Uitgebreide reisroute van de Groepsrondreis Kirgistan (Kirgizië)
< Terug naar resultaten

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  Amsterdam – Bishkek

  Voor gegevens over de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema.

 • 2

  aankomst Bishkek

  image

  Vroeg in de ochtend komen we aan in Bishkek, de hoofdstad van Kirgistan. Bishkek is een levendige, snel moderniserende stad, met vele restaurants en cafés. Na het uiteenvallen van de Sovjet–Unie werd Kirgistan (ook wel Kirgizië genoemd) in 1991 onafhankelijk en werd de stad Frunze omgedoopt tot Bishkek. We overnachten in een kleinschalig hotel, op loopafstand van het centrum.

  image

  Ondanks de modernisering heeft Bishkek nog steeds de charme van een Centraal-Aziatische stad, met gebouwen en tuinen die in de Sovjettijd zijn neergezet, waaronder het historisch museum en het 'witte huis'; het parlement van Kirgizstan. Vooral in de namiddag en in het weekend komen de vele parken helemaal tot leven.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 3

  naar Tamchi via Burana

  image

  Met onze eigen bus rijden we in ongeveer 4 uur (220 km) naar Tamchi. Onderweg bezoeken we de gerestaureerde Burana-minaret uit de 10e eeuw. De toren en tientallen bewerkte grafstenen is alles wat is overgebleven van de oude stad Balasagun. Bovenop de toren heb je een geweldig uitzicht over de Chuy vallei. Het dorpje Tamchi ligt aan de noordzijde van het Issyl Kul meer. Dit meer is - op de Kaspische Zee na - het grootste meer ter wereld. 'Issyk Kul' betekent in het Kirgizisch ‘warm meer’.

  image

  Het bevriest namelijk niet, ondanks dat het meer wordt omringd door besneeuwde bergtoppen. Er zijn overal prachtige vergezichten, zoals hoge bergen die weerspiegelen in het water van het grote meer. Tamchi ligt direct aan het meer en heeft een strandje, waar je bij mooi weer een heerlijke duik kunt nemen. Voor de hele omgeving is het in de zomer een populair uitje om naar het strand te gaan, vooral naar het op 35 km gelegen Cholpon Ata. Tamchi is een stuk rustiger en we slapen hier in een homestay.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 4

  naar Karakol

  image

  We rijden vandaag langs de gehele noordkant van het Issyk Kul meer naar Karakol. Onderweg stoppen we kort in Cholpon Ata, waar je (afhankelijk van de vaak flexibele openingstijden) kort twee musea kunt bezoeken. Karakol, het rustige stadje werd in de 19e eeuw door Russische migranten gesticht. Karakol ligt aan de voet van het Tien Shan gebergte. Met pieken als de Pobeda Peak (7439m) en Khan Tengri (6995m) is dit één van de hoogste bergketens ter wereld.

  image

  Je kunt vandaag de Russisch-orthodoxe kathedraal en de Chinese Dungan moskee bezoeken. De Dunganen zijn uit China afkomstige moslims. Het centrum van Karakol bezit ook een levendige markt en een grote universiteit. Een aanrader is een bezoek aan het Prezwalsky museum. Het museum is vernoemd naar de beroemde Russische ontdekkingsreiziger die in Karakol is overleden. Het museum ligt zo'n 15 kilometer buiten Karakol. We slapen twee nachten in een eenvoudige accommodatie.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 5

  Karakol / dagwandeling Karakol Nationaal Park

  image

  Vandaag kun je een mooie dagwandeling maken in de Karakol vallei, gelegen in het gelijknamige nationale park. Het park ligt 5 kilometer buiten Karakol en is zowel lopend als per lokale bus eenvoudig te bereiken. In het park zijn meerdere wandelingen mogelijk, door de vallei, naar watervallen en langs riviertjes. Op verschillende plekken heb je mooie uitzichten op de besneeuwde bergtoppen. Vooral in het weekend komt de lokale bevolking hier picknicken; de kans is groot dat je wordt uitgenodigd voor een traditionele sjasliek, een wodka of een kopje thee.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 6

  Karakol / veemarkt, naar Jety Oguz

  image

  Vandaag is het zondag, dus marktdag in Karakol. We staan vroeg op om de markt te bezoeken. De diverse bevolkingsgroepen van Kirgizstan komen samen om te handelen in allerlei dieren. Schapen, geiten, koeien en paarden verwisselen hier met veel handjeklap van eigenaar. Het verdiende geld wordt later omgezet in goederen: fruit en groente, gedroogde vruchten, specerijen, stoffen. Daarna worden de oude Lada's, Volga's, Moskvich's, Zaporozhets of gammele boerenkarren vol geladen om weer terug naar huis te gaan. Na de lunch rijden we in een uur naar het Jety Oguz park, bekend van de rode rotsen.

