Uitgebreide reisroute van de Groepsrondreis Timor, Sumba & Bali
< Terug naar resultaten

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  vlucht naar Denpasar

  Je reist vanaf Amsterdam naar Denpasar, de hoofdstad van Bali. Voor de vluchtgegevens verwijzen wij naar het vluchtschema.

 • 2

  aankomst Denpasar - naar Jimbaran

  image

  Na aankomst op Bali rijden we meteen door naar ons hotel in Jimbaran. Het is een ideale locatie om bij te komen van de vlucht. De komende twee nachten slaap je in een comfortabel hotel met zwembad op loopafstand van het strand. 's Avonds kun je heerlijk eten in één van de vele visrestaurants.

 • 3

  Jimbaran / vrije dag

  image

  Het leuke vissersplaatsje Jimbaran is afgelopen jaren uitgegroeid tot gezellige badplaats, maar is nog altijd veel minder druk dan de bekendere kustplaatsen op Bali. Vandaag kun je een dag aan hetmooie strand van Jimbaran Bay doorbrengen of een bezoek brengen aan de bekende vismarkt. 's Avonds kun je heerlijk eten in een van de vele visrestaurants in Jimbaran.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 4

  vlucht Denpasar (Bali) - Kupang (Timor)

  image

  Na het ontbijt rijden wij naar het vliegveld van Denpasar voor een korte vlucht naar Kupang, de hoofdstad van West-Timor. We verblijven in een mooi hotel dat beschikt over een zwembad en een terras dat uitzicht biedt over de stad. Als je wilt, kan je gemakkelijk naar het centrum van Kupang gaan met een van de vele openbare bussen (zogenaamde bemo’s) die langs het hotel rijden. Kupang is niet echt een mooie stad, toch is het erg levendig en het heeft een totaal andere uitstraling dan de meeste Indonesische steden.

  image

  De kleine boulevard van Kupang is een goede plek om de eerste indrukken van Timor in je op te nemen. Terwijl je een lekkere snack of drankje nuttigt, zie je de zon prachtig onder gaan. Als er tijd over is, kun je het museum in gaan, waar je een mooie collectie itak-textiel en het skelet van een gigantische walvis kunt zien. Wie er geen genoeg van krijgt, gaat daarna nog naar de pasar malam, de avondmarkt in het centrum van Kupang.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 5

  naar Soe / bezoek Oehala waterval

  image

  Vandaag begint de tocht over Timor. Onderweg naar Soe maken we een stop om te kijken hoe de Sasando, een traditioneel muziek instrument, wordt gemaakt.We stoppen ook bij kleine handwerkwinkeltjes waar arak wordt gemaakt, een alcoholische drank gemaakt van het sap van Lontar palmbomen.

  image

  Hierna rijden we de heuvels in naar het dorpje Soe, heerlijk koel gelegen op 800 meter hoogte. Nadat we hebben ingecheckt bij het hotel gaan we naar de Oehala-waterval. Het is moeilijk te geloven dat in zo’n droog landschap zo’n mooie groene plek bestaat. Gelijk als je de trappen oploopt, kan je de waterval al horen kletteren over de kalksteenplateaus. Wie zin heeft naar het laagste plateau om een verfrissende duik te nemen in het heerlijke koele water.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 6

  Kupang / bezoek Fatumbasi Traditioneel dorp

  image

  De reis gaat vandaag over onverharde en ‘avontuurlijke’ wegen. De beloning is een bezoek aan het mooie traditionele dorpje Fatumnasi. Het dorp ligt op 1800 meter hoogte in een gebied dat ook wel bekend staat als “Klein Schotland”. Na ongeveer 2 uur rijden bereiken wij onze bestemming. Onderweg naar boven zie je de plantengroei veranderen naarmate het vochtiger wordt.

  image

  Fatumnasi is niet het meest traditionele dorpje dat we deze reis zullen bezoeken, maar het is zeker een van de mooiste en vriendelijkste van allemaal. Het ligt hoog op een bergkam met spectaculaire uitzichten. We verblijven in het huis van de lokale chef en hij en zijn vrouw zullen goed voor ons zorgen. We worden vriendelijk ontvangen met een welkomstceremonie, gevolgd door een lunch.

