< Terug naar overzicht
Wat maakt Australië zo bijzonder? | De bezienswaardigheden

Wat maakt Australië zo bijzonder? | De bezienswaardigheden

Historie, natuur, dieren… Maak een rondreis Australië en je komt het allemaal tegen. Van eeuwenoude rotsformaties in het Grampians Nationaal Park tot het groene eiland Tasmanië, dat ten zuiden van Australië ligt. Je kijkt hier je ogen uit! Wandel een paar dagen door de outbacks van Australië en ontdek even later de bruisende wereldstad Sydney… Wanneer ga jij op avontuur?

Ervaar de Outback van Australië

Mocht je nog niet bekend zijn met het begrip: de Australische ‘outback’ zijn de regio’s die ver van de bewoonde wereld liggen. Ook bekend als de rimboe en het binnenland. De outback beslaat bijna driekwart van het land en verspreid zich voornamelijk over het noorden, westen en delen van Queensland, Nieuw-Zuid-Wales en Zuid-Australië. Waar je een outback aan kunt herkennen? Vaak zijn er maar een paar (of zelfs geen!) geasfalteerde wegen aanwezig, boerderijen zijn op zelfvoorziening gericht en de jeugdige inwoners krijgen onderwijs via de radio of het internet. 

Unieke combinatie van stad en natuur

Het ene moment kijk je je ogen uit in het bruisende Sydney en even later sta je midden op het groene eiland Tasmanië, helemaal in het zuiden. Het contrast tussen een stad met populaire bezienswaardigheden (denk aan de Harbour Bridge, het Opera House en de wereldwijd bekende surfstranden) en een klein eiland waar je enkel en alleen rust ervaart, is op z’n zachts gezegd bijzonder om mee te maken. Het is dan ook zeker aan te raden om beide plekken tijdens de reis te bezoeken. Juist deze verschillen maken een rondreis door Australië zo uniek.  


Alles over Tasmanië

Tasmanië is een eiland ten zuiden van Australië. Vroeger leefden de Tasmaniërs met een groep van circa 3.000 tot 10.000 mensen als jagers en verzamelaars. De groep was verdeeld in diverse stammen, waar regelmatig miscommunicatie optrad. Met een oorlog als gevolg. Vandaag de dag is er van oorlog geen sprake meer en wonen er ook veel Australiërs. En hoewel het de kleinste deelstaat is, zijn er ruim 500 (!) beschermde gebieden op Tasmanië! De bekendste diersoort op het eiland? Roofbuideldieren! Maar liefst twee soorten! Sterker nog: het eiland is de enige plek waar de Tasmaanse duivel nog rondloopt; een vleesetend buideldier dat in Australië al 3.000 jaar geleden is uitgestorven.


Nationale parken waar je ‘u’ tegen zegt

Om maar direct met de deur in huis te vallen: het Grampians Nationaal Park is er zo eentje. Hier maak je de mooiste wandelingen. Leuke toevoeging: het gebied is ook per kano uitstekend te verkennen! Bekijk de miljoenen jaren oude rotsformaties en maak kennis met de Aboriginal-cultuur. Ook dieren zijn fan van het Grampians Nationaal Park; grote kans dat je hier kangoeroes en koala’s tegenkomt! 


Kortom: Australië is een land van vele uitersten. En om dit écht te ervaren, moet je het land in één reis van top tot teen doorkruisen. Heel veel plezier!