Uitgebreide reisroute van de Familiereis Sumatra, Java en Bali
< Terug naar resultaten

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • Let op: De reis met vertrek op 23 juli 2023 verblijft een nacht extra in Bukit Lawang aan het begin van de reis. Dit is een 24-daagse reis. 

 • 1

  vlucht Amsterdam - Medan

  Vandaag gaat het grote avontuur naar Indonesië beginnen! Op het vliegveld of in het vliegtuig zal je waarschijnlijk al wat groepsgenoten tegenkomen. De vluchttijden staan vermeld bij het vluchtschema.

  De reizen met vertrek op 19 juli (het extra vertrek naast de reguliere reis) én het vertrek op 26 juli zijn 22-daagse reizen. Na aankomst in Jakarta op dag 2 zul je één nacht verblijven in een hotel nabij de luchthaven en op dag 3 in de ochtend doorvliegen van Jakarta naar Medan, Sumatra. Op Java is het verblijf in Kalibaru één nacht in plaats van twee nachten. Het verblijf in Seminyak op Bali is twee nachten in plaats van drie. Het programma is verder zoals hieronder beschreven.

  Het extra vertrek op 14 juli is een 24-daagse reis. Bij deze reis vlieg je via Kuala Lumpur en verblijf je hier één nacht alvorens je op dag 3 doorvliegt naar Medan. Vanaf dan wordt het programma gevolgd zoals beschreven vanaf dag 2 t/m 23.

 • 2

  aankomst Medan/ naar Bukit Lawang

  image

  Na aankomst in de tropenstad Medan rijden we over een hobbelige weg door plantages naar Bukit Lawang. Dat is wel even wat anders dan de snelwegen in Nederland! Het is ongeveer drie uur rijden, maar onderweg maken we een paar leuke stops waardoor we ongeveer vijf uur later aankomen. Bukit Lawang is een klein dorp gelegen aan de rand van het Gunung Leuser park. Onderweg nemen we een kijkje bij een plantage en struinen we rond op een markt. We overnachten twee nachten in een sfeervolle lodge.

 • 3

  Bukit Lawang / jungletocht

  image

  In de ochtend maken we een mooie jungletocht in de omgeving maken. De jungletocht duurt ongeveer drie uur en we hebben grote kans op het zien van orang-oetans. Wat lijken deze apen op mensen met hun lange armen! De wandeling gaat over zichtbare en oneffen paden. Het kan dus voorkomen dat je over een pad van takken, bladeren en stronken loopt en soms wat moet klauteren. Spannend! Je komt aan het begin van de middag weer terug bij de lodge. Je kunt een verfrissende duik in de rivier nemen of vanaf je terras de vele junglegeluiden uit het woud in je opnemen. Er bestaat geen betere plek om de belevenissen van de afgelopen dagen te laten bezinken. Langs de rivier vind je talloze gezellige restaurantjes waar het 's avonds goed vertoeven is.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 4

  naar Berastagi

  image

  Vandaag is het ongeveer zes uur rijden naar Berastagi. Natuurlijk maken we onderweg stops om even de benen te strekken. We rijden door de Karo Hooglanden naar Berastagi. De Karo Hooglanden liggen op een groot en vruchtbaar plateau, geflankeerd door verschillende vulkanen. Door het koele klimaat was het een geliefde verblijfplaats voor de Nederlanders in koloniale dagen. 's Avonds moet je hier dan ook echt je trui aantrekken. In de middag komen we aan in Berastagi en heb je nog tijd om de beroemde fruitmarkt te bezoeken. Zie jij fruit wat je nog nooit in Nederland hebt gezien? Die wil je uiteraard even proeven!

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 5

  naar het Tobameer

  image

  Een kronkelende weg door de Karo-hooglanden voert ons naar het Tobameer. Onderweg stoppen we bij Dokan, een klein Batak Karo dorp met traditionele huizen en de indrukwekkende 120 meter hoge Sipiso piso waterval. Het laatste deel van de weg geeft spectaculaire uitzichten op het Tobameer, het grootste en diepste kratermeer van Zuidoost-Azië. We dalen af de kraterrand in en maken de overtocht naar het vulkanische schiereiland Samosir, waar we aan het eind van de dag aankomen. Ons hotel waar we drie nachten verblijven, is prachtig gelegen aan het meer.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 6

  Tobameer / boottocht

  image

  Trossen los! Vandaag maken we een mooie boottocht over het meer en wandelen naar een klein dorpje. Ook krijgen we een heerlijke lunch geserveerd en soms is er live muziek op de boot. Vergeet je zwembroek niet, want onderweg kun je heerlijk zwemmen in het meer.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
 • 7

