Uitgebreide reisroute van de Familiereis Madagascar
< Terug naar resultaten

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  vlucht Amsterdam - aankomst Antananarivo

  image

  Het is eindelijk zover: op naar Madagascar! Voor gegevens over de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema. We arriveren vandaag in de hoofdstad van Madagascar, met de haast onuitspreekbare naam Antananarivo (en daarom door de bewoners gewoon Tana genoemd). Na aankomst op de luchthaven worden we naar ons hotel gebracht en heb je in de avond tijd om de eerste indrukken van Madagascar op te doen. 

 • 2

  naar Antsirabe

  image

  In de ochtend vertrekken we naar Antsirabe een belangrijke stad van het koloniale verleden. Kijk je ogen uit onderweg wanneer we langs de kleurige huisjes, rijstvelden, graftombes en Aziatisch uitziende mensen rijden. Door de hogere ligging voelt deze stad aangenaam koel aan, in verhouding tot de rest van het warme Madagascar.

  image

  In de middag heb je rustig te tijd om rond te lopen in deze vriendelijke stad. Geen zin om te lopen? Laat je dan vooruit trekken door de pousse-pousses, een soort aziatische riksja waar de 'taxichauffeurs' je al lopend of rennend alle leuke plekjes laten zien. En dit doen ze erg graag, want het is een belangrijke bron van inkomsten voor ze. Wat een bedrijvigheid in dit stadje! Veel locals zijn druk in de weer met het verkopen van hun waar.

 • 3

  Antsirabe / vrije dag

  image

  Naast de gezellige drukte, de vriendelijke bevolking en de pousse-pousses staat Antsirabe bekend om zijn oud-koloniale gebouwen en het kuuroord Hotel des Thermes. Kijk niet verschrikt op als je de Malagasy 'Vazáha! Vazáha!' hoort roepen, zo noemen ze namelijk alle blanken. Voldoende gezien van Antsirabe, dan is het mogelijk om een actieve fietsexcursie te doen naar het Tritivameer.


 • 4

  naar Ambalavao

  image

  Een lange reisdag voor de boeg die eindigt in het charmante stadje Ambalavao. Dit stadje staat bekend als een aantrekkelijk stadje vol met kleurrijke Hans en Grietje huizen met vervallen houten balkons, waar je de hele dag kunt ronddwalen. Hier wordt ook het beroemde Antaimoropapier gemaakt, met verse bloemen erin. We slapen vanavond in een sfeervol hotel.

 • 5

  naar Isalo / bezoek Anja Reservaat

  image

  De reis brengt ons vandaag door een overweldigend landschap waar her en der Baobabs bomen te zien zijn. Misschien spot je onderweg wel een van de bijzondere kuddes zeboes, die zo kenmerkend zijn voor Madagascar. Richting Isalo verandert het landschap langzaam naar de gele en roze rotspartijen waar het nationale park bekend om staat. De komende twee nachten slapen we in een hotel met zwembad.

  image

  Ongeveer 10 kilometer voor Ambalavao stoppen we voor een bezoek aan het Anja reservaat. Op rotsen van berghellingen en in de groene wouden van dit reservaat leven honderden ringstaart maki's. Ze leven in vrijheid, maar zijn inmiddels gewend dat er foto's worden gemaakt. Ga in de grotten opzoek naar de andere diersoorten zoals, kikkers, vleermuizen, kameleons en slangen. Vanaf de hoge rotsblokken heb je een panoramisch uitzicht over de omgeving.

  Puur Sawadee - Parc d'Anja

  Parc D’anja is een privé natuur reservaat dat is ontstaan uit een initiatief van de lokale bevolking. In 2001 werd het opgericht door de lokale Betsileo bevolking. Daarvoor werd er elk jaar grote delen van het bos gekapt om ruimte te maken voor mais teelt. De entree kosten worden gebruikt voor de bescherming van de lokale flora en fauna. Alle bezoekers in het park worden begeleid door een lokale gids. Dit zorgt ervoor dat toerisme een bron van inkomsten is voor de bewoners van omliggende dorpen.

