Beste Reistijd Indonesië | Ontdek het met Sawadee Reizen

Beste reistijd Indonesië

In Indonesië heerst een overwegend tropisch regenklimaat. De temperatuur op de eilanden ligt gemiddeld rond de 26 graden Celsius. In de hooglanden ligt de temperatuur lager. Hoe hoger je in de bergen komt, hoe kouder het wordt. Wat betreft neerslag zijn er grote verschillen tussen de eilanden. Niet alleen op het gebied van hoeveelheid, maar ook de periode waarin de neerslag valt. Deze verschillen hebben te maken met de moesson. Hierdoor kent de archipel droge en natte maanden. Naarmate je meer naar het oosten en het zuiden gaat, neemt het aantal droge maanden toe. De droge periode valt meestal van mei tot oktober en wordt als de meest gunstige periode gezien om te reizen naar Indonesië.


Gem. temperatuur Regen
Januari 29 Veel
Februari 27 Veel
Maart 29 Veel
April 28 Veel
Mei 28 Gemiddeld
Juni 28 Weinig
Juli 27 Weinig
Augustus 28 Weinig
September 28 Weinig
Oktober 28 Gemiddeld
November 29 Gemiddeld
December 29 Veel

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gem. temperatuur 29 26 29 29 28 28 27 28 28 28 29 29
Regen Veel Veel Veel Veel Gemiddeld Weinig Weinig Weinig Weinig Gemiddeld Gemiddeld Veel


De beste reistijd voor Indonesië per eiland

Omdat Indonesië een groot land is geven we je hieronder de beste reistijd per eiland aan. zo zie je precies wat de beste reistijd is voor jouw reis: 

Java juni t/m september
Bali januari - februari en juni t/m augustus
Sumatra februari t/m juli
Sulawesi mei t/m oktober
Kleine Sunda Eilanden Mei t/m september
Kalimantan Mei t/m Oktober


De seizoenen in Indonesië

Het hoogseizoen voor Indonesië, op Papua na, valt in de maanden april t/m oktober. Met name juli en augustus zijn uitstekende reismaanden waar je weinig tot geen last hebt van neerslag. Ook de temperaturen zijn tijdens deze periode goed. Houd er wel rekening mee dat het tijdens deze reistijd drukker is, waardoor de prijzen ook stijgen. In het laagseizoen, november t/m maart valt er meer neerslag. Hierdoor wordt Indonesië door minder reizigers bezocht, dus het is een stuk rustiger in deze periode. Ook fijn is dat de natuur prachtig groen is! In Papua heb je van november t/m maart minder last van regenbuien.

 • Droge periode – april t/m oktober
 • Moesson (regenseizoen) – november t/m maart
 • Beste reistijd Jakarta

  Jakarta ligt in het noordwesten van het eiland Java en is de hoofdstad van Indonesië. Jakarta is vaak het begin- of eindpunt van een vakantie met Sawadee en daarom is het fijn om te weten wat je kan verwachten. In Jakarta heerst een tropisch moessonklimaat, waarbij er het hele jaar door tropische temperaturen van rond of net iets boven de dertig graden zijn. Tussen oktober en half maart is het moesson. Er valt dan gemiddeld per maand tussen de twee- en driehonderd millimeter neerslag.

   Bromo vulkaan Indonesie

  Beste reistijd Java

  Ben jij jouw droomreis aan het plannen naar Java, Indonesië? Dan is mei t/m september, oftewel het droge seizoen, de beste periode om naar Java af te reizen. Ondanks de neerslag en de wat lagere temperatuur, kan je ook prima naar Java op vakantie in het regenseizoen; deze loopt van mei t/m september. In deze periode regent het hooguit een uurtje in de ochtend en avond. Java wordt het drukst bezocht in de maanden juli en augustus; in deze periode kan je dan ook hogere prijzen verwachten.

  Beste reistijd Bali

  De bekende vakantiebestemming Bali ligt ten oosten van het eiland Java. Voor het grootste gedeelte bestaat Bali uit vulkanisch gesteente, daarnaast zijn er ook nog actieve vulkanen op het eiland. De verscheidenheid aan natuur op het Bali is groot. Zo is het eiland bedekt met tropisch regenwoud en zijn er naast kratermeren, ravijnen en vulkaankraters ook nog watervallen te vinden. Er heerst een tropisch regenwoud klimaat en het eiland kent twee seizoenen: het regenseizoen vanaf oktober tot april en het droge seizoen van april tot september. De temperatuur is vrijwel het hele jaar aangenaam en ligt tussen de twintig en 31 graden.

