Uitgebreide reisroute van de Groepsrondreis Kleine Sunda eilanden
< Terug naar resultaten

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • Let op: de reizen met onderstaande vertrekdata verblijven een nacht extra op Gili Air aan het einde van de reis. Dit zijn 23-daagse reizen. 

  • 6 maart 2024
  • 20 juni 2024
 • 1

  vlucht Amsterdam - Denpasar

  Voor de vluchtgegevens verwijzen wij naar het vluchtschema.

 • 2

  aankomst Bali

  image

  Na aankomst op Bali rijden we meteen door naar ons hotel in Jimbaran. Het is een ideale locatie om bij te komen van de vlucht. Je slaapt in een comfortabel hotel met zwembad. 's Avonds kun je heerlijk eten in één van de vele visrestaurants.


  image

  Jimbaran is een leuk vissersplaatsje en de afgelopen jaren uitgegroeid tot gezellige badplaats. Jimbaran is minder druk dan de bekendere kustplaatsen op Bali. 's Avonds kun je een aan het mooie strand Jimbaran Bay doorbrengen of een bezoek brengen aan de bekende vismarkt. 

 • 3

  Vlucht naar Ende

  image

  Vandaag vliegen we van Bali naar Flores, de eerste van de Kleine Sunda eilanden die we deze reis aandoen. Tijdens de vlucht zie je de bergketens met de vele (soms actieve) vulkanen onder je liggen. Aangekomen op Flores vervolgen we onze weg langs rijstvelden en cacaobomen, af en toe stoppen we om te kijken hoe dit groeit. We overnachten in een kleinschalige lodge aan de voet van de Kelimutu vulkaan.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 4

  beklimming Kelimutu vulkaan / naar Riung

  image

  Voor dag en dauw vertrek je per bus naar de Kelimutuvulkaan voor een adembenemende zonsopkomst. De bekendste attractie op Flores bestaat uit drie gekleurde kratermeren, die regelmatig van kleur veranderen. De meren zijn nu turkoois, groen en zwart/rood. Niemand kan verklaren waarom dit gebeurt. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer drie kwartier lopen naar het uitzichtspunt vanwaar je de drie meren kunt zien. Neem wat warms mee, want het kan koud zijn!

  image

  Na afloop kun je een mooie afdalende wandeling maken naar een waterval. Vervolgens rijden we weer naar de andere kant van het eiland. Onderweg stoppen we voor een ontspannen wandeling. Aan het einde van de dag kom je aan in Riung, een vriendelijk vissersdorp. Bij aankomst kun je de 17 eilandjes waar we morgen naar toe varen, al zien liggen. In het dorp is vaak alleen ’s avonds elektriciteit en de bevolking woont in traditionele huizen op palen. We slapen twee nachten in een gezellig hotel met eigen mandikamer.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 5

  Riung / snorkelen in Tujuhbelas NP

  image

  Vandaag staat een boottocht op het programma naar enkele eilanden van het nationale park Tujuhbelas, dat voor de kust van Riung ligt. Deze 17 exotische eilanden zijn onder andere bekend om hun prachtige koralen en vissen. Op sommige eilanden leven duizenden vliegende honden (kalongs), een groot soort vleermuizen. We leggen aan bij een eiland met een parelwit zandstrand waar je in de turkooizen zee schitterend kunt snorkelen. Een kok maakt ondertussen de lunch klaar: een heerlijke visbarbeque. Een paradijselijke dag!

