Kilimanjaro

< Terug naar resultaten

Kilimanjaro is met 5.895 meter de hoogste berg van Afrika en een iconisch symbool van Tanzania. Met zijn drie vulkanische kegels, Kibo, Mawenzi en Shira, is de berg een favoriete bestemming voor bergbeklimmers van over de hele wereld. En voor muzikanten: de berg komt zelfs voor in het nummer Africa van de band Toto. Het beklimmen van de berg is een uitdaging, maar de beloning is de adembenemende uitzichten vanaf de top. Naast het beklimmen van de berg, biedt de regio ook een rijk cultureel erfgoed en is het de thuisbasis van talrijke wilde dieren. 

Kilimanjaro

Korte geschiedenis 

De Kilimanjaro is gevormd door drie vulkanen die ongeveer een miljoen jaar geleden begonnen te groeien. De berg is een heilige plaats voor de Chagga-stam (probeer hun bananenbier!) die al eeuwenlang in het gebied woont. De eerste Europeaan die de berg beklom was de Duitse missionaris Johannes Rebmann in 1848. Na de ontdekking van Tanzaniet  in het gebied, werd het gebied populair bij Europese ontdekkingsreizigers en al snel begonnen toeristen de berg te beklimmen.

Kilimanjaro lag ooit in Kenya 

In 1932 kwamen de Britse en Duitse koloniale regeringen overeen om de grens tussen Tanganyika (nu Tanzania) en Kenia te verleggen, zodat de Kilimanjaro geheel binnen Tanganyika zou komen te liggen. De Britse regering gaf de Kilimanjaro cadeau aan de Tanganyikaanse bevolking als erkenning voor hun loyaliteit tijdens de Eerste Wereldoorlog. De grenswijziging vond plaats in 1932, maar werd pas in 1934 officieel bekrachtigd. De grenswijziging was destijds controversieel, maar is sindsdien door beide landen aanvaard. De grenswijziging werd om een aantal redenen doorgevoerd. Ten eerste wilde de Britse regering ervoor zorgen dat de Kilimanjaro zou worden beschermd tegen ontwikkeling. Ten tweede wilde de Britse regering haar waardering tonen voor de loyaliteit van het Tanganyikaanse volk tijdens de Eerste Wereldoorlog. 

Volgens de British National Archives vochten ongeveer 10.000 soldaten uit Tanganyaka (nu Tanzania) in de Eerste Wereldoorlog. Deze soldaten werden gerekruteerd uit de lokale bevolking en werden ingezet om te vechten tegen de Duitse troepen in Oost-Afrika. De soldaten uit Tanganyaka speelden een belangrijke rol in de geallieerde overwinning in Oost-Afrika, en ze werden geprezen om hun moed en loyaliteit. Ze waren vaak bereid te vechten en te sterven voor hun land, ook al kregen ze weinig betaald en niet dezelfde rechten als de Britse soldaten. De soldaten van Tanganyaka speelden een belangrijke rol in de geallieerde overwinning in Oost-Afrika, en zij worden in Tanzania als helden herdacht. Ten derde wilde de Britse regering een bufferzone creëren tussen Tanganyika en Kenia.

Giraffen bij Kilimanjaro

De verschillende pieken 

De Kilimanjaro heeft drie vulkaankegels: Kibo, Mawenzi en Shira. Kibo is de hoogste en meest actieve kegel, en het is de kegel waarvan de meeste klimmers de top proberen te bereiken. Mawenzi is de op één na hoogste kegel, en wordt beschouwd als een grotere uitdaging om te beklimmen dan Kibo. Shira is de laagste kegel, die gewoonlijk niet wordt beklommen

  • Kibo: 5.895 meter - Uhuru Peak is het hoogste punt op Kibo, en het is de top die de meeste klimmers proberen te bereiken. Uhuru Peak ligt op 5.895 meter hoogte.
  • Mawenzi: 5.149 meter
  • Shira: 4.005 meter 

Wat is er te doen op de Kilimanjaro? 

