< Terug naar overzicht
Antarctica: 7 unieke bezienswaardigheden

Antarctica: 7 unieke bezienswaardigheden

Een reis naar het witte continent Antarctica laat geen enkele reiziger onberoerd. Op deze meest afgelegen, onherbergzame, koude plek kan geen mens wonen. Het zijn pinguïns, zeeleeuwen, walvissen en orka's die hier de dienst uitmaken. Welke zeven bezienswaardigheden van Antarctica mag je absoluut niet missen? Dat lees je in dit blog.   

1. Drake Passage 

Huizenhoge golven en een enorme deining. Passagiers die geen stap kunnen zetten zonder de reling los te laten en hier en daar een groen gezicht. Om Antarctica te bereiken moet je Straat Drake door, een vierhonderd zeemijlen brede passage, die de Atlantische Oceaan verbindt met de Grote Oceaan. In de zeestraat stormt het vaak en door de hoge golven is het moeilijk begaanbaar voor schepen. Hij heeft dan ook niet voor niets de bijnaam 'Drake Shake'. Maar als je een beetje geluk hebt, vaar je over 'Lake Drake' en gaat het er een stuk rustiger aan toe. Je vraagt je nu vast af waarom dit dan een hoogtepunt en niet een dieptepunt is? De uitleg is simpel; Antarctica krijg je niet cadeau. De reis naar het zevende continent kan een zware beproeving zijn, maar dit vormt de basis van deze onvergetelijke reiservaring. 

drake-passage

2. Kamperen op de Zuidpool 

Dat is eens wat anders dan kamperen tijdens een vakantie in Frankrijk... Tot laat kun je genieten van de stilte, de avondluchten en het idee dat je werkelijk héél afgelegen gaat bivakkeren. De zon gaat slechts een paar uur net onder de horizon en het blijft de hele nacht licht. Een vreemde maar o zo mooie gewaarwording om de oneindige ijsvlakte in het zachte, bijna onaardse schemerlicht gebaad te zien. Niets lijkt te bewegen, alles is doodstil op het verre gerommel van ijsschotsen na: de wereld is letterlijk bevroren. Een geweldige ervaring.

kamperen-zuidpool

3. Wildlife

Het aanschouwen van wildlife op Antarctica is natuurlijk een van de interessantste bezienswaardigheden, Dat dit koudste en meest droge deel van de wereld een spectaculair en uniek dierenleven herbergt, is natuurlijk een ding wat zeker is. In alle rust kunnen zij hier leven zonder vaak in aanraking te komen met de mens. Het zal je dan ook opvallen dat met name de pinguïns geen angst voor de mens hebben en zelfs nieuwsgierig ernaar zijn. Zij zijn zeker niet de enige bewoners van dit continent. Je kunt hier verder ook walvissen, zeehonden, albatrossen en zeevogels spotten. Admirality Bay is een goede plek om walvissen te 'spotten' en bij het sikkelvormige Half Moon Island kun je broedkolonies pinguïns en pelsrobben bekijken. Een eiland verderop wemelt het van de zeeolifanten, tientallen soorten vogels en nog veel meer soorten pinguïns.

keizerpinguin-antarctica

4. Deception Island

Indien het weer het toelaat, dan is de gigantische krater van Deception Island een absolute bezienswaardigheid tijdens een rondreis door Antarctica. De vulkaan is in de jaren 60 nog actief geweest. Waar het ijzige oceaanwater zich met het hete vulkanische water mengt, kun je een duik wagen tussen de stoompluimen. Ook vind je in de krater een verlaten walvisvaarders station.

deception-island-krater

5. South Georgia

Voor de dierenliefhebbers is South Georgia een waar hoogtepunt van Antarctica. Hier sta je oog in oog met vele soorten pinguïns, albatrossen, zeeolifanten en robben. Dit eiland wordt alleen bij de langere cruises bezocht en is dan ook rustiger dan andere plekken. South Georgia is daarnaast bekend vanwege poolreiziger Sir Ernest Shackleton die in 1915 dagen hierheen zeilde in een open boot om hulp te halen voor zijn op Antarctica gestrande bemanning.

south-georgia

6. South Shetlands

Na de oversteek van de Drake Passage zie je vaak als eerste de South Shetlands, een eilandengroep ten noorden van het Antarctische Schiereiland. Hier valt gedurende het jaar wat minder sneeuw en ligt wat minder ijs waardoor algen de kans hebben gegrepen de rotsen te bevolken. Een prachtige groene en gele waas over het landschap en veel dieren zijn het gevolg. Naast Deception Island zijn ook Aitcho Island, Half moon Island en enkele landingsplaatsen op Livingston Island zeer de moeite waard. 

south-shetlands

7. Verken de omgeving per kayak

Om dit prachtige landschap en het rijke dierenleven van nog dichterbij mee te maken kun je het beste met een kayak het water op gaan. De stilte wanneer je in een kayak zit in combinatie met de omgeving is magisch. Zelfs dieren komen dichterbij en het voelt alsof je een bent met dit witte sprookje. Het is zeker geen zware excursie, maar een goede conditie is wel een bijkomend voordeel. Je bent ongeveer 1 à 1,5 uur op het water en wordt begeleid door ervaren gidsen. De excursie vindt alleen plaats bij gunstige weersomstandigheden, waardoor je heerlijk kunt paddelen in rustige baaien en havens. 

kayak-antarctica

In dit blog hebben we slechts 7 bezienswaardigheden van Antarctica opgesomd. Natuurlijk zijn dit er veel meer. Immers, Antarctica is een en al bezienswaardigheid en een reis naar het witte continent staat garant voor een unieke ervaring die maar weinig reizigers mogen meemaken. 

Mocht je de kans hebben, dan kunnen we maar een ding zeggen: doen! We horen dan graag van je welke bezienswaardigheid het meeste indruk op jouw heeft gemaakt.