< Terug naar resultaten

Reisverslag van een van onze reisbegeleiders

Reisbegeleidster Sawadee

Noura Reisbegeleidster Sawadee

Hoi! Ik ben Noura. Ik heb reizen begeleid in Europa, Marokko en Nepal. Vanwege mijn deels Tunesische achtergrond is mijn interesse voor de Arabisch wereld mij met de paplepel ingegoten. Niet verrassend zijn het de landen rondom de Middellandse Zee en het Midden Oosten die mij veel hebben aangetrokken. Dit zijn landen waar, naast een fantastische keuken, door de tijd heen niets vast stond. Naast reizen begeleiden ben ik museumdocent bij het Nationaal Museum van Werelculturen. Mijn liefde voor andere culturen en plekken blijft groeien en de lijst van landen die ik nog wil bezoeken wordt steeds langer. Als reisbegeleider wil ik anderen nieuwsgierig en enthousiast maken. Zoals ik zelf denk bij elke reis en elke ontmoeting: “Dit is nog maar het begin.” Want ik vind niets mooier dan de momenten waarop je ontdekt dat mensen ondanks alle verschillen, eigenlijk zoveel hetzelfde zijn.

Reisverhaal Marokko

Stel, je wilt naar Marokko en je vraagt me waar te beginnen? Geen idee, want dit land kent zoveel landschappen, smaken, geuren en kleuren dat dé place-to-be in Marokko niet bestaat. Marokko Totaal toont je de vele gezichten van Marokko nu en vroeger. Zin om te gaan? Wakha!

We beginnen onze reis in Casablanca, een moderne stad. Hier bezoeken we de Hassan II moskee, die méér is dan pracht en praal. Een gids vertelt over de Islam en de overlap met het Jodendom en het Christendom. Religie heeft nog altijd een sterke invloed op het dagelijks leven in Marokko.

Door gaan we naar Rabat, de hoofdstad. Hier kunnen we alvast wennen aan niet al te bescheiden gebouwen, zoals de Kasbah Oudaya. Vervolgens vertrekken we landinwaarts en komen we aan bij Volubilis, aangeduid met de naam Oualili. Geschiedenisgekken kunnen hier hun hart ophalen. Volubilis is namelijk een Romeinse nederzetting, die je terugvoert naar Marokko van vóór de Islam en de komst van de Arabieren.

De volgende ochtend worden we wakker in het blauwe stadje Chefchaouen. Ons hotel staat op een heuvel en het uitzicht is overweldigend: de mist is nog niet opgetrokken en rust over de blauw-geverfde huizen. Tijdens onze wandeling, treffen we de oudste soefimeester van Chefchaouen aan op een trapje. Hij houdt in zijn hand een tasbih, een bidkrans, terwijl hij zich niets lijkt aan te trekken van voorbijgangers. 

Dan is het tijd voor een bezoek aan Fes, die ik omdoop tot De Stad van de Verdwaalden. De kans is groot dat je dwaalt door het doolhof van de souq, de markt. Dit kan je beter laten gebeuren want uiteindelijk leiden alle wegen naar... misschien wel de Al-Qarrawiyin universiteit, de oudste universiteit van Noord Afrika. Of leid je weg naar de kleurrijke baden waar leer wordt geverfd. Het meeste leer wordt verwerkt in Fes. Een goede plek om te investeren in de lokale economie.

Terwijl we doorreizen zien we de natuur elk half uur veranderen. Onderweg stoppen we bij de cederbossen voor een picknick. Doorrijdend begint het landschap te verzanden en te verstoffen en komen we langs kleine Berberse dorpjes en de canyons. De gids wijst ons plekken waar nog niet zo lang geleden mensen in grotten woonden, wanneer de rivier droog stond.

Vanaf hier trekken we verder, voor onze nacht in de woestijn. We hebben ieder een kameel en met ons en een “keukenkameel”. Een van de kamelen draagt niets. Hij is erg opstandig en liep veelal uit de pas. De kamelendrijver vertelt mij dat deze kameel aan het ‘puberen’ geslagen was. Geen ongewone zaak voor kamelen dus. 

Na een avond vol ritmes en zang, begint de stilte van de woestijn ons over te nemen. Ik kijk uit om de volgende dag mijn groep mee te nemen naar Khamlia, waar Gnawa muziek de hoofdrol speelt. Deze muziek is opzwepend en kan je in trans brengen, en heeft zijn geschiedenis liggen in de slavernij van West-Afrika. Zo zie je dat Marokko niet alleen een mix is van religies, maar hebben oeroude muziektradities ook invloeden vanuit Sub-Saharaans Afrika.  

Hierna rijden we naar de Todrakloof en de Dadeskloof. Een wandeling door deze natuurgebieden geeft inkijk in hoe mensen hier hebben kunnen leven. De volgende dag verdelen we ons over verschillende jeeps. We gaan de Jbel Saghro, een berggebied, doorkruisen. Hier wonen een aantal Berberse families die zelden bezocht worden, want een moeilijk begaanbare weg door dit prachtige berglandschap houdt massatoeristen tegen. Tegen het einde van de middag gaat iedereen meer op in dit verstilde landschap. 

Via Ait Ben Haddou, dé filmset van Marokko, trekken we weer richting de grote stad: Marrakech. We laten de rust achter ons en met een lokale gids gaan we op verkenningstocht. Ook in Marrakech kan je lekker ronddwalen in haar magie, kleuren, geuren, muziek en dans. Er zijn eindeloos veel Marokkaanse, Europese en Afrikaanse eettentjes. Dat wordt moeilijk kiezen vanavond!

En dan is het alweer tijd voor onze allerlaatste nachten in Essaouira. In dit kuststadje waar zelfs Jimi Hendrix gek op was, ruik je de Atlantische Oceaan. Vanavond staat vis op het menu, vers gevangen door de mannen van Essaouira. Hier komt iedereen tot rust. Zo kunnen we alle indrukken van de afgelopen drie weken nog eens goed opnemen, voordat we via Casablanca weer op Hollandse bodem belanden. 

Groepsrondreis Marokko Totaal

Drink muntthee en slaap in de woestijn

image
22 dagen vanaf € 1.399
Naar boven