Muzikale reis door de Verenigde Staten | Blogs over reizen
< Terug naar overzicht
Muzikale reis door de Verenigde Staten

Muzikale reis door de Verenigde Staten

Amerika en muziek; dat gaat hand in hand of beter gezegd van oor tot oor. In veel landen is Amerikaanse muziek populairder dan de nationale muziek. De lijst van geweldige artiesten en legendarische nummers is oneindig. In dit blog hebben we een aantal playlists voor jouw geselecteerd, die je meenemen op een muzikale reis door de Verenigde Staten. 

Jazz

Jazz is ontstaan in New Orleans; hier werden namelijk de meesten slaven vanuit Afrika verkocht. Zij namen hun ritmische en traditionele muziek mee. Doordat de Afrikaanse muziek werd blootgesteld aan het publiek vond er een wederzijdse beïnvloeding plaats met de Europese muziektraditie. Bij jazz draait het allemaal om improvisatie en dat geeft muzikanten de vrijheid om andere genres aan te raken zoals blues, folk en ragtime. Er zijn verschillende stromingen binnen de jazz. Een van de bekendste labels is Blue Note Records, opgericht in New York in de jaren dertig. Luister en geniet van deze klassiekers:

Country

Country muziek hoor je overal in Amerika. Het kenmerkende van deze muziekstijl is een zangstem die begeleidt word door een steelgitaar, viool, akoestische of tegenwoordig ook wel de elektrische gitaar. Het is ontstaan ergens in de 18e eeuw op het platteland in het zuidelijke deel van de Verenigde Staten. In 1927 werd de eerste plaat van Jimmy Rodgers opgenomen in Bristol. We kunnen dit beschouwen als de aanzet van de hedendaagse countrymuziek. Maak een muzikale reis naar de jaren dertig door het beluisteren van een aantal klassieke liedjes van de ‘Godfather of Country’: 

 

Blues 

Ook deze muziekstijl werd meegebracht vanuit Afrika en ontwikkelde zich vanaf het einde van de 19e eeuw in het zuidelijke deel van Amerika. Jazz, rhythm-and-blues en ook rock-‘n-roll zijn geïnspireerd door de muzikale opbouw van de blues. In de blues zingt men voornamelijk over de problemen van alledaagse dag - zoals onderdrukking, issues in de liefde en verslavingen - en hoopt hiervoor troost te vinden.  

 

Soul 

In de jaren 60 en 70 kwam soulmuziek helemaal tot leven. Dit genre werd sterk beïnvloed door gospelmuziek. Enkele bekende namen uit deze jaren zijn Aretha Franklin, Ray Charles, James Brown en Stevie Wonder. In de jaren 80 werd aan de klassieke soulmuziek een danstwist gegeven. Denk maar aan de nummers van Tina Turner en Michael Jackson. Een decennia later werd de klassieke soul weer naar voren gehaald door new soul artiesten als Erykah Badu, D’Angelo en Alicia Keys. Waar je voorkeur ook ligt, de rijkdom van de soulmuziek is ongekend. Swing mee op deze waanzinnige Motown-nummers! 

Note: De Amerikaanse muziek is zó rijk; er zijn vele genres, legendarische artiesten en ongeëvenaarde nummers! In dit blog vind je slechts een kleine greep uit het gehele aanbod.