Deskundige reisbegeleiding
Deze reis wordt begeleid door een lokale, Engelssprekende reisbegeleider, die naast reisgeleider ook chauffeur is. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze meehelpen met het inkopen van eten, het koken en het afwassen en opruimen tijdens het kamperen. Als iedereen meedoet gaat het sneller en gemakkelijker en met meer plezier. De reisbegeleider zal deze activiteiten coördineren.
NB! In veel Nationale Parken in Canada mogen reisbegeleiders niet optreden als wandelgids van de National Park Service. Onze reisbegeleiders zullen in dat geval van te voren alle mogelijke informatie geven over een wandeling maar niet optreden als wandelgids.
Beste reistijd
Vancouver en heeft een zeer mild klimaat met warme, regenachtige winters en niet te hete droge zomers. In de Rockies zijn de winters koud met heel veel sneeuw: ideaal voor de wintersport maar niet voor onze reizen waar we ook kamperen. In het voorjaar zijn de nachten fris maar dagen mild. De zomers zijn echter warm en zeer aangenaam.

Zwaarte
-
Zwaarte van de reis
arrow-
Zeer lichte reis met rustige reisdagen en/of zeer lichte dagwandelingen
-
Lichte reis met mogelijk enkele langere reisdagen en/of eenvoudige dagwandelingen
-
Reis met enkele lange reisdagen en/of zwaardere (dag)wandelingen
-
Zwaardere reis, door langere reisdagen, veel verplaatsingen en/of zwaardere, meerdaagse wandelingen
-
Zware reis, door bijvoorbeeld lange reisduur, veel verplaatsingen, langere reisdagen, intensievere trekkings en in mindere mate grote cultuurverschillen
-
-
Comfort van de overnachtingenarrow
-
Basic hotels, mogelijk afgewisseld met veel kampeer- en/of andersoortige overnachtingen
-
Eenvoudige hotels, mogelijk afgewisseld met meerdere kampeer- en/of andersoortige overnachtingen
-
Comfortabele hotels, mogelijk afgewisseld met enkele kampeer- en/of andersoortige overnachtingen
-
Comfortabelere, Luxere hotels
-
Luxe hotels
-
Iedereen met een normale gezondheid en flexibele houding kan deze reis maken. Faciliteiten en infrastructuur zijn over het algemeen erg goed in Canada. Het blijft echter een avontuurlijke reis met kampeerovernachtingen en er zijn soms lange reisdagen.
Paspoortinformatie
Voor Canada heb je een geldig paspoort nodig dat tenminste geldig is tot de datum waarop je Canada verlaat. Een identiteitskaart is niet voldoende om Canada binnen te mogen.
NB. Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig.
Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten (een geldig paspoort en eventuele
benodigde visa) te beschikken. Hou er rekening mee dat bij sommige beroepen (o.a. media en/of krijgsmacht) soms
een andere dan de reguliere visumprocedure moet worden gevolgd. Voor reizigers met een andere dan de Nederlandse
of Belgische nationaliteit kunnen afwijkende visumvoorwaarden van toepassing zijn, anders dan in onze reisbeschrijving
vermeld. Indien door de desbetreffende Ambassade en/of Consulaat om persoonlijke redenen geen visum aan jou wordt
toegekend, kan Sawadee Reizen niet aansprakelijk worden gesteld.
Conform de ANVR-Consumentenvoorwaarden (Boekingsvoorwaarden) 2016 art. 9.4 komen onkosten voor het niet (geheel)
kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger. Wel
kun je het risico op het buiten je schuld om niet krijgen van een visum bij sommige verzekeraars laten afdekken.
Verder dienen alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun (minderjarige = t/m 17 jaar) kind bij reizen buiten het Schengen-gebied te kunnen aantonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind. Denk hierbij (advies
Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee) aan: Verklaring toestemming vakantie en kopie paspoort andere (niet-meereizende) ouder, recent uittreksel GBA kind, eventueel uitspraak met betrekking tot gezag en omgang/ouderschapsplan/geboorteakte kind.
Zorg dus dat je op tijd over de juiste papieren beschikt. De Koninklijke Mareschaussee heeft extra controles aangekondigd voor deze zomer. Voor overige informatie kun je terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Voor reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.