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
 • 6

  naar Bajawa / warmwaterbronnen

  image

  Vandaag hebben we een korte en erg mooie reisdag voor de boeg. Het is een vrij slechte weg met vele bochten naar Bajawa in de bergen. Rond lunchtijd kom je aan bij Soa, een complex met natuurlijke warmwaterbronnen. Hier kun je heerlijk poedelen. Na de lunch rijden we in een uur naar Bajawa. Bajawa ligt op 1200 meter hoogte waardoor de temperatuur heel aangenaam is. Vanaf ons eenvoudig hotel zie je de mooie vulkaan Inerie (2150 m) al liggen.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 7

  Bajawa / wandelen in het Langgagebied

  image

  In de ochtend vertrek je naar het Langgagebied, iets ten zuiden van Bajawa. Je maakt onder leiding van een lokale gids een wandeling met prachtige vergezichten. De grond is hier heel vruchtbaar en de omgeving is weelderig groen. Onderweg zal de gids je vanalles vertellen over de gewassen die we tegenkomen zoals vanille, cashewnoten, koffie, cacao en papaya.  

  image

  We bezoeken verschillende dorpjes, waar zich rond een langgerekt plein de traditionele huizen bevinden. Op het plein staan zogenaamde Ngadhu en Bhaga, die de mannelijke en vrouwelijke voorouders uitbeelden. Deze voorouderbeelden spelen een belangrijke rol in het dagelijkse leven. Men brengt nog steeds regelmatig offers. In de middag rijden we weer terug naar ons hotel. Je hebt alle tijd om naar de plaatselijke markt te gaan, een potje te kaarten of een boek te lezen. Voor de mensen die nog energie hebben, is een bezoek aan Wawo Muda een aanrader.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 8

  wandeltocht en overnachting traditioneel dorp

  image

  Vandaag gaan we op weg naar Belargahi, waar we de komende nacht verblijven. Er zijn verschillende mogelijkheden om in Belargahi te komen. Zo kun je een uitdagende wandeling van zo een 3 uur maken. Je wandelt door het bos en over paden naar Belaraghi. Ben je een minder goede wandelaar dan is er ook een kortere wandeling van ongeveer een uur door mooie natuur. Uiteraard gaan er lokale gidsen mee tijdens de wandelingen.

  image

  De bewoners van Belaragi zeggen dat bezoekers uit het buitenland hun gasten zijn en geen toeristen. Daarom word je traditioneel verwelkomd met een ceremonie genaamd Ti'Ikaebunusi. Een bamboefluit concert maakt het bezoek compleet. Het kan voorkomen dat tijdens de welkomstceremonie een offer plaatsvindt door middel van het slachten van een varken of kip. Het traditionele dorp behoort tot de Ngada bevolking en ligt op een open plek in het bos. Het dorp bestaat uit 16 huizen die allemaal door families bewoond worden.  NB: Mocht je helemaal niet willen wandelen dan is het ook mogelijk om per truck naar het dorp gebracht te worden. Dit kun je ter plekke aangeven bij de reisbegeleider en die zal voor vervoer zorgen. Kosten om per truck van en naar het dorp gebracht te worden is ongeveer 45 euro voor de truck.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 9

  naar Ruteng

  image

  Na het ontbijt is het tijd om de families gedag te zeggen. Het is ongeveer een uur bergafwaarts wandelen naar het dorp Paukete. Hier staat onze bus te wachten om ons naar Ruteng te brengen. Onderweg maken we nog een aantal stops om bijvoorbeeld te zien hoe Arak gemaakt wordt en om te lunchen. Ruteng is een klein en hooggelegen stadje waardoor het lekker koel is.In de middag heb je de tijd om te relaxen of je kunt de lokale markt bezoeken. Je slaapt in het gastenverblijf van een nonnenklooster.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 10

  naar Labuan Bajo

  image

  In de ochtend is het mogelijk om een mooie wandeling van 1,5 uur te maken langs kleine dorpen en rijstvelden. Nog voor de lunch gaan we op weg naar Labuan Bajo (letterlijk: haven van de zeenomaden). Dit is een charmant en rommelig stadje, gelegen aan een mooie baai met vele kleine eilanden. Het is één van de weinige islamitische steden van West-Flores en de bescheiden moskee torent uit boven de verzameling houten huisjes die voor een gedeelte in het water staat.

