Uitgebreide reisroute van de Groepsrondreis Antarctica - Crossing the Circle - Zuidelijke expeditie
< Terug naar resultaten

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  Amsterdam – Buenos Aires

  Voor gegevens over de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema.

 • 2

  vrije dag Buenos Aires

  image

  Buenos Aires is een weids opgezette stad met brede avenues, imposante gebouwen en grote pleinen.  De stad heeft een aantal verschillende wijken die elk hun eigen sfeer hebben. Misschien wel de leukste en in elk geval de meest kleurrijke wijk van Buenos Aires is La Boca. Van de plek waar de eerste kolonisten uit Europa zich vestigden en schamele huisjes bouwden van scheepsafval en golfplaten, is La Boca inmiddels uitgegroeid tot het artistieke centrum van de stad.

  image

  Vooral het straatje Caminito met vrolijk geschilderde huisjes is zeer fotogeniek. Overal in Buenos Aires word je geconfronteerd met de Argentijnse passie voor de tango. In La Boca en in het pittoreske wijkje San Telmo zijn altijd wel een paar straatmuzikanten te vinden die de omstanders aansporen een dansje te maken. Je verblijft in een comfortabel hotel in de wijk Recoleta in het centrum van de stad.

 • 3

  naar Ushuaia

  image

  Na een vlucht van ruim drie uur komen de besneeuwde toppen van Vuurland (Tierra del Fuego) in zicht en land je in Ushuaia, Ushuaia is prachtig gelegen aan de voet van een bergketen en aan het Beagle Kanaal, dat Argentinië van Chili scheidt. Het is een klein, overzichtelijk en gemoedelijk stadje dat eerder aan Alaska of Scandinavië doet denken dan aan de rest van Argentinië.


  image

  Mooie auto’s hebben plaats gemaakt voor pick-up trucks met modder en de maatpakken en korte rokjes zijn verruild voor parka’s en kaplaarzen. Je kunt hier de laatste inkopen doen, alsnog goede winterkleding kopen in één van de vele out-door winkels of gewoon genieten van een groot glas
  Vuurlands donkerbier of warme chocolademelk in één van de bruine cafeetjes. Je overnacht in een comfortabel, eenvoudig hotel.

  NB. Wanneer je kies voor een reis met als schip de Ultramarine (zie tab “data & prijzen) dan verblijf je de eerste twee nachten in Buenos Aires (dag 2 en dag 3). Vervolgens (dag 4) word je met een chartervlucht naar naar Ushuaia gebracht en gaat diezelfde dag nog aan boord van het schip.

 • 4

  Ushuaia, aan boord

  image

  Je hebt nog de hele ochtend en het begin van de middag om te relaxen, te shoppen of langs het water te wandelen. ’s Middags is het dan tijd om in te schepen. Het zal echter nog een paar uur duren voor de boot vertrekt en tot die tijd kun je de boot verkennen, kennis maken met de crew en genieten van de welkomstborrel en de eerste voortreffelijke maaltijd aan boord.

  image

  Nadat het schip volledig gevuld, gereinigd en gecheckt is wordt er koers gezet naar het Beagle Kanaal. Als het weer meezit, kun je nog heel lang genieten van de spitse bergen en prachtige wolkenpartijen, want de zon gaat pas heel laat onder. Het kalme water van het Beagle Kanaal zal je vannacht heerlijk in slaap schommelen.

 • 5

  oversteek van de Drake Passage

  image

  Als je wakker wordt, vaar je midden op open zee over de Drake Passage. Al liggen Zuid-Amerika en het Antarctisch schiereiland relatief dicht bij elkaar, het is toch nog twee volle dagen varen voordat we weer land in zicht hebben. Deze dagen vliegen echter voorbij, want aan boord gebeurt van alles.

  image

  Behalve de verplichte lessen over veiligheid aan boord van de zodiacs (de rubberboten waarmee je aan land gaat) en over de gedragsregels waar iedereen zich aan moet houden op Antarctica, worden er presentaties gehouden over bijvoorbeeld de geschiedenis van enkele expedities en over wat je allemaal gaat zien de komende dagen. Ook worden er documentaires vertoond. In de lounge vertellen experts je hoe je vogelsoorten kunt herkennen en hoe je het beste uit je fototoestel haalt.

  image

  Niks saaie lezingen met statistieken en opsommingen van feiten; de presentaties zijn net als de crew levendig, interessant en onderhoudend. Zo wordt de kennis van het vogelspotten meteen op de achtersteven in de praktijk gebracht om de verschillende soorten albatrossen en andere zeevogels te herkennen die continu rond het schip zweven.

