< Terug naar resultaten

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • De reis met vertrek op 24 november 2024 is een 24-daagse reis met een extra dag aan het begin van de reis in Cancún,

 • 1

  vlucht Amsterdam - Cancún

  image

  Voor gegevens over de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema. Na aankomst rijden we door naar ons hotel in Cancún, zodat we uitgerust kunnen beginnen aan de reis. Let op: Bij aankomst in Cancún is het ontmoetingspunt te vinden bij de "Welcome Bar" of de "Margarita Ville Bar". Hier word je opgehaald door de buschauffeur. De reisbegeleider ontmoet je in de bus. 

 • 2

  via Chichén Itzá naar Mérida

  image

  Vandaag staat een bezoek aan Chichén Itzá op het programma, misschien wel de bekendste Mayastad ter wereld. Vanuit Cancún vertrekken we in de ochtend naar de tempels van twee eeuwenoude volkeren: de Maya’s en de Tolteken. De meest indrukwekkende tempel is de 25 meter hoge El Castillo die de Mayakalender weergeeft. Verder zijn er talloze tempels met prachtige sculpturen en reliëfs van jaguars, slangen en adelaars; heilige dieren in de ogen van de Maya’s.


  Aan het einde van de middag reizen we verder naar Mérida, de hoofdstad van de staat Yucatán, het noordelijke deel van het gelijknamige schiereiland. Deze stad wordt ook wel La Ciudad Blanca (de witte stad) genoemd omdat de koloniale huizen grotendeels wit zijn geschilderd. Je slaapt hier twee nachten in een charmant hotelletje in het centrum. 

 • 3

  Mérida / optionele excursie naar Celestún

  image

  Mérida is een fijne stad met veel cultuur. Het Teatro José Peon Contreras is prachtig, en je kunt van live muziek genieten op en rondom de Plaza Mayor. Het is ook een gezellige studentenstad. 

  Celestun Nationaal Park

  image

  Als je wilt, kun je een bezoek brengen aan Celestún aan de kust van de Golf van Mexico (optioneel). In Celestún ligt het Nationale Park dat beroemd is om zijn grote aantallen flamingo´s. Je kunt door dit gebied een bijzondere boottocht maken en op zoek gaan naar de mooiste plekjes en wildleven. 

 • 4

  via Uxmal naar Campeche

  image

  Onderweg naar Campeche brengen we een bezoek aan Uxmal, volgens archeologen de best bewaarde Mayastad in Mexico. Vooral de Piramide van de Tovenaar, die boven de jungle uittorent, is betoverend mooi. De Maya’s aanbaden hier vroeger de regengod Chaac. In de taal van de Maya’s betekent Uxmal 'driemaal gebouwd', een verwijzing naar de gewoonte van de oude volkeren om bovenop oude bouwwerken te bouwen. 

  image

  In de namiddag komen we aan in de koloniale stad Campeche aan de Golf van Mexico. In Campeche vind je prachtige gekleurde huisjes. In de koloniale tijd was dit één van de grootste havens in Mexico en een geliefd doelwit van piraten die hun zinnen hadden gezet op het goud en zilver wat hiervandaan naar Spanje werd verscheept. Om zich te kunnen verdedigen tegen de piraten bouwden de Spanjaarden bastions en forten, die nog goed bewaard zijn gebleven. We slapen in een comfortabel hotel in het centrum van de stad.

 • 5

  naar Palenque

  image

  De reis voert richting het zuiden, dwars door de laagvlakte van Yucatán. Dit is een warm gebied dat begroeid is met laag geboomte en struikgewas, met hier en daar een dorpje. Na een reis van ongeveer zes uur arriveren we in Palenque, gelegen aan de voet van het berggebied van de staat Chiapas. Je verblijft twee nachten in een fijn hotel in de stad.

 • 6

  Palenque / vrije dag

  image

  Het ruïnecomplex van Palenque is door de unieke ligging in het oerwoud één van de mooiste bezienswaardigheden van Mexico. De tempels van Palenque, die vroeger felrood van kleur waren, zijn nog steeds versierd met allerlei decoraties. Heel spectaculair is de Piramide van de Inscripties en vanaf de top van de Zonnetempel heb je prachtig uitzicht over het oerwoud. 

  image

  We hebben de hele voormiddag de tijd om de piramides te bekijken. Wanneer je door de omringende jungle wandelt kun je verschillende apen en soms ook andere dieren tegenkomen.

  image

  In de middag bezoeken we de mooie watervallen van Cascadas Roberto Barrios. Hier kun je een wandeling maken of een frisse, ontspannende duik nemen in het mooie turquoise-blauwe water