  Tobameer / vrije dag

  image

  Vandaag hebben jullie een vrije dag om te doen waar jullie zelf zin in hebben. Lekker relaxen of juist wat meer actie! Verspreid over het eiland staan 'huisjes voor altijd', waarin de beenderen van overleden familieleden worden bewaard. Een gek idee, maar het is hartstikke leuk om hier fietsen te huren en zelf rond te kijken. Ook is het mogelijk een uitstapje naar Simanindo te maken. Daar is een museum dat oorspronkelijk een koninklijk adathuis was. Uiteraard kun je ook heerlijk zwemmen in het meer. Toch wel lekker zo’n verfrissende duik met dit warme weer! 's Avonds kun je in een van de vele kleine restaurantjes zien en horen waar de Batak in heel Indonesië beroemd om zijn: hun zangkunst en hun vrolijke, extraverte natuur.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 8

  vlucht naar Yogyakarta

  image

  We rijden naar Medan waar we op het vliegtuig stappen naar Yogyakarta, via Jakarta. Leuk om Indonesië eens van bovenaf te bekijken. Hier slapen we de komende drie nachten in een gezellig hotel met zwembad. Het hotel ligt in een buurt met talrijke restaurants en winkels. Yogyakarta is een vriendelijke, ontspannen stad en je zult meteen merken hoe enthousiast de Indonesiërs reageren op je aanwezigheid. Reken maar op veel aandacht! Doordat we in één keer naar Midden-Java vliegen sparen we een aantal lange reisdagen uit. We hebben ruim de tijd om Midden- en Oost-Java te bezoeken, de mooiste delen van Java.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 9

  Yogyakarta / bezoek Candirejo en Borobudur

  image

  Vervolgens rijden we naar de Borobudur. Dit is het grootste boeddhistische heiligdom ter wereld en is 300 jaar ouder dan Angkor Wat en 200 jaar ouder dan de Notre Dame. De Borobudur werd in 1815 herontdekt, opgegraven en in zijn oorspronkelijke glorie hersteld. Je kan het prachtige complex vanaf beneden aanschouwen. Verder kan je heerlijk wandelen in de grote tuin die eromheen ligt. Je kunt hier op eigen gelegenheid ronddwalen of een gids inhuren.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch

  Puur Sawadee - Candirejo

  Vandaag bezoeken we ook Candirejo, een typisch Javaans dorp, op een steenworp afstand van de Borobudur. De vriendelijke bewoners hebben, gesteund door een ontwikkelingsorganisatie, een duurzaam toerismeproject opgericht dat het Javaanse dorpsleven onder de aandacht wil brengen en waarbij de inkomsten ten goede komen aan de lokale bevolking. Het is erg leuk om hier op je gemak rond te kijken en op te gaan in het dagelijkse leven. We maken een fietstocht langs plantages en over schaduwrijke paden. Sawadee biedt jullie een heerlijke traditionele Javaanse lunch aan in Pendopo, een typisch Javaans ontmoetingshuis. Dit ontmoetingshuis is gebouwd door de inkomsten die de lokale bevolking de laatste jaren bij elkaar hebben weten te sparen. Vol trots laten ze dit huis aan jullie zien. Alle inkomsten komen ten goede aan de lokale bevolking. Aan het eind van de dag rijden we weer terug naar ons hotel in Yogya.

  Weetje: Het woord Candirejo is een combinatie van twee Javaanse woorden: Candi en Rejo. Candi betekent tempel, maar het kan ook steen betekenen aangezien Candirejo een behoorlijk stenig gebied is. Het woord Rejo betekent vruchtbaar. Candirejo staat dus voor de stad dat vol met stenen was, maar toch vruchtbaar bleef.

  In veel van onze reizen hebben we een Puur Sawadee project opgenomen. Een Puur Sawadee project heeft op de lange termijn een positieve impact op natuur, lokale economie, culturele interactie en / of bescherming van de bestemming. Puur Sawadee projecten geven reizigers de mogelijkheid om op een unieke manier kennis te maken met een land en tevens een steentje bij te dragen aan positieve ontwikkelingen op de plaats van bestemming.