  Beste reistijd in Sulawesi

  Doordat het eiland Sulawesi een groot oppervlakte beslaat, verschillen de weersomstandigheden in het zuiden en het noorden. In het zuiden valt de meeste neerslag van oktober t/m maart en in het noorden vindt het regenseizoen plaats tussen juni en juli. In het noorden valt de minste regen in de periode augustus t/m oktober en in het zuiden is het droge seizoen van juni t/m oktober. Aan de kust kan je dan temperaturen verwachten van 35 graden en in de bergen zal het zo’n 25 graden zijn.

  Beste reistijd Lombok

  Over het algemeen heerst er een tropisch klimaat op Lombok, met andere woorden: warm en vochtig. In principe valt er het hele jaar door flink wat regen, vergeet dus niet om je poncho / regenjas in te pakken. Maar de minste neerslag kan je verwachten in de periode juni t/m oktober. Daarentegen valt de meeste regen in de maanden december t/m maart. Wel kan je vertrouwen op een vrij consistente temperatuur; overdag ligt de temperatuur zo tussen de 25 en 30 graden.

   Orang oetan Sumatra

  Beste reistijd Sumatra

  Plan je reis naar Sumatra tijdens het droogseizoen, deze loopt van mei t/m september. In deze periode kun je rekenen op een gemiddelde temperatuur van 30 graden. Wel zullen de temperaturen in het binnenland wat lager liggen. De meeste neerslag kan je verwachten in de maanden oktober t/m maart; deze periode staat dan ook bekend als het regenseizoen.

  Hoe druk is het in Indonesië?

  De meeste reizigers brengen een bezoek aan Indonesië in de maanden juli en augustus. Ook kan je veel drukte verwachten rondom de periode van het Suikerfeest, en dan met name Indonesiërs die in eigen land vakantie vieren. Houd hier tijdens het plannen van je rondreis door Indonesië rekening mee; bij de Borobodur kan je dan echt over de koppen lopen. Ook Kerst en Nieuwjaar zijn drukke periodes.

   Borobodur Java

  Belangrijke feestdagen in Indonesië

  Hari Raya Waisak

  Hari Raya Waisak staat in het teken van de herdenking en viering van de geboorte, verlichting en de dood van de Boeddha. De festiviteiten vinden met name plaats in de omgeving Yogyakarta en de Borobudur. Ook wordt de tempel drukbezocht door Boeddhistische monniken, waardoor het lastig kan zijn om rondom de Bordobodur en de Bromo vulkaan een hotelkamer te vinden.

  Hari Raya Nyepi

  Ben je van plan om eind maart een bezoek te brengen aan Bali? Houd er dan rekening mee dan op 22 maart 2023 Hari Raya Nyepi , oftewel het Balinees Nieuwjaar, wordt gevierd. Hari Raya Nyepi staat ook wel bekend als de dag van stilte, omdat je deze dag namelijk na 05:00 uur in de ochtend 24 uur lang je hotel niet mag verlaten. Het is de bedoeling dat iedereen binnen blijft en er mogen daarnaast geen lichten branden. Verder vindt er geen vliegverkeer plaats tijdens Hari Nyepi. Echter de dag vóór Hari Raya Nyepi trekken er kleurrijke optochten met grote poppen door de straten; een ervaring om nooit te vergeten!

  Idul Fitri

  Met Idul Fitri wordt het einde van de Ramadan ingeluid. En deze dag wordt volop gevierd door de lokale bevolking, die rond deze periode meestal vrij zijn. Houd er dus rekening mee dat dit kan leiden tot drukke verkeersomstandigheden op het eiland Java. Ook bestaat de kans dat bepaalde bezienswaardigheden gesloten zijn, plan je sightseeing bezoekjes dus om deze periode heen. Vaak heb je er op de andere Indonesische eilanden minder last van, maar het kan zijn dat je er alsnog last van hebt. Wil je bijvoorbeeld de Rinjani vulkaan beklimmen of een bezoek brengen aan het Komodo Nationaal Park? Dan kan het voorkomen dat gidsen en/of kapiteins moeilijk te vinden zijn.

  Bekijk onze indonesie rondreizen