Uitgebreide reisroute van de Groepsrondreis Tibet en Nepal
< Terug naar resultaten

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  vlucht naar Kathmandu

  Voor de vluchtgegevens verwijzen wij naar het vluchtschema.

 • 2

  aankomst Kathmandu (1200 m)

  image

  Op iedere straathoek van Kathmandu kun je je verwonderen over kunstig bewerkte tempels, huizen met schitterende houtgesneden ramen of kleurrijke rituelen. Het belangrijkste punt van de stad is Durbar Square, het centrale plein. Hier vind je tempels, musea, paleizen en religieuze beelden. Deze pleinen fungeren bovenal als ontmoetingsplaats. Als je hier gaat zitten zie je het dagelijkse leven van Nepal in een bonte mengelmoes aan je voorbijtrekken. We overnachten in een comfortabel hotel in de wijk Thamel, met vele gezellige restaurants en winkels.

 • 3

  Kathmandu naar Bhaktapur vrije dag

  image

  Vandaag brengen we een bezoek aan de Pashupatinath tempel en de Boudhanath stupa (boeddhistisch bouwwerk). De Pashupatinath tempel is de belangrijkste Hindoetempel van Nepal, omdat het aan de heilige rivier de Bagmati ligt. Gelovigen wassen zich in deze rivier en doden worden hier op traditionele manier gecremeerd. De Boudhanath stupa is de grootste van Nepal en kenmerkend door de grote ogen die over de omgeving uitkijken. Pelgrims lopen hier met de klok mee al biddend en draaiend aan de gebedsmolens. 

  image

  Vervolgens rijden we naar Bhaktapur, één van de drie oude koningssteden van Nepal. We overnachten hier twee nachten in een centraal gelegen hotel.

 • 4

  Bhaktapur / vrije dag

  image

  Bhaktapur, door velen de mooiste stad van Nepal genoemd. Het is een aaneenschakeling van pleinen met prachtige tempels. Je kunt de 30 meter hoge Nyatapola tempel bezoeken; een prachtig staaltje Newari-architectuur. Deze tempel heeft vijf verdiepingen en het is daarmee de hoogste tempel van Nepal. Vanaf de top van de tempel heb je een mooi uitzicht over het plein.

  image

  Tegen de schemering wordt de sfeer in Bhaktapur heel bijzonder. Je zult nog maar weinig toeristen zien. Kinderen spelen op het plein en op terrassen van verschillende tempels zitten oudere mannen die chanten voor de goden.

 • 5

  vlucht naar Lhasa (3650 m)

  image

  We maken een onvergetelijke vlucht over de toppen van de Himalaya naar Lhasa. Als het onbewolkt is kun je de Mount Everest zien. Vanaf het vliegveld rijden we in ongeveer anderhalf uur naar Lhasa. Hier aangekomen zie je onmiddellijk het Potala-paleis, dat hoog boven de stad uit rijst. In Lhasa heb je een aantal dagen de tijd om in eigen tempo aan de hoogte te kunnen wennen. De eerste nachten zal je op deze hoogte wat onrustig slapen. Doe het daarom de komende dagen rustig aan: er is voldoende tijd om Lhasa en omgeving te verkennen. We overnachten in een hotel in het Tibetaanse gedeelte van de stad. Kijk voor meer informatie bij het kopje “hoogtezieke”.

 • 6

  Lhasa / vrije dag

  image

  De komende dagen kun je op eigen gelegenheid Lhasa verkennen. Zo is het interessant om het spirituele centrum van Tibet; de Jokhangtempel te bezoeken. Deze tempel werd in de zevende eeuw gebouwd door de eerste boeddhistische koning van Tibet, Songtsen Gampo. In deze tempel staat het meest heilige beeld van Tibet, Jowo Sakyamuni. Dagelijks komen hier honderden pelgrims uit alle delen van Tibet om hun rondgang te maken rond dit heiligdom. Ze prevelen gebeden en draaien met hun gebedsmolens. Voor de ingang werpen ze zich op de grond, het zogenaamde prostreren.