  image

  De rest van de middag ben je vrij om zelf op ontdekking te gaan. De dorpsgenoten zijn erg vriendelijk en wie weet word je wel uitgenodigd om een kijkje te nemen in hun huis. Het mooiste van Fatumnasi is het prachtige eucalyptusbos dat net boven het dorp ligt. Je kan een gemakkelijke route nemen langs de hoofdweg door dit bos, terwijl je de kalkrotsen bewondert en geniet van de schone lucht. Mis ook het zogenaamde bonsaibos niet, een groep van spectaculair gedraaide bomen. Aan het eind van de dag zullen we in dit dorp dineren en blijven slapen. De nachten kunnen hier best koud zijn, dus wees voorbereid. Je kan hier ’s avonds genieten van duizenden mooie sterren.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 7

  naar Kefamenanu / bezoek None traditioneel dorp

  image

  De rijzende mist en de mensen die zich buiten klaarmaken voor de dag geven de ochtend een mystiek tintje. Na het ontbijt rijden we terug naar Soe. Onderweg naar Kefamenanu bezoeken we het mooie, fortachtige dorpje None. Omdat het zo dichtbij de weg ligt, is dit dorp iets meer op toerisme gericht, toch blijft het een mooie plek om even te bezoeken.

  In None krijgen we een welkomstceremonie en de lokale gids zal je interessante verhalen kunnen vertellen over vroegere jaren toen het koppensnellen nog bestond. Het is ook mogelijk om het traditionele verloskundigenhuis te bezoeken. Duizenden baby’s zagen hier het eerste levenslicht en er werd uitsluitend gebruik gemaakt van traditionele geneeskunde. We komen in de middag aan in Kefamenanu waar we de rest van de middag en avond vrij hebben om te relaxen in het hotel of om een kijkje te nemen in het rustige dorpje.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 8

  Kefamenanu / bezoek Temkessi traditioneel dorp

  image

  Vanuit Kefa maken we een dagtocht naar Temkessi, een van de meest afgelegen dorpen van Timor en daarom nog zeer traditioneel en vredig. Er wonen nog slechts zes families in dit dorp. De weg er naartoe is deels onverhard, maar gelukkig wat minder heftig dan de weg naar Fatumnassi. Als we de hoofdweg verlaten, wordt het landschap droger en meer verlaten. In dit deel van het land zijn veel vluchtelingen uit Oost-Timor gehuisvest.

  image

  Temkessi zelf ligt goed verscholen in bamboebossen, onder torenhoge kliffen. Het dorp is gebouwd op glooiende terrassen en heeft prachtige traditionele huizen. Onze gids zal uitleg geven over de specifieke manier van leven. Een van de taboes hier is dat je iets niet mag oppakken als je het laat vallen, omdat dit ongeluk zou brengen. Halverwege de dag rijden we verder naar Nespol, waar we zullen genieten van een heerlijke lokale lunch. Aan het eind van de dag overnachten we weer in Kefa, in hetzelfde hotel als de afgelopen nacht.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
 • 9

  naar Boti / bezoek Boti traditioneel dorp

  image

  Vandaag rijden we over de hoofdweg naar NikiNiki. Mochten we een markt langs de weg zien, dan zullen we natuurlijk even stoppen. Vanaf NikiNiki vervolgen we onze weg over een onverharde weg richting het dorpje Boti. Boti is een van de meest ongerepte dorpen in Timor, waar mensen nog altijd leven volgens de oude "Adat" (traditie). Er is geen elektriciteit en de moderne wereld voelt kilometers ver in dit rustige, vredige dorp waar vogels het enige geluid maken. We worden vriendelijk verwelkomt met een eenvoudige lunch die wordt bereid door de vrouw van de koning van het dorp. Hierna zal er nog genoeg tijd over zijn om de sfeer in je op te nemen en om te zien hoe ikat-kleding wordt geweven. We slapen vlak naast het huis van de koning in speciale gastenkamers.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 10

  naar Kupang

  Terug naar Kupang nemen we een andere route. Deze route is iets langer en deels onverhard, maar wel veel mooier. We rijden langs bergtoppen en na een tijdje komt de zuidkust in zicht, waar je fantastisch uitzicht hebt op de stranden en de diepblauwe oceaan. Plots verandert het landschap weer en wordt het groen en weelderig.

