9x de mooiste én leukste bezienswaardigheden in Peru
< Terug naar overzicht
9x de mooiste én leukste bezienswaardigheden in Peru

9x de mooiste én leukste bezienswaardigheden in Peru

Bienvenidos a Peru! Wanneer je aan Peru denkt, komt ongetwijfeld het wereldberoemde Machu Picchu in je op. Maar dit prachtige land heeft zoveel meer te bieden op het gebied van bezienswaardigheden. Of je nu wilt genieten van de heerlijke Peruaanse keuken, avontuurlijk wilt sandboarden in de woestijn, of de hoogvlakten van de Andes wilt verkennen; de diversiteit van Peru zal je werkelijk verbazen. Het is dan ook niet gek dat Peru bovenaan de bucketlist staat van menig reiziger. In dit blog delen we de 9 mooiste en leukste bezienswaardigheden die je absoluut niet mag missen tijdens je rondreis door dit prachtige Zuid-Amerikaanse land!

1. Bezoek de wereldberoemde Incastad Machu Picchu

Machu Picchu

Laten we maar gelijk beginnen met de bekendste bezienswaardigheid van Peru: Machu Picchu! Het behoort tot de zeven nieuwe wereldwonderen. Peru was ooit het rijk van de Inca’s, samen met de Maya’s de grootste en bekendste oude beschaving van het Amerikaanse continent. Door heel Zuid-Amerika vind je overblijfselen van het grote rijk van de Inca’s, waarvan Machu Picchu de bekendste is. Het rijk is onontdekt gebleven door de Spanjaarden, en is altijd goed bestand geweest tegen aardbevingen. Hierdoor is deze oude stad nog steeds in zo’n goede staat.

Een bezoekje aan Machu Picchu mag zeker niet ontbreken tijdens je rondreis door Peru. De oude Incastad ligt hoog in de bergen en biedt een adembenemend uitzicht. Er zijn twee manieren om bij Machu Picchu te komen. De eerste manier is lopend bijvoorbeeld via de Inca Trail, dit is een populaire tocht van vier dagen. Zorg wel dat je een conditie hebt voordat je op pad gaat want de Inca Trail is behoorlijk zwaar. Dit komt niet alleen door het klimmen en klauteren, maar ook door de ijle lucht hoog in de bergen waardoor je minder zuurstof krijgt. Ben je wat slechter ter been of heb je minder tijd, kies dan voor de tweede manier; namelijk per trein! Tip: Bij onze groepsrondreizen heb de mogelijkheid om de Inca Trail te lopen of een van de andere wandeltochten zoals de Lares Trail. 


Tip: Bij onze groepsrondreizen heb je de mogelijkheid om de Inca Trail te lopen of een van de andere wandeltochten zoals de Lares Trail. 

2. Maak een boottocht over het beroemde Titicacameer 

Titicacameer

Het Titicacameer ligt op maar liefst 3.812 meter boven de zeespiegel en is daarmee het hoogstgelegen bevaarbare meer te wereld. Tevens is dit het grootste meer van Zuid-Amerika. Het is zelfs zo groot dat er eilanden in zijn gebouwd, bewoond door inheemse stammen, elk met hun eigen bijzondere en unieke culturen. Het is bijzonder om te zien hoe de lokale bevolking hier een bestaan heeft opgebouwd. Van boten tot huizen en complete eilanden; bijna alles is hier van riet. Lokale families kunnen je veel vertellen over hun leefwijze op de eilanden, hoe ze de huizen bouwen, hoe het riet wordt gebruikt voor tradities en hoe ze de eilanden onderhouden. Het meer zelf is helderblauw, omringd door mooie natuur en biedt spectaculaire uitzichten. Iets wat je zeker niet mag missen dus!

3. Ontdek de veelzijdige hoofdstad Lima 

Lima

Een bezoek aan de hoofdstad mag natuurlijk niet ontbreken! Lima is naast de hoofdstad van Peru en de grootste stad van het land ook dé officieuze gastronomische hoofdstad van Zuid-Amerika. De Peruaanse keuken is zeer divers en erg bekend. Meerdere wereldbekende chef-koks komen uit Peru en er staan maar liefst twee Peruaanse restaurants in de top elf van de World's 50 Best Restaurants. Naast lekker eten kun je in Lima ook veel andere dingen ondernemen. Wandel bijvoorbeeld door de hippe wijken vol street art, maak een wandeling door Parque del Amor, loop over de Bridge of Sighs, ontdek het oude historische centrum of bezoek Parque de Reserva, een groot park vol met mooie fonteinen. 

Tip: Drink het nationale drankje van Peru, de Pisco Sour. Deze friszure cocktail wordt gemaakt met de alcoholische drank Pisco, citroen, suiker en eiwit.

