten met grazende gnoes. Dat Kenia ook hagelwitte stranden heeft die tot de mooiste ter wereld behoren, ontdekken veel mensen pas als ze aan de kust zijn. Diani Beach behoort samen met het iets noordelijker gelegen Tiwi Beach tot de mooiste stranden van Kenia. 

Diani Beach

Over Diani Beach

Diani was in de jaren ’60 van de vorige eeuw jaar niet meer dan een vissersdorp. De grote verandering kwam in de jaren ’70, toen toeristen die naar Afrika wilden komen, Kenia de ideale plaats vonden. In Kenia was het relatief rustig in vergelijking met andere Afrikaanse landen. Hotels schoten als paddenstoelen uit de grond langs de toen nog 10 km langer kustweg die in eerste instantie niet meer was dan een stoffig paadje.

Maar het paadje werd geasfalteerd en met de mankracht van de lokale bevolking, werd er zelfs een klein vliegveld gebouwd. De eerste Keniaanse president Jomo Kenyatta, kwam de airstrip zelfs openen. Diani Beach heeft zich sindsdien verder ontwikkeld tot de kosmopolitische badplaats die het nu is. Het aardige is, dat het plaatsje haar charme en eenvoudige sfeer heeft weten te behouden: er is nagenoeg geen hoogbouw zoals je dat op veel plaatsen in de wereld wel ziet aan tropische kusten en de meeste hotels zijn gebouwd in traditionele Swahili-stijl. Datzelfde geldt voor het iets noordelijker gelegen Tiwi Beach en andere paradijslijk mooie plaatsen zoals Funzi Island en Wasini Island in het zuiden en Lamu en Watamu aan de noordkust.  

De stranden van Mombassa zijn uiteenlopend van karakter. De noordkust heeft smallere stranden en aan de zuidkust kun je bredere hagelwitte standen vinden. Diani Beach is gelegen aan de zuidkust, zo’n 25 km ten zuiden van Mombasa. Het dichtstbijzijnde plaatsje is Ukunda. In Ukunda woont het personeel en in Diani verblijven voornamelijk toeristen en de eigenaren van de hotels en strandvilla’s.

In het centrum van Diani Beach ligt het plaatsje Diani, waar je een supermarkt vindt, wat restaurants en bars en souvenirwinkels. Het leven in Diani staat in het teken van toerisme, dat zich uiteraard vooral op en bij het strand afspeelt.

De stranden van Diani behoren tot de mooiste van Kenia. Bij laag water kun je kilometers lang wandelen door poederzacht en hagelwit zand, de stranden rollen het kraakhelder turquoise blauw water in. Bij hoog water slinkt het strand op veel plaatsen tot een smalle strook.

Bijkomend voordeel: de zee is veilig om te zwemmen. Als je het water in loopt, wordt het heel geleidelijk steeds dieper. Kinderen kunnen lekker ravotten zonder meteen in het diepe te raken. De hele kustlijn wordt beschermd door een offshore rif langs de kust. Het rif helpt gevaarlijke roofdieren zoals haaien op afstand te houden, waardoor de stranden veilig zijn om te zwemmen en andere activiteiten te ondernemen. Wel altijd uitkijken voor zee-egels trouwens. En mocht je dan toch een keer in zo’n ding gestapt zijn: smeer het sap van een niet-rijpe papaja op de stekels, daardoor kun je de stekels iets gemakkelijker verwijderen.

Wat is er te doen in Diani?

Het is niet zo moeilijk om je te vermaken op de stranden van Diani. Op veel plaatsen kun je snorkeluitrusting huren en als je een goede zwemmer bent kan je vanaf het strand richting de rand van het rif zwemmen, zo’n 600 tot 1000 meter uit de kust. Als je liever droog blijft, dan zijn er verschillende aanbieders van tochtjes met boten, soms met glazen bodem, waardoor je het onderwaterleven kunt bekijken.