  image

  Omdat het ’s nachts niet meer donker wordt op deze zuiderbreedte, kun je tot laat in de avond over de eindeloze golven turen. Inmiddels is de groep internationale deelnemers al bijna een hechte familie geworden. Aan de eettafels en in de bar leer je mensen uit de hele wereld kennen en de uiteenlopende redenen om Antarctica te bezoeken.

  image

  Het is echter met name het enthousiasme, de kennis, de humor en de gedrevenheid van de eveneens internationale crew die maken dat echt niemand meer kan wachten op wat er komen gaat. Na twee dagen varen zijn de eerste ijsbergen aan de horizon te zien en doemt er voorzichtig land op aan de horizon. Morgenochtend de zuidpool ...

 • 7

  Antarctisch Schiereiland

  image

  ’s Ochtends is het dan eindelijk zover: het witte continent is nu in alle pracht te aanschouwen. We varen door het beroemde Lemaire Kanaal. Aan beide kanten toren honderden meters hoge besneeuwde rotsen boven ons uit terwijl het schip zich een weg baant tussen de ijsbergen die in het smalle kanaal drijven. Niet voor niets wordt dit kanaal ook wel het Kodak Kanaal genoemd. Na het ontbijt is het ook tijd voor de eerste excursie met de zodiacs. Op Petermann Island kun je een stuk over een gletsjer lopen.


  image

  Ook leven hier tientallen ezels- en adéliepinguïns en je zult merken dat de ‘houdt minimaal 5 meter afstand’-regel’ door de pinguïns zelf niet echt nageleefd wordt, zo nieuwsgierig zijn ze. Zelfs de meest bescheiden fotograaf zal zich hier niet in kunnen houden. ’s Middags gaan we opnieuw met de zodiacs weg. Op het Antarctisch schiereiland is weliswaar geen permanente bewoning, er zijn wel tijdelijk bewoonde wetenschappelijke stations.

  image

  We brengen een bezoek aan zo’n station en zien van dichtbij hoe de weinige mannen (er zijn vrijwel nooit vrouwen) hier maanden achtereen, soms wel een jaar de tijd doorbrengen. We worden hartelijk ontvangen en rondgeleid en we zien niet alleen zien welk wetenschappelijk onderzoek men hier doet, maar ook hoe men de vrije tijd doorbrengt. Een gedeelte van de Russische bemanning is ook aangeschoven en hapjes en zelfgestookte wodka worden in de warme en opvallend gezellige bar rondgedeeld.

  image

  Des te groter is het contrast wanneer je eenmaal buiten weer honderden kilometers witte leegte om je heen hebt. Na het avondeten is er voor wie wil de mogelijkheid om te ervaren hoe het is om te kamperen op de zuidpool. Alle materialen – inclusief slaapzak – worden verschaft en het is zelfs mogelijk om zonder tent met alleen je slaapzak op het ijs te slapen. Tot laat kun je genieten van de stilte, de avondluchten en het idee dat je werkelijk héél afgelegen gaat bivakkeren.

  image

  De zon gaat slechts een paar uur net onder de horizon en het blijft de hele nacht licht. Een vreemde maar o zo mooie gewaarwording om de oneindige ijsvlakte in het zachte, bijna onaardse schemerlicht gebaad te zien. Niets lijkt te bewegen, alles is doodstil op het verre gerommel van ijsschotsen na: de wereld is letterlijk bevroren. Een geweldige ervaring. LET OP: De kampeermogelijkheid is niet bij elke boot en bij elke reis mogelijk. Zie kopje bijkomende kosten voor de prijs van het kamperen. Zie kopje excursies voor specificatie van welke boten dit aanbieden en bij welke reis.

  image

  Omdat je met deze boten zeer wendbaar bent, kun je ijsbergen van alle kanten goed bekijken en je verbazen over de verschillende gezichten van één enkele ijsberg. Vanuit elke hoek lijkt hij anders gekleurd en gevormd. Holtes en bogen verschijnen en verdwijnen; scherpe randen en hoekige vlakken veranderen in glooiende vlaktes en opeens blijken er pinguïns op te liggen. Soms is het water glad en zwart als een donkere spiegel, soms vaar je door één grote ijssoep. Soms is de lucht stralend, helderblauw en zie je de meest waanzinnige wolkenpartijen, soms is de lucht van horizon tot horizon donker, grijs en

  image

  De schepen zijn uitgerust met zeekajaks. Wie dit bij boeking aangeeft, kan tijdens de dagen dat we bij het Schiereland zijn – als het weer het toelaat – de excursies per kajak doen (niet bij de reissom inbegrepen). Zodiacs zijn weliswaar snel en wendbaar, er is wél een motor voor nodig. Tijdens het kajakken ervaar je de stilte pas écht. Geruisloos peddel je tussen ijsbergen en langs gletsjers en kun je de pinguïns op de ijsschotsen heel dicht benaderen.

