< Terug naar overzicht
De mooiste fietstochten in Frankrijk

De mooiste fietstochten in Frankrijk

Vive la France! Een fietstocht door het Franse landschap biedt je prachtige perspectieven. Frankrijk bezit over afwisselende gebieden; van de bloem geurende lavendelvelden tot aan de ruige Atlantische kust. De twee gebergtes van dit land; de Alpen en de Pyreneeën zorgen voor vele fietsroutes. In het zuidelijk gedeelte van Frankrijk heerst een Mediterraan klimaat wat zorgt voor aangename temperaturen tijdens het fietsen. Frankrijk is geschikt voor alle typen fietsers; het land heeft hoge bergen maar ook vlakke routes in het dal. Ga voor een fietstocht door Frankrijk!

Tour de France, maar dan anders

Stap op de fiets en beleef de ‘Tour de France’ zelf bij een van de vele routes. Zuid-Frankrijk bijvoorbeeld wordt in tweeën gedeeld door de rivier de Rhône. De Provence ligt ten oosten van deze rivier en de Languedoc-Rousillion en de Pyreneeën liggen westelijk hiervan. De streek de Provence staat bekend om zijn wijnbouw, waarvan rosé in het speciaal. Bovendien zijn de bergen én vlaktes gevuld met gezellige steden en dorpjes. Dit landschap in combinatie met de vele zonuren draagt bij aan geliefde fietsroutes. Niet alleen Zuid-Frankrijk, maar ook Oost-Frankrijk gekenmerkt door de Alpen en West-Frankrijk met zijn grillige kustlijn zijn goed voor de meest bijzondere fietstochten.

Dordogne, Frankrijk

Dordogne

Dit gebied in het zuiden van Frankrijk kent leuke oude stadjes, eeuwenoude kastelen en middeleeuwse kerkjes. Je vindt hier bijzondere natuurverschijnselen zoals heldere stromende riviertjes en ruige kalkformaties. Je fietst door steden als Souillac, Sariat en Rocamadour. Tijdens een fietsreis naar de Dordogne maken de vele smalle weggetjes het mogelijk om elke dag te kiezen uit twee routes, een zwaardere en een meer ontspannen route. Zo bepaal je zelf het tempo per dag.

Fietsen in Frankrijk

Alpes Maritiemes

Wie wat meer bergen wil tijdens zijn fietstocht kan kiezen naar de Alpes Maritimes. Dit is het gebied tussen de Franse Alpen en Nice. Hier vind je alle ingrediënten voor een topreis; bergen, zon en strand! Deze fietstocht is een pittige met een aantal zware routes. Je begint rustig naar de Grand Canyon du Verdon maar halverwege de vakantie is er de mogelijkheid om een aantal alpenreuzen te beklimmen, de Col d’Allos (2247m) en de Col de la Bonette (2715 m)! Ook tijdens deze reis zijn er veel mogelijkheden tot het verzwaren van de fietsdagen. Er zijn meerdere routes en etappes te kiezen.

Corsica, Frankrijk

Corsica

Bij dit zonovergoten eiland denk je in eerste instantie misschien niet aan fietsen maar dat er op dit eiland prachtige fietsroutes liggen is een feit! Tijdens een fietstocht op Corsica leg je mooie routes af langs de kust maar bezoek je ook het hoge binnenland. Je kan hier genieten van prachtige uitzichten. Hier wisselen mooie kusten, de gezellige universiteitsstad Corte, bergen en culturele hoofdstad Ajaccio elkaar af. Een absolute aanrader voor elke fietsliefhebber!

Inspiratie voor een fietstocht

Het land van de wijn en kaas is groot en veelzijdig. Dat kan het soms nog wel eens lastig maken bij het kiezen van de juiste fietstocht. Frankrijk sluit aan bij ieder zijn of haar wensen. Bourgondië is uitermate geschikt voor families. Er zijn routes met vele rustige, redelijk vlakke weggetjes en routes over glooiende heuvels langs wijngaarden. Of wat dacht je van een fietstocht in de Dordogne? Fietsen door deze streek brengt je langs middeleeuwse kastelen en kerkjes. Met de kids fietsen in Aveyron kan zelfs in combinatie met meerdere activiteiten. Tijdens de reis doe je namelijk twee stuwmeren aan, waar waterliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Je kan ook kiezen voor de échte

Fietsen in Frankrijk

Tips voor tijdens je fietstocht

Voor de fietsfanaten zijn hieronder een aantal tips geselecteerd:

  • Tijdens een fietstocht op een hete zomerdag heeft je lichaam voldoende vocht nodig, drink daarom dus voldoende en regelmatig. 
  • Geef kraanwater een smaakje door bijvoorbeeld citroensap, limonade of munt eraan toe te voegen et voilà!
  • Zorg ervoor dat je alleen echt de nodige bagage meeneemt als je gaat fietsen, teveel bagage zorgt ervoor dat je al die extra kilo’s moet meesjouwen… 
  • Fietsen in de volle zon stelt je huid constant bloot aan zonnestraling, smeer je daarom dus goed en vaak om niet te verbranden.