Je kunt natuurlijk ook besluiten om georganiseerd op pad te gaan, hieronder een aantal mogelijkheden:

  • Dhow-/Snorkeltocht, vaak gecombineerd met lunch op Wasini Island: ga met een traditionele dhow (zeilboot) een dag de oceaan op. Op een aantal plaatsen ga je van boord om te snorkelen en krijg je de gelegenheid om het onderwaterleven (waaronder vaak dolfijnen) gade te slaan. Sommige aanbieders gaan naar het Kisite Marine Park, een van die vier marine parks voor de Keniaanse kust. In het park leven dolfijnen, schildpadden en verschillende zeedieren. Laat je bij je keuze niet alleen leiden door de prijzen. De duurdere partijen hebben vaak beter onderhouden materiaal en betere begeleiding. Het is niet aan te raden om met de eerste de beste goedkope aanbieder in zee te gaan.
  • Duiken: Als je wat dieper en verder de oceaan wilt verkennen, is er een aantal bedrijven waar je terecht kunt om te duiken. Een aantal hotels/lodges werken samen met een duikschool en bieden vaak een proefduik aan. Na een uitgebreide instructie en oefenen in het zwembad, maak je een proefduik op één van de duikspots die de kust voor Diani Beach rijk is.
  • Diani Marine: https://www.dianimarine.com.
  • Dive the Crab: https://www.divingthecrab.com.
  • Shimba Hills: De meeste mensen zullen verzadigd van de dieren aan het einde van een safari hun dagen luierend aan het strand willen doorbrengen, maar als je echt niet genoeg hebt van gamedriven, kun je nog even los in de Shimba Hills. Het park ligt gemiddeld 500 meter boven zeeniveau. Het heuvelachtige landschap bestaat uit grasland en bos en omdat het Nationaal Park een paar kilometer landinwaarts ligt, is het er wat minder vochtig dan direct aan de kust. Heel veel roofdieren zul je niet aantreffen in Shimba Hills. Er is wel een kleine populatie olifanten en het nationaal park is vooral bekend vanwege de kuddes sabelantilopen die je hier kunt waarnemen, dat kan nergens anders in Kenia. Prettige bijeenkomst: zijn Shimba Hills is het niet zo druk als in andere parken omdat de meeste mensen hun dagen aan het strand slijten.
  • Colobus Conservation: Als je op zoek bent naar even een leuk (en ‘verantwoord’) uitje, dan is een bezoekje aan de Colobus Conservation area een plezant idee. De Colobus Conservation bestaat al sinds 1997 en richt zich op de bescherming van de karakteristieke black and white colobus apen. Door de groei van het toerisme, wordt de markante apensoort in z’n bestaan bedreigd. Bij de organisatie die voor een groot deel draait op donaties, kun je een rondleiding krijgen van een gids waarbij je colobus-apen, maar ook andere primaten (Syke’s apen), meerkatten en bavianen kunt zien. In het informatiecentrum leer je alles over deze bedreigde apensoorten. Colobus Conservation: https://www.colobusconservation.org
  • Skydive Swahili: Bekijk de Keniaanse kustlijn eens van de andere kant: vanaf de airstrip bij Ukunda kun je de lucht in om een tandemsprong te maken: je maakt een vrije val boven de kust van Mombassa. Vliegtuigen vertrekken vanaf de airstrip in Ukunda. Sky Diving: http://www.skydivediani.com.
  • Watersporten: Diani beach heeft ook een aantal watersportcentra. Je kunt er les nemen in kitesurfen, windsurfen, surfing, kayaken, body boarden en kim boarden en je kunt er ook gewoon boards huren zodat je er zelf op uit kunt. Watersporten: https://www.kenyakite.com, https://www.h2o-extreme.com, https://dianikiteclub.com.
  • Als je even iets totaal anders wilt dan het waterleven en je bent eind februari in Diani, dan is het Diani Regatta and Cultural Festival een aanrader. Je krijgt een mix geserveerd van local food en dance met een decor van zeilraces. What’s not to like? Houd deze website in de gaten: https://www.dianiregatta.co.ke.
Catamaran in de zee bij Diani Beach

Hoe kom ik in Diani Beach?

Diani kan worden bereikt per vliegtuig of over de weg. Vanuit Nairobi is het alsmaar rechtdoor richting kust over Mombasa Road.

Auto
Vanaf Moi International Airport neem je een taxi naar het eiland Mombasa en vandaar naar een veerboot die de zeearm oversteekt naar het vasteland van de zuidkust, Likoni. Daar vandaan rijd je in ongeveer 25 km naar Diani. Houd wel rekening met de vaak lage wachttijd bij de Likoni-ferry.