  image

  Het is ook prachtig om te zien hoe groepen pinguïns tijdens het zwemmen één voor één boven water uitspringen, alsof ze dolfijnen na willen doen. Bij de excursies waarbij je aan land gaat, heb je vaak de mogelijkheid om te kiezen. Je kunt bij de kust blijven en in alle rust de pinguïns en zeehonden observeren en fotograferen. Op enkele plekken zijn ook oude en verlaten voormalige wetenschapsstations te zien.

  image

  Pas als je in een eenzaam, van alles verlaten piepklein houten hutje de restanten ziet van hoe men hier soms maanden achtereen moest overwinteren, kun je je een beetje inleven in het keiharde bestaan van de eerste ontdekkingsreizigers. Een verroest oud koffieblik zegt meer dan duizend woorden. Of je gaat de hoogte in, soms met behulp van sneeuwschoenen, om vanaf de heuveltoppen bovenop de gletsjers en baaien te kijken. Met veel geluk kun je aanschouwen hoe huizengrote brokken ijs met een donderend geweld van de gletsjer afbrokkelen.

  image

  Het kan een stralende dag zijn waarop je kilometers ver kunt kijken, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je krijgt heel wat meer respect voor de mannen die de poolkap overstaken als je op de top van een berg staat, aan alle kanten niets dan zwarte rotsen, water en eindeloos ijs ziet terwijl de sneeuw hard in je gezicht waait. Dit lijkt misschien eerder ontbering dan vakantie, maar het is ongelooflijk opwindend om deze extreme omgeving niet alleen te zien, maar deze met al je zintuigen ook te ruiken, te ademen en te voelen. Je voelt je echt ‘on top of the world’. Figuurlijk dan.

  image

  Behalve de voor de hand liggende schoonheid van het ijs, krijg je deze dagen ook te zien hoe magistraal de wolkenpartijen en de lucht hier kunnen zijn. Heel soms is er een groene waas rond de zon te zien, veroorzaakt door ijskristallen in de lucht. Diezelfde kristallen zorgen ook voor ellipsvormige wolken die bijna op UFO’s lijken. Het glasheldere water weerspiegelt dit alles perfect en het zorgt voor niet te mislukken foto’s. Ook de zoogdieren werken mee en poseren gewillig.

  image

  Weddel- en andere soorten zeehonden zijn her en der op ijsbrokken te vinden en met wat geluk treffen we ook zeeluipaarden aan, de grootste en machtigste zeehonden van dit gebied. Deze jagen op pinguïns en zelfs op andere zeehondensoorten. Terug aan boord kun je ’s avonds genieten van een Antarctische barbecue. Op het achterdek worden hamburgers en
  kipvleugeltjes gegrild en er staat een groot saladebuffet klaar. Natuurlijk mag glühwein niet ontbreken. Dresscode: warme kleding.

  image

  Tijdens deze reis gaan we net een stapje verder dan bij de gewone reizen naar Antarctica. De extra dagen bij het Antarctisch Schiereiland worden benut om nog zuidelijker te gaan en we zullen dan ook met champagne vieren dat we de Zuidpoolcirkel zullen passeren.

 • 13

  South Shetlands

  image

  Het is tijd om Antarctica te verlaten, maar niet voor we een bezoek hebben gebracht aan de South Shetland eilandengroep. Hier is iets minder ijs en sneeuw en er is zelfs algengroei op de rotsen, wat een prachtige groene en gele waas aan het land geeft. Bij Deception Island varen we de caldera (krater) binnen en kun je de poolvariant van een hot tub ervaren. Op het strand wordt een groot gat gegraven dat zich met zeewater vult.

  image

  De nog altijd ondergrondse thermische activiteit verwarmt het water en terwijl mensen om je heen met poolkleding aan lopen, lig je te badderen in heerlijk warm water. Neem daarna natuurlijk wél een duik in de ijskoude Antarctische Oceaan en ervaar hoe het water je bijna brandt van de kou. Daarna snel warme kleding aan en terug naar de boot voor een warme douche (of een bezoek aan de sauna wellicht?).