  image

  's Ochtends is de tempel toegankelijk voor de lokale bevolking en is het er een drukte van belang: monniken prevelen in de diverse kapellen hun mantra's, pelgrims lopen kloksgewijs langs alle beelden en offeren geld, etenswaren en yakboter (om de honderden boterlampjes brandend te houden). Op het plein voor de Jokhang is van alles te koop, van gebedsvlaggen tot complete tenten. Vanaf het dakterras op het Barkhorplein heb je een mooi uitzicht op deze gezellige drukt.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt

  Puur Sawadee - Braille Without Borders

  In Lhasa bestaat de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan een heel bijzonder project dat als hoofddoel heeft het integreren van blinde kinderen in de Tibetaanse maatschappij. Het is opgezet door Sabriye Tenberken, die zelf blind is en de Nederlander Paul Kronenberg. Meer informatie over dit project kun je krijgen via de stichting Doel voor Ogen, tel: 020 – 463.9583 of via internet: www.braillewithoutborders.org.

  Sabriye Tenberken heeft twee prachtige boeken geschreven over haar werk in Tibet.


  In veel van onze reizen hebben we een Puur Sawadee project opgenomen. Een Puur Sawadee project heeft op de lange termijn een positieve impact op natuur, lokale economie, culturele interactie en / of bescherming van de bestemming. Puur Sawadee projecten geven reizigers de mogelijkheid om op een unieke manier kennis te maken met een land en tevens een steentje bij te dragen aan positieve ontwikkelingen op de plaats van bestemming.


 • 7

  Lhasa / vrije dag

  image

  Het meest karakteristieke bouwwerk van Tibet is het Potalapaleis, gebouwd in de 17e eeuw in opdracht van de vijfde Dalai Lama. Men deed er vijftig jaar over om dit kolossale gebouw van 13 verdiepingen te bouwen. Het dak is verguld en kan op kilometers afstand worden gezien. Tot 1959 leefden de Dalai Lama's 's winters in de hoogste verdiepingen van het Rode Paleis, waar altaren en grafstupa's voor inmiddels acht lama's gebouwd zijn.

  image

  Deze stupa's zijn bedekt met bladgoud, jade en edelstenen. De Potala herbergt een belangrijke bibliotheek en je vindt er vele muurschilderingen, thanka's en boeddhabeelden. Vanwege de toename van het aantal toeristen in Lhasa mag de Potala enkel in groepsverband worden bezocht, voor maximaal 1 uur.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 8

  Lhasa / vrije dag

  image

  Op een korte afstand van Lhasa liggen de kloosters Drepung en Sera. Ooit woonden en studeerden hier duizenden monniken, nu wonen er nog enkele honderden. In de enorme keuken van het Drepungklooster zie je de gigantische vaten waarin de boterthee gekookt werd. In het Seraklooster is een bezoek aan de drukkerij een aanrader. 's Middags wordt er op het binnenhof van dit klooster vaak gedebatteerd door de monniken.

 • 9

  Lhasa / vrije dag / bezoek Drak Yerpa

  image

  We verlaten Lhasa vandaag voor een bezoek aan de antieke medidatiegrotten van Drak Yerpa, gelegen in de Yerpa-vallei. Een plek met verschillende tempelschrijnen, hermitages en veel meditatiegrotten. Sommige dateren zelfs van voor het boeddhisme. 

 • 10

  via Ganden naar Terdrom (4500m)

  image

  We verlaten Lhasa en rijden in een uur naar het imposant gelegen klooster van Ganden (4500 meter). Het laatste stuk kronkelt de weg zich steil omhoog. We bezoeken dit fotogenieke klooster, dat gedurende de Culturele Revolutie bijna volledig vernietigd is, maar inmiddels vrijwel geheel hersteld is. Tijdens de pelgrimsroute rondom het klooster van een uur heb je een panoramisch uitzicht over Tibet. Deze kora is volgens vele de mooiste van Tibet! In de middag rijden we verder naar Terdrom. Hier overnachten we in een eenvoudig, sfeervol hotel. Bij het hotel zijn warmwaterbronnen, waar je gebruik van kunt maken.