  image

  Deze zeven kolossen zijn volgens de legende koppige stieren geweest, die de nomaden lastigvielen. Nu zijn het magnifieke rotsen die boven de vallei hangen alsof het beschermengelen zijn. In de middag is er de mogelijkheid om te wandelen tussen de bergen en door de valleien. We overnachten hier voor de eerste keer in yurts, dit zijn traditionele vilten tenten die de nomaden in geheel Centraal Azie gebruiken. Je overnacht met 6 tot 7 personen in een yurt; de gemeenschappelijke sanitaire faciliteiten zijn hier beperkt.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Diner
 • 7

  naar Kochkor

  image

  Via de zuidkant van het Issyk Kul meer rijden we naar Kochkor. Dit stadje is klein en heeft een prettige sfeer. De bazaar in het centrum is een heerlijke plek om wat rond te struinen. We overnachten weer in enkele homestays.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 8

  naar Tash Rabat (3100 meter)

  image

  We rijden verder over bergpassen en door schitterende valleien naar de karavanserai Tash Rabat. Dit in de tiende eeuw gebouwde klooster was eeuwenlang een toevluchtsoord voor zijdekaravanen uit Kashgar om zich te beschermen tegen sneeuwstormen en bandieten. De caravanserai ligt ingeklemd tussen ongenaakbare rotspieken in een schitterende smalle vallei.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Diner
 • 9

  Tash Rabat / vrije dag

  image

  In de ochtend word je gewekt door langs trekkende herders met schapen en yakkenkuddes, opzoek naar nog hoger gelegen gebieden! Als de bewaker thuis is, kunnen we de serai ook van binnen bezoeken en worden we rondgeleid door dit indrukwekkende bouwwerk. In de prachtige vallei kun je mooie wandelingen maken. Vanaf een nabijgelegen bergtop kun je magnifieke foto's van de omgeving maken. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Diner
 • 10

  naar Naryn

  image

  We rijden (deels over dezelfde weg) naar het dal van de Naryn-rivier. Onderweg kunnen we nog even kort stoppen bij het museum en het oude zandfort van Koshoy Korgon,van begin 13e eeuw. Hoewel er niet veel meer van over is, kun je hier wel de grootsheid ervan ervaren. In de middag komen we aan in het stadje Naryn. Dit is een klein en rustig provinciestadje met een leuke bazaar. Een leuke gelegenheid om met deze kant van het dagelijkse leven kennis te maken. We overnachten hier in enkele homestays.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 11

  naar Son Kul (3000 meter)

  image

  Vandaag rijden we naar het Son Kul meer, gelegen op 3000 meter hoogte. Tijdens de rit verandert het landschap en zien we in de verte sneeuwvelden liggen. Ook de vegetatie verandert en plantensoorten zoals edelweiss verschijnen. In de omgeving grazen vele kuddes wilde paarden, schapen en geiten. Het Son Kul meer is gelegen in een groene kom en is turkoois van kleur. De komende twee nachten overnachten we in zo’n yurt.

  NB: mochten plotseling de bergpassen naar Son Kul onbegaanbaar zijn (bijvoorbeeld door plotselinge hevige sneeuwval), dan wordt terplekke voor een alternatieve route gekozen.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Diner
 • 12

  Son Kol / vrije dag

  image

  In de zomermaanden zie je rond het meer veel nomaden met hun vilten yurts. Paarden zijn in het leven van de Kirgiezen heel belangrijk. Ze worden gebruikt bij het hoeden van de schapen, het vlees wordt gegeten en er zijn festivals waarbij paardenraces worden gehouden. Een bekend gezegde luidt: “zonder paard is als zonder benen" en geeft het belang van deze dieren in de lokale cultuur weer.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Diner
 • 13

  naar Bishkek

  image

  Met het opkomen van de zon verandert het meer steeds van kleur; een schitterend contrast met de besneeuwde bergtoppen aan de horizon. We vertrekken in de ochtend richting Bishkek waar we in de late middag aankomen. Onderweg stoppen we om te lunchen. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 14

  Bishkek / dagexcursie Ala Archa Nationaal Park

  image

  Vandaag gaan we naar het Nationale Park Ala Archa, zo’n 40 km ten zuiden van Bishkek. Het park is een populaire bestemming voor wandelaars, bergbeklimmers en -in de winter- skiërs. De naam van het park komt van de archa, dit is een gekleurde jeneverbes die de Kirgiezen traditiegetrouw verbranden om kwade geesten te verdrijven. Het enorme park heeft meer dan 20 kleine en grote gletsjers en talloze bergtoppen.

  image

  De Adygene kloof is een prachtige beboste vallei, met watervallen, bronnen en vooral veel forel. Hier komt de zeer zeldzame sneeuwluipaard voor en boven de 2500 meter zijn wilde geiten, herten, reeën en marmotten. Wil je liever in Bishkek blijven dan kan dat natuurlijk ook. De rest van de dag kun je ronddwalen in de stad. De hotelkamer blijft tot je beschikking tot we rond middernacht worden opgehaald en naar het vliegveld worden gebracht voor de terugvlucht.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 15

  vlucht naar Amsterdam

  Voor gegevens over de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt

Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 20 deelnemers
 • Bezoek aan de zondagse veemarkt van Karakol
 • Geen zware trektochten, wel mooie dagwandelingen
 • Twee nachten Tash Rabat, gelegen op de Zijderoute
 • Bijzonder contact met de lokale bevolking tijdens de overnachtingen in homestays
 • Overnachtingen in bijzondere yurts, bij de nomaden
 • Complete en mooie route door Kirgizstan in 15 dagen
 • Authentiek, ongerept en niet toeristisch
 • Enorme variatie in landschappen: bergen, valleien en uitgestrekte (sneeuw)velden

Groepsrondreis Kirgistan (Kirgizië)

De hemelse bergen

image
15 dagen vanaf € 2.299 p.p.

Bijkomende kosten €26,25
p.p. o.b.v. 2 personen

Naar boven