< Terug naar resultaten

Reisverslag van een van onze reisbegeleiders

image

Dineke Reisbegeleidster Latijns Amerika

Ik ben Dineke en sinds 1997 werkzaam voor Sawadee. Een paar jaar woonde ik in Cusco, van waaruit ik reizen in Latijns Amerika begeleidde. Het meest trok ik door Peru, het land dat ik het beste ken, maar ook de andere landen in Latijns Amerika spreken mij erg aan. Peru is het land van bekende én onbekende mogelijkheden! De meeste mensen denken bij Peru aan de Inca’s, de ruïnes en de prachtige bergen. Het onbekende Peru biedt echter nog véél meer schatten, die ik in de loop van de tijd heb mogen ontdekken. Langs de hele kust is het landschap een woestijn, op een enkele plek zie je zandduinen en vaker nog zie je veel rotsen. Het is een enorme verrassing als je dan in een oase tussen de duinen kan relaxen, opeens in het woeste landschap stukken van oude Inca-paden ontdekt, of een stad uit een vér verleden. En wist je dat Peru actieve vulkanen heeft? En heel veel verschillende culturen? In het oerwoud van Nationaal Park Manú zie je veel dieren. Maar ook kun je in Peru lopen in de bergen, waar je scherven schitterend keramiek vindt of deels bedekte ruïnes. Tot slot: de mensen zijn super aardig. Met ‘Allillanchu’,de standaard begroeting, tover je al een lach op het gezicht!

De mysterieuze erfenis van de Inca's

Wanneer iemand Peru noemt, denk je bijna altijd eerst aan de Inca's en de ruïnes van Machu Picchu. Dit zijn ook de redenen waarom ik in 1995 koos om naar Peru te gaan en er vervolgens bleef wonen!

Echter, het onbekende Peru biedt nog véél meer schatten. Langs de hele kust is het landschap een woestijn, met heel veel rotsen en af en toe zandduinen. Het is dan ook een enorme verrassing als je in een oase tussen de duinen kunt relaxen, in Huacachina, of opeens in het woeste landschap stukken van oude Incapaden ontdekt, in Puerto Inca.
En denk je aan (nog actieve) vulkanen? De Misti vulkaan (5800m) bij Arequipa is weer langzaam aan het opwarmen en de Ubinas was een paar jaar geleden actief en haalde het Nederlandse journaal. Vanwege een uitbarsting van de naastgelegen Sabancaya in 1995, vond men bij de vulkaan Ampato mummie Juanita. Bijbehorend prettig verschijnsel van de vulkanen zijn de warme bronnen die her en der tot heerlijke baden zijn omgebouwd.

Er huisden natuurlijk nog veel meer culturen in Peru. De Nazca-cultuur is een beetje bekend van de lijnen in de woestijn en van de mooie aardewerken potten. Maar wie kent de Moche, Chimú, Lambayeque, Chachapoyas of Chavín culturen?

Als je genoeg hebt van cultuur, kun je je uitleven in allerlei sportieve activiteiten: trek bijvoorbeeld het enorme oerwoud van Park Manú in. Hier heb je bijna een week nodig om zó ver door te dringen, dat je zeker beesten en een hoop vogels ziet. Of ga wandelen in de bergen tot de sneeuwgrens (op een hoogte van ruim 5000m). Tijdens deze wandeling waan je je echt 'n ontdekkingsreiziger wanneer je deels bedekte ruïnes vindt! Wil je liever fietsen van koud en hoog naar tropisch laag? Maak 'n prachtige tocht vanuit Cusco.

Tot slot, héél belangrijk: de mensen zijn er super aardig! Er zijn zoveel kleurrijk geklede, interessante en praatgrage mensen! De bevolking in de bergen spreekt vrijwel alleen maar Quechua, de taal van de Inca's, maar met één woord in hun taal maak je al vrienden: "Allillanchu" is de standaardbegroeting.

Groepsrondreis Peru

De mysterieuze erfenis van de Inca's

Rondreis Peru
22 dagen vanaf € 3.169 p.p.

Bijkomende kosten €26,25
p.p. o.b.v. 2 personen

Naar boven