  image

  Bij de volgende nieuwjaarsduik in Nederland kijk je lachend toe. Op Half Moon Island gaan we voor de laatste keer aan land. Natuurlijk om pinguïns te zien, maar vooral ook met de hoop om de logge maar aandoenlijke zeeolifanten aan te treffen. Daarna is het voor de laatste keer het hele ritueel van laarzen schoonmaken, reddingsvesten opbergen en je van al je kleding ontdoen. De term ‘laagjeskleding’ krijgt hier een nieuwe betekenis. Voor de laatste keer ook de lange midzomernacht.

  image

   De bar blijft altijd open tot de laatste persoon naar bed gaat, maar door het continue (schemer)licht raakt menigeen van slag. Je wílt gewoon niet gaan slapen, want buiten is het nog altijd licht en er is nog van alles te zien. Tijdens de zeer lange zonsondergang is het het licht dat de show steelt. De zuidelijke hemel lijkt soms wel in vuur en vlam te staan, terwijl de bergen in het noorden door een grote gouden schijnwerper worden belicht.

  image

  En er is natuurlijk altijd kans op walvissen langs de boot. Zuidkapers en dwergvinvissen, die in de Antarctische zomermaanden vanuit de tropen hier komen om te eten, worden regelmatig gespot. En net als je uitgefotografeerd bent en klaar voor bed, komt de zon alweer op ...

 • 14

  Drake Passage, Kaap Hoorn

  image

  De terugreis naar de bewoonde wereld is helaas weer begonnen. Het zijn net als op de heenreis twee volle dagen op zee. In plaats van anticipatie heerst er nu een gevoel van weemoed. Iedereen bekijkt en vergelijkt de vele honderden, zo niet duizenden foto’s die gemaakt zijn. Aan boord zijn computers om cd’s met foto’s te branden en er wordt een cdtje samengesteld met de beste foto’s van iedereen, landkaarten waar je geweest bent, de logs en nog veel meer informatie over de zojuist gemaakte reis.

  image

  Ook tijdens deze twee dagen worden er voor de belangstellenden nog wat lezingen en presentaties gegeven. Speciale aandacht gaat uit naar het “Saving the Albatross” project dat door Quark Expeditions (de organisatie die de schepen exploiteert) is opgezet om de albatrossen voor uitsterven te behoeden. Aan het einde van de dag komt Zuid Amerika weer in zicht. Een mooi moment om met je reisgenoten te proosten op een fantastische reis naar dit machtige continent.

 • 16

  aankomst Ushuaia, door naar Buenos Aires

  image

  Vroeg in de ochtend is het schip aangemeerd in de haven van Ushuaia. Meteen na het ontbijt gaat iedereen van boord en word je naar het vliegveld gebracht voor de vlucht naar Bueos Aires. Omdat het helaas niet ondenkbaar is dat er vertraging optreedt bij de vluchten vanuit Ushuaia en je daardoor de aansluitende vlucht naar Amsterdam zou kunnen missen, hebben we gekozen voor een extra nacht in Buenos Aires als buffer. Hier overnacht je weer in een comfortabel hotel in het centrum.

 • 17

  Buenos Aires- Amsterdam

  Je hebt nog een ochtend om Buenos Aires in te duiken. ’s Middags is de transfer naar het vliegveld. Voor het vluchtschema verwijzen we naar het kopje “vluchtgegevens”.

 • 18

  aankomst Amsterdam

  Optionele excursies 

  Tijdens deze reis zijn verschillende optionele excursies te kiezen.

  Optioneel Kajakken / €995,00 per persoon

  image

  Het optionele zeekajakken moet bij boeking aangemeld worden. Er is hiervoor beperkt plek (afhankelijk van het schip maximaal 10 of 16), aangezien er per schip slechts een beperkt aantal kajaks is. Bij boeking kan dus nog geen garantie gegeven worden. Kajaks kunnen niet gedeeld worden. Behalve de vanzelfsprekende goede conditie is de enige echte vereiste om op dit ijskoude water te mogen kajakken ervaring! De pool is geen goede plek om te leren kajakken. Het water is letterlijk ijskoud en als je omslaat moet je weten hoe je weer rechtop komt. Je gaat indien mogelijk twee keer per dag het water op terwijl de anderen per zodiac een tocht maken. Je gaat minder of korter aan land dan wanneer je per zodiac gaat. Natuurlijk kun je ook besluiten een keer niet mee te gaan kajakken, maar mee te gaan met de zodiacs. De tochten duren maximaal 2½ uur en er gaat een gekwalificeerde gids en een back-up zodiac mee. Voor alle materialen wordt gezorgd, van peddels tot dry suits. Een kajaktocht kan elk moment worden afgezegd of afgebroken bij slecht weer of harde wind.