  Na een zeer steile afdaling komen we bij een kiezelstrand waar we kunnen lunchen. Het beste strand is echter nog een half uur rijden naar het westen: een langgerekt zandstrand, omringd door talloze lontarpalmen. We stoppen hier voor een duik of een wandeling. Hierna is het nog zo’n twee uur rijden naar Kupang via een goeie weg. We komen aan het eind van de middag aan bij ons hotel.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 11

  vlucht naar Waingapu (Sumba) / bezoek weversdorpen

  image

  We zullen vandaag vroeg uit de veren moeten voor de vlucht naar Sumba. Na aankomst checken we eerst in bij ons hotel in Waingapu, de grootste stad van Sumba. Vervolgens storten we ons in de wereld van het ikat-weven. Ikat is een bijzondere manier om patronen in een geweven stof te maken en Sumba is een van de beste plekken om dit tijdrovende en gecompliceerde proces te bekijken. We bezoeken de weefdorpen Pau en Praiyawang. Er worden hier de mooiste ikats geproduceerd, daarnaast hebben deze dorpen ook prachtige traditionele huizen en indrukwekkende graven.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 12

  Waingapu / wandeling Tanggedu waterval

  image

  Vanaf Waingapu is het ongeveer 2 uur rijden naar de Tanggedu waterval. Hier wandelen we in ongeveer 1 uur op en neer over de savanneheuvels. Je kunt hier zwemmen en het is ook een goeie plek om te relaxen en te genieten van de natuur. ‘s Middags gaan we terug naar het hotel en heb je de rest van de dag vrij om zelf in te plannen.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 13

  naar Waikabubak

  image

  Vandaag maken we een lange, maar interessante reis naar het westen van Sumba. Je zal merken dat het landschap langzaam verandert. We maken een tussenstop bij Wairinding, een prachtige heuvel in een prachtig landschap. Ook stoppen we in enkele dorpjes, waar je indrukwekkende rijen van artistiek gesneden grafstenen zult zien. Aan het eind van de middag komen we aan in Waikabubak.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 14

  naar Loura

  image

  Na het ontbijt reizen we naar Loura. Onderweg bezoeken we Waitabar, een dorp gelegen op een kleine heuvel ten westen van Waikabubak. De huizen hier hebben een hoog rieten dak en je ziet vaak dat de varkens en ander vee onder het huis worden gehouden.

  image

  In Waitabar is ook goed te merken dat het marapu-geloof nog veel voorkomt op Sumba. Sumbanezen die vasthouden aan het Marapu-geloof of ‘de lering van de voorouders’ doen rituele ceremonies om de verschillende fasen van hun leven te begeleiden. Daarna rijden we verder en kun je genieten van de prachtige Lapopo-waterval in het Manupeu Tanah Daru Nationaal Park. Hier komen elk jaar de marapupriesters bijeen om te bidden voor de regen.

  image

  De Lapopo-waterval wordt nu gebruikt als waterkrachtcentrale en kan voldoende elektriciteit leveren voor het omliggende dorp. Om de waterval te bezoeken moet je een kleine wandeling van ongeveer 15 minuten maken en een bamboebrug oversteken. Natuurlijk kun je je zwemkleding meenemen om vlak voor de grote waterval een duik te nemen en om af te koelen na een lange dag. Aan het eind van de middag komen we aan in ons hotel in Loura.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 15

  Loura / dagtocht Kodi district

  image

  Deze dag staat in het teken van een dagtochtje naar Kodi, een interessante regio van Sumbai, beroemd om zijn hoge daken. Het traditionele dorp Ratenggaro heeft huizen met rieten daken die zonder spijkers te gebruiken gebouwd zijn. Hier kun je ook het graf van de koning RatoPatiLeko zien met een aantal beeldhouwwerken. De ornamenten in de tombe laten de status van de overleden persoon zien.