De belangrijkste attractie van de Kilimanjaro is natuurlijk het beklimmen van de berg. Er zijn verschillende routes die naar de top leiden, elk met hun eigen voor- en nadelen. De meeste routes duren tussen de vijf en negen dagen, afhankelijk van de lengte en moeilijkheidsgraad. Het beklimmen van de berg vereist een goede fysieke conditie en acclimatisatie op hoogte.

Naast het beklimmen van de berg zijn er ook andere activiteiten in de regio, zoals safari's in de nabijgelegen wildparken, bezoeken aan lokale dorpen om de Chagga-cultuur te ervaren en wandelingen in de omliggende heuvels en bergen.

Wat kun je zelfstandig doen?

Het beklimmen van de Kilimanjaro vereist meestal de hulp van een lokale gids en dragers om de tocht te begeleiden en het kamp op te zetten. Het is mogelijk om de berg zelfstandig te beklimmen, maar je kunt teruggefloten worden omdat gidsen verplicht zijn. Zonder het te hebben over de uitdagingen van de hoogte en de veiligheidsrisico's. Andere activiteiten in de regio kunnen zelfstandig worden gedaan, zoals wandelen in de heuvels en bergen of het bezoeken van lokale dorpen.

Plattegrond van Kilimanjaro

Hoe kom je bij de Kilimanjaro? 

De internationale luchthaven Kilimanjaro (JRO) ligt op ongeveer 40 km van Arusha in Tanzania en is de belangrijkste toegangspoort tot de Kilimanjaro. Er zijn regelmatige vluchten vanuit verschillende internationale luchthavens, zoals Amsterdam Schiphol, Nairobi en Dubai. Airlines die op Kilimanjaro Airport vliegen:  KLM, Ethiopian Airlines, Kenya Airways, Turkish Airlines, Qatar Airways , Precision Air, Air Tanzania, Fastjet, Zan Air, Coastal Aviation. Als je eenmaal op de luchthaven bent aangekomen, kun je een taxi of shuttlebus nemen naar je accommodatie bij de Kilimanjaro/Moshi.

Lokaal transport in Tanzania is meestal per bus of minibus. Er zijn verschillende busmaatschappijen die dagelijks diensten aanbieden tussen steden en dorpen in Tanzania, waaronder de steden Arusha en Moshi, die beide dicht bij de Kilimanjaro liggen. Het is ook mogelijk om een taxi te nemen. 

Overnachten bij de Kilimanjaro 

Mensen die Kili gaan beklimmen vertrekken uit Moshi (tenzij je aan de Keniaanse kant omhoog gaat). Alles in Moshi town draait om Kilimanjaro: ga een willekeurige bar of restaurant in en de kans is vrij groot dat je er wat freelance gidsen en dragers vindt. Het zijn vooral Westerse toeristen die de berg beklimmen. Het is doorgaans niet moeilijk om accommodatie te vinden van budget tot luxe. In de stad aan de voet van de berg, vind je verschillende hotels, hostels en pensions. Ook in de omgeving van de Kilimanjaro National Park-poorten zijn er verschillende lodges en kampen. Als je van plan bent om de Kilimanjaro te beklimmen, kun je er ook voor kiezen om te overnachten in tenten op de berg.

Hoeveel betaal je? 

De kosten voor het beklimmen van de Kilimanjaro variëren afhankelijk van de route die je kiest, de tijd van het jaar waarin je klimt en het niveau van de service die je nodig hebt. Je kunt echter verwachten dat je tussen de $1.500 en $6.000 betaald voor een zevendaagse beklimming. Als je van plan bent om de Kilimanjaro te beklimmen met een touroperator, is het belangrijk om te controleren wat er in de prijs is inbegrepen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Meestal zijn de prijzen inclusief alle accommodatie, maaltijden, berggidsen, draagstoelen, parktoegangsprijzen en transfers van en naar de luchthaven, maar exclusief tip voor gidsen en dragers (reken op minimaal 10 tot 20 euro/dollar per persoon per dag per gids). 

