
Reactie op publicatie Consumentengids over duurzaamheidsclaims
Vandaag verscheen in de Consumentengids een publicatie over duurzaamheidsclaims van Nederlandse reisaanbieders, waarin ook Sawadee kort wordt benoemd. Op woensdag 21 mei werden wij door de Consumentenbond over dit artikel geïnformeerd, met het verzoek om een toelichting te geven op het gebruik van de term 'duurzaam op reis' op onze website. De Consumentenbond gaf ons de gelegenheid om uiterlijk 27 mei een antwoord te geven op de volgende vraag: 'Kan Sawadee toelichten waarom ze denkt dat het gebruik van deze duurzaamheidsclaim wél in lijn is met de huidige regelgeving?'
We betreuren het dat onze uitgebreide reactie hierop in de publicatie is teruggebracht tot slechts één zin, die een onvolledig beeld geeft van onze inzet en onderbouwing. Om transparantie te bieden én recht te doen aan de complexiteit van dit onderwerp, delen we hierbij daarom alsnog onze volledige reactie:
Dank voor je mail. Graag licht ik het gebruik van de termen ‘duurzaam’ en ‘duurzaamheid’ op onze website toe.
Wij gebruiken deze termen niet als claim dat reizen duurzaam zou zijn. Ieder weldenkend mens weet ondertussen dat vliegen schadelijk is voor het klimaat. Denken dat wij met het gebruik van deze terminologie dat proberen te ontkennen of bagatelliseren is een onderschatting van onze reizigers, de consument. We gebruiken de termen ‘duurzaam’ en ‘duurzaamheid’ op onze website omdat dat de termen zijn waarop reizigers zoeken die meer willen weten over onze inspanningen en ideeën op dit gebied. Het is, zoals jullie als geen ander weten, in het belang van de consument om snel en duidelijk eerlijke informatie te kunnen vinden. Herkenbare terminologie helpt hierbij. De Leidraad duurzaamheidsclaims van de ACM vereist het gebruik van begrijpelijk taal (vuistregel 1). Dat is precies wat wij hier betrachten.
Onder de kop ‘Duurzaam reizen’ vertellen wij eerlijk dat reizen, en vliegen in het bijzonder, negatieve impact kan hebben. Maar om het complete beeld te schetsen vertellen we hier ook wat de positieve impact van onze reizen kan zijn. Het verhaal over onze bijdrage aan natuur- en cultuurbescherming, de strijd voor plasticreductie, onze acties tegen kinderarbeid en voor eerlijke beloning, onze bijdrage aan lokale economieën, de strijd voor gelijkheid en diversiteit en alle andere facetten van duurzaamheid binnen onze reizen. Duurzaamheid in reizen gaat veel verder dan alleen CO2-uitstoot en klimaatimpact. Het is in ons gedeelde belang om de consument te helpen in het weloverwogen keuzes maken op basis van duurzaamheid. Dat rechtvaardigt in onze ogen het gebruik van de terminologie.
Sawadee werkt al 42 jaar aan het vergroten van de positieve impact van reizen en het verkleinen van de negatieve impact. Sinds 2014 dragen we met trots het Travelife Certificaat, wat onderschrijft dat we duurzaamheid uitermate serieus nemen, niet alleen in woord, maar ook in daad. Sinds 2019 meten we al onze CO2-emissies en gebruiken we de uitkomsten als leidraad om onze reizen verder te verduurzamen. Dat we, samen met onze branchegenoten en de ANVR, nog flinke stappen kunnen en moeten zetten is heel duidelijk. We zullen ons hier iedere dag voor blijven inzetten, en er eerlijk en duidelijk over communiceren. Dat alles gezegd en uitgelegd hebbende: Sawadee is een respectabele reisorganisatie die zich wil houden aan alle wetgeving in Nederland alsook aan die in de meer dan 100 landen die we bezoeken. Daarom zijn we al in een vergevorderd stadium om de terminologie op onze website aan te passen. Ik nodig je dan ook graag uit om de komende weken onze website nogmaals te bezoeken.
Sinds onze oprichting in 1983 is het maken van positieve impact bij Sawadee geen apart project, maar verweven met alles wat we doen. We waarderen het daarom wanneer reizigers, maar ook partijen als de Consumentenbond en de Autoriteit Consument & Markt (ACM), kritisch met ons meekijken; dat houdt ons scherp.
Aan een meer genuanceerde communicatie over onze impact werken we al geruime tijd, en we streven ernaar deze aangepaste informatie binnenkort te publiceren. Onze uitnodiging aan de Consumentenbond om onze website hiervoor in de gaten te houden, richten we uiteraard ook aan de ACM én aan onze reizigers.
Heb je vragen of feedback over de impact van onze groepsreizen? Neem gerust contact op met onze impact coördinator Jorieke.