Leg nú jouw reis voor 2021 vast en profiteer van flexibele annuleringsvoorwaarden Meer info

< Terug naar resultaten

Reisverslag van een van onze reisbegeleiders

Onbekend natuurparadijs en Indianenstammen

Om bij de Kuna Indianen op de Samblas eilanden te kunnen komen, vlieg je in een uur met een klein vliegtuigje over een groot stuk regenwoud. Hierna doorkruis je in een kano de zee op weg naar één van de 365 eilanden. De Kuna Indianen wonen op een aantal van deze eilanden, gezellig dicht bij elkaar.
Op een avond heb ik daar uren op de pier gezeten, genietend van alle bedrijvigheid. Jong en oud kwam hier bij elkaar. Geen toerist te bekennen. Op een gegeven moment kwam er een boot die uren aan de kant bleef liggen: het bleek een soort supermarkt te zijn. Van tijd tot tijd kwam iemand wat kopen, van kaplaarzen tot visgerei, van pakken rijst tot plastic bakken. Alles ging op een rustig tempo en iedereen had plezier! Even een ander tempo dan wij gewend zijn.
En ook op de terugweg maakte ik kennis met deze andere manier van tijdsbeleving. Voordat we terugvlogen naar de hoofdstad meldde de piloot dat we nog even wat op moesten halen, ergens. We stegen ronkend op en landden even later weer ergens midden in het woud, om nog even iemand op te pikken?zo werden we getrakteerd op een mooie vlucht over de vele eilanden. Dik 2 uur 'te laat' kwamen we in Panama City aan. Geen last van tijdsdruk - iedereen genoot. En het programma werd gewoon iets aangepast.

En dan weer terug naar de natuur. De mensen leven er nog heel traditioneel en zijn er trots op ons daar wat over te vertellen en uitleg te geven over planten en dieren. Een groepje kinderen maakt er zich mooi en geeft ons een dansoptreden. Zenuwachtig giechelend staan ze in de hut met gevlochten palmbladeren - het is al weer meer dan 3 maanden geleden dat er toeristen waren en dan is optreden best eng! Ze delen totaal onbekende vruchten met ons en wij delen onze sultana's. Een uitwisseling die aangeeft dat we genieten van elkaars gezelschap en die symbool staat voor wat we van elkaar kunnen leren.

Het zijn vaak de kleine dingen - de taal hoef je soms niet eens te spreken. Juist de afwisseling van cultuur en natuur, actief zijn en relaxen, maakt dit land voor mij zo'n fantastische bestemming.

Groepsrondreis Panama

Niet boekbaar

Naar boven
 

Op reis in het najaar
Boek nu jouw reis

Eindelijk! Het ziet er naar uit dat we binnenkort toch echt weer kunnen gaan genieten van al het moois buiten onze landsgrenzen. Alvast verzekerd zijn van een plekje deze herfst? Bekijk dan nu ons aanbod herfstreizen en laat je inspireren!