Culinaire hoogtepunten Colombia | Blogs over reizen
< Terug naar overzicht
Culinaire hoogtepunten Colombia

Culinaire hoogtepunten Colombia

De Colombiaanse keuken is gebaseerd op tradities en erg afhankelijk van de streek waar je bent. Er zijn typisch lokale gerechten, maar niet echt één nationaal gerecht. Vaak is de lunch zwaarder dan het avondeten. De Colombiaanse keuken bestaat uit invloeden van de inheemse keuken en de Europese, net zoals het land zelf. Er worden veel rijst en granen gegeten maar ook vlees en soms vis (afhankelijk van de regio). Peulvruchten zoals bonen, erwten en linzen komen veel voor in de gerechten. 

Maak je een rondreis door Colombia dan zijn de volgende lokale gerechten zeker de moeite waard om te proeven! Sancocho is een soep van aardappel, banaan en vlees en Fritanga een heerlijke barbecueschotel met veel soorten vlees. Een écht Colombiaanse maaltijd is de Arepa. Dit is eigenlijk een soort broodje gemaakt van zoete mais. Het wordt bij verschillende gerechten geserveerd of als hele maaltijd, gevuld met bijvoorbeeld geitenkaas of vlees.

Hieronder het recept voor arepas:

Voor 6 personen

  • 1 tl komijn
  • 1 tl gerookte-paprikapoeder
  • 1 kg buikspek
  • 300 g rijpe tomaten, pitjes verwijderd, gesneden
  • 4 lente-uitjes, gesneden
  • 1–2 rode chilipepers, zaadjes verwijderd, fijngesneden
  • klein bosje koriander, blaadjes grof gehakt, steeltjes fijngehakt
  • sap van 1 citroen
  • extra vergine olijfolie
  • 250 g masa harina (zie tip)
  • 2 el slaolie
  • 2 maiskolven
  • 100 g harde geitenkaas

  • Stap voor stap:

    1. Verwarm de oven voor op 220 ºC. Meng de komijn en het paprikapoeder in een kom, samen met ½ theelepel zeezout. Kerf de vetlaag van het buikspek in met een scherp mes en wrijf het paprikapoedermengsel erin; zorg ervoor dat het in alle inkepingen komt te zitten. Leg het buikspek in een kleine braadslee en braad het 15–20 minuten in de oven.

    2. Verlaag de oventemperatuur naar 170 ºC en braad het buikspek nog eens 2 uur, tot het zacht is en je het makkelijk uiteen kunt trekken.

    3. Maak ondertussen een salsa. Meng de tomaten, lente-uitjes, het grootste deel van de chilipeper, de koriandersteeltjes en de meeste korianderblaadjes in een kom door elkaar. Voeg het citroensap, een beetje olijfolie en wat zout en peper toe. Meng de salsa goed en houd zolang apart.

    4. Om de arepa’s te maken doe je de masa harina in een kom en roer je de slaolie erdoor, met een snufje zout. Schenk er 275 ml water bij en meng dit alles door elkaar tot je een glad en soepel deeg hebt. Verdeel dat in 6 porties en druk elke portie plat tot je een cirkel hebt van circa 1 cm dik en 6–7 cm in doorsnee. Leg ze op een vel bakpapier.

    5. Als het buikspek klaar is, neem je het uit de oven (verhoog de oventemperatuur dan naar 200 ºC) en laat je het rusten. Zet een grillpan op middelhoog vuur.

    6. Gril de arepa’s 4–5 minuten per kant, tot ze een mooi schroeipatroon hebben, en leg ze op een bakplaat. Bak ze 20 minuten in de oven, of tot ze gaar zijn. Laat de grillpan op het fornuis staan.

    7. Leg de maiskolven in de grillpan en laat ze in een paar minuten aan alle kanten verschroeien. Laat ze daarna afkoelen. Als de mais voldoende is afgekoeld, neem je een mes en snijd je de maiskorrels er voorzichtig af. Trek ondertussen het buikspekvlees in stukjes en houd het zolang apart.

    8. Rasp vlak voor het serveren de geitenkaas over de arepa’s. Voeg de stukjes buikspek, de salsa en maiskorrels toe. Strooi er tot slot de rest van de chilipeper en koriander over. Je kunt de arepa’s ook opensnijden en ze met de topping-ingrediënten vullen.

    Tip: Masa harina is een bepaald soort maismeel. Dit gerecht wordt van oudsher gemaakt met masarepa, maar masa harina is bij beter verkrijgbaar.

    Bron: jamiemagazine.nl