 • 11

  Terdrom / bezoek Drigung Til klooster (4100m)

  image

  Vandaag bezoeken we het kloostercomplex van Drigung Til. Het klooster ligt tegen een bergwand vanwaar je een prachtig uitzicht over de vallei hebt. Doordat dit klooster met het openbaar vervoer niet te bereiken is komen hier vrijwel geen toeristen. Het klooster is een geliefde plek voor de zogenaamde sky burials (lucht begrafenissen). Van heinde en verre worden overledenen hiernaartoe gebracht. Via een steil pad loop je in een uur omhoog naar de top van de berg waar deze begrafenissen plaatsvinden. De kans dat je een begrafenis mag bijwonen is zeer klein, want het is officieel door de regering verboden. Wie wil kan van hieruit een wandeling maken over een kleine pas met schitterend uitzicht op de vallei, terug richting Terdrom.  

  image

  In de middag kun je Tidrum nonnenklooster bezoeken. Het klooster ligt verscholen in een kloof op ruim 4500 meter hoogte. Bij het klooster zijn warmwaterbronnen waar veel Tibetanen naartoe komen voor hun geneeskrachtige werking. Voor de actievelingen kun je vanaf het klooster terug wandelen via de graslanden waar tijdens de zomermaanden veel nomaden verblijven. Wanneer je geluk hebt word je uitgenodigd in één van hun tenten.

 • 12

  via Sijinla Tso naar Samye (3550m)

  image

  We  vervolgen onze weg naar Samye met onderweg een stop bij het indrukwekkende Sijinla meer. Via een nieuwe route rijden we verder naar Samye. Het eerste boeddhistische klooster van Tibet vanaf een heuvel zie je de gebouwen in de vorm van een reusachtige mandala op de vlakte liggen.  

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 13

  Samye / optionele wandeling

  image

  We nemen alle tijd om een bezoek te brengen aan dit eerste kloostercomplex van Tibet, waar we hopelijk een gebedsceremonie zullen meemaken. Je kunt vandaag ook een mooie wandeling maken naar de Chimpuk meditatiegrotten, tegenwoordig vaak in de vorm van huisjes, waar veel pelgrims komen. Het eerste stuk naar de voet van de berg leg je samen met pelgrims per bus af, daarna begint de pittige klim van twee uur naar de grotten.

  image

  Je krijgt hier een goed beeld van het leven van deze monniken en nonnen, die hier lange tijd verblijven om hun leven te wijden aan het boeddhisme en om via meditatie de staat van verlichting te verkrijgen. Als je deze wandeling te zwaar vindt, kun je ook een schitterende wandeling maken rondom de Hepo Ri heuvel, achter het Samye klooster. Vanaf de top van de heuvel heb je een mooi uitzicht op het klooster en de omgeving.

 • 14

  naar Gyantse (3950 m)

  image

  We vervolgen onze reis over de Tibetaanse hoogvlakte richting Nepal. We klimmen langzaam omhoog naar de eerste pas, de Kamba-la, op 4794 meter ('la' = pas). We kijken neer op een groene vallei. In sommige maanden ligt er sneeuw op de pas en de omliggende kale bergen en is het uitzicht nog spectaculairder. Bij helder weer zien we vanaf de pas het blauwe Yamdrok Tsomeer en kijk je tot in Bhutan. Op de pas zwaaien sierlijke gebedsvlaggetjes.

  image

  Na een lichte daling rijden we langs de oevers van het langgerekte heilige meer. We passeren diverse dorpjes en in de verte zien we af een toe een nomadenkamp tegen de glooiende berghellingen. Na een uurtje stoppen we voor een korte wandeling en een picknick. Dan leidt de weg opnieuw de bergen in en we passeren de Karo-la, die 5010 meter hoog is. Over de hoogvlakte rijden we naar de volgende pas.

  image

  Op veel plaatsen heeft de weg veel te lijden van het smeltwater dat langs de geërodeerde bergen naar de dalen stroomt. Na de laatste pas dalen we af en komen terecht in een brede vallei. Vanaf grote afstand zie je de burcht van Gyantse al liggen.

