Reisverslag van de Groepsrondreis Myanmar
< Terug naar resultaten

Reisverslag van een van onze reisbegeleiders

Birma ontwaakt; welkom in Myanmar

Eindelijk! Deze vergeten parel van Azië steekt haar hand uit naar de wereld...Het voormalige Birma was als gevolg van een strenge militaire dictatuur jarenlang vrijwel afgesloten van de rest van de wereld. Sinds kort begint het systeem langzaam maar zeker te evolueren naar een meer democratisch model. Veel politieke gevangenen werden al vrijgelaten, sommige internationale boycots werden al opgeheven en investeerders gaan gretig op zoek naar mogelijkheden om hier zaken te doen.

Vroeger werden reizigers slechts mondjesmaat toegelaten onder strikte controle van het militaire regime. De inkomsten van het toerisme kwamen in die tijd rechtstreeks in de kas van de dictatuur terecht. Dat is nu gelukkig verleden tijd. Vandaag de dag krioelt het van de voorzieningen voor reizigers, uitgebaat door particulieren. Birma is klaar om iedereen te ontvangen die bezwaren had om af te reizennaar een land met een militaire dictatuur of die de internationale (negatieve) reisadviezen opvolgde.

Voortdurend klinkt er "Mingalarbar", wat welkom betekent in het Birmees. In dorpen springen kinderen nog een gat in de lucht bij het zien van buitenlanders. Als er ietsgevierd wordt, veronderstelt men dat je erbij bent. Medereizigers in de bus of de trein stellen vragen omdat ze graag willen weten in wat voor wereld wij buitenlanders leven. Oude mensen doen hun uiterste best om de paar zinnen Engels die ze ooit hebben geleerd, zo keurig mogelijk uit te spreken. De dame achter de kookpotten van het restaurantje pinkt nog een traantje weg als je zegt dat het eten heerlijk was. Iedereen wil je helpen met het vinden van de weg. In tempels en kloosters zijn de monniken blij dat je hun religieuze plaatsen komt bezoeken. Ze wijzen je met plezier een bijzondere Boeddha of tempel aan.Een echte aanrader om te doen in Myanmar? Vroeg opstaan in Hsipaw, warme kleren aantrekken en terwijl het dorp nog in een dikke laag mist gehuld is, een mooie wandeling of fietstocht maken door rijstvelden en ontwakende dorpjes om tenslotte uit te komen bij warmwaterbronnen waar je heerlijk kunt opwarmen in een riviertje van thermaal water... Wanneer de zon erin geslaagd is om de mist op te lossen, wandel of fiets je terug om te ontdekken welk prachtig en kleurrijk landschap de mist ondertussen heeft onthuld.

Verder is het fantastisch om per fiets door Bagan te trekken en op zoek te gaan naar tempels die zich uitstekend lenen om van een prachtige zonsondergang te genieten. Het zijn namelijk niet alleen de sunset-tempelsdie in de boekjes staan vermeld, waar je het best van de zonsondergang kunt genieten. Kies er eentje uit die je per toeval ontdekt, die je een onvergetelijk uitzicht biedt en waar je in alle rust, zonder de horden toeristen, de laatste zonnestralen tot je kunt nemen. Met wat geluk heb je een tempel helemaal voor jou alleen, iets wat je misschien nergens ter wereld nog zult aantreffen...

Groepsrondreis Myanmar

Niet boekbaar

Naar boven