Let op: De letter ‘O’ komt in het Nederlandse paspoortnummer niet voor. Het gaat dus altijd om het cijfer ‘0’. Dit geldt ook voor het nummer op een identiteitskaart.
Visuminformatie
Voor Canada moeten Nederlandse en Belgische reizigers een eTA (elektronisch visum) aanvragen. Dit doe je door op de eTA site je persoons- en reisgegevens in te voeren. De eTA site: http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta.asp
Het niet doorgeven van deze gegevens kan ertoe leiden dat je niet het vliegtuig in mag of je de toegang tot de Canada ontzegd wordt. Het elektronisch visum kost 7 CAN dollar en moet met een creditcard afgerekend worden. Het elektronisch visum is 5 jaar geldig vanaf het moment van aanvragen. Het vluchtschema kan per vertrekdatum verschillen. Kijk onder het kopje Vluchtgegevens naar het voorlopige vluchtschema van je reis. Uiterlijk 10 dagen voor vertrek krijg je het definitieve vluchtschema in de vorm van je e-ticket toegestuurd.
Let op: Als je via de Verenigde Staten naar Canada vliegt ben je verplicht om ook een ESTA (elektronisch visum) voor de Verenigde Staten aan te vragen. Dit is ook van toepassing als je niet door de douane gaat en direct doorvliegt naar Canada.
ESTA aanvragen indien je naar of via de Verenigde Staten vliegt!
Nederlandse en Belgische reizigers (ook kinderen) die naar of via de Verenigde Staten reizen, zijn verplicht voor vertrek een ESTA (elektronisch visum) aan te vragen; dus ook als de Verenigde Staten niet je eindbestemming is en je in de VS slechts een tussenstop maakt! Dit doe je door op de ESTA site je persoons- en reisgegevens in te voeren. Het visum dient uiterlijk 72 uur voor vertrek te worden aangevraagd. Het niet, of foutief doorgeven van deze gegevens kan ertoe leiden dat je niet het vliegtuig in mag of dat je de toegang tot de VS ontzegd wordt. Bij het invullen van je paspoortnummer is het goed te weten dat de letter ‘O’ niet voorkomt in het Nederlandse paspoortnummer. Het gaat dus altijd om het cijfer ‘0’. Het elektronisch visum kost 14 dollar en moet met een creditcard worden afgerekend. Het elektronisch visum is 2 jaar geldig vanaf het moment van aanvragen. Hiermee kun je binnen deze 2 jaar meerdere keren naar of via de Verenigde Staten reizen, mits je met hetzelfde paspoort reist. Vanaf 1 april 2016 kun je alleen een ESTA aanvragen als je een elektronisch (biometrisch) paspoort hebt. Heb je dit niet, dan kun je een regulier visum aanvragen bij het Amerikaanse consulaat in Amsterdam of bij de Amerikaanse ambassade in Brussel.
Het vluchtschema kan per vertrekdatum verschillen. Kijk onder het kopje Vluchtgegevens naar het voorlopige vluchtschema van je reis. Uiterlijk 10 dagen voor vertrek krijg je het definitieve vluchtschema in de vorm van je e-ticket toegestuurd.
Let op: Heb je sinds 1 maart 2011 een bezoek gebracht aan Iran, Irak, Syrië, Soedan, Libië, Somalië of Jemen, dan heb je geen recht meer op een ESTA en dien je persoonlijk bij het Amerikaanse consulaat in Amsterdam een afspraak te maken voor een interview en dien je een visum te kopen (US$ 160,-). Meer informatie over de nieuwe wet vind je hier. Op de websites van het Consulaat in Amsterdam en de Ambassade in Brussel vind je meer informatie over de procedure om een afspraak te maken.
Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten (een geldig paspoort en eventuele benodigde visa) te beschikken.
Bovenstaande richtlijnen gelden voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade, Visumcentrale-Nederland of Visumcentrale-België.
Financiën
Valuta
De munteenheid van Canada is de Canadese Dollar. Voor de actuele wisselkoers verwijzen we naar Oanda.
Cash, creditcard of pinnen?
