< Terug naar overzicht
Ontdek het magische Muscat op rondreis

Ontdek het magische Muscat op rondreis

Een verrassend leuk land in het midden-oosten, en ook veilig te bezoeken, is Oman. Dit best bewaarde geheim van deze regio kent prachtige woestijnen, groende wadi’s en sprookjesachtige steden. Ideaal voor een korte rondreis. Een verborgen parel is de ‘witte stad’ Muscat. Door de witte gebouwen en de verlichting in de avond ademt deze plek iets magisch. De afwezigheid van wolkenkrabbers en andere grote gebouwen zorgt ervoor dat de oude identiteit van de stad bewaard is gebleven.

Geschiedenis van Muscat

Muscat is naast de hoofdstad van Oman ook de belangrijkste havenstad. In de 16e eeuw werd het land en de stad bezet door de Portugezen. Zij hebben de stad zo’n 150 jaar bezet. De Portugese invloeden zijn nog steeds merkbaar, zoals de forten en oude huizen.

Vroeg in de 19e eeuw werd Oman een grote machtsfactor met bezittingen in omringde landen. Dit gebied brokkelde af na bemoeienis van Groot-Brittannië. Bijna een eeuw hadden de Britten het voor het zeggen voordat het land in 1971 onafhankelijk werd.

De havenstad Muscat was al in de vroege handelsperiode een belangrijke tussenstop voor Portugese handelaren om drinkwater in te slaan. Eind van de 19e eeuw werd er een grote muur om de stad heen gebouwd ter veiligheid. Inmiddels is Musqat erg gemoderniseerd.


Bezienswaardigheden in Muscat

De Grote Moskee is het enige gebedshuis in Oman dat je als niet-moslim kunt bezoeken. Dit enorme witte bouwwerk is absoluut een bezoek waard. Hier kunnen duizenden mensen tegelijk bidden. De gigantische gebedsruimte, de koepel van wel 5 meter hoog en de minaretten, waarvan de hoogste 90 meter, is een bezienswaardigheid op zich. Binnen vind je het op één na grootste tapijt dat de gehele gebedsruimte bedekt.

De plek om een glimp op te vangen van het marktleven in deze stad is de vismarkt. Hier struin je langs de verschillende kraampjes, zie je welke bijzondere waren de kooplieden aanbieden en ervaar je de drukte van de markt. Kooplieden onderhandelen in alle drukte met de bezoekers.

Als je even geen zin hebt in grote gebouwen of drukke markten kan je een wandeling maken langs de boulevard. Hier heb je een mooi uitzicht op de kustlijn en zie je goed hoeveel witte gebouwen deze stad eigenlijk rijk is. Zeker met zonsondergang is dit een mooie plek om je dag af te sluiten.