  In veel van onze reizen hebben we een Puur Sawadee project opgenomen. Een Puur Sawadee project heeft op de lange termijn een positieve impact op natuur, lokale economie, culturele interactie en / of bescherming van de bestemming. Puur Sawadee projecten geven reizigers de mogelijkheid om op een unieke manier kennis te maken met een land en tevens een steentje bij te dragen aan positieve ontwikkelingen op de plaats van bestemming.

 • 6

  Isalo / bezoek Isalo Park

  image

  Het Isalo Park is een schitterend en divers wandelgebied bestaande uit roze en gele zandsteen formaties, diepe kloven, ruige rotspartijen vol met palmbomen en smalle riviertjes. Maak een wandeling naar de natuurlijke zwembaden van de zogenoemde Piscine Naturelle. Het kristalhelder water, de watervallen en overhangende bomen maken het tot een klein paradijs.

  image

  Nog genoeg energie over? Dan kun je ook kiezen voor de langere wandeling door de hoogvlakte die je bij de cascade des nymphes brengt, waarin je je ook weer kunt opfrissen. Misschien zie je onderweg nog maki's die van de ene naar de andere boom springen. Tijdens deze pittige tocht, loop je (afhankelijk van de tijd van het jaar) in circa zes tot zeven uur van de Canyon des Singes, via een omweg met geweldige uitzichten, naar de Piscine Naturelle. De route kies je dus zelf!

 • 7

  naar Tsaranoro

  image

  Vanuit Isalo is het enkelen uurtjes rijden naar Camp Catta aan de rand van het Tsranoro reservaat, waar we de komende twee nachten zullen slapen. De uit de heuvel gehouwen rijstterrassen maken plaats voor granieten rotspartijen en zorgen voor prachtige vergezichten. De wegen in Madagascar zijn anders dan de wegen die we gewend zijn in Nederland. Dit maakt het reizen door dit uitgestrekte eiland extra avontuurlijk, maar snel is het niet.

 • 8

  Tsaranoro

  image

  Vandaag kan je er met een gids op uit trekken en je aan verschillende wandelingen wagen. Er is een wandeling beneden in de vallei die zich focust op een heilig bos met ringstaartmaki's en uiteindelijk tot in het dorp leidt. Een zes uur durende wandeling brengt je tot bovenop de kameleonpiek, een rotspunt in de vorm van dit unieke dier. Zij die van een échte uitdaging houden en voor geen kleintje vervaard zijn, kunnen een spectaculaire tocht ondernemen tot bovenop het Tsaranoro massief.

  image

  In de lokale winter maanden (juni tot en met september) is het ‘s nachts zelfs soms onder het vriespunt. Warme kleding is dus noodzakelijk. De maaltijd nuttigen we binnen bij kaarslicht of buiten onder de sterrenhemel.

 • 9

  naar Ranomafana

  image

  Vandaag vertrekken we op tijd naar Ranomafana. We passeren de streek rond Fianarantsoa (kortweg Fianar). De omgeving rond deze stad is op Madagascar vooral bekend vanwege de kleinschalige wijnproductie. In Fianar is het de moeite waard om rond te kijken in de sfeervolle Haute-ville met zijn karakteristieke oude huizen, kerken en steegjes. Het laatste stuk van de rit is een afdaling door het regenwoud. We slapen twee nachten in bungalows aan de Mananjary rivier.