In alle dorpen en steden en op de luchthaven kun je pinnen. Creditcards zijn zeer gebruikelijk en hiermee kun je eigenlijk overal betalen.Een overzicht van beschikbare pinautomaten en plekken waar je met creditcard kunt betalen vind je op www.mastercard.com. We raden je aan een extra pinpas en/of creditcard mee te nemen voor noodgevallen. In het buitenland is voor het gebruik van een creditcard altijd een pincode nodig.
Misbruik van bankpassen en/of skimmen is een wereldwijd probleem en veel banken hebben inmiddels pinbetalingen in het buitenland uitgeschakeld. Als je buiten Europa reist, zorg er dan voor dat je met je bankpas geld kunt opnemen buiten Europa. Informeer bij je bank of je bankpas goed is ingesteld en hoe je dit desgewenst kunt aanpassen naar 'wereld'.
Zakgeld
Het richtbedrag aan zakgeld op deze reis is € 350,- per persoon per week.
Dit bedrag is een gemiddelde van wat reizigers de laatste jaren tijdens deze reis hebben uitgegeven aan maaltijden en drankjes, bijkomende excursies, entreegelden, eventuele plaatselijke luchthavenbelastingen en fooien. Natuurlijk is je eigen uitgavenpatroon hierbij ook bepalend. Souvenirs zijn daarom niet inbegrepen. Tijdens de reis zijn verschillende (optionele) excursies mogelijk, die je ter plaatse (met behulp van de reisbegeleider) kunt boeken. Indien een excursie beter vooraf kan worden geboekt, dan staat deze vermeld in de reisbeschrijving en op het boekingsformulier.
Enkele voorbeelden van uitgaven tijdens deze reis:
**Fooi lokale gids
De richtlijn voor Amerikaanse reisbegeleiders wat betreft fooi is USD 7 tot USD 10 per persoon per dag. In Nederland zien wij fooi als een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. Amerika is het land waar fooien niet alleen gebruikelijk maar ook noodzakelijk zijn. Voor veel mensen die werkzaam zijn in de toeristische branche vormen de fooien een belangrijk deel van hun inkomsten. Dit heeft te maken met het hoe mensen in de VS betaald worden, vaak is dit niet meer dan een klein minimumloon dat aangevuld word door fooien. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten fooi. Allereerst heb je de zogenaamde ‘gratuity’, een fooi die je eigenlijk als een vrijwel verplichte toeslag moet zien. Als je uitermate tevreden bent over de bediening of er een speciale dienst geleverd is kun je extra tippen. Dit is een fooi bovenop de gebruikelijke gratuity.
Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2018. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de dollar en lokale valuta gewijzigd zijn waardoor de prijzen van excursies en activiteiten mogelijk anders uitvallen.
Maaltijden
Tijdens deze reis zijn de volgende maaltijden inclusief:- 10x ontbijt
- 17x lunch
- 10x diner
Op plaatsen waar je zelf keuze hebt om uit eten te gaan zijn de maaltijden niet inbegrepen. Gedurende de reis wordt er door iedereen meegeholpen met boodschappen doen, koken, spullen klaarzetten voor het ontbijt/diner en ook het afwassen en opruimen.
Taal & Cultuur
Tijdsverschil
In Brits Columbia is het 9 uur vroeger dan in Nederland. In Alberta is het 8 uur vroeger dan in Nederland.
Contact met het thuisfront
In de steden is natuurlijk overal internet aanwezig. Ook is op veel plekken mobiel bereik, maar lang niet alle Nederlandse mobiele telefoons - zeker de oudere niet - zijn geschikt voor het Amerikaanse netwerk. Check dit goed vooraf; anders kun je je telefoon alleen als wekker gebruiken.
Wat neem ik mee op reis
Uitrusting
Ter plaatse maakt het vervoer vaak deel uit van het avontuur. Reizen per (privé) bus, truck, boot, trein, terreinwagen; tijdens een Sawadee reis kan het allemaal! Omdat de bagageruimte in deze vervoermiddelen vaak beperkt is, raden we je af om een harde koffer mee te nemen. Het beste kun je kiezen voor een flexibele rugzak, sporttas of zachte koffer. Kijk daarnaast ook eens kritisch naar wat je echt nodig hebt op reis, de ervaring leert dat je al snel te veel meeneemt. Omdat je zelf verantwoordelijk bent voor het dragen van je bagage naar de accommodatie, geldt in dit geval: less is more!