Vliegtuig
Je kunt rechtstreeks van Nairobi Wilson Airport (WIL) naar de Ukunda airstrip (Diani Airport, UKA) vliegen en een taxi of tuktuk nemen naar je eindbestemming (de landingsbaan ligt dicht bij alle grote hotels). De chartervluchten zijn vooral gericht op toerisme: vanuit Diani kun je ook naar de verschillende wildparken in Kenia vliegen.

De Kenya Airports Authority heeft plannen aangekondigd zijn om de landingsbaan te verlengen, zodat grotere vliegtuigen ook rechtstreeks kunnen vliegen op de zuidkust. Verwacht wordt dat de luchthaven dan vluchten kan aanbieden naar Jomo Kenyatta International Airport in Nairobi en naar Zanzibar, Arusha en Dar es Salaam en andere internationale bestemmingen. Website van Diani Airport: https://www.kaa.go.ke/airports/our-airports/diani-airport/.

Met de trein vanuit Nairobi
De trein komt aan bij Mombasa Terminus, vanaf daar is het nog zeker anderhalf tot twee uur naar Diani/Ukunda met een taxi. Kaartjes boek je hier: https://metickets.krc.co.ke

Vervoer in Diani Beach/Ukunda

De beste manier om je aan de landzijde van Diani Beach te verplaatsen, is de tuktuk. Dit is een kleine driewiel-taxi met ruimte voor drie passagiers en eventueel nog één extra als de bestuurder dat toestaat. Houd er rekening mee dat sommige tuktuks in Diani en Ukunda een prijs per persoon vragen. Als je de tuktuk voor jezelf wilt, betaal je uiteraard meer.

Overnachten in Diani Beach

Overnachtingsmogelijkheden voor Diani vind je langs de hele kustlijn. Lokaal wordt onderscheid gemaakt tussen de eerste lijn (beach front), de tweede lijn (net achter beach front en vaak vijf tot tien minuten lopen van het strand gelegen) en de derde lijn (alles dat nog verder weg ligt). Het spreekt voor zich dat beach front grotendeels voor het toerisme is gereserveerd en over het algemeen wat duurder, dan de tweede en derde lijn.

Beste reistijd

Aan de kust is het heet van november tot maart, met gemiddelde maxima rond 31/32 °C, maar met pieken van 36/37 °C en een hoge vochtigheidsgraad. De periode van juni tot augustus is aangenamer, de maximumtemperatuur daalt tot ongeveer 28/29 °C.

In januari en februari valt er weinig regen, terwijl in maart en december enkele buien kunnen voorkomen in het zuidelijke deel van de kust. Het lange regenseizoen valt hier later dan in de rest van Kenia, en loopt van april tot juni, met mei als natste maand. De beste maanden zijn augustus en september, in feite de koelste, bovendien zijn ze zonnig en vrij droog, met regen in de vorm van korte buien. En na de buien komt meestal de zon te voorschijn.

Het korte regenseizoen is niet uitgesproken in het noordelijke deel van de kust (Lamu), en het is wat duidelijker in Malindi en Mombasa, met enkele buien in oktober en november, meestal niet intens. Met de opmerking dat het echt van het jaar afhangt: soms kan het zelfs tussen oktober en december, en vooral in november, hevig regenen. Aan de kust valt gemiddeld 1.000/1.100 millimeter regen per jaar. Ter vergelijking: in Nederland valt gemiddeld 800 mm per jaar (op sommige plaatsen gemiddeld 1.500 mm). 

*Van juni tot september zou er een droog seizoen zijn, maar de warme en vochtige zuidoostelijke passaatwinden die in deze periode waaien, kunnen onweersbuien veroorzaken: vooral in juni en juli, wanneer de zee warmer is. 

Lokale informatie

Locatie


Interesse gekregen in onze Kenia reizen?

Bekijk alle rondreizen naar Kenia

Bekijk deze bezienswaardigheden in Kenia

Wij hebben de top 3 bezienswaardigheden voor u geselecteerd


 

Amboseli National Park

Amboseli National Reserve is samen met de Masai Mara en Nakuru een van de populairste toeristische parken van Kenia. 

 

Mara Triangle

De Mara Triangle is een driehoekig natuurreservaat in het zuidwesten van Kenia, binnen het Masai Mara National Reserve. 

 

Sheldrick Wildlife Trust

De Sheldrick Wildlife Trust is een Keniaanse natuurbeschermingsorganisatie die werkt aan de bescherming en het behoud van wilde dieren in het land. 

Alle bezienswaardigheden van Kenia