 • 10

  Ranomafana / bezoek Ranomafana Nationaal Park

  image

  Ranomafana National Park is één van de meest bekende natuurgebieden op Madagascar. Het park werd vooral opgericht om de gouden bamboelemuur een beschermd gebied te gunnen. Deze mooie halfapensoort werd pas in de jaren ‘80 ontdekt. Je kunt hier ook twee andere bamboelemuren-soorten tegenkomen, evenals de veel grotere vari’s (met hun oorverdovende contactroep), de roodbuik maki’s en de prachtige zwart-witte Milne-Edwards sifaka’s. Een beetje geluk heb je hierbij wel nodig, want Ranomafana is een zeer uitgestrekt en heuvelachtig nationaal park!

  image

  In het park zijn verschillende wandelroutes waar je op zoek kunt naar de vele en diverse dieren die dit regenwoud rijk is. Vanuit het park kun je via een speciale route afdalen naar het dorp. Onderweg passeer je een enorme waterval waar je een verfrissende duik kunt nemen. Na deze wandeling is het ook lekker om te dobberen in het water uit de warme bronnen. Het dorp ontleent hieraan dan ook zijn naam: Ranomafana betekent namelijk letterlijk 'warm water'.

 • 11

  naar Manakara

  image

  Na het regenwoud in Ranomafana gaan we richting de oostkust van Madagascar. Manakara wordt verdeeld door de gelijknamige rivier. Manakara heeft een prachtige wandel avenue aan de oceaan met koloniale huizen in staat van vergane glorie. Het is mogelijk om onder begeleiding van een gids de vissersdorpen in de buurt, de marktjes, de oude verlaten haven uit de koloniale periode, kokos- en vanilleplantages en essentiële oliën distilleerderijen te bezoeken. 

  image

  De optionele dagexcursie naar het vissersdorpjes is een zeer goed gevulde, actieve en informatieve dag, waarin we een stukjes varen en we diverse uitstapjes doen. De boot wordt voortbewogen met peddels wat het een hele bijzondere ervaring maakt. We kunnen een kijkje nemen in de hutjes en zien hoe de visnetten en boten worden gemaakt. Ook krijgen we meer te weten over de cultuur van de Antemoro (het vissersvolk). Een bezoek aan de werkplaats en plantages en een lunch op de oever is inclusief.

 • 12

  naar Mananjary

  image

  Na een rit van enkele uurtjes komen we aan in Mananjary. De koloniale stad wordt door tweeën gedeeld door het Kanaal van Pangalanes. Je overnacht in een prachtige lodge met zwembad aan dit kanaal. Het is verbonden met een aantal meren, rivieren en aan de oostkust ontstane lagunes. Met haar 654 km kan het kanaal gerekend tot een van de langste kanalen ter wereld. Het is vooral bekend en populair vanwege de prachtige natuur en de lokale dorpjes die er omheen liggen.

 • 13

  Boottocht Kanaal van Pangalanes

  image

  Het avontuur begint! De komende drie dagen ga je een gebied ontdekken dat enkel bereikbaar is per boot. De Pangalanes worden gevormd door een honderden kilometers lange aaneenschakeling van meren, kreken en lagunes, die door kanalen met elkaar zijn verbonden. Onderweg stop je enkele keren om de pittoreske dorpjes te bezoeken. Je overnacht in een lodge met zeer eenvoudige voorzieningen.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Lunch
  • Diner
 • 14

  Boottocht Kanaal van Pangalanes

  image
  In koloniale tijden werd het water voor transport gebruikt, maar inmiddels is er zoveel overgroeid dat alleen de kleine pirogues van lokale vissers er nog makkelijk hun weg vinden. Maar ook onze speciaal hiervoor ontworpen motorboot. Met zijn geruisloze motor en extra bovendek is deze boot ideaal voor het aanschouwen van deze prachtige natuur. Je overnacht in een lodge met zeer eenvoudige voorzieningen.


  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 15

  Boottocht Kanaal van Pangalanes / naar Vatomandry

  image

  De derde en laatste dag van de boottocht. Na de lunch meer je aan bij het dorpje Mahanoro. Hier staat je chauffeur met de bus te wachten. Het is twee uurtjes rijden naar Vatomandry waar je incheckt in een leuk hotel met zeer goed restaurant. Eind van de middag kan je relaxen op het strand. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
 • 16

  naar Andasibe

  image

  's Ochtends vertrekken we met de bus naar Andasibe, een reisdag waarin we tussendoor stoppen bij mooie uitzichtpunten om het wonderlijke landschap in je op te nemen. We komen langs kleine dorpjes en talrijke met rijst bebouwde terrassen, die je misschien nog steeds het gevoel geven in Azië te zijn. We overnachten in bungalows aan de rand van het tropische woud.