 • 15

  bezoek Palkhorklooster / naar Shigatse (3800 m)

  image

  In de ochtend bezoeken we Gyantse: een gemoedelijk plaatsje gelegen op 3950 meter hoogte. De meeste huizen zijn in Tibetaanse stijl gebouwd en het dagelijks leven is nog zeer traditioneel. Hoewel het steeds meer uit het straatbeeld verdwijnt zie je hier nog steeds transport met paard en wagen. Een zanderige hoofdstraat leidt je naar het Palkhorklooster, dat gedomineerd wordt door de Kumbum-stupa van zeven verdiepingen hoog.

  image

  Als je wilt kun je helemaal in de top klimmen via donkere gangetjes en smalle trapjes, of je gaat ergens rustig zitten om de vele pelgrims die eindeloos rondjes rond de stupa lopen te observeren. In de omgeving van Gyantse kun je prachtige wandelingen maken en boeren de oogst binnen zien halen met oeroud gereedschap. Aan het einde van de middag rijden we in ongeveer 2 uur tussen de akkers door naar Shigatse.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 16

  Shigatse / vrije dag

  image

  Tibets tweede stad heeft door de recente migratie van Chinezen langzaam haar Tibetaans karakter verloren. Toch zijn delen van de stad nog heel Tibetaans en is het Tashilhunpo klooster misschien wel het allermooiste in zijn soort. Het klooster is een populair pelgrimsoord en een stad op zich: er wonen nog zo’ n 800 monniken. Tevens zetelt hier de Panchen Lama. Overal lopen pelgrims met zakjes yakboter om de boterlampjes die in de kapelletjes staan brandend te houden. Met groot ontzag kijkt men naar de 26 meter hoge boeddha.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 17

  naar Sakya (4050 m)

  image

  We rijden in de loop van de ochtend naar Sakya waar we aan het einde van de middag zullen aankomen.  De bergen onderweg hebben een enorme variatie in kleur en vorm. Soms zie je onderweg prachtig uitgedoste pelgrims. Het klooster van Sakya staat imposant tussen de kleine omringende huisjes. Sakya betekent ‘grijze aarde’: Het klooster en de gebouwen eromheen zijn grijsblauw geschilderd met brede verticale witte strepen. De monniken lopen hier rond in donkergele gewaden in plaats van de gebruikelijke rode gewaden van de Gelupgaorde. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 18

  naar Shegar (3800 m)

  image

  In de ochtend bezoeken we het klooster van Sakya. De bibliotheek van dit klooster is heel bijzonder. Duizenden boeddhistische teksten liggen opgeslagen tegen de wanden. Vervolgens rijden we verder naar Shegar en passeren onderweg de hoogste pas van de reis: de Gyatso-la (5220 meter). Boven op de pas is de wereld letterlijk en figuurlijk adembenemend. De omgeving wordt steeds ruiger. In Shegar overnachten we in een eenvoudig guesthouse.

 • 19

  naar Rongbuk (4980 m) / Mt. Everest Base Camp (5000m)

  image

  In het Qomolangma Natuur Reservaat, waarin de Mount Everest ligt, hebben we een rit met vele haarspeldbochten van iets meer dan 100 kilometer (ongeveer vier uur) voor de boeg. Als het helder weer is kun je onderweg de bergreuzen Mount Everest, Lhotse, Makalu en Cho Oyu zien. We overnachten in het guesthouse tegenover het hoogstgelegen klooster van Tibet: Rongbuk. De overnachting is zeer eenvoudig: er is geen wasgelegenheid en ’s nachts is het er erg koud.