  image

  De dag is echter niet compleet zonder een bezoek aan het prachtige witte zandstrand van Mandorak; misschien wel het mooiste strand van Sumba. Het strand heeft schoon wit zand en de hoge kliffen zorgen voor een mooie achtergrond. Samen met het prachtige turquoise water vormt het een idyllische plek. Aan het eind van deze dag bezoeken we de Waekuri-lagune, een zoutwatermeer gevormd door een mix van een zeewaterstroom en brak water. In dit kalme water is het heerlijk badderen.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 16

  Loura / vrije dag

  Vandaag genieten we van een vrije dag om even bij te komen van alle indrukken tot nu toe. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 17

  vlucht Tambolaka (Sumba) - Denpasar (Bali), naar Ubud

  image

  Na het ontbijt rijden we naar het vliegveld om op onze vlucht te stappen naar Denpasar. Eenmaal aangekomen in Denpasar gaan we direct door naar het hotel en heb je de rest van de dag vrij om te relaxen of alvast wat te ontdekken van Ubud.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 18

  Ubud / vrije dag

  image

  Ubud is dé plek om je eens uitgebreid te laten masseren, bijzondere tempels en musea te bezoeken of om eindeloos langs de vele winkels, handwerkplaatsen en markten te slenteren. Vandaag kun je doen wat je zelf wilt. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het bekende Monkey Forest. Dit is een apenbos met tempels waar meer dan driehonderd apen los tussen de mensen rondlopen. Ook kun je deelnemen aan een excursie die je langs verschillende kunstgalerijen van Ubud brengt. 's Avonds kun je in Ubud een dansvoorstelling bekijken in een paleis.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 19

  naar Candidasa

  image

  We reizen via Goa Lawah, Tenganan en Tirtagangga door naar Candidasa. Als eerste gaan we een kijkje nemen bij de Goa Lawah tempel, het huis van de duizend vleermuizen. Vervolgens bezoeken we het sfeervolle Bali Aga-dorp Tenganan, dat een heel andere cultuur heeft dan de rest van Bali en gaan we naar de mooie Tirtagangga watertempel.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 20

  Candidasa / vrije dag

  image

  Vandaag heb je alle tijd om zelf Candidasa te ontdekken. Er is een rustige lagune waar je lekker op het strand kan relaxen of kan snorkelen. Ook het Taman Ujung waterpaleis is een bezoekje waard. Dit is een van de drie waterpaleizen van de oude koning van Karangasem. Hoewel dit paleis minder bekend is dan Tirtagangga, is het zeker de moeite.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 21

  vlucht naar Amsterdam

  image

  Helaas, de reis zit er alweer op en waarschijnlijk is de tijd voorbij gevlogen. We beschikken vandaag nog over dagkamers, aangezien we pas vanavond vertrekken. Aan het einde van de middag rijden we naar de luchthaven om vervolgens in de avond op het vliegtuig naar Amsterdam te stappen. Voor de vluchtgegevens- en tijden verwijzen we je naar het kopje 'vluchtinfo'.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 22

  aankomst Amsterdam

  Voor de vluchtgegevens verwijzen wij naar het vluchtschema.


Waarom deze reis?

 • Unieke combinatie van ongerept Timor, authentiek Sumba en relaxt Bali
 • Overnachting in traditionele dorpjes Fatumnasi en Boti
 • Maak van dichtbij kennis met de bevolking en cultuur op Timor, Sumba en Bali
 • Kleine groepen van maximaal 16 deelnemers
 • Bezoek prachtige traditionele huizen en indrukwekkende graven in Pau en Praiyawang
 • Veelzijdige reis: bijzondere tempels, groene rijstvelden en paradijselijke omgevingen
 • Bezoek aan de Lapopo waterfall
 • Bezoek aan de helderblauwe Waekuri Lagoon op Sumba
 • Ontdek het minder bezochte oosten van Bali

Groepsrondreis Timor, Sumba & Bali

Over graslanden naar traditionele dorpen

image
22 dagen vanaf € 2.559,-
Avontuur-Plus
Naar boven