Kosten factoren van een beklimming:

  • Route: De populairste route om de Kilimanjaro te beklimmen is de Machame route. Deze route is uitdagender dan sommige andere routes, maar ook de mooiste. De Marangu-route is de gemakkelijkste route om de Kilimanjaro te beklimmen, maar ook de drukste. De Lemosho-route is een nieuwere route die een prachtig uitzicht op de berg biedt. De Rongai route is een goede optie voor wie de drukte wil vermijden. De Northern Circuit route is de langste route om de Kilimanjaro te beklimmen en is het rustigste.
  • Tijd van het jaar: Het droge seizoen (juni-september) is de populairste tijd om de Kilimanjaro te beklimmen, dus ook de duurste tijd. Voor- en naseizoen (april-mei en oktober-november) zijn minder duur dan het droge seizoen, maar het weer is minder voorspelbaar. Het natte seizoen (december-maart) is de minst dure tijd om de Kilimanjaro te beklimmen, maar het weer is het meest onvoorspelbaar.
  • Niveau van dienstverlening: Je kunt kiezen uit verschillende serviceniveaus bij het beklimmen van de Kilimanjaro. Het meest eenvoudige serviceniveau omvat tenten, eten en dragers. Het meest luxueuze serviceniveau omvat privétenten, gastronomisch eten en een persoonlijke gids.

Tips om geld te besparen:

Enkele tips om geld te besparen op een beklimming van de Kilimanjaro:

  • Klim tijdens voor- en naseizoen. Dit is minder duur dan het droge seizoen, maar het weer is minder voorspelbaar.
  • Klim op een minder populaire route. De Marangu route is de populairste route om de Kilimanjaro te beklimmen, maar ook de duurste. De Lemosho-route is een nieuwere route die een prachtig uitzicht op de berg biedt en minder duur is dan de Marangu-route.
  • Kies een basisniveau van service. Het meest basale serviceniveau omvat tenten, eten en dragers. Dit is de meest betaalbare manier om de Kilimanjaro te beklimmen.
  • Kampeer met vrienden. Je kunt geld besparen door met vrienden te kamperen. Kilimanjaro-aanbieders bieden vaak kortingen voor groepsbeklimmingen.
  • Doe een beetje onderzoek. Er zijn veel bedrijven die Kilimanjaro beklimmingen aanbieden. Doe je onderzoek om een bedrijf te vinden dat waar voor je geld biedt. 
Wandelaars en bergbeklimmers op Kilimanjaro

Beste reistijd voor het beklimmen van de Kilimanjaro 

Het warme, droge seizoen in Tanzania biedt het beste weer voor het beklimmen van de Kilimanjaro. De beste reistijd is tussen half december en half maart want dan is het meestal droog en warm. Ook goed: juni tot half oktober is het over het algemeen droog en koel is, wat ook goed is. Het hoogseizoen voor toeristen die naar de Kilimanjaro komen is tijdens het droge en warme seizoen, rond Kerstmis, omdat rond deze tijd het weer bevorderlijk is voor het beklimmen van de berg en de temperaturen gunstig zijn.

Er zijn twee natte seizoenen op de Kilimanjaro in Tanzania, namelijk van november tot december en van maart tot mei. De maanden augustus tot oktober zijn de droogste en de beste om de berg te beklimmen. De regenval neemt snel af naarmate de hoogte toeneemt; de gemiddelde neerslag bedraagt 2.300 millimeter (mm) in de regenwoudzone (op 1.830 m), 1.300 mm bij de Mandara-hut aan de bovenkant van de regenwoudzone (2.740 m), 525 mm bij de Horombo-hut in het heidegebied (3.718 m), en minder dan 200 mm bij de Kibohut (4.630 m), waardoor het semi-aride tot dorre omstandigheden zijn die op een woestijn lijken. De overheersende winden, beïnvloed door de passaatwinden, komen uit het zuidoosten. Op de noordelijke hellingen valt veel minder regen.

December/januari tot maart zijn de warmste maanden. Boven de hoogte van 4.000 m bereiken de weersomstandigheden op de Kilimanjaro extreme niveaus met temperaturen die een stevige conditie vereisen. Mist bedekt vaak een groot deel van het massief, zelfs met weinig dichte bewolking.