  image

  Ook is het mogelijk om een heerlijke massage te nemen, als je hier niet van houdt, kan je ook genieten van de verrukkelijke kip saté die ze hier langs de kant van de weg verkopen. Het is de ideale plek om even je batterijen op te laden en te genieten van de zonsondergang. We overnachten de komende twee nachten in een mooi hotel vlakbij de zee.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt

  Optioneel Massage Labuan Bajo / €20,00 per persoon

  image

  Puur Sawadee - Massage Labuan Bajo
  Liefhebbers kunnen zich laten masseren door masseurs van het bijzondere massagecentrum Yayasan Ayo Mandiri. De masseurs zijn allemaal doof/slechthorend of blind/slechtziend. Handicaps die in de huidige Indonesische maatschappij nog vaak leiden tot afhankelijkheid en afzondering. Het werk als masseur geeft hen zelfvertrouwen en laat hen meedraaien in de maatschappij. Naast het geven van massages leren de masseurs ook hun vak over te dragen aan nieuwe masseurs. De Balinese full body massage duurt 90 minuten waarbij gebruikt wordt gemaakt van aromatherapeutische olie. De masseurs komen naar het hotel Yayasan Ayo Mandiri is nauw verbonden met de stichting Kita Juga (vertaling: 'wij ook!') Voor meer informatie zie Kita Juga.


  In veel van onze reizen hebben we een Puur Sawadee project opgenomen. Een Puur Sawadee project heeft op de lange termijn een positieve impact op natuur, lokale economie, culturele interactie en / of bescherming van de bestemming. Puur Sawadee projecten geven reizigers de mogelijkheid om op een unieke manier kennis te maken met een land en tevens een steentje bij te dragen aan positieve ontwikkelingen op de plaats van bestemming.

 • 11

  Labuan Bajo / vrije dag

  image

  Nog een heerlijke dag om te doen waar je zelf zin in hebt. Er zijn enkele stranden in de buurt welke je kunt bezoeken. Voor degene die de trekking heeft gedaan, is de massage zeker een aanrader. 's Avonds kun je genieten van een welverdiend koud biertje en heerlijk seafood, terwijl de zon de baai in tientallen roodtinten schildert.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 12

  dag 1 boottocht naar Padar - Pulau Kalong

  image

  We gaan aan boord van onze traditionele houten boot voor een unieke, ontspannen 3-daagse tocht door een van de mooiste gebieden van Indonesië. We varen naar Padar waar we onderweg op meerdere plekken stoppen om te snorkelen bij Bidadari Island en Manjarite Beach. De komende twee dagen heb je kans om de komodovaranen te spotten! Na de wandeling varen we door naar Pulau Kalong, vlakbij Komodo, waar we op de boot overnachten. 

  image

  De boot beschikt over een gemeenschappelijke slaaphut met eenvoudige bedden. De meeste mensen prefereren een slaapplaats op het dek. Slapen op het dek onder de sterrenhemel is een bijzondere ervaring, een duizend-sterren hotel. Er zijn eenvoudige zoetwaterdouches en toiletten aan boord. Het eten tijdens deze dagen is inclusief.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 13

  dag 2 boottocht naar Gili Lawa

  image

  In de ochtend varen we naar Komodo waar we een mooie wandeling maken naar een punt met een prachtig uitzicht van de omgeving. Vervolgens varen we verder en gaan we snorkelen bij het schitterende Pink Beach. Dit strand heeft deze naam gekregen vanwege de roze gloed op het strand, verkregen doordat het witte zand zich met stukjes roze schelpen heeft vermengd.