 • 10

  Yogyakarta / bezoek Prambanan

  image

  Je zult tijd te kort komen in Yogyakarta, de sultanstad en het eeuwenoude artistieke centrum van Java. In de ochtend kunnen we een tocht per becak (fietstaxi) maken langs werkplaatsen in de smalle stille straatjes. We bezoeken het Kraton, het paleis van de sultan. In het Kraton zijn vaak wayang- en dansvoorstellingen te zien, begeleid door een gamelan orkest. Meedansen mag! Daarna is het leuk om per becak een aantal kleinschalige galerieën en handwerkplekken te bezoeken. Fraai bewerkt zilver, leer en textiel zijn er te koop. In de namiddag bezoeken we de Prambanan, een indrukwekkend hindoeïstisch bouwwerk. Dit lijkt totaal niet op de gebouwen in Nederland! De drie hoofdtempels zijn schitterend gelegen. We keren daarna weer terug naar ons hotel in Yogya.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 11

  met de trein naar Malang

  image

  Onze bus brengt ons naar het station en neemt onze bagage mee naar Malang. De treinreis naar Malang duurt ongeveer een uur of acht. Gelukkig gaat het snel want je zit lekker en er valt genoeg te zien. De route van de trein voert langs het platteland en vele stadjes. De trein stopt midden in het centrum van Malang.

  image

  Aan het eind van de middag arriveren we in de koele stad Malang waar nog veel koloniale gebouwen te bewonderen zijn. Heb je na zoveel rijst stiekem toch zin in een lekkere Hollandse kroket, loop dan even langs het bekende café, Toko Oen. Toko Oen komt nog uit de koloniale tijd en serveert onder andere Nederlandse hapjes. ’s Avonds is de alun-alun (centrale stadsplein) heel levendig met flanerende mensen en eetstalletjes. Je kunt hier weer allerlei nieuwe gerechten proberen. We overnachten in een gezellig guesthouse in het centrum van Malang.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 12

  naar Bromo / jeep- en wandeltocht

  image

  We vertrekken vroeg om de Bromo-vulkaan te bestijgen. In een uur rijden we naar een typisch Oost-Javaans dorp (Tumpang) waar Sawadee al jaren te gast is. Hier gaan we op koffievisite bij een familie. Ze zijn super vriendelijk! In dit dorpje wisselen we van vervoermiddel. Onze bus maakt plaats voor stoere open jeeps, waarop we staand, want dan zie je het meest, een avontuurlijke rit maken door het vulkaanlandschap tussen Bromo en Semeru naar het beginpunt van onze wandeltocht.

  image

  We dalen af in de grote krater, waar de Bromo in ligt, en lopen in ongeveer drie uur over een grillig zwart gestolde lavazee naar de andere kant van de kraterrand. Gek, om te bedenken dat dit ooit loeihete lava is geweest. Als jullie geen zin hebben in deze wandeling kunnen jullie ook een gedeelte met paardjes afleggen of met de jeeps doorrijden. Het hotel is schitterend gelegen op de kraterrand. Als de zon ondergaat achter de krater mag je dat absoluut niet missen.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 13

  naar Kalibaru

  image

  Vroeg uit de veren, want je kunt 's morgens vroeg opstaan om de zonsopgang op de Bromo mee te maken. Vergeet niet je muts op te zetten, want het kan ’s ochtends erg koud zijn op de Bromo. Met jeeps kunnen we naar een spectaculair panoramapunt rijden. Het uitzicht op Bromo, Semeru en het Tenggergebergte hier is werkelijk adembenemend. Na een stevig ontbijt rijden we in een uur of vijf naar Kalibaru. Ons koloniale hotel hier ligt heel bijzonder, midden tussen kruidnagel- en koffieplantages. Je bent hier één met de natuur. Dit is een heerlijke plek om twee nachten bij te komen aan de rand van het zwembad. Wie ligt er als eerste in?

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 14

  Kalibaru / vrije dag

  image

  Een volle dag om lekker zelf in te plannen. Jullie hebben hier een volle dag om uit te rusten bij het zwembad of over de plantages te wandelen en te leren over hoe de verschillende gewassen verbouwd worden. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 15

  naar Lovina

  image

  Vanaf Kalibaru is het niet meer zo ver meer naar de veerboot die ons naar Bali brengt. Op Bali is het nog twee uur rijden naar Lovina, aan de noordkust. Onderweg zien we al de eerste tempels. De komende dagen is het tijd voor zon en strand! Ons comfortabele hotel met zwembad ligt pal aan het strand, dat hier overigens uit zwart vulkaanzand bestaat. Vanaf het strand kun je zien hoe de vissers elke dag uitvaren. De zonsondergang vanaf het strand mag je niet missen!

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 16

  Lovina

  image

  Voor de kust bij Lovina heb je verschillende snorkelmogelijkheden maar als je de onderwaterwereld op zijn allermooist wil zien, maak dan een excursie naar Pulau Menjangan, dat op een uur rijden van Lovina ligt. Dit is echt een aanrader: er zijn hier zo veel vissen dat je het gevoel hebt in een tropisch aquarium te zwemmen!