  LET OP: Mocht je van plan zijn om te gaan kajakken, check dan of je hiervoor verzekerd bent en sluit zo nodig een aparte verzekering af. Veel reisverzekeringen bieden geen dekking voor dergelijke activiteiten.

  Optioneel kamperen / €295,00 per persoon

  image

  Na het avondeten is er voor wie wil de mogelijkheid om te ervaren hoe het is om te kamperen op de zuidpool. Alle materialen – inclusief slaapzak – worden verschaft en het is zelfs mogelijk om zonder tent met alleen je slaapzak op het ijs te slapen. Dat is eens wat anders dan kamperen tijdens een vakantie in Frankrijk... Tot laat kun je genieten van de stilte, de avondluchten en het idee dat je werkelijk héél afgelegen gaat bivakkeren. De zon gaat slechts een paar uur net onder de horizon en het blijft de hele nacht licht. Een vreemde maar o zo mooie gewaarwording om de oneindige ijsvlakte in het zachte, bijna onaardse schemerlicht gebaad te zien.

  image

  Niets lijkt te bewegen, alles is doodstil op het verre gerommel van ijsschotsen na: de wereld is letterlijk bevroren. Een geweldige ervaring. LET OP: De kampeermogelijkheid is niet op alle boten mogelijk. Zie kopje bijkomende kosten voor de prijs van het kamperen.

  Optioneel Peddelen / €295,00 per persoon

  image

  Verken de oceaan vanuit een kajak en geniet van deze adembenemende landschappen. Het wordt zeker een onvergetelijke ervaring, waar je ook nog bijzondere dieren in het wild kunt bewonderen. Voor deze excursie is geen ervaring vereist, een goede conditie is natuurlijk altijd wel een bijkomend voordeel. De kajaks zijn stabieler, ruimer en zachter dan de doorsnee harde kajaks, waardoor het peddelen makkelijker en minder risicovol is dan het kajakken.


  Je bent ongeveer 1 à 1,5 uur op het water en wordt begeleid door ervaren gidsen. De excursie vindt alleen plaats bij gunstige weersomstandigheden, waardoor je heerlijk kunt paddelen in rustige baaien en havens. 


  Deze excursie moet bij boeking aangemeld worden. Er is hiervoor beperkt plek (afhankelijk van het schip maximaal 10 of 16), aangezien er per schip slechts een beperkt aantal kajaks beschikbaar is.

  Optioneel Helikopter hiking / €375,00 per persoon

  image

  Vanaf het schip word je met één van de helikopters naar het begin van een mooie wandelroute gebracht. Vervolgens wandel/hike je onder begeleiding van een gespecialiseerde gids door een prachtig gebied. Aan het eind van de wandeling/hike word je weer opgehaald door de helikopter en teruggebracht naar het schip. Uiteraard staat de hele excursie onder begeleiding van meerdere gespecialiseerde gidsen. Dit is al met al een programma van anderhalf tot twee uur. Het is een unieke ervaring omdat je op deze manier op een plek komt waar je zonder helikopter nooit zou kunnen wandelen.


  Deze excursie is enkel mogelijk op het schip: "Ultramarine". 


  Optioneel Helikopter landing / €475,00 per persoon

  helikopter

  Je wordt van de heli-dekken van de Ultramarine met één van de twee tweemotorige helikopters naar een vooraf geselecteerde Arctische bestemming gebracht. Vanaf hier kun je een korte wandeling maken en genieten van de meest ruige en afgelegen regio's op aarde. Uiteraard staat de hele excursie onder begeleiding van meerdere gespecialiseerde gidsen.

  Deze excursie is enkel mogelijk op het schip: "Ultramarine". Waarom deze reis?

 • Aan boord zijn alle maaltijden inbegrepen
 • Actieve reis waarbij je de zuidpoolcirkel passeert
 • Spectaculaire wandelingen op gletsjers en pinguïns
 • Bij Antarctica twee keer per dag excursies per zodiac (rubberboot) waarbij je ook soms aan land gaat
 • Optionele excursies zoals kamperen op het ijs, kajakken tussen de ijsbergen, ijsklimmen en langlaufen (niet op alle boten)
 • Interessant bezoek aan een wetenschapsstation
 • Zeer comfortabele en stabiele schepen
 • Uiterst bekwame en enthousiaste crew aan boord
 • Confortabele hotelovernachtingen in Buenos Aires voor en na de reis

Groepsrondreis Antarctica - Crossing the Circle - Zuidelijke expeditie

Voorbij de Zuidpoolcirkel

IJsformaties Antarctica
18 dagen vanaf € 18.499 € 14.399 p.p.

Bijkomende kosten €26,25
p.p. o.b.v. 2 personen

Naar boven