  image

  Vervolgens gaan we verder naar een snorkelpunt waar een zeer grote kans is op het zien van de grote Manta roggen. Met wat geluk komen we deze tegen! Na een lunch aan boord genuttigd te hebben gaan we verder naar Gili Lawa. Dit is tevens de overnachtingsplek voor vanavond.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 14

  dag 3 boottocht naar Bima

  image

  In de ochtend hebben we kans om een mooie zonsopgang te bewonderen. We hebben nog een laatste lunch aan boord en vervolgens varen we door naar Sape. Daar staat de bus op ons te wachten die ons naar Bima brengt. Net buiten Bima liggen uitgestrekte zoutvelden. In het droge seizoen wordt hier uit zeewater zout gewonnen. We overnachten in een zeer eenvoudig hotel.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
 • 15

  naar Sumbawa Besar

  image

  We maken een lange maar mooie rit langs de noordkust van het eiland, deels door de bergen en met vele vergezichten op zee. Overal langs de kust zie je vis langs de weg gedroogd worden en als je geluk hebt kun je ook zien hoe hier nog helemaal met de hand boten worden gebouwd. We stoppen onderweg ook even in een typisch vissersdorpje. Vlakbij Sumbawa Besar overnachten we twee nachten in een hotel aan zee.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 16

  Sumbawa Besar / vrije dag

  image

  Vandaag heb je een vrije dag om geheel naar eigen keuze in te vullen. Je kunt vanaf het strand gaan snorkelen, uiteraard kun je ook een uitstapje maken naar Sumbawa Besar, onder andere naar het houten sultanpaleis (op zondag gesloten) en een leuke traditionele markt.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 17

  naar Tetebatu / optioneel beklimming Rinjani

  image

  We rijden naar de westpunt van Sumbawa, langs een mooie kustweg. Vervolgens varen we in ongeveer twee uur met de veerboot naar Lombok en rijden we door naar Tetebatu, een klein dorpje op de flanken van de Rinjani. Ons hotel, omringd door rijst- en tabaksvelden is erg gezellig. In de directe omgeving van het hotel kun je prachtig wandelen en vanaf de veranda heb je een prachtig uitzicht en kun je genieten van de koele berglucht.

  image

  NB: Na de lunch wordt de groep opgesplitst: mensen die de Rinjani gaan beklimmen, rijden door naar Sembalun Lawang. De rest gaat door naar het hotel in Tetebatu. Aan het einde van dag 19 voegen de Rinjani klimmers zich weer bij de groep op Gili Air.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch

  Optioneel Beklimming Rinjani apr t/m nov / €285,00 per persoon

  Beklimming Rinjani apr t/m nov

  Deze 2-daagse beklimming is enkel geschikt voor mensen met een meer dan zeer goede conditie. Zeker wanneer het geregend heeft, kan de tocht nog zwaarder worden dan hij al is.

  image

  Puur Sawadee

  Onder begeleiding van een gids van Rinjani Women Adventure ga je Mount Rinjani beklimmen. Katni, afstammeling van de Wetu Telu Senaru Bayan, de oorspronkelijke bewoners van Lombok, is de oprichtster van Rinjani Women Adventure. Zij was de eerste vrouwelijke gids in dit gebied. Nu werken zowel mannen als vrouwen als gids voor de organisatie. Voor hun is dit werk een manier om voor gendergelijkheid te vechten, maar ook om de natuur te beschermen. Omdat veel gidsen en toeristen hun afval achterlaten tijdens de wandelingen heeft ze het programma ‘Keep Rinjani Green and Clean’ opgericht. Door samen te werken wil ze al het afval op de vulkaan opruimen.

  image

  In veel van onze reizen hebben we een Puur Sawadee project opgenomen. Een Puur Sawadee project heeft op de lange termijn een positieve impact op natuur, lokale economie, culturele interactie en / of bescherming van de bestemming. Puur Sawadee projecten geven reizigers de mogelijkheid om op een unieke manier kennis te maken met een land en tevens een steentje bij te dragen aan positieve ontwikkelingen op de plaats van bestemming.