 • 7

  naar San Cristóbal de las Casas via Cañon del Sumidero

  image

  Vandaag vertrekken we vroeg en reizen we via een mooie weg naar onze volgende bestemming San Cristóbal de las Casas. We zullen het landschap zien veranderen, we verlaten het warme, vlakke kustgebied van de Golf van Mexico en rijden het gebergte in van Centraal-Amerika. Na een reis van ongeveer vijf/zes uur maken we een stop bij de mooie Cañon del Sumidero. Hier kunnen we een boottocht maken door deze "Great Cañon" van Mexico. Vervolgens rijden we verder naar San Cristóbal de las Casas, waar we de komende twee nachten in een koloniaal hotel verblijven.

 • 8

  San Cristóbal de las Casas / vrije dag

  image

  San Cristóbal de las Casas is de vroegere hoofdstad van de Mexicaanse staat Chiapas. Het is een ontzettend sfeervolle plek met mooie, gekleurde gevels en knusse pleinen met overal kraampjes en eetstalletjes. De stad ligt in een prachtig natuurgebied middenin de hooglanden, met veel naaldbomen en wilde orchideeën. De Tzotzil en Tzeltal indianen uit de directe omgeving komen iedere morgen naar de markt om hun waren aan te prijzen, dit levert een hoop mooie plaatjes op. Het leven van de inheemse bevolking is hier nog zeer traditioneel, wat je terug hoort en ziet in hun specifieke taal en authentieke kleding.

  image

  Het is een aanrader om een bezoek te brengen aan de dorpjes Chamula en Zinacantán. Vooral het plaatsje Zinacantán staat bekend om de klederdracht, die je vaak bij mensen thuis kunt kopen. Chamula wordt vooral bevolkt door Tzotzil indianen. In hun beroemde kerk wordt op indrukwekkende wijze zichtbaar hoe het katholicisme van de voormalige Spaanse overheersers zich in de loop der eeuwen heeft vermengd met de oude Mayarituelen.

  image

  De inheemse bevolking zit vaak in groepjes te bidden, geknield op de met dennennaalden bedekte stenen vloer, met voor hen brandende kaarsen. De offergaven zijn geen traditionele producten van het land zoals je misschien zou verwachten, maar flesjes ‘heilige’ Coca-Cola. Het is streng verboden om in de kerk te fotograferen en overtreding hiervan wordt zwaar bestraft.

 • 9

  naar Panajachel aan het Meer van Atitlán

  image

  Vandaag rijden we naar het Meer van Atitlán in Guatemala. Dit meer wordt ook wel ‘De Parel van de Westelijke Hooglanden’ genoemd en je zult snel zien waarom. Het ligt namelijk tussen drie imposante vulkanen en de kleur van het water verandert voortdurend. Je verblijft twee nachten in Panajachel, dat gelegen is aan het Meer van Atitlán.

 • 10

  Panajachel /Meer van Atitlán / excursie naar de markt van Chichicastenango

  image

  We beginnen de dag met een bezoek aan een van de meest bijzondere markten van het hele continent. We vertrekken ’s ochtends vroeg om een bezoek te brengen aan het stadje Chichicastenango. Hier vindt op donderdag en zondag een kleurrijke en fotogenieke markt plaats. Chichicastenango is een belangrijk cultureel en religieus centrum van de Quiché-indianen, volgens wetenschappers de meest pure afstammelingen van de Maya's. Op het marktplein staat de Santo Tomás kerk tweemaal per week in het middelpunt van alle activiteiten. Op de trappen verkopen vrouwen in bontgekleurde huipiles (bloezen) bloemen. In de kerk Santo Tomás oefent de inheemse bevolking nog volgens eeuwenoude traditie haar half-heidense riten uit.

  image

  Verder heb je vandaag de hele dag om het Meer van Atitlán en zijn pittoreske dorpjes te bezoeken. Je kunt een wandeling of een boottocht maken langs een aantal van de twaalf inheemse dorpjes aan de rand van het meer. Deze dragen allemaal de naam van een apostel. De dorpjes ademen een geheel eigen sfeer uit, niet in het minst door de fraaie, kleurrijke kleding van de bewoners. Santiago Atitlán is het grootste dorp aan het meer. Je kunt hier een bezoek brengen aan het beeld van een religieus figuur, Maximón. Hij wordt vereerd, maar vertegenwoordigt ook het kwaad. Maximón wordt door één van de religieuze broederschappen verzorgd en tijdens je bezoek kun je hem drank en sigaretten offeren.