  image

  Vlakbij het Rongbuk klooster ligt het Mount Everest Base Camp. Het Base Camp is een fantastische plek. Zeker als je, met wat geluk, kunt genieten van het uitzicht op de imposante Mount Everest en andere Himalaya-pieken. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 20

  naar Kerung (2700 m)

  image

  Vandaag is een echte reisdag. We rijden langs een prachtige route in ongeveer 10uur via Lao Tingri en Peikhu Tso meer. naar de grensovergang bij Kerung. Onderweg stoppen we op 4500 meter hoogte bij het kobalt blauwe Peiku Tso Meer. Bij helder weer kan je de Shishapangma (8013 m), Langtang (7426 m), Gaurishanker (7134 m) en Annapurna (8091 m) zien. Via de Kungda La (5230 m) neem je afscheid van de Tibetaanse hoogvlakte.

 • 21

  naar Nuwakot

  image

  Na de grensformaliteiten dalen we in een paar uur naar Nuwakot. Vlak buiten het dorpje ligt een prachtige oude boerderij die helemaal in oude glorie is hersteld: 'The Famous Farm'. De twee gebouwen van de boerderij zijn gebouwd in Newari stijl. De Newari's zijn een belangrijke bevolkingsgroep in Nepal, die beroemd zijn om hun architectuur en houtsnijkunst. Het is een heerlijke plek met sfeervolle kamers en een tuin met prachtig uitzicht over de vallei. In de tuin is het heerlijk relaxen met een goed boek. Een prima plek om bij te komen van alle indrukken.

  Puur Sawadee - Circus Kathmandu

  Tijdens de reis is er de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan Circus Kathmandu. Dit is een initiatief van ondernemende Nepalese jongeren die het slachtoffer waren geworden van child trafficking. Ze zijn het circus begonnen als bron van inkomsten en als middel om hernieuwd zelfvertrouwen op te bouwen. Tijdens een bezoek aan Circus Kathmandu kun je genieten van indrukwekkende circus acts, waarna je uitleg krijgt over dit bijzondere initiatief.


  NB. Deze excursie gaat door bij een minimum van 10 personen. De prijs is ongeveer 13 euro per persoon.


  In veel van onze reizen hebben we een Puur Sawadee project opgenomen. Een Puur Sawadee project heeft op de lange termijn een positieve impact op natuur, lokale economie, culturele interactie en / of bescherming van de bestemming. Puur Sawadee projecten geven reizigers de mogelijkheid om op een unieke manier kennis te maken met een land en tevens een steentje bij te dragen aan positieve ontwikkelingen op de plaats van bestemming.


 • 22

  naar Kathmandu

  image

  's ochtends rijden we terug naar Nepal, waar je in de loop van de dag weer aankomt. De laatste middag van de vakantie heb je om Kathmandu in te duiken. Je kunt nog naar Swayambunath. Het oudste boeddhistische tempelcomplex van de vallei. Het wordt wel “de apentempel” genoemd, omdat er zoveel apen bivakkeren. Na een flinke klim heb je vanaf deze tempel een fraai uitzicht op Kathmandu.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 23

  vlucht en aankomst Amsterdam

  In de vroege ochend word je naar Kathmandu Airport gebracht voor de vlucht naar Amsterdam. Voor gegevens over de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema.


Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 18 deelnemers
 • Prachtige route over de Tibetaanse hoogvlakte
 • Overnachtingen bij bijzondere kloosters
 • Ontspannen einde in Nepal
 • Maar liefst 16 dagen verblijf in Tibet
 • Prachtige route over de Tibetaanse hoogvlakte
 • Bezoek aan de Pashupatinath tempel en de Boudhanath stupa
 • Invliegen op Lhasa voor goede acclimatisering alvorens de hoge passen over te gaan
 • Bezoek aan vele bijzondere kloosters zoals Drigung Til en Ganden
 • Verblijf bij Mount Everest Base Camp

Groepsrondreis Tibet en Nepal

De mystiek van de Tibetaanse hoogvlakte

rondreis Tibet & Nepal
23 dagen vanaf € 4.449 p.p.

Bijkomende kosten €26,25
p.p. o.b.v. 2 personen

Avontuur-Plus
Naar boven