Luchtvaartmaatschappijen staan meestal 1 stuk ruimbagage van maximaal 20 kilo toe. Voor binnenlandse vluchten hanteren sommige luchtvaartmaatschappijen een lagere bagagelimiet. Dit staat dan vermeld in het tabblad 'vluchtinfo', onder het kopje vluchtinformatie.
Je kunt je spullen het beste meenemen in een rugzak of reistas. Het is niet mogelijk om een harde koffer mee te nemen, omdat deze moeilijk te laden is in een klein busje en onhandig is in een tent. Neem ook een kleine dagrugzak mee. Het is handig om laagjeskleding bij je te hebben: kledingstukken die je als het afkoelt over elkaar heen kunt aantrekken en bij warmer weer snel uittrekt. Een warme trui en warme slaapzak zijn te allen tijde noodzakelijk; het weer is in deze noordelijke regionen zeer wisselvallig. Ook op een mooie zomerdag kan het weer opeens omslaan. Indien je eind augustus of begin september naar Canada vertrekt, houd er dan rekening mee dat het koeler is en de kans op regen groter is. Zorg dan dat je warme en regenbestendige kleren bij je hebt. Verder heb je wandelschoenen met goed profiel en stevigheid rond de enkels nodig, bergschoenen zijn niet nodig.
Het is belangrijk om te weten dat een kussen niet bij de kampeeruitrusting hoort. We adviseren je om een (klein opblaasbaar) kussen mee te nemen als je dit graag gebruikt. Uiteraard kan een kussen ook ter plaatse gekocht worden.
Wat je écht nodig hebt:
- goed ingelopen (belangrijk!) wandelschoenen
- kleine tas/rugzak voor je dagelijkse uitstapjes en voor in de bus
- als je contactlenzen draagt, neem dan ook een bril mee
- zonnebrandcrème, zonnebril, hoofddeksel
- (hoofd-)zaklantaarn
- warme trui, sweater of fleece voor koude avonden
- Regenbestendige jas (indien je eind augustus/begin september reist)
- zwemkleding
- handdoek
- insectenwerend middel (dit kun je natuurlijk ook ter plekke kopen)
- medicijnen voor eigen gebruik
- toiletartikelen
- warme slaapzak (3-4 seizoenen)
Wat handig is om mee te nemen:
- tas voor kleine aankopen (scheelt plastic afval)
- slippers (voor onder de douches)
- verrekijker
- hervulbare drinkfles (scheelt plastic afval)
- kussentje en/of kussensloop
Wat je niet hoeft mee te nemen:
- matje: niet nodig, echter indien je graag comfortabel ligt en je beschikt over een (zelfopblaasbaar) matje, neem dit dan zeker mee
- klamboe: niet nodig, de tenten zijn voorzien van gaas
Fotografie, video en opladen
Voor het opladen van je elektrische apparaten tijdens de reis heb je de juiste stekker nodig. Het is handig om van te voren te controleren of een wereldstekker noodzakelijk is. Een overzicht van de type stopcontacten van elk land vind je via deze link.
Gezond en veilig op reis
Medicijnen
We raden je aan om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten en reisziekte. Daarnaast zijn een tekentang en ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) aan te raden. Onze reisbegeleiders hebben zelf ook een beperkte EHBO-kit mee. Gebruik je speciale medicijnen, neem dan voldoende mee en vraag je apotheek om een KNMP-reisdocument voor je op te stellen. Houd dit document in je handbagage.
Vaccinaties en malariaprofylaxe
Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malariaprofylaxe bijzonder vaak veranderen, raden we je aan contact op te nemen met de lokale GGD, je huisarts of thuisvaccinatie.nl. Het is handig om deze reisroute mee te nemen tijdens de afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet vier tot zes weken voor vertrek begonnen worden. Bekijk hier meer uitleg over beschikbare vaccinaties.
Voor deze reis wordt in de regel geadviseerd je te beschermen tegen:Thuisvaccinatie.nl

Sawadee werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit is een landelijk werkend vaccinatiecentrum. Zij vaccineert aan huis of op locatie en geeft je advies over het gebruik van malariaprofylaxe. Gecertificeerde medewerkers komen bij je langs wanneer het jou uitkomt, zelfs in de avonduren. Dus geen reis- en wachttijd! De tarieven liggen op het niveau van of zelfs lager dan die van de GGD of huisarts, je betaalt geen extra kosten voor de service aan huis. Klik hier voor meer informatie over Thuisvaccinatie, zoals de voordelen, de werkwijze, en het maken van een afspraak.