  Let op: de 'Dia de Los Muertos' reizen met vertrek op 21 & 25 oktober 2024 zullen de Chichicastenango markt niet aandoen. 

 • 11

  naar Antigua

  image

  In de loop van de dag maken we een rit van drie uur naar de koloniale stad Antigua, waar je twee nachten slaapt in een sfeervol hotel. Waar je ook gaat, overal in Antigua zie je kloosters, kerken en gebouwen in koloniale stijl. De meeste kerken zijn zeer fraai gedecoreerd en een lust voor het oog. Andere kerken en gebouwen zijn door de talrijke aardbevingen ruïnes geworden, maar desondanks blijft Antigua een heerlijke stad om in rond te wandelen. 

 • 12

  Antigua / Hike Pacaya-vulkaan (optioneel)

  image

  Antigua is de bakermat van de jade-industrie. Het is dan ook heel leuk om één van de vele jadefabriekjes te bezoeken. Hier zijn de kostbare stenen in allerlei kleurschakeringen te bewonderen, van groen tot grijs en van zwart tot goud. Naast Antigua te verkennen, kan je er ook voor kiezen om een wandeling te maken naar verschillende uitkijkpunten die een mooi uitzicht bieden over de Pacaya vulkaan en de omheen liggende regio.

 • 13

  naar Copán

  image

  In ongeveer zes uur reizen we naar het in Honduras gelegen Copán, vroeger de meest zuidelijk gelegen Mayastad die haar bloeiperiode kende tussen 465 en 800 na Chr. We verblijven hier twee nachten. 

 • 14

  Copán / vrije dag

  image

  Je hebt de hele dag om de ruïnes van Copán te bezoeken. De Maya-kunst bereikte in Copán haar hoogtepunt. Je ziet hier zeer gedetailleerde beeldhouwwerken op tempels, trappen en gebouwen en er bevinden zich meer hiërogliefen en gebeeldhouwde monumenten dan in alle andere Maya-steden. De drie meter hoge afbeeldingen in steen zijn uniek in hun soort: afbeeldingen van figuren en dieren en koninklijke portretten met inscripties van geboortedata, huwelijken en overlijdensdata.

  image

  De langste tot nu toe bekende Maya-tekst bevindt zich op een gigantische trap van 72 treden overdekt met 2500 afzonderlijke hiërogliefen. Naast het bewonderen van de ruïnes kun je in de omgeving van Copán ook heerlijk wandelen. Ook kun je een heerlijk ontspannend bezoek brengen aan warmwaterbronnen in de omgeving. 


  Optioneel Puur Sawadee - Wandeling Copán Ruinas

  Ook zeer de moeite waard is een tour waarbij je meer leert over de lokale bevolking. De arme bevolking moet dagelijks hard werken om het hoofd boven water te houden. In Honduras is analfabetisme en laaggeletterdheid een groot probleem. Veel ouders zijn te arm om schoolboeken te kopen voor hun kinderen. Voor iedereen die deelneemt aan de de tour wordt er een boek gedoneerd aan een kind. Tijdens de tour kun je dit schoolboek personaliseren door bijvoorbeeld je naam of een gelukwens voor het kind er in te zetten.

  In veel van onze reizen hebben we een Puur Sawadee project opgenomen. Een Puur Sawadee project heeft op de lange termijn een positieve impact op natuur, lokale economie, culturele interactie en / of bescherming van de bestemming. Puur Sawadee projecten geven reizigers de mogelijkheid om op een unieke manier kennis te maken met een land en tevens een steentje bij te dragen aan positieve ontwikkelingen op de plaats van bestemming.

 • 15

  naar Río Dulce

  image

  De reis gaat in een uur of vijf verder naar het plaatsje Río Dulce nabij het Izabalmeer. We overnachten in een hotel met zwembad, gelegen aan het meer. 

 • 16

  Río Dulce / vrije dag

  image

  In de buurt van Río Dulce zijn voldoende mogelijkheden om je op allerlei manieren te vermaken. Zo kun je een uitstapje naar Livingston maken waar de Garifuna-gemeenschap (afstammelingen van Spaanse slaven) woont. Je bereikt Livingston via een prachtige boottocht over de Rio Dulce rivier. Onderweg kun je genieten van watervogels en ongerepte natuur met af en toe een dorpje aan de rand van de rivier. Ook een kajaktocht of een mooie wandeling behoren tot de mogelijkheden. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om even lekker een dagje te relaxen aan het zwembad van ons hotel.

