Uitgebreide reisroute van de Groepsrondreis Kalimantan
< Terug naar resultaten

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  Vlucht naar Kalimantan

  Vandaag gaat het grote avontuur naar Kalimantan beginnen. Op het vliegveld of in het vliegtuig zal je waarschijnlijk al wat groepsgenoten tegenkomen. De vluchttijden staan vermeld bij het vluchtschema.

 • 2

  Aankomst Balikpapan

  image

  Na een overstap vlieg je verder naar Balikpapan. Vanaf de luchthaven is het nog een korte rit naar het hotel, waar we één nacht zullen doorbrengen. Balikpapan is een havenstad gelegen in Oost-Kalimantan, het Indonesische deel van het uitgestrekte eiland Borneo. Een groot deel van dit dunbevolkte eiland is begroeid met tropisch regenwoud waar zeldzame dieren leven, zoals orang-oetans en neusapen.

 • 3

  Balikpapan / vrije dag

  image

  Vandaag heb je de tijd om wat meer van de stad te zien. Voor strandliefhebbers is Pantai Lamaru een aanrader om te bezoeken. Hier kun je een duik nemen in de zee of zonnebaden op het strand. Daarnaast kun je in Balikpapan genieten van de heerlijke lokale keuken, met tal van restaurants en eetkraampjes die smakelijke gerechten serveren, variërend van zeevruchten tot traditionele gerechten.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 4

  mangrove tour Margomulyo / naar Samboja

  image

  Vroeg in de ochtend vertrekken we voor een bezoek aan het Margomulyo mangrove bos. Na een korte rit per minibus maken we kennis met onze gids van de mangrove tocht. We stappen in een lokale boot en tijdens de tocht zien we indrukwekkende mangrovebossen, een mooi voorproefje voor wat nog komen gaat. Ook wordt er zo nu en dan gestopt en gaan we opzoek naar dieren en ander leven dat in en tussen de mangrovebomen leeft.

  image

  Na de mangrove tour gaan we in de richting van Samboja. Je brengt twee nachten door in de comfortabele eco-lodge van het project. De inkomsten van het verblijf in deze lodge worden gebruikt om de opvang van de orang-oetans te kunnen financieren.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 5

  Samboja Lestari / vrije dag

  image

  Vandaag is een vrije dag en dus helemaal op eigen indeling. Er zijn verschillende mogelijkheden om je dag door te brengen. Zo kun je een bezoek brengen aan stichting BOS, een organisatie die zich inzet voor orang-oetans. Ook kun je ervoor kiezen om vroeg in de ochtend naar het Sungai Wein NP of het Sungai Hitam NP te gaan. In Sungai Hitam kun je aan boord gaan van een longboot en over de wateren varen op zoek naar neusapen in de bomen langs de rivier. In het Sungai Wein park kun je een pittige wandeltocht maken van 3 tot 4 uur.


  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 6

  start Mahakam riviercruise / dag 1

  image

  Na het ontbijt rijden we in ongeveer in 2,5 uur naar Loah Janang, waar je aan boord gaat van onze eenvoudige maar knusse huisboot. Aan boord maak je het jezelf gemakkelijk en raak je gewend aan de lichte deining van de boot. De komende vier dagen varen we ontspannen over de machtige Mahakam rivier. Uiteraard gaan we in deze vier dagen van boord. Onze eerste bestemming is Muara Muntai. Vanaf het dak van de boot kun je in het donker de heldere sterrenhemel aan je voorbij zien trekken.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 7

  Mahakam rivier cruise / dag 2

  image

  In de ochtend komen we aan in het dorp van Muara Muntai. Dit unieke dorp is gebouwd op houten palen. We stappen over in enkele lokale prauwen om het immense Jempang-meer over te steken. Op dit meer vind je tientallen vissers en ligt op de migratieroute van veel trekvogels. Via een smalle rivier varen we langs het dorp Ohong, waar je met wat geluk verschillende apensoorten kunt spotten. 

  image

  We komen aan bij het Mancong dorp. Dit is een longhousedorp; het traditionele onderkomen van de Dayaks. We worden verwelkomd met een typische Dayak dans en verkennen het dorp. Je zult zien dat traditie en moderne vooruitgang hand in hand gaan in dit dorp. Hierna gaan we terug naar de houseboat.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 8

  Mahakam rivier cruise / dag 3

  image

  Zodra je opstaat ben je weer op een andere plek aangekomen, Melak. Dit gebied ligt dieper in de binnenlanden van Kalimantan. Na het ontbijt bezoeken we het nabijgelegen Kersik Luwai Nationaal Park. Hier maken we een wandeling onder leiding van een ranger en gaan we op zoek naar de bijzondere zwarte orchidee. Ook zal de ranger je laten zien voor wat de lokale bevolking de lokale planten allemaal gebruiken. Hierna gaan we op bezoek bij een traditioneel Dayak longhouse. Een longhouse is een langgerekte woongemeenschap op palen, waar vele gezinnen bij elkaar wonen. Een deel van dit longhouse is maar liefst 400 jaar oud en is gecombineerd met nieuwe delen van het huis.

