De roerige geschiedenis van Cuba

Cuba werd in 1492 ontdekt door ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus die het eiland Juana noemde - naar een toenmalige Spaanse prinses. Het eiland bleek voor Columbus van weinig waarde toen er geen goud werd gevonden. Daarom kwam het land in handen van de Spanjaarden onder leiding van Diego Velázquez de Cuéllar. De inheemse indianen stierven snel uit onder deze overheersing en er werden slaven uit Afrika naar het eiland verscheept. De eerste Spaanse nederzettingen van 't land staan bekend als de 'siete villas', de zeven steden van Cuba: Baracoa, Santiago de Cuba, Bayamo, Puerto Principe (nu Camaguey), Trinidad de Cuba, Sancti Spiritus en La Villa de San Cristóbal de La Habana.
Gesteund door Noord-Amerika bereikte Cuba in 1902 haar onafhankelijkheid. Het eiland werd een tropisch paradijs voor rijke Amerikanen. Vandaar dat je hier tot op de dag van vandaag nog altijd de karakteristieke Amerikaanse oldtimers tegenkomt tijdens je Cuba rondreis

Communisme

Tijdens de Cubaanse revolutie van 1953 tot 1959 werd de macht van dictator Batista omver geworpen. Geholpen door een trouwe troep rebellen, waaronder de beroemde Che Guevara, kwamen Fidel Castro en zijn broer Raúl in 1959 aan de macht. Gesteund door de toenmalige USSR werd Cuba in rap tempo een socialistische staat.
In 1961 probeerde de V.S. het land via de varkensbaai (of Playa Girón) binnen te dringen om het regime van Castro omver te werpen. Nadat dit mislukte sneed de V.S. alle diplomatieke banden met het eiland door. Het Cubaanse regime legde grote restricties op aan de Cubaanse bevolking. Zo kunnen Cubanen het land niet vrij uit reizen en kwam er een grote controle op de media.

Cuba straten

Afrikaanse roots

Omdat veel Afrikanen als slaaf naar Cuba werden verscheept kent het eiland nog altijd een Afro-caribische cultuur. Het Santeria is een Afrocubaanse religie met voodoo elementen uit de West-Afrikaanse Yorubacultuur. Ook de dansstijlen in Cuba zijn een mengelmoes van verschillende culturen. De danzon ontstond als voorloper van de latere son en salsa. Het was een mengeling van Franse barokke muziek en traditionele Afrikaanse ritmes.
In ieder dorp en in elke stad op Cuba vind je een Casa de La Musica of een Casa de la Trova. In deze muziek- en danscentra kun je je hart ophalen aan de typisch Cubaanse klanken.

Wil je meer weten over de geschiedenis, de bevolking, de politiek, het klimaat en andere feiten van dit land?

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Cuba

Over Cuba

Ga mee op een avontuurlijke rondreis naar Cuba: het land van zon, zee, strand en palmbomen. Het land van de salsa, de rumba en de son. Cuba swingt! Je zult het reizen over dit prachtige eiland niet snel vergeten. Ga mee op vakantie naar één van de mooiste bestemmingen en laat je betoveren door dit swingende eiland. Je hebt prachtige koloniale steden in Cuba zoals Havana, Trinidad, Cienfuegos en Santiago. De prachtige steden zijn levendig en je zal overal de authentieke oldtimers zien. 

Waarom Cuba?

Cuba is een prachtig land om een groepsreis te maken. Je bezoekt de sfeervolle koloniale steden Havana, Trinidad, Cienfuegos en Santiago. Daarnaast kan je genieten van de vriendelijke bevolking. 

 • Koloniale gebouwen en klassieke oldtimers in het bruisende centrum van Havana
 • Overblijfselen uit de verschillende periodes van Cuba's roerige geschiedenis; van oude spaanse forten tot de beroemde Varkensbaai
 • Uitgestrekte suiker- en tabaksplantages
 • Muziek en dans, zon, zee en strand.
 • Rondreizen door Cuba staat absoluut garant voor een onvergetelijke, vaak muzikale en zonnige tijd.