  image

  Naar Sembalun

  Je neemt voorlopig afscheid van de groep en je wordt naar Sembalun Lawang gebracht, een traditioneel dorp gelegen op 1156 meter hoogte. Sembalun is het startpunt voor de beklimming van Mount Rinjani, op 3726 meter hoogte. De vulkaan wordt sinds 1997 beschermd door een nationaal park. De beklimming wordt georganiseerd door een organisatie die in samenwerking met de Nieuw-Zeelandse regering is opgericht als ontwikkelingsproject om meer lokale mensen toegang te geven tot het toerisme. Zij regelen alles wat nodig is voor de beklimming: dragers, tenten, slaapzakken, matjes, eten en een lokale gids. Je verblijft in een gezellig hotel met uitzicht op de Rinjani. Hier kun je  rustig voorbereiden op de beklimming. Een deel van jouww bagage blijft in het hotel. Vergeet niet je warme kleding mee te nemen.

  image

  Dag 1: naar de kraterrand

  In de ochtend meld je je, samen met de gids, bij het Rinjani Information Centre (RIC). Hier kun je het Vulkanologisch Centrum bezoeken om meer te weten te komen over de vulkaan en hoe de krater is ontstaan. In de enorme krater ligt een meer met daarin weer een andere vulkaan: Segara Anak. Dit ‘kind’’ van de Rinjani is ontstaan na een recentere uitbarsting. Het meer ligt ongeveer 2000 meter boven de zeespiegel en is zo'n 200 tot 300 meter diep. Vervolgens krijg je een uitleg over de route, de lokale tradities en zaken die je onderweg tegen kunt komen. Je krijgt ook informatie over veiligheid. Daarna begint de klim. De trekking start in de ochtend vanuit het dorp Sembalun. De trek begint met een geleidelijke klim door open grasland waarop vee graast. Na ongeveer 2 uur lopen bereiken we Pos 1, gelegen op 1300 meter. Ongeveer drie kwartier later bereiken we Pos 2, gelegen op 1500 meter en vervolgens gaan we door naar Pos 3 op 1800 meter. Vanuit hier is het uitzicht op Rinjani’s indrukwekkende top schitterend. Hier stoppen we voor de lunch. Daarna wacht er een zeer steile klim van ongeveer 3 uur naar de kraterrand van Sembalun (op 2639 meter). Eenmaal aangekomen op de kraterrand heb je een adembenemend uitzicht over de enorme krater, het meer en de Segara Anak. We overnachten op de kraterrand. Hier hebben we een prachtig uitzicht op de zonondergang.

  image

  Dag 2: de top en afdaling

  We ontwaken in het holst van de nacht rond 2:00 uur voor een warm drankje en een licht ontbijt. Om 3:00 uur gaan we op weg naar de top van Rinjani. We beginnen met een matige trekking, gevolgd door een vrij gemakkelijke maar langere trekking. Het laatste deel van de klim is een zwarte tocht door het vulkanische as. Rond 6.00 uur bereiken we de top, op 3726 meter, met een prachtige zonsopgang en een panoramisch uitzicht op het eiland Lombok, het eiland Bali, het eiland Sumbawa en het Segara Anak meer.

  We dalen binnen 2 uur af naar de kraterrand van Sembalun en nuttigen ons ontbijt. Dan zullen we, in ongeveer 5 uur, verder afdalen naar het dorp Sembalun. Vanaf hier rijden we naar de havenstad voor de korte boottocht naar de Gili eilanden. Hier voegen we ons weer bij de rest van de groep. In de lauwe zee kun je uitrusten van de zware klim.


  Opmerkingen:

  * De prijs is gebaseerd op minimaal 4 personen. De éénpersoonskamer toeslag is € 30 per persoon bovenop de andere toeslagen.

  Het is niet mogelijk om deze trekking voor 1 persoon aan te bieden. Wij nemen contact met je op indien het aantal personen voor het keuzeprogramma minder is dan 4; de beklimming kan dan geannuleerd worden, maar het is geen geldige reden om de gehele reis te annuleren.

  * Gelieve rekening te houden met extra fooien voor de dragers en de gids. De dragers nemen naast de tenten en het voedsel maximaal 4 kilo bagage voor je mee (de dragers nemen geen eigen bagage mee). Ter plekke kun je een drager inhuren voor +/- 10 euro per dag.

