Uitgebreide reisroute van de Groepsrondreis Arctisch Canada & Groenland
< Terug naar resultaten

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  | Vlucht Amsterdam - Toronto

  Je vliegt van Amsterdam naar Toronto waar je in de namiddag aankomt. Je overnacht in een prachtig hotel op een steenworp afstand van het Canadese parlementsgebouw.

 • 2

  | Vlucht naar Resolute

  image

  's Ochtends gaan we per gecharterd vliegtuig naar Resolute. Na aankomst heb je de tijd om dit kleine poolstadje te verkennen. Hierna varen we per zodiac (rubber boot) naar het schip; het onderkomen voor de komende tijd.

  Optioneel Kajakken

  image

  Het optionele zeekajakken moet bij boeking aangemeld worden. Er is hiervoor beperkt plek (afhankelijk van het schip maximaal 10 of 16), aangezien er per schip slechts een beperkt aantal kajaks is. Bij boeking kan dus nog geen garantie gegeven worden. Kajaks kunnen niet gedeeld worden. Behalve de vanzelfsprekende goede conditie is de enige echte vereiste om op dit ijskoude water te mogen kajakken ervaring! De pool is geen goede plek om te leren kajakken. Het water is letterlijk ijskoud en als je omslaat moet je weten hoe je weer rechtop komt. Je gaat indien mogelijk twee keer per dag het water op terwijl de anderen per zodiac een tocht maken. Je gaat minder of korter aan land dan wanneer je per zodiac gaat. Natuurlijk kun je ook besluiten een keer niet mee te gaan kajakken, maar mee te gaan met de zodiacs. De tochten duren maximaal 2½ uur en er gaat een gekwalificeerde gids en een back-up zodiac mee. Voor alle materialen wordt gezorgd, van peddels tot dry suits. Een kajaktocht kan elk moment worden afgezegd of afgebroken bij slecht weer of harde wind.

  LET OP: Mocht je van plan zijn om te gaan kajakken, check dan of je hiervoor verzekerd bent en sluit zo nodig een aparte verzekering af. Veel reisverzekeringen bieden geen dekking voor dergelijke activiteiten.

 • 3

  en 6 | Canada’s High Arctic

  image

  Het afgelegen hoge Noorden van Canada is imponerend en rijk aan historie. Beechey Island, vernoemd naar de Britse ontdekkingsreiziger Frederick William Beechey, is een officieel nationaal historische plek. Het is een belangrijke plek op onze reis, omdat hier drie leden begraven liggen van Sir John Franklins gedoemde expeditie uit 1845-1846 om de Noordwestelijke Doorvaart te vinden. De graven bevinden zich op een verlaten winderig strand en warden in 1851 ontdekt door Britse en Amerikaanse schepen die op zoek waren naar een teken van leven van Franklin.

  image

  Radstock Bay is een bekende onderzoeksplek om ijsberen te observeren, die hier ‘s zomers vaak gezien worden. Bij een archeologische Thule-site krijg je inzicht in hoe men in de oudheid hier kon overleven. De inhammen van Arctic Bay en omgeving worden al meer dan 5000 jaar bewoond door Inuitnomaden die uit het westen immigreerden. De torenhoge omliggende rotsen zitten vol met zeevogels, en het is een prachtige plek om aan wal te gaan en om over de traditionele manier van leven van de Inuit te leren. Op Devon Island, in het oosten van de Lancaster Sound, zijn meerdere wandelmogelijkheden.

  image

  We gaan voor anker bij Croker Bay; hier gaan we per zodiac naar een actieve gletsjer. We blijven natuurlijk op veilige afstand, maar we hopen dichtbij genoeg te komen om het afkalvende ijs goed te kunnen zien. Er worden hier regelmatig walrussen gespot; houd die camera dus bij de hand! Je kunt langs het strand bij Dundas Harbour naar een oude Royal Canadian Mounted Police outpost wandelen. Onderweg is er kans om muskusossen te zien.

  image

  Grise Fjord is de meest noordelijke nederzetting van Canada en tevens de laatste plek die we in Arctisch Canada aan land aandoen. Grise Fjord werd in 1953 gesticht toen de Canadese overheid acht Inuitfamilies uit het noorden van Québec hierheen liet verhuizen. Momenteel wonen er zo’n 150 mensen, waarvan de meeste Inuit zijn. Jagen en vissen maken nog altijd een groot deel uit van het leven hier. Je kunt hier het monument voor die eerste Inuit-inwoners zien, en een bezoek brengen aan het ‘oude kamp’, waar ze destijds woonden.

 • 7

  en 8 | Noordwaarts door de Smith Sound

  image

  Voor we Canada tijdelijk verlaten, zullen we proberen zo ver als mogelijk naar het noorden te varen. We gaan op onderzoek aan beide kanten van de Smith Sound, de onbewoonde doorsteek tussen Ellesmere Island en Groenland.

 • 9

  | Qaanaaq, Groenland

  image

  De eerste plek die we in Groenland aandoen is Qaanaaq (voorheen Thule); een van de noordelijkste steden ter wereld. De stad werd vernoemd naar het mythische "Ultima Thule", het "verst waar je kunt gaan" volgens klassiek Griekse zeevaarders. De Inuit die hier wonen, laten je graag de oude manier van leven zien. In het museum kun je zien hoe het is om in deze noordelijke contreien te leven.

