Beste reistijd Zuid-Afrika - Sawadee Reizen

Beste reistijd Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een bijzonder groot land; Nederland past er ruim 33 keer in. De temperaturen en weerpatronen variëren plaatselijk dan ook enorm. Een vakantie door Zuid-Afrika kan het hele jaar door. De seizoenen van het land zijn tegenovergesteld aan de onze. Tijdens onze zomer is het in Zuid-Afrika juist winter. 

De seizoenen in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is in alle seizoenen goed te bereizen, al kan er in elk seizoen ergens een bui vallen. In principe kun je dus het hele jaar naar Zuid-Afrika afreizen. Ga je voor een vakantie met wilde dieren, dan zijn de koele maar droge maanden april t/m november het meest geschikt; de bomen hebben minder bladeren waardoor je het wild beter ziet. Wil je juist genieten van een groen en weelderig Zuid-Afrikaans landschap? Zorg dan dat je je vakantie plant in de warmere maanden van december t/m april. Wel krijg je in het noordoosten van december tot en met februari te maken met tropische regenbuien. Al regent het zelden de hele dag! En gelukkig zijn de avonden lang en zwoel. 

  • Lente: 1 september tot 30 november 
  • Zomer: 1 december tot 28/29 februari 
  • Herfst: 1 maart tot 31 mei 
  • Winter: 1 juni tot 31 augustus 

Omdat Zuid-Afrika op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen precies omgedraaid met Nederland. Kortom: tijdens de zomer in Nederland is het winter in Zuid-Afrika, en andersom. 

De drogere wintermaanden (tussen mei en oktober) is de beste reistijd voor een uitstekende game view op safari in het Kruger, Madikwe, Pilanesberg en KwaZulu-Natal park. Bij de KwaZulu-Natal kust kan je het hele jaar door genieten van een prachtig milde winter met warme temperaturen en een heerlijk zonnetje. 

Beste reistijd Kaapstad

Kaapstad heeft in de maanden december tot en met februari een droog en warm Middellandse-zeeklimaat. In juli en augustus is het regentijd, terwijl het in het noordoosten van Zuid-Afrika juist droog is. Met name in het binnenland kan het ’s nachts erg koud worden. Vanaf september wordt het ook droog in de Kaap en zijn de temperaturen overdag aangenaam warm en ’s nachts heerlijk koel. Een uitstekende reistijd dus voor je vakantie in Zuid-Afrika! Created with Highcharts 4.0.4Chart context menuTemperatuurNeerslagKaapstadNeerslagMin. temperatuurMax. temperatuur5°C10°C15°C20°C25°C30°C0 mm100 mm25 mm50 mm75 mm125 mmfeb Max. temperatuur: 26°C
janfebmrtaprmeijunjulaugsepoktnovdec


Hoe druk is het?

Geef je de voorkeur aan een rustige reisperiode? Dan kun je het beste de maanden juli, augustus en november t/m januari vermijden. Ook in de periode rondom Pasen wordt Zuid-Afrika druk bezocht. Verder brengt de jaarwisseling en de Afrikaanse schoolvakanties drukte met zich mee; de lokale bevolking gaat dan vaak in eigen land op vakantie. Houd hier dus rekening mee wanneer je jouw reis naar Zuid-Afrika plant. 

Beste reistijd om wilde dieren te spotten

Veel reizigers komen naar Zuid-Afrika vanwege het overvloed aan nationale parken waar je met eigen ogen de Big Five kan bewonderen. Het Kruger Nationaal Park, Mlilwane of Hlane Nationaal Park, Hluhluwe Umfolozi Nationaal Park en het Addo National Park is slechts een greep uit het overweldigende aanbod. Doordat in de maanden mei t/m september erg droog is in Zuid-Afrika, verzamelen veel dieren zich bij de waterplaatsen. Ook is de vegetatie een stuk dunner, waardoor je makkelijker wilde dieren kunt spotten. De beste reisperiode om wilde dieren te zien zijn de maanden mei t/m september. Maar ook tijdens de zomermaanden heb je veel kans om ze te aanschouwen. Ook tijdens deze reisperiode zoeken de dieren verkoeling bij de waterplaatsen. 

Speciale gebeurtenissen

Juni - november en mei - december; walvissen bewonderen


Elk jaar migreren walvissen naar de kustwateren van Zuid-Afrika om te kalven en hun jongen te voeden. Dit biedt unieke “whale watch” mogelijkheden tijdens je Zuid-Afrika vakantie. Er zijn ruim 37 soorten walvissen en dolfijnen te vinden in de kustwateren. Zuidkapers komen van juni tot november en bultruggen tussen mei en december. Brydevinvissen zijn, alhoewel verder uit de kust, het gehele jaar te vinden. Dus kom je speciaal naar Zuid-Afrika om walvissen te spotten? Dan zijn juni tot november en mei tot december de beste reistijden!

Juli – augustus; het bloemenseizoen


De periode juli tot augustus staat in Zuid-Afrika bekend als het bloemenseizoen. En dan hebben we het niet over een paar schamele bloemenveldjes, maar over uitgestrekte vlaktes bedekt met de meest prachtige bloemen. Bloemenliefhebbers mogen deze reisperiode in Zuid-Afrika dan ook niet missen!

Bekijk alle Zuid-Afrika reizen