Cultuur en religie

In de Precolumbiaanse tijd werd Cuba bewoond door de indianenvolken de Taino en de Ciboney. Het eiland was vernoemd naar hun belangrijkste godheid. Van de naam van deze godheid is ook het woord 'cubanacan' afgeleid, wat 'centrale plaats' betekent.
Hoewel de Spanjaarden vanaf de 15e eeuw het katholicisme in Cuba brachten werd deze religie na de revolutie verboden. Toen in 1961 de invasie in de Varkensbaai was voorkomen werden alle bezittingen van religieuze instellingen, voornamelijk van de Rooms Katholieke kerk, genationaliseerd. Het Cubaanse regime kondigde een atheïstische staat af; religie werd als 'opium voor het volk' beschouwd. Daarom werden alle katholieke missionarissen, maar ook de bisschop, van het eiland verbannen.
Heden ten dage is de belijdenis van het katholieke geloof weer toegestaan.

Onze Cubareizen zijn tijdelijk niet boekbaar.

Waarom niet?

Sawadee is onderdeel van Travelopia. Sinds kort heeft Travelopia een Amerikaans moederbedrijf. Door de recente verscherpte maatregelen van de Amerikaanse regering ten aanzien van Cuba moeten bedrijven met een Amerikaans moederbedrijf een licentie hebben om handel te drijven met Cuba. Deze licentie hebben wij op dit moment nog niet.

De procedure voor het verkrijgen van deze licentie neemt enige tijd in beslag. Wij hopen dat dit proces binnenkort is afgerond, maar tot die tijd mogen wij geen reizen naar Cuba aanbieden.

Alternatieven

Gelukkig bieden wij meer dan genoeg mooie alternatieven voor Cuba. Bijvoorbeeld het authentieke Colombia; dit kleurrijke land met zijn gastvrije bevolking is opkomende, dus wacht niet te lang om deze prachtige bestemming te ontdekken! En wist je dat de muziek, de religie, de cultuur en de etnische samenstelling van de bevolking in Cuba en Brazilië veel gemeen hebben? Juist daarom is ook Brazilië met stip hét onverwacht alternatief.

Lees hieronder meer over onze alternatieve reisroutes, de reisverslagen en blogs.

Alternatieve reizen:

Reisverslagen van onze reisbegeleiders:

Er zijn 2 rondreizen naar Cuba die voldoen aan jouw wensen
 • Rondreis Cuba Levendige sfeer, swingende salsa
  • Bezoek aan het weinig bezochte Sierra Maestra gebergte
  • Fijn verblijf in Baracoa aan de Atlantische oceaan
  • Bezoek de sfeervolle koloniale steden Havana, Trinidad, Cienfuegos en Santiago de Cuba
  Deze reis is nog niet boekbaar.
  Laat een reisexpert je adviseren over de mogelijkheden.
 • Rondreis Cuba - Casas Particulares Ervaar het échte Cubaanse leven
  • Vrijwel alle overnachtingen in casas particulares, bij mensen thuis
  • Bezoek aan het weinig bezochte Sierra Maestra gebergte
  • Een bijzonder bezoek aan het historische Varkensbaai
  Deze reis is nog niet boekbaar.
  Laat een reisexpert je adviseren over de mogelijkheden.
 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

Reisverhalen

 • Is er een alternatief voor Cuba?

  Midden- en Zuid-Amerika, 28-09-17

  Al een aantal jaren werk ik als reisbegeleidster in Latijns-Amerika en schrijf graag blogs over mijn favoriete continent. Wat een geschiedenis, heerlijke muziek, lieve mensen en een prachtige natu...

  Lees verder
 • Onbezorgd naar Cuba

  Midden- en Zuid-Amerika, 01-09-16

  Cuba, een swingend Caribisch eiland dat uniek is in zijn soort en zijn eigen Latijns-Amerikaanse cultuur kent. Dit land is echt een wereld op zich. De logica is soms anders dan de onze en well...

  Lees verder
 • Cuba met de familie

  Midden- en Zuid-Amerika, 22-08-16

  Familiereizen worden steeds populairder. Samen met de kinderen en – eventueel – opa en oma een nieuw land ontdekken is tenslotte een bijzondere ervaring. Een veel bezocht land is Cuba. Naast z...

  Lees verder
 • Bezoek nu het authentieke Cuba

  Midden- en Zuid-Amerika, 07-10-15

  Wil jij ook zo graag proeven van het echte Cuba? De koloniale sfeer met prachtige oude gebouwen, de kleurrijke oldtimers, swingende salsa en karakteristieke mannen met sigaren. Decennia lang was...