 • 17

  naar Tikal

  image

  Vandaag rijden we verder naar Tikal. In dit natuurreservaat liggen de wereldberoemde Mayaruïnes, middenin het tropische regenwoud van El Petén. Er zijn hier ruim drieduizend bouwwerken ontdekt, waaronder vele tempels, offerplaatsen en paleizen. Het centrale gedeelte wordt gedomineerd door vijf reusachtige tempels, waarvan de hoogste maar liefst 65 meter is! Als je wilt kun je een Engelstalige gids huren die uitleg geeft over de fraaie Mayabouwwerken en de diverse planten en dieren die je tegenkomt. Je hebt alle tijd om door het gebied te wandelen. Het is zeker de moeite om sommige tempels te beklimmen. Om je heen hoor je brulapen, toekans en papegaaien.

  2 nachten in het park

  image

  Waar de meeste bezoekers in Flores overnachten en een dagtripje naar Tikal maken, overnachten we met Sawadee twee nachten in het park, op loopafstand van de ruïnes. Een voordeel hiervan is dat je bij zonsondergang rustig kunt rondwandelen. De andere toeristen zijn dan namelijk allang weer vertrokken.

 • 18

  Tikal / vrije dag

  image

  We raden je aan om vandaag direct na zonsopgang het park in te gaan. Als de nevel laag hangt is de Gran Plaza omgeven door een mysterieuze sfeer. Wanneer je de 65 meter hoge Piramide IV beklimt, het hoogste pre-Columbiaanse bouwwerk van heel Amerika, zit je letterlijk in de wolken. Zodra het warmer wordt trekt de nevel op en komen de prachtige tempels langzaam te voorschijn. Voor, naast en achter je zie je jungle, zover het oog reikt! Je hebt de hele dag de tijd om deze magische plek in je eigen tempo te beleven.

 • 19

  naar Bacalar

  image

  We rijden vandaag via Belize door naar Bacalar in Mexico. Bacalar ligt aan het meer van de zeven kleuren. Het wordt de zevenkleurige lagune genoemd vanwege de mooie verschillend blauwgekleurde schaduwen in het water. We slapen in een sfeervol hotel. Bacalar zelf is een gezellig plaatsje. Je hebt er een aantal leuke restaurantjes en je kunt er onbezorgd rondlopen.

  image

  De lagoon van Bacalar is de grootste, maar ook de mooiste lagune van het schiereiland. De lagoon is meer dan 60 kilometer lang, het zand is hagelwit en het meer biedt kristalhelder water. Houd je fototoestel bij de hand, want dit wil je niet missen.

 • 20

  Bacalar / vrije dag

  image

  Vandaag heb je een vrije dag. Je hebt hier veel mogelijkheden om heerlijk te ontspannen of er op uit te trekken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om lekker te liggen op je handdoekje of bij een van de gezellige strandtenten. Heb je meer zin in iets actiefs? Je kunt hier prachtig zwemmen, een kajak huren of middels een excursie de cenotes in de omgeving te ontdekken. Er is hier genoeg te beleven.

 • 21

  via Tulum naar Playa del Carmen

  image

  Vandaag reizen we verder naar Playa del Carmen, maar voordat we daar aankomen, brengen we een bezoek aan het dichtbij gelegen Tulum. In Tulum vind je de enige overgebleven stad van de Maya’s die direct aan zee ligt. De ligging van deze archeologische vindplaats is spectaculair: bovenop een klif, vanwaar je uitkijkt op de azuurblauwe Caribische Zee onder je.

  image

  Na Tulum rijden we door naar Playa del Carmen waar het zeewater doorschijnend blauw is en het strand parelwit. Geniet vanavond van een laatste zonsondergang op het strand.

 • 22

  vlucht Cancun - Amsterdam

  Voor gegevens over de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema.


Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 20 deelnemers
 • Unieke overnachting midden in het park van Tikal
 • Vulkanen, inheemse dorpen, koloniale steden & strand
 • Veel entreegelden inclusief in de reissom
 • Bezoek aan de mooiste Mayaruïnes van Mexico, Guatemala en Honduras
 • Verblijf aan het prachtige Meer van Atitlán
 • Heerlijk ontspannen afsluiting aan het strand
 • Bezoek aan indianendorpjes bij San Cristóbal de las Casas
 • Entreegelden inclusief Copán en Tikal in Honduras en Guatemala
 • Speciale reizen tijdens Semana Santa waarbij je de wereldberoemde processies meemaakt

Groepsrondreis Mexico, Guatemala en Honduras

De magie van de Maya's

Schoolbus Honduras
23 dagen vanaf € 3.199 p.p.

Bijkomende kosten €26,25
p.p. o.b.v. 2 personen

Naar boven