Vragen over de drukte op Schiphol? Klik hier voor meer info

< Terug naar overzicht
6 redenen voor een fietsvakantie volgens fietsfanaat Alee Denham

6 redenen voor een fietsvakantie volgens fietsfanaat Alee Denham

Alee Denham is 30 jaar oud, komt uit Australië en is een echte fietsfanaat. Op zijn KOGA fiets legde hij al meer dan 10.000 km af over maar liefst vier verschillende continenten. Met zijn aanstekelijke enthousiasme probeert hij mensen te inspireren om ook op fietsvakantie gaan. “Waarom op fietsvakantie?” is een vraag die Alee vaak wordt gesteld, maar hij moeilijk te beantwoorden vindt. Niet omdat er geen goede redenen te bedenken zijn, maar omdat er juist teveel goede redenen zijn! In dit blog zetten we 6 van zijn redenen voor een fietsvakantie op een rijtje.

1. Het is avontuurlijk

Tijdens een fietsvakantie wordt je geconfronteerd met de elementen en worden je zintuigen telkens weer geprikkeld. Je hoort de vogels fluiten, je ruikt de frisse berglucht, je proeft lokale maaltijden en je voelt regendruppels op je huid. Wanneer je een land op de fiets ontdekt krijg je echt het gevoel dat je leeft en onderdeel bent van de natuur. Een fietsreis voelt daardoor als een echt avontuur.

Alee Denham

2. Je ervaart een land op een pure manier 

Met de fiets kom je op plekken waar je met groot vervoer niet of moeilijk kunt komen. Er is geen autoruit die je scheidt van de natuur en er zijn geen schitterende landschapen die in sneltreinvaart aan je voorbij schieten. Bovendien ben je zelf in controle en kun je dus stoppen wanneer je zelf wilt. Alee vat het zelf als volgt samen: “Een fietsvakantie is alsof je je op een filmset begeeft, in plaats van de wereld aan je voorbij zien gaan op een beeldscherm.”. Kortom: tijdens een fietsvakantie ervaar je een land zoals dat met een auto, bus of trein niet kan. 

3. Het doorbreekt barrières 

Het is heel anders om een gezellig dorpje binnen te komen rijden op de fiets dan in een auto of bus. Je fiets maakt je in ogen van anderen onschuldig en benaderbaar en je komt meer over als een reiziger in plaats van een toerist. Bovendien zijn mensen nieuwsgierig naar je en bewonderen ze je om de manier waarop je hun land verkent. Hierdoor spreekt de lokale bevolking je veel sneller aan en is het makkelijker om echte connecties te maken en authentieke ervaringen op te doen. Alee zegt zelf heel vaak uitgenodigd te worden bij mensen thuis, waar de bewoners hem een inkijkje geven in hun dagelijks leven.  

Alee Denham


4. Het is duurzaam

Doordat je op je bestemming per fiets van A naar B gaat, produceer je tijdens een fietsvakantie aanzienlijk minder CO2-uitstoot dan tijdens een reguliere rondreis. Bovendien begeef je je tijdens een fietsvakantie vaak off-the-beaten-track en kom je op meer afgelegen plekken met kleinschaligere vormen van toerisme. Een koffie drinken in een klein cafeetje of een broodje halen bij een lokale bakker; het zijn mooie manieren om de lokale ondernemers van een bestemming te ondersteunen. 

5. Het geeft een voldaan gevoel

Uitzichten zijn mooier wanneer je moeite hebt gedaan om het te bereiken, een ontspannen avond voelt lekkerder wanneer je de hele dag actief bent geweest, en een maaltijd smaakt lekkerder wanneer je een grote inspanning hebt geleverd. Al met al geniet je tijdens een fietsvakantie nog intenser van alles wat je ziet en doet. Elke avond weer ga je met een voldaan gevoel naar bed, laat staan hoe onoverwinnelijk je je zult voelen bij thuiskomst in Nederland! 

Alee Denham


6. Het houdt je fit en gezond

Door de inspanning die je dagelijks levert is een fietsvakantie ook heel goed voor je gezondheid. Bewegen is gezond en dat doe je tijdens een fietsvakantie meer dan genoeg. Een fietsvakantie is de perfecte manier om op een actieve manier een land te ontdekken. Op een bedje op het strand liggen is op z’n tijd natuurlijk heerlijk, maar lekker actief bezig zijn terwijl je geniet van weergaloze uitzichten? Daar kan niks tegenop!

Ben jij net als Alee Denham een echte fietsliefhebber, maar ga je liever niet in je eentje op pad? Bekijk dan onze fietsvakanties.

Meer weten over Alee Denham en zijn fietsavonturen? Bekijk dan hier zijn reisvideo’s of check hier zijn handige tips voor een fietsvakantie.