  * In april 2009 is de Segara Anak uitgebarsten. Sindsdien is de Rinjani instabiel. Grotere en kleinere uitbarstingen volgen elkaar op. Van tijd tot tijd is het niet mogelijk helemaal naar de top te klimmen. De Indonesische overheid bepaalt of en wanneer dit mag. In het geval dat de top gesloten is voor toeristen kan er alleen een tweedaagse beklimming gedaan worden naar de kraterrand en weer terug. Vanaf de kraterrand kun je dan de lava ver in de diepte ziet stromen. Indien de beklimming naar de kraterrand ook niet mogelijk is dient de excursie geannuleerd te worden. Op moment van annulering zal bekeken worden hoeveel de restitutie zal zijn. Houdt er rekening mee dat je slechts een deel van het excursiebedrag terug krijgt.

  Inbegrepen in de prijs:

  • Vervoer naar Sembalun en naar Gili eilanden
  • Gids en dragers
  • Tenten (slaapzak/matje)
  • Entreegelden
  • Maaltijden

 • 18

  naar Gili Air

  image

  Na het ontbijt rijden we langs prachtige groene rijstterrassen naar de Benang Stokel en de Benang Kelambu waterval. Het is een korte wandeling naar de waterval waar we ruim een uur vertoeven en je een frisse duik kunt nemen. Onderweg lunchen we en aangekomen in het havenplaatsje Bangsal stappen we over in een lokale vlerkprauw. Hiermee varen we naar Gili Air. Gili Air heeft alles wat je je bij een tropisch eiland voorstelt. Witte stranden, een azuurblauwe zee en veel kokospalmen. We overnachten drie nachten in een eenvoudig hotel aan het strand.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 19

  Gili Air / vrije dag

  image

  Gili Air is een rustig en klein eiland, met prachtige stranden. In een korte tijd kun je over het strand rondom het eiland lopen waarbij je niet veel mensen tegenkomt. De Gili eilanden zijn omgeven door mooie palmstranden en koraalriffen. Je kunt er perfect zwemmen of snorkelen. ’s Avonds kun je op het strand dineren of sterren kijken vanaf een ligbed op het strand.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 20

  Gili Air / vrije dag

  image

  Je kunt vanaf het strand bij het hotel gaan snorkelen maar je kunt ook een tochtje maken met een boot waarbij je diverse mooie snorkelplaatsen aandoet. Met een beetje geluk zie je ook zeeschildpadden. Je kunt ook besluiten om naar een van de andere eilanden te varen.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 21

  vlucht naar Amsterdam

  image

  In de ochtend nemen we de boot terug naar het vasteland van Lombok of Bali. Dit is afhankelijk van je vluchtschema. Vervolgens rijden we door naar het vliegveld voor de vlucht naar Nederland. Voor de vluchtgegevens verwijzen wij naar het vluchtschema.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 22

  aankomst Amsterdam

  Voor de vluchtgegevens verwijzen wij naar het vluchtschema.


Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 16 deelnemers
 • Actieve Sunda-reis met veel tijd voor ontspanning
 • Driedaagse boottocht langs Komodo & Padar
 • Bezoek aan de Kelimutu vulkaan
 • Snorkelen op de mooiste snorkelplekken van Azië
 • Ontspannen afsluiting op Gili Air in comfortabele bungalows aan het strand
 • Bezoek aan Komodo en de prachtige omgeving
 • Wandeltocht en overnachting in een traditioneel bergdorp op West-Flores
 • Mogelijkheid voor bijzondere massage in Labuan Bajo

Groepsrondreis Kleine Sunda eilanden

Dicht bij het traditionele leven

image
22 dagen vanaf € 2.949 € 2.849 p.p.

Bijkomende kosten €26,25
p.p. o.b.v. 2 personen

Naar boven