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 17

  naar Ubud

  image

  Dwars door de hooglanden dalen we af naar Ubud. In dit kunstenaarsdorp, gelegen tussen de groene sawa's, is veel te doen. Er zijn talloze winkels en galeries waar je souveniers kunt kopen. Er zijn musea met moderne Indonesische schilderkunst. Je kan 's avonds een dansvoorstelling bijwonen en natuurlijk mag je meedansen. Hoe los zijn jouw heupen? We slapen twee nachten in een hotel met zwembad.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 18

  Ubud / vrije dag

  image

  Vandaag kun je een leuke optionele fietstocht langs rijsterrassen maken. Ook als je niet gaat fietsen, is er meer dan genoeg te doen in Ubud. Dit is dé plek om je eens uitgebreid te laten masseren of om eindeloos langs de vele winkels en handwerkplaatsen te lopen. Wie weet zie je nog een leuke souvenir om mee te nemen voor je vriendje of vriendinnetje. De omgeving is interessant met schitterende rijstterrassen op de flanken van Gunung Agung. Langs de weg vind je overal bontgekleurde processies en tegen de avond nemen de Balinezen massaal een bad in een irrigatiekanaal.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt

  Optioneel Fietstour Ubud (inclusief lunch) / €35,00 per persoon

  image

  In de omgeving van Ubud kun je een mooie fietstocht maken. Je wordt met de bus naar de rand van de Batur-vulkaan gebracht. Het uitzicht dat je hier 's morgens vroeg hebt op het kratermeer en Gunung Agung, Bali's hoogste berg, is fantastisch. Daarna volgt de fietstocht over kleine weggetjes. We fietsen op mountainbikes en fietsen voornamelijk bergafwaarts deels over onverharde routes. Er wordt gezorgd voor lunch en er gaat een gids mee die vertelt over het traditionele leven van de Balinees. Inbegrepen: transport, fiets, valhelm, gids en lunch (drankjes niet inbegrepen).


  NB Deze excursie kan vanaf 7 jaar geboekt worden.

 • 19

  naar het strand van Seminyak

  image

  Een korte rit brengt ons naar Seminyak, gelegen aan de westkust van Bali. Onderweg stoppen we bij de beroemde Tanah Lot tempel. Seminyak vormt de ideale strandafsluiting voor onze familiereis. Ons hotel heeft een zwembad en ligt dichtbij het strand. Wie gaat er ’s avonds mee voor een bordje saté of bami?

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 20

  Seminyak / vrije dag

  image

  Seminyak staat ook bekend om de goede golven voor het surfen. Er zijn verschillende surfscholen en in kleine groepen leer je snel om je eerste golven te pakken. Toch best lastig om te blijven staan! 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 21

  Seminyak / vrije dag

  image

  Vandaag is je laatste kans om te genieten van het strand en of zwembad. Je kan in de vele winkels van Seminyak, Kuta of Legian nog je laatste souvenirs kopen. Willen jullie liever wat actiefs, dan kunnen jullie ook naar het uiterste zuiden van Bali gaan. Daar heb je prachtige stranden en leuke vissersdorpjes.

  De volgende reizen vliegen op dag 21 vanaf Denpasar naar Amsterdam:

  • de extra reis met vertrek op 19 juli 
  • de reis met vertrek op 26 juli

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 22

  vlucht naar Amsterdam

  image

  De reis is zo snel gegaan, jammer! Vandaag nemen jullie afscheid van Indonesië en vertrek je weer naar Nederland. Voor de vluchtgegevens verwijzen we naar het vluchtschema.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 23

  aankomst Amsterdam


Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 24 deelnemers
 • Oog in oog met orang-oetans tijdens een jungletocht in Bukit Lawang
 • Ontdek Midden- en Oost-Java, de mooiste en groenste delen van Java
 • Mooie boottocht over het Tobameer inclusief lunch
 • Spectaculaire jeep-wandeltocht naar de Bromo-vulkaan
 • Zeer afwisselende en actieve rondreis met veel wandelmogelijkheden
 • Bezoek aan Candirejo, een traditionele Javaanse kampong
 • Snorkelen boven prachtige riffen bij de minder toeristische kust van Noord-Bali
 • Uitgebreid bezoek aan het regenwoud van Gunung Leuser
 • Heerlijke afsluiting aan het strand van Seminyak
 • Uitgebalanceerde route met voldoende rustpunten
 • Mogelijkheid tot maken van een mooie fietstocht op Bali

Familiereis Sumatra, Java en Bali

Oog in oog met orang-oetans

Familiereis Sumatra, Java, Bali
23 dagen vanaf € 3.179,- p.p.

Bijkomende kosten €26,25 p.p. o.b.v. 2 personen

Naar boven