Check je reisverzekering!

De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. Daarom stellen we een individuele reisverzekering verplicht. Meer informatie over het Sawadee Verzekeringspakket i.s.m. Europeesche Verzekeringen vind je hier.
SOS op reis

Iedereen met een reisverzekering (deze stellen we verplicht) heeft recht op assistentie van een alarmcentrale. In geval van nood neem je zelf contact op met de desbetreffende alarmcentrale. De reisbegeleiding wil je hier natuurlijk altijd bij helpen. Als je beschikt over een smartphone, download dan de App "SOS op reis". Deze App biedt toegang tot alarmnummers in ruim 200 landen en gegevens van ambassades en consulaten. Via de App is het mogelijk direct contact te leggen met de alarmcentrale van je verzekeringsmaatschappij.
Veiligheid en reisadvies
De veiligheid van klanten en personeel staat bij Sawadee altijd op de eerste plaats. Via onze contacten met agenten en lokale autoriteiten volgen wij de veiligheidssituatie op al onze bestemmingen doorlopend. Voor actuele informatie over de veiligheidssituatie op jouw bestemming verwijzen wij je naar de website van de rijksoverheid: reisadviezen.
Raften
In Canada bieden (lokale) organisaties mogelijkheden aan om te raften. Raften blijft, zelfs met goede voorzorgsmaatregelen, altijd een risicovolle en onvoorspelbare sport. Wij bieden raften daarom in onze reizen niet aan. Wanneer je zelf een raftexcursie wilt boeken, is dat op eigen risico. Als je gaat raften informeer dan altijd of je reisverzekering hiervoor dekking biedt.
Contact tijdens de reis
Tijdsverschil
In Brits Columbia is het 9 uur vroeger dan in Nederland. In Alberta is het 8 uur vroeger dan in Nederland.
Contact met het thuisfront
In de steden is natuurlijk overal internet aanwezig. Ook is op veel plekken mobiel bereik, maar lang niet alle Nederlandse mobiele telefoons - zeker de oudere niet - zijn geschikt voor het Amerikaanse netwerk. Check dit goed vooraf; anders kun je je telefoon alleen als wekker gebruiken.
Noodgevallen en calamiteiten
Zorg ervoor dat thuisblijvers altijd op de hoogte zijn van zowel je reisschema als je vluchtgegevens. Actuele vluchttijden zijn te vinden op www.schiphol.nl, www.brusselsairport.be/nl of in de Schiphol Amsterdam Airport en Brussels Airport App (gratis te downloaden in de Appstore).
We sturen geen lijst van de hotels waar we tijdens de reis verblijven omdat deze nog wel eens wisselen en de kamers vaak onder een andere naam geboekt zijn. In geval van nood zijn we voor zowel reizigers als thuisblijvers 24 uur per dag bereikbaar. Bel daarom niet met het hotel maar met Sawadee. Tijdens kantooruren kun je ons bellen op +31204202220. Buiten kantooruren word je doorgeschakeld met onze alarmdienst of kun je direct ons noodnummer bellen: +31206516035.
Tip: maak een digitaal dossier aan. Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Zo heb je, ingeval van diefstal of verlies tijdens de reis, altijd kopieën van je belangrijke papieren achter de hand.
Duurzaam toerisme
Toerisme is de grootste industrie ter wereld, met een enorm potentieel aan economische groei en werkgelegenheid. Helaas veroorzaakt toerisme ook negatieve effecten op de natuur en lokale culturen. Wij proberen op zoek te gaan naar duurzame alternatieven om de negatieve effecten van toerisme te beperken en de positieve effecten te versterken. Sawadee Reizen hecht veel belang aan het verantwoord omgaan met cultuur, natuur en milieu. We houden ons zoveel mogelijk aan culturele codes en verwachten dat ook van onze reizigers. Het is -indien van toepassing- gemakkelijk om te vergeten dat we soms door zeer arme gebieden reizen.