4. Maak een spectaculaire tocht door de Colca Canyon en spot condors

Condor in Colca Canyon

In het bergachtige gebied van Peru vind je de Colca Canyon met een diepte van zo’n 4000 meter. Er wordt geschat dat de kloof twee keer zo diep is als de Grand Canyon in de Verenigde Staten. In tegenstelling tot de Grand Canyon is de Colca Canyon wel bewoonbaar. In de dorpjes lijkt het alsof de tijd hier heeft stilgestaan. De bewoners dragen nog traditionele kleding en rijden rond op paarden. Naast de adembenemende natuur, kan je hier ook lama’s en alpaca’s tegenkomen. Wist je dat maar liefst 80% van de wereldwijde alpacapopulatie in Peru leeft? Maar de bekendste inwoner van de Colca Canyon is natuurlijk de Andescondor. Dit is één van de grootste vogels op aarde, met maar een spanwijdte van maar liefst 3 meter! 

Tip: Bezoek het welbekende Condor uitzichtpunt, Cruz del Condor. Hier heb je de meeste kans om de condor te spotten. Een heel indrukwekkend gezicht.

5. Ontdek de mysterieuze Nazcalijnen 

Nazcalijnen

Het grootste mysterie van Peru zijn de Nazcalijnen, welke op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staan. Deze gigantische tekeningen zijn in de periode tussen 200 en 900 na Christus gemaakt door Indianen in de woestijnen van Peru. De lijnen beelden verschillende dieren, planten en geometrische vormen uit. Sommige lijnen zijn wel 275 meter lang en de afbeeldingen beslaan samen een gebied van maar liefst achthonderd vierkante meter. Hoe de lijnen gemaakt werden en wat hun doel was, blijft waarschijnlijk voor altijd een mysterie. Tenzij we een tijdmachine hebben. 

Tip: Wil je de Nazcalijnen bewonderen? De lijnen zijn het best zichtbaar vanuit de lucht. Stap in een vliegtuigje voor een rondvlucht of bekijk de lijnen vanaf een observatietoren. 

6. Bewonder de vulkanische stad Arequipa 

Arequipa

De oude stad Arequipa is de tweede grootste stad van Peru en ligt op zo’n 2300 meter hoogte. Veel gebouwen en kerken in de stad zijn gemaakt uit sillar, een parelmoerachtig wit vulkanisch materiaal, van de drie omliggende vulkanen: de Misti, de Chachani en de Pichu. Arequipa staat daarom ook wel bekend als ‘La Ciudad Blanca’, oftewel ‘De Witte Stad’.

Het levendige hart van de stad is de Plaza de Armas, dat wordt beschouwd als het mooiste plein van Peru. Dit plein is omringd door koloniale gebouwen, sfeervolle restaurants en historische kerken. Tevens is dit de ideale locatie om te genieten van een drankje op een terrasje. Bovendien biedt het plein schilderachtige uitzichten op de omliggende vulkanen. Vanaf het plein kun je ook de San Camilo markt gemakkelijk bereiken, de grootste lokale markt van de stad.

7. Sandboarden in Huacachina 

Huacachina

Huacachina is een oase midden in de Peruaanse woestijn omringd door prachtige en hoge zandduinen. En juist door deze hoge zandduinen leent dit oaselandschap zich perfect voor een aantal geweldige activiteiten. Ga bijvoorbeeld mee met een buggytour door de woestijn. Met de buggy wordt je afgezet op de top van de zandduinen, vanaf waar je met een sandboard naar beneden gaat. Ook zeker de moeite waard: klim naar de top van de zandduinen voor een fenomenaal mooi uitzicht tijdens de zonsondergang. 

8. Wandel door de straten van Cuzco 

Cuzco

Cuzco was de hoofdstad van het machtige Incarijk en is nog steeds doordrenkt van oude cultuur. Verken de smalle stenen straatjes, bewonder de mix van Inca- en Spaanse koloniale architectuur en leer over de Peruaanse geschiedenis in de vele musea. Het beroemde Plaza de Armas is het bruisende centrum van de stad. Hier kun je de grote kathedraal en de Compañíakerk bezoeken. 

Ook de omgeving van Cuzco is de moeite waard om te ontdekken; deze is rijk aan ruïnes uit de Incatijd. Bezoek de oude ruïnes van Sacsayhuaman, Puka Pucara, Tambomachay en Qenqo, met elk een eigen stijl. Ook een bezoek aan de Heilige Vallei van de Inca’s, met daarin de ruïnes van Pisac en Ollantaytambo, is een must do

9. Bewonder de kleurrijke Rainbow Mountain

Rainbow Mountain

Rainbow Mountain heb je ongetwijfeld wel voorbij zien komen op het internet. De berg is gelegen in de Andes, niet ver van de stad Cuzco. Rainbow Mountain lig op meer dan 5000 meter hoogte en is wereldberoemd door haar kleurrijke bergtoppen, welke lang bedekt waren onder een dikke laag sneeuw of ijs. De regenboogstrepen zijn ontstaan door een mix van mineralen in de grond. Het is een pittige tocht om er te komen, maar het adembenemende uitzicht is de inspanning zeker waard! 

Leuk weetje: de oorspronkelijke naam van Rainbow Mountain is Vinicunca, wat Quechua is voor ‘zeven kleuren berg’. 

Ben je na het lezen van dit blog overtuigd dat Peru een bestemming is die bovenaan jouw bucketlist moet staan? Bekijk dan snel onze groepsreizen naar Peru