  Lees verder
image

Havana

Een bruisende stad met een rijke geschiedenis. Het land maakt grote veranderingen door en dit zal te zien zijn in het straatbeeld. Op dit moment is Oud Havana (Havana Vieja) bijna volledig auto vrij. Hierdoor is het prachtig om een wandeling te maken door het oude gedeelte.
In Havana kan je een bezoek brengen aan de sigarenfabriek. De Cubaanse sigaren zijn wereldberoemd. Je kan hier met eigen ogen zien hoe de sigaren met de hand gerold worden.

Trinidad

Een historische stad met huizen in alle kleuren van de regenboog. Het is één van de mooiste plekken van Cuba.
Het straatbeeld is indrukwekkend, je kan hier makkelijk een paar uur rondlopen. Trinidad heeft leuke kleine steegjes en koloniale gebouwen.
Je kan Trinidad omschrijven als een groot museum. Het is een stad met historie.

Overnachten in Cuba kan in een Casa Particulare. Je overnacht hier bij lokale particulieren. Dit zijn populaire accommodaties omdat je op deze manier het lokale leven kan ontdekken

Cuba dorp Trinidad

Varadero

Zon, zee en strand zijn de kenmerken van Varadero. Dit is één van de mooiste badplaatsen van Cuba.
Het zand is zeer fijn en wit, uitstekend om van te genieten.
Als je van het strand af wilt kan je een jeepsafari reserveren. Hier maak je o.a. een uitstap naar Mantazaz. Deze stad is koloniaal en ligt ongeveer op een half uur rijden.

Kasteel San Felipe del Morro

Dit kasteel is een 16-eeuws Spaans fort dat naast de hoofdstad San Juan ligt. Het kasteel ligt op een strategische plaats aan de ingang van de baai.
Dit imposante fort werd gebouwd tussen 1589 en 1630 bij de ingang van de haven van Havana. Al meer dan een eeuw heeft het fort talrijke aanvallen van Franse, Nederlandse en Engelse kapers doorstaan.

Je hebt bovenop het kasteel een fantastisch uitzicht over de zee en de stad.

Cuba El Morro kasteel

Beste reistijd Cuba

De temperaturen in Cuba liggen het hele jaar overdag gemiddeld tussen de 25 en 34 graden. Daardoor is Cuba een ideale bestemming voor mensen die gek zijn op warm weer. Omdat er altijd een redelijke wind staat, wordt de gevoelstemperatuur getemperd en kan het van november tot en met mei in de avonden zelfs fris aanvoelen. De warmste maanden zijn juni, juli en augustus. De regenbuien die vallen in het regenseizoen zijn vaak maar van korte duur en belemmeren een rondreis door het land niet.

Seizoenen

 • Juni, juli en augustus - warm seizoen
 • November tot april - droog seizoen
 • Mei tot oktober - regenseizoen

Havana

De hoofdstad van Cuba is Havana. Er wonen in totaal 2.2 miljoen inwoners, wat het direct de grootste stad maakt van het land. Havana is een karaktervolle en kleurrijke stad met een grote verscheidenheid aan (koloniale) gebouwen. In de stad heerst een savanne klimaat. November tot en met april is de beste reistijd. 


image

De mooie natuur van Cuba

Cuba is een archipel; het bestaat uit meerdere eilanden met een subtropisch klimaat. Het kent dan ook het hele jaar door een heerlijke temperatuur.  Perfect voor een lekkere groepsreis door Cuba. Hoewel ze steeds meer wordt bedreigd door de opkomende landbouw heeft Cuba nog altijd een stuk oorspronkelijk regenwoud.
Over het zuidoosten van het eiland loopt de grote bergketen de Sierra Maestra. Deze bergen hebben tijdens de revolutie een belangrijke rol gespeeld. De rebellen hielden zich hier schuil tijdens hun acties tegen het regime. 

Cuba tabak landbouw

Met een rondreis door Cuba zul je veel uitgestrekte landbouwgrond tegenkomen. Veel van de plantages zijn begroeid met suiker; Cuba's belangrijkste exportproduct. Daarnaast wordt veel tabak verbouwd, voor de al even beroemde Cubaanse sigaren. De hoge koningspalm is de nationale boom van Cuba. Je ziet de palm overal in het landschap verrijzen. Deze boom mag niet zomaar gekapt worden zonder toestemming van de staat.

Naar boven
 

Kerstreizen actie
Profiteer van kortingen tot wel €300,-

Breng jij de kerstvakantie ook veel liever aan de andere kant van de wereld door? Dan hebben wij speciaal voor jou een aantal reizen geselecteerd waarbij je kunt profiteren van kortingen tot wel €300,-!