 • 10

  | Op zee

  image

  We varen langs de westkust van Groenland. De poolexperts geven presentaties over wat je de komende dagen op Groenland allemaal te wachten staat.

 • 11

  t/m 15 | West Groenland

  image

  Groenland is spectaculair en adembenemend mooi. Immense gletsjers en torenhoge fjorden wisselen elkaar af. Er tussenin liggen kleine, levendige nederzettingen. Nuussuaq (voorheen Kraulshavn) is de enige nederzetting op het vaste land van de Upernarvik Archipel. Het werd in 1923 gesticht als handelspost en het is een van de meest traditionele jagers- en vissersdorpen van Groenland.

  image

  Het zal je niet verbazen dat de roodgekleurde hartvormige berg die achter Uummannaq opdoemt ook zo heet. Uummannaq betekent ‘als een hart’ in het Groenlands. Als het ship de wal nadert, heb je vanaf dek fenomenaal zicht op de twee rotspieken die hoog uittorenen boven de felgekleurde houten huisjes op het rotsige terrein. De nederzetting werd in 1758 als Deense kolonie op het vasteland gesticht, maar werd 5 jaar later hierheen verplaatst, omdat de pelsrobbenjacht hier veel beter was. Bij de nabij gelegen historische site Qilaqitsoq bezoeken we de ruïnes van een oude nederzetting. Hier werden in 1972 door jagers de overblijfselen van 8 volledig aangeklede mummies aangetroffen onder een rots. Deze nu beroemde Groenlandse mummies (gedateerd op 1475) worden nu tentoongesteld in het nationale museum in Nuuk.

  image

  We varen verder naar het zuiden en genieten onderweg van spectaculaire zichten op Eqip Sermia. De scherpe, grillige, blauw gekleurde gletsjer die hier uit het water rijst is een van de mooiste plekken van Groenland. We gaan als het lukt met de zodiacs zo dichtbij als nog veilig is de gletsjer bekijken. Mogelijk kunnen we zelfs aan land gaan in de buurt.

  image

  Ten zuiden van Ilulissat (‘ijsberg’ in het Groenlands) bevind zich de indrukwekkende Ilulissat IJsfjord. Bij deze UNESCO Werelderfgoedplek ligt de Sermeq Kujalleq, de productiefste gletsjer van het noordelijk halfrond. We cruisen met onze zodiacs over de mond van de fjord en met wat geluk zijn we getuige van ijsblokken die afkalveren. Het geluid dat hierbij wordt gemaakt is oorverdovend.

  Ilulissat werd in 1741 gesticht en is nog altijd vrij traditioneel. Er zijn hier meer sledehonden dan mensen. De stad is ook beroemd als geboorteplaats van Knud Rasmussen, de eerste persoon ooit die in de jaren 20 van de vorige eeuw de Noordwestelijke Passage per hondenslee doorkruiste. Vanuit Ilulissat kun je wandelen naar prachtige uitzichtpunten over de jonge ijsbergen die Disko Bay uitdrijven.

  image

  In Sisimut wordt je getrakteerd op een traditionele kajak-demonstratie. De kajak (een woord dat we uit het Inuit hebben overgenomen) is het nationale symbool van Groenland en gaat terug tot de eerste bewoners van het land, die boten gebruikte die lijken op de smalle een- of tweepersoonsboten die we nu zien. In Sisimut staan meerdere koloniale gebouwen uit de 18e eeuw, waaronder de oudste nog overeind staande kerk van het land. Neem dus de tijd om door dit historische gebiedje te wandelen. Ook de omliggende bergen nodigen uit om een wandeling te maken.

  image

  De kleurrijke nederzetting Itilleq heeft zo’n 130 inwoners, ligt in een kleine vallei op een eilandje zonder zoet water en is omringd door zee, bergen en fjorden. De laatste excursie van dit Arctische avontuur zou een wandeling rondom de Itilleq Fjord kunnen zijn.

 • 16

  | Van boord in Kangerlussuaq, vlucht naar Toronto

  image

  Er is nog tijd voor een laatste tocht per zodiac voor we op het vliegtuig terug naar Toronto stappen. Daar overnacht je weer in een zeer comfortabel hotel.

 • 17

  en 18 | Toronto, vlucht naar Amsterdam

  Tijd om afscheid van Canada te nemen. Je kunt nog vandaag de historische hoofdstad van Canada bekijken, voor de terugvlucht naar Nederland aanvangt.


Waarom deze reis?

 • Arctisch Wildleven van dichtbij: ijsberen, walvissen, muskusossen en grote kolonies zeevogels
 • Varen in West Groenland en Arctisch Canada
 • Bezoek traditionele Canadese en Groenlandse Inuit nederzettingen
 • Bezoek aan Ilulissat, een UNESCO Werelderfgoedsite
 • Beechey Island, Franklin Expedition historische site
 • Toendra wandeltochten voor elk niveau
 • Veel eropuit per zodiac
 • Inclusief alle maaltijden (ontbijt, lunch, diner) en snacks aan boord

Groepsrondreis Arctisch Canada & Groenland

Epic High Arctic

Groenland en Canada kajakken
18 dagen vanaf € 26.219,- € 16.969,- p.p.

Bijkomende kosten €26,25 p.p. o.b.v. 2 personen

Naar boven