  image

  Binnenin is een 'overdekte straat' ofwel veranda, waar de bewoners in de avonduren bijeen zitten. De vele deuren bieden toegang tot de familievertrekken. Overdag zijn vooral de ouderen en kinderen te vinden in het longhouse, want de anderen bewerken dan hun rijstvelden. We keren terug naar de huisboot waar een late lunch klaar staat. Tijdens de lunch vaart de boot verder, richting Samarinda. In de late namiddag kun je genieten van de spectaculaire zonsondergang met uitzicht op de vele apen langs de oever van de rivier.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 9

  einde Mahakam rivier cruise / dag 4, naar Samarinda

  image

  Deze ochtend bevind je je in de omgeving van Kutai Kartanegara. Dit gebied heeft een oude geschiedenis met Nederland. We gaan van boord en bezoeken een lokaal museum en het paleis van de oude Sultan Kutai. Dit paleis is in 1932 door de Nederlandse overheid gebouwd. Het museum heeft een unieke collectie aan bezittingen van een oude Sultan, de Dayak cultuur en enkele beelden die geschonken zijn door onze koningin. In de middag gaan we terug naar de houseboat, waar we lunchen en verder varen naar Samarinda, de hoofdstad van Oost-Kalimantan. Bij aankomst nemen we afscheid van de kapitein en de crew die ons de afgelopen dagen in de watten hebben gelegd. Je overnacht één nacht in een comfortabel hotel met zwembad.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
 • 10

  naar Kutai Nationaal Park

  image

  Na het ontbijt gaan we op weg naar Kutai Nationaal Park. In dit park gaan we opzoek naar de orang-oetan die we hopelijk in zijn natuurlijke leefomgeving vinden. We wandelen naar het punt waar de evenaar precies overheen ligt en je zo van het zuidelijk naar het noordelijk halfrond kunt overstappen. Na de lunch in Bontang nemen we een longboot naar ons kamp voor de avond. In de middag maken we een wandeling door de jungle opzoek naar de natuurlijke bewoners van het park. Na het diner is het mogelijk om nog een avondwandeling te maken opzoek naar de nachtdieren die in de avonduren actief worden. We overnachten in een primitieve jungle hut.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 11

  Kutai nationaal park / jungletocht

  image

  In alle vroegte wordt je gewekt door de vogelgeluiden die bij zonsopkomst ontstaan. Na het ontbijt trekken we, samen met onze ranger, het regenwoud in om een volle dag te wandelen en opzoek te gaan naar de wilde orang-oetan. In dit oerwoud leven verschillende soorten dieren zoals neusapen, orang-oetans, herten, krokodillen en wel 300 soorten vogels, maar ze houden zich soms goed verborgen. Vind je een volle dag wandelen te lang? Dan kan er altijd een kortere jungletocht worden georganiseerd.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 12

  naar Sangatta

  image

  In de ochtend is het nog mogelijk om een wandeling van ongeveer twee uur te maken. Hopelijk kun je nog een glimp opvangen van de prachtige, oranje orang-oetan. We hebben een korte rit voor de boeg naar Sangatta waar we in een comfortabel hotel met zwembad overnachten. Een frisse duik en even relaxen na deze intense jungle ervaring is dan ook zeer welkom!

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 13

  naar Wahau / bezoek Dayak dorp

  image

  In de vroege ochtend is het mogelijk om de lokale markt van Sangatta te bezoeken. Op deze dagelijkse markt zie je hoe de lokale bevolking zijn groente, vlees en andere lokale dagelijkse producten verhandeld. Hierna keren we terug naar het hotel voor een goed ontbijt, want er staat je een lange rit te wachten. In ongeveer 5 uur rijden we naar het dorp Wahau, welke diep tussen de palm olieplantages bevind. In de middag brengen we een bezoek aan het Miauw Baru, een Dayak dorp waar je de lokale bevolking zal ontmoeten. In Wahau overnachten we in een eenvoudig guesthouse.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 14

  via Dayak Gaai Village naar Lesan Nationaal park

  image

  Na het ontbijt vertrekken we naar een dorp genaamd Kelay. Hier stappen we over in pick-ups voor een hobbelige rit van 10 kilometer naar het Dayak Gaai dorp. Hier registreren we ons bij de chief van het dorp, die ons vervolgens toestemming geeft om verder te gaan. Met een gemotoriseerde longboot varen we over de Lesan rivier, tot we aankomen in Lesan Nationaal Park. Onze eigen kok kookt vanavond een heerlijke maaltijd voor ons, terwijl junglegeluiden ons gezelschap houden. We slapen vannacht op een houten vloer in een primitieve jungle accommodatie.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 15

