Het Titicacameer

< Terug naar resultaten

Het Titicacameer, gelegen in het hart van de Peruaanse hooglanden, is het hoogst bevaarbare meer ter wereld. Met zijn kristalheldere water, omringd door majestueuze bergen en bewoond door lokale inheemse gemeenschappen, biedt het een inkijk in het leven van de Andes.

Over het Titicacameer 

Het Titicacameer, gelegen op de grens van Peru en Bolivia, is 's werelds hoogst gelegen bevaarbare meer op een indrukwekkende hoogte van bijna 4.000 meter boven zeeniveau. Dit iconische meer is bekend om de drijvende rieteilanden van de Uros-bevolking, die al eeuwenlang hun huizen en boten bouwen van totora riet. De Inca legende beweert dat het meer de geboorteplaats was van hun eerste koning. De historische stad Puno, aan de oevers van het Titicacameer, is een toegangspoort tot dit opmerkelijke gebied.

Traditionele boten Titicacameer

Top bezienswaardigheden bij het Titicacameer 

  • Verken de drijvende Uros eilanden: Stap aan boord van een traditionele rieten boot en bezoek de unieke Uros gemeenschap. Leer hoe de inwoners hun eilanden bouwen en onderhouden met totora riet en krijg inzicht in hun dagelijks leven en tradities.
  • Eilandentocht naar Taquile en Amantani: Maak een ontspannen boottocht naar Taquile en Amantani, waar je kunt genieten van rustige wandelingen, lokale gerechten kunt proeven en gastvrijheid kunt ervaren door bij een gastgezin te verblijven. De weidse uitzichten over het meer voegen een vleugje magie toe aan deze eiland ervaring.
  • Chullpas van Sillustani: Ontdek de historische betekenis van de Chullpas op de Sillustani-archeologische plek. Deze oude torens werpen een intrigerend licht op de begrafenis tradities van vroegere culturen. Neem de tijd om het gebied te verkennen en geniet van de rust en het uitzicht op het uitgestrekte landschap.

Onze eigen ervaring 

Vanuit de stad Puno verkenden we het Titicacameer en de Uros eilanden. Een klein stadje met een aantal koloniale gebouwen. Eerlijk gezegd was de stad zelf niet de plek waarvoor we kwamen natuurlijk, maar het grote en hoogst gelegen meer ter wereld. Puno is letterlijk de toegangspoort. Wij verbleven hier twee dagen en dat was voldoende om het meer en de omgeving te verkennen. Het is daar door de hoogte zeker koud en vooral ‘s nachts. Houd hier dus rekening mee en neem voldoende warme kleding mee.

Restaurant tip: tijdens ons verblijf in Puno hebben we genoten van authentieke Peruaanse gerechten in lokale eetgelegenheden, zoals "Mojsa Restaurante" en "La Casona".

De Uros eilanden waren een unieke ervaring, dit zijn namelijk drijvende eilanden waarvan je er een aantal kunt bezoeken per boot. De eilanden zijn groter en kleiner in omvang en gemaakt in riet. Indien men iets nodig heeft, varen ze dus naar het vasteland om daar naar de markt te gaan. Verder is het meer zo immens groot, dat je de overkant niet kunt zien.

 Quechua Titicacameer


Hoe kom ik bij het Titicacameer 

Vanuit Cusco naar het Titicacameer:

De meest gangbare route is per bus. Een directe busrit van Cusco naar Puno duurt ongeveer 8 tot 10 uur. Deze comfortabele bussen bieden vaak faciliteiten zoals stoelverstelling, toiletten en soms zelfs maaltijden aan boord. De prijs voor een enkele reis ligt rond de €30 tot €50, afhankelijk van de busmaatschappij en het type bus.

Een alternatieve en snellere optie is om van Cusco naar Juliaca te vliegen, gelegen op ongeveer 45 minuten rijden van Puno. Vanaf de luchthaven van Juliaca kun je dan een korte transfer nemen naar Puno. De prijzen van vliegtickets variëren, maar gemiddeld kun je rekenen op €100 tot €150 voor een enkele reis.

Vanuit Lima naar het Titicacameer:

Voor reizigers die vanuit Lima komen, is de meest gebruikelijke optie om eerst naar Cusco te vliegen en vervolgens de eerder genoemde bus- of vliegroute van Cusco naar Puno te nemen. De vlucht van Lima naar Cusco duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur, met prijzen variërend van €100 tot €200, afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij en het moment van boeken.

Vervoer op het Titicacameer 

Op het Titicacameer kun je jezelf vervoeren met traditionele rieten boten, die door lokale bewoners worden gebruikt. Een alternatief is om deel te nemen aan georganiseerde boottochten en excursies om de eilanden en bezienswaardigheden te verkennen. Puno is een stad die je makkelijk te voet kunt verkennen.

Overnachten bij het Titicacameer 

Er zijn eigenlijk twee mogelijkheden waar je kunt overnachten. Allereerst is Puno de meest voor de hand liggende uitvalsbasis. Tierra Viva Puno Plaza hotel is een geschikte optie voor een gemiddeld budget. De tweede optie is om te overnachten op een van de Uros eilanden voor de ultieme ervaring. Er zijn meerdere accommodaties beschikbaar. De ietwat luxere accommodatie Uros Caminos del Titicaca Lodge is kleinschalig en ligt wat verder afgelegen. Een fantastische plek voor zonsopkomsten en -ondergangen.

Beste reistijd 

De beste reistijd voor het Titicacameer is in de drogere maanden van mei tot en met september, wanneer de temperaturen gematigd zijn en variëren tussen 10°C en 20°C. Dit valt in de winter op het zuidelijk halfrond.

Lokale informatie

  • Puno en het Titicacameer: Bezoek de officiële website van het Peru Ministerie van Toerisme (MINCETUR) voor informatie over Puno, het Titicacameer en andere bestemmingen in Peru: https://www.peru.travel/
  • Toeristische informatie over Puno: Raadpleeg de website van het Regionaal Bureau voor Externe Handel en Toerisme van Puno (DIRCETUR Puno) voor gedetailleerde informatie over de stad en de omliggende gebieden: https://www.dirceturpunoperu.g...
  • Officiële toerismewebsite voor het Titicacameer: Voor specifieke informatie over het Titicacameer en de omliggende regio kun je terecht op de officiële website van het Titicaca Nationaal Reservaat: http://www.reservanacionaldetiticaca.com/

Locatie 


Interesse gekregen in onze Peru reizen?

Bekijk alle rondreizen naar Peru

Bekijk deze bezienswaardigheden in Peru

Wij hebben de top 3 bezienswaardigheden voor u geselecteerd


 

Arequipa

Arequipa, ook wel de "Witte Stad" genoemd vanwege de elegante gebouwen van wit vulkanisch gesteente, is een stukje authentiek Peru dat je niet wilt missen. Gelegen aan de voet van indrukwekkende vulkanen, ademt de stad een relaxte sfeer uit met geplaveide straten en historische pleinen.

 

Huacachina

Te midden van de uitgestrekte Peruaanse zandduinen ligt Huacachina, een verrassende oase die rust en avontuur combineert. Deze kleine oase biedt een ontsnapping aan de woestijn, omringd door hoge duinen en een schilderachtig meer.

 

Iquitos

Iquitos is een fascinerende bestemming vanwege zijn unieke positie diep in het hart van de Amazone. Hier krijg je de kans om de rijke biodiversiteit van het regenwoud te ervaren, in direct contact te komen met inheemse gemeenschappen en te leren over eeuwenoude tradities die diep verankerd zijn in de lokale cult ...

Alle bezienswaardigheden van Peru