< Terug naar overzicht
Is er een alternatief voor Cuba?

Is er een alternatief voor Cuba?

Al een aantal jaren werk ik als reisbegeleidster in Latijns-Amerika en schrijf graag blogs over mijn favoriete continent.

Wat een geschiedenis, heerlijke muziek, lieve mensen en een prachtige natuur! Jazeker: Colombia, Nicaragua en Brazilië hebben het allemaal. Net als Cuba. Nadat ik vier jaar in Havana had ‘gewoond’ -best lastig zonder een permanent visum-  werd het tijd voor iets anders of eigenlijk een alternatief, maar dan zonder communistisch systeem én met lekker eten.

Colombia

Het is bijna middernacht en daar sta ik dan: met mijn rugzak middenin de rosse buurt van Cartagena. Ay-ay-ay, waar ben ik aan begonnen? Ik duik het eerste hotel in wat ik tegenkom en besluit om de volgende ochtend mijn reisplannen voor Colombia maar eens verder uit te werken. Mijn doel is om dit land gedurende een maand beter te leren kennen. Het startpunt is Cartagena; een van de mooiste koloniale steden van Latijns-Amerika. Vanuit hier verken ik de Caribische kust verder. De stranden zijn mooi en ongerept en het is zó relaxed om wakker te worden in mijn hangmatje met het geluid van de golven, ritselende palmbladeren en de intense schreeuw van het kleine brulaapje. Ik vervolg mijn reis richting het zuiden: door de jungle, de bergen, grote steden en kleine dorpjes. In Bogotá maak ik een interessante stadstour en bezoek het goudmuseum. Dan reis ik weer verder om de mooiste sterrenhemel -in de woestijn van Tatacoa- op mijn netvlies te kunnen branden. In Tierradientro bezoek ik het archeologische park, in Popoyan beland ik in een lokaal festival, in Silvia ga ik naar de markt van de Guambiano indianen en pluk ik koffiebonen in Armenia. En weet je wat dit land nog specialer maakt? De warmte, gastvrijheid en gezelligheid van de mensen. Niet voor niets is de Colombiaanse slogan dat het enige risico wat je loopt, is dat je wilt blijven! En dat is de reden dat ik niet een maand -zoals gepland- maar een klein jaar bleef.

Nicaragua

Maar ook Nicaragua heeft me in zijn greep genomen. Ik begin mijn reis in het groene, ontwikkelde Costa Rica en wil vanuit hier alle landen van Midden-Amerika ontdekken en eindigen aan de Caribische kusten van Mexico. De planning is om ongeveer een week in Nicaragua te blijven, maar dit worden achteraf drie maanden. Laat me uitleggen waarom. Allereerst is Nicaragua een land waar het toeristische klokje nog niet getikt heeft en waar net als in Cuba de tijd toch een beetje stil heeft gestaan. Dat gevoel krijg ik in ieder geval als ik de paard -en wagens voorbij zie rijden in de koloniale steden en de lokale bevolking met kippen, zakken rijst en trossen bananen op hun schoot in de ‘chicken bussen' (afgedankte Noord-Amerikaanse schoolbussen) zie. Ook de passie waarmee de Nica’s (zeer handige afkorting voor Nicaraguanen) salsa dansen en rum drinken is aanstekelijk. Tip: Flor de Caña! Daarnaast is het ook een land waar je lekker actief kan zijn. Doe een surf- of yogalesje in het strandplaatsje San Juan del Sur, beklim de vulkanen op het eiland Isla de Ometepe, maak een paardrijdtocht in het natuurreservaat Los Guatuzos en ga snorkelen op Corn Island!

Brazilië

En dan Brazilië: mijn nieuwste ontdekking! Ik sprong dus ook een gat in de lucht toen ik de reizen van Buenos Aires naar Rio de Janeiro kon begeleiden. Van dé stad van de tango, langs de watervallen van Iguazu, door het unieke Pantanal, naar de tropische eilanden aan de groene Braziliaanse kust en eindigend in dé stad van de samba. Echt een prachtreis! Wat mij erg aanspreekt van de Braziliaanse cultuur is dat deze sterk overeenkomt met de Cubaanse cultuur. Beiden zijn een mengelmoes van Europese (Portugese & Spaanse), Indiaanse en Afrikaanse invloeden. Afro-Latino noemen we dit en in de muziek, de dans en het geloof zie je dit terug. En natuurlijk ook in de keuken! Aangezien Brazilië geen eiland is en er geen beperkingen zijn m.b.t. de aanvoer van levensmiddelen kan je er dus extreem lekker eten! Probeer zeker de Moqueca (vis-stoofpotje), Picanha (steak) en alle exotische fruitsoorten! 


Na vele reizen in Latijns-Amerika gemaakt te hebben, komen Colombia, Nicaragua en Brazilië -in mijn opinie- het dichtst bij een alternatief voor Cuba. Het is een prachtig eiland met een unieke geschiedenis, maar helaas is het massatoerisme steeds nadrukkelijker aanwezig. Mijn reistip is dan ook om juist naar Colombia en Nicaragua te gaan, nu het toerisme daar nog in de kinderschoenen staat óf naar Brazilië als je geïnteresseerd bent in de Afro-Latijnse cultuur. 

Meer weten over de reisroutes in deze landen?