  Lesan Nationaal Park

  image

  Vandaag brengen we de hele dag door in de jungle. Na het ontbijt vertrekken we en maken we een wandeling door deze jungle. In dit park komen meer dan 60 verschillende boomsoorten voor. Om even op te frissen nemen we een duik in een waterval. Laat in de middag keren we weer terug en kun je de rest van de dag zelf invullen. Zo kun je naar de rivier in de buurt van de lodge.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 16

  naar Berau

  image

  In de ochtend heb je voor het ontbijt nog de tijd om de jungle in te trekken. Na terugkeer staat het ontbijt klaar en is het tijd om in te pakken en per longboot terug te gaan naar het Dayak dorp waar de bus staat te wachten. Vandaag gaan we op weg naar Berau waar we de komende nacht weer in een comfortabel hotel overnachten. Het hotel ligt in het centrum en dichtbij restaurants en eettentjes in de buurt.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 17

  naar de Derawan eilanden

  image

  Vandaag vertrekken we in de vroege ochtend naar het tropische eiland Derawan. We rijden in ongeveer een halfuur naar de haven van Berau waar we in een aantal uur met een lokale speedboot naar ons eiland varen. De eilandengroep bestaat uit zes eilanden, waarvan Derawan en Maratua de enige bewoonde eilanden zijn. De eilanden staan sinds 2005 op de lijst van werelderfgoederen van de UNESCO. 

  image

  De eilandengroep ligt in een biodiversiteitshotspot: er komen 872 soorten vissen voor die typisch zijn voor een koraalrif, 507 soorten koralen en andere bijzondere dieren zoals zeeschildpadden, reuzenschelpen en de kokoskrab. Derawan heeft alles wat je je bij een tropisch eiland voorstelt. Witte stranden, een azuurblauwe zee en veel kokospalmen. We overnachten drie nachten in een eenvoudige accommodatie op palen in zee.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 18

  Derawan eilandentour

  image

  Als je de Derawan eilanden bezoekt mag een eilandtour niet ontbreken. Tijdens een dagexcursie bezoeken we Maratua eiland met zijn mooie witte zandstrand, zwem op Kakaban eiland in het zoutwatermeer en ontdek de felgekleurde vissen tijdens het snorkelen bij Sangalaki eiland. Met wat geluk kom je een school manta's tegen waar je mee kunt zwemmen. Geniet vanaf de boot van de tropische uitzichten en de idyllische eilandjes die we aandoen. Aan het eind van de dag word je weer terug gebracht naar je accommodatie.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 19

  Derawan eiland / vrije dag

  image

  Vandaag kun je nog even helemaal niets doen op het witte zandstrand of snorkelen en de kleine kleurrijke visjes, de grotere barracuda’s, het koraal en zeeschildpadden zien. Je kunt ook een bezoek brengen aan de zeeschildpadden broederij. Als je geluk hebt kun je meehelpen de schildpadden vrij te laten in de zee. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 20

  Derawan eiland / naar Berau

  Alweer de laatste dag op Derawan eiland. Na het ontbijt vertrekken we met een speedboot naar Berau. Vanaf Berau nemen we een binnenlandse vlucht die ons naar Balikpapan brengt. Je hebt nog een middag en avond om door te brengen in Balikpapan.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 21

  vlucht terug naar Amsterdam

  Vandaag nemen we afscheid van Kalimantan en beginnen onze reis naar huis. Vanaf Balikpapan nemen we een vlucht via Jakarta naar Amsterdam. 


  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 22

  aankomst in Amsterdam

  Voor de vluchtgegevens verwijzen wij naar het vluchtschema.Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 16 deelnemers
 • Unieke reis door nauwelijks bezocht Kalimantan
 • Boottocht langs de verschillende Derawan-eilanden
 • Kans op het zien van Orang Oetans in Kutai NP
 • Ontspannen vierdaagse boottocht over de Mahakam rivier (inclusief alle maaltijden!)
 • Veel maaltijden inbegrepen in de reissom
 • Een perfecte afsluiting op de tropische Derawan eilanden
 • Tweedaags verblijf in Kutai nationaal park, op zoek naar de Orang-oetans
 • Bezoek aan de traditionele bevolking van de long ear Dayak
 • Bezoek aan verschillende duurzaam toerisme projecten
 • Zeer afwisselende reis met veel verschillende activiteiten

Groepsrondreis Kalimantan

Orang-oetans, regenwoud en longhouses

Rondreis Indonesië - Kalimantan
22 dagen vanaf € 3.899 p.p.

Bijkomende kosten €26,25
p.p. o.b.v. 2 personen

Avontuur-Plus
Naar boven