 • 17

  Andasibe / bezoek Andasibe Nationaal Park

  image

  In Andasibe trekken we onder leiding van een deskundige gids het woud in op zoek naar de Indri-Indri, de grootste van alle lemuren: spannend! Hun territoriale roep zal je zeker kippenvel bezorgen, een heel uniek en schel geluid. Maar er is meer te zien in dit groene woud: kameleons in alle soorten en maten, vogels, kikkers en hagedissen.

  image

  Voor we terug keren naar onze accommodatie stoppen we ook nog bij het kleinere VIOMMA community reserve. Je zal merken dat het hier een stuk rustiger is dan in het nationale park. Wat misschien nog wel interessanter is, is om 's avonds met een gids te speuren naar nachtdieren. Vergeet zeker niet om een goede zaklamp mee te nemen!

  Puur Sawadee - VIOMMA Community Reserve

  VIOMMA staat voor Vondron’olona miaro mitia ala wat betekent ‘lokale mensen houden van het bos’. En dat merk je hier ook! In 2012 werd dit park gesticht, sindsdien biedt het park aan zowel toeristen als lokale mensen een plek om te genieten van de bijzondere flora en fauna van Madagaskar. Zo is het park een plaats geworden voor beide groepen om te leren over natuurbehoud. Omdat het park eigendom is van de hele gemeenschap worden de inkomsten gebruikt voor projecten in Andasibe. Zo zijn er waterpunten aangelegd en wordt het plaatselijke ziekenhuis ondersteund. 

  In veel van onze reizen hebben we een Puur Sawadee project opgenomen. Een Puur Sawadee project heeft op de lange termijn een positieve impact op natuur, lokale economie, culturele interactie en / of bescherming van de bestemming. Puur Sawadee projecten geven reizigers de mogelijkheid om op een unieke manier kennis te maken met een land en tevens een steentje bij te dragen aan positieve ontwikkelingen op de plaats van bestemming.

 • 18

  naar Antananarivo / vrije dag

  image

  We rijden terug naar de stad waar ons avontuur begon: Antananarivo. Hier heb je nog ruim de tijd om het bruisende centrum te verkennen. Veel bedrijvigheid op de Avenue de la Liberté en de markten er omheen. Een uitgebreide keuze aan leuke restaurants om je smaakpapillen te verwennen en genoeg winkeltjes om leuke souvenirs te bekijken en misschien wel te kopen.

 • 19

  vlucht naar Amsterdam / aankomst Amsterdam

  image

  Rond middernacht word je naar de luchthaven gebracht voor de terugvlucht, want de reis naar Madagascar zit er alweer op. Waarschijnlijk is de tijd voorbij gevlogen en hebben jullie genoten van de vriendelijke lokale bevolking, de ongerepte natuur en de bijzondere dierensoorten. Voor meer informatie over de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema.


Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 20 deelnemers
 • Zeer complete rondreis door Madagascar met mooie natuur en heel veel dieren
 • Op zoek naar de Indri-Indri (lemuren) in het woud van Andasibe
 • Driedaagse boottocht op het Kanaal van Pangalanes
 • Regelmatig twee overnachtingen op dezelfde plek, dus niet iedere dag reizen
 • Veel wandelmogelijkheden in afwisselende natuur
 • Maak kennis met de kleurige huisjes en gastvrije bevolking in Antisirabe
 • Bezoek aan vier nationale parken op zoek naar dieren (incl. entree)

Familiereis Madagascar

Eiland vol lemuren en avonturen

image
19 dagen vanaf € 3.899,- p.p.

Bijkomende kosten €26,25 p.p. o.b.v. 2 personen

Naar boven