Informatie over weersomstandigheden

De Oost-Afrikaanse toppen van de Kilimanjaro, de Kenia, de Rwenzori en de Meru zijn zo hoog, geïsoleerd en de meeste vrijstaand, in tegenstelling tot andere bergketens, dat ze hun eigen weer ‘creëren’. Na een heldere ochtend worden de toppen (4.000 meter en hoger) rond 10.00 uur vaak overspoeld door dikke wolken, die de toppen tot laat bedekken, tot ze 's nachts opklaren. Tijdens de droge seizoenen is de neerslag onvoorspelbaar: de regen kan uit het niets vallen. Het waait af en toe, maar als het waait is het meestal hard.

De Kilimanjaro is een berg voor alle weersomstandigheden, want de meeste routes vereisen geen technische klimvaardigheden. Dat is koeterwaals om te zeggen dat je met een paar goede wandelschoenen en voldoende bescherming naar boven kunt wandelen. Het spreekt voor zich dat de natte en koude maanden het minst gunstig zijn om de berg te beklimmen. En voor de mensen die de draad nog niet kwijt zijn nog even dit: Routes naar het zuiden zijn beter in de maanden december, januari en februari, terwijl routes naar het noorden het beste zijn in de maanden juli, augustus en september. 

Hetzelfde geldt voor ijsbeklimmingen: routes die naar het zuiden gericht zijn kunnen het best in de maanden juli, augustus en september gedaan worden; routes die naar het noorden gericht zijn kunnen het best in de maanden december, januari en februari gedaan worden. Hoewel al deze Oost-Afrikaanse toppen aan de evenaar liggen, kunnen het er extreem koud zijn, vooral 's nachts. Over het algemeen kun je 's nachts en in de vroege ochtend op 4.600 meter hoogte temperaturen van min 5 graden Celsius verwachten. Overdag zijn de temperaturen gunstiger dan 's nachts, omdat je een korte broek kunt dragen tot aan de topcampings van (Kibo, Barafu op de Kilimanjaro en de Saddle hut op Mount Meru, waar de middagtemperatuur kan oplopen tot 10 graden Celsius. Wie boven de 4.600 meter klimt, moet meerdere thermische lagen kleding bij zich hebben. Wees er ook op voorbereid dat je je  ’s middags koeler voelt dan bijvoorbeeld om 9.00 uur of 16.00 uur.

SeizoenVoordelenNadelen
Droge seizoen (juni - september)Heldere lucht, zonnige dagen, koelerMeest populaire tijd om te klimmen dus meer mensen op de berg
Voor en na-seizoen (april-mei en oktober-november)Minder voorspelbaar weer, minder mensen op de bergLagere temperaturen, meer regen
Natte seizoen (december-maart)Hogere temperatuur, meer regenMeer bewolking, minder zicht

Handige websites: 

Locatie


Interesse gekregen in onze Tanzania reizen?

Bekijk alle rondreizen naar Tanzania

Bekijk deze bezienswaardigheden in Tanzania

Wij hebben de top 3 bezienswaardigheden voor u geselecteerd


 

Serengeti National Park

Serengeti is het beroemdste natuurreservaat van Afrika. Het ligt in het noorden van Tanzania en is 15.000 km2 groot (de helft van België). De Serengeti-vlakte beslaat 1,5 miljoen hectare savanne en herbergt de grootste migratie van dieren ter wereld.

 

Lake Victoria

Het Victoriameer is wat betreft oppervlakte het grootste Afrikaanse grote meer, het grootste tropische meer ter wereld en het op één na grootste zoetwaterlichaam ter wereld.
 

Ngorongoro krater

Het Ngorongoro Game Reserve (8300 km2) is feitelijk onderdeel van de Serengeti vlakte waartoe ook Masai Mara behoort. Als je van Arusha naar de Serengeti rijdt, kom je door Ngorongoro Game Reserve. De eigenlijke Ngorongoro krater beslaat met een oppervlak van 265 km2 maar 3% van het park.

Alle bezienswaardigheden van Tanzania