Uitgebreide reisroute van de Groepsrondreis Suriname
< Terug naar resultaten

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  vlucht Amsterdam - Paramaribo

  image

  Voor de vluchtgegevens verwijzen we naar het vluchtschema. Eenmaal aangekomen in Paramaribo word je per shuttlebus naar het eerste hotel gebracht waar we twee nachten zullen verblijven. Rust uit op het terras aan de rivier, flaneer langs de Waterkant of dwaal door de straten van deze bruisende hoofdstad. De bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar, dus ideaal om te voet te bezoeken.

 • 2

  Paramaribo

  image

  Paramaribo is een fascinerende stad aan de westoever van de Suriname rivier. Er heerst een multiculturele sfeer en de koloniale achtergrond van Suriname zorgt af en toe voor een typisch Nederlands tintje. Het historische centrum van de stad is de grootste trekpleister, wat in zijn geheel behoort tot werelderfgoed van Unesco. Paramaribo is veruit de enige echte stad van Suriname; de helft van de gehele bevolking van het land, zo’n 250.000 mensen, woont hier.

  image

  In de ochtend maken we een wandeling onder begeleiding van een gids. We brengen een bezoek aan de lokale markt waar je kennis kunt maken met de diversiteit aan fruit, groenten, kruiden en overige waren die Suriname te bieden heeft. Daarnaast wandelen we langs fraaie houten gebouwen, de houten basiliek, de moskee, de Joodse synagoge, het onafhankelijkheidsplein en Fort Zeelandia.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 3

  fiets- en boottocht via oude plantages naar Johanna Margaretha

  image

  We maken vandaag een prachtige fietstocht richting het Commewijne district, een voormalig plantagegebied. We fietsen over de Anton Dragtenweg, in de volksmond bekend als de 'elite' buurt door de verschillende mooie villa's en mooie huizen aan de weerskanten van de weg naar de Leonsberg. Hier stappen we in een boot en varen we over de Surinamerivier naar Nieuw-Amsterdam. Dit voormalig fort doet nu dienst als openluchtmuseum waar we een korte rondleiding krijgen. We fietsen verder naar Marienburg waar we wederom met de boot oversteken naar Johan & Margaretha. Hier zullen wij 1 nacht in hangmatten verblijven. 

  image

  Rond het middaguur varen we uit over de Commewijnerivier voor een dolfijnentour. In de vrije natuur komen de dolfijnen soms nieuwsgierig dichtbij en is de kans groot dat ze zin hebben om te komen spelen. Onder het genot van een hapje en een drankje kun je genieten van de adembenemende zonsondergang op de terugweg naar Johan en Margaretha. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner

  Optioneel Liever geen hangmat?

  image

  Tijdens deze avontuurlijke reis hoort natuurlijk een bijpassend verblijf. Zo slapen we in totaal 3 nachten (bij Johanna Margaretha, Arouaba Island en Bigipan) in comfortabele hangmatten met klamboe in de buitenlucht, maar wel onder een overkapping. Wanneer je liever op een matras of luchtbed slaapt is dit ook mogelijk en kun je dit aangeven op het boekingsformulier. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.

 • 4

  door het Marowijne district naar Galibi

  image

  Na het ontbijt steken we de Commewijnerivier weer over met de boot en rijden over de Oost- Westverbinding richting het district Marowijne. Onderweg maken we een stop bij Stolkertsijver, vernoemd naar een suikerplantage. Ook in Moengo, wat heuvel betekent, maken we een korte stop. Moengo was vroeger het oude bauxietcentrum van Suriname en heeft een cruciale rol gespeeld in de Tweede Wereldoorlog bij het leveren van bauxiet voor het maken van aluminium.

  image

  We rijden door naar het grensdorpje Albina aan de oever van de Marowijnerivier. Dit is de grensovergang naar het aan de overzijde gelegen buurland Frans Guyana. Het is tevens het vertrekpunt naar het natuurreservaat Galibi waar reuzenschildpadden hun eieren leggen. We verblijven twee nachten in een eenvoudige accommodatie in Christiaankondre. Hier kun je kennis maken met de leefgewoonten van de inheemse, voornamelijk Caraïbische bevolking.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 5

  Galibi / vrije dag

  image

  Overdag kun je vandaag de Tijgerbank bezoeken, de enige zandbank voor de kust van Suriname bezoeken, waar je lekker kunt zwemmen. Tijdens de periode dat de schildpadden hun eieren komen leggen (januari tot juli) is het mogelijk om 's avonds een bezoek te brengen aan deze legstranden bij Galibi. Een bijzonder gezicht om te zien hoe deze reuze schildpadden te werk gaan.

  Het legseizoen van de schildpadden kan ieder jaar verschuiven. De afgelopen jaren vond dit plaats van januari t/m juli. Indien het legseizoen dit jaar hetzelfde valt, wordt er tijdens de reizen in augustus overdag een alternatieve boswandeling aangeboden. We storen de reuzenschildpadden niet en slaan hen ongemerkt gade. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 6

  Galibi / dorpswandeling; terug naar Paramaribo

  image

  De twee Indianendorpen Langamankondre en Christiaankondre liggen aan een langgerekt zandstrand en zijn omgeven door kokos- en mangobomen. Tijdens een dorpswandeling ontmoeten we de bewoners en zijn we mogelijk getuige van hun dagelijkse activiteiten zoals vissen, het bakken van cassavebrood en het bewerken van kostgrondjes (een stukje land waarop een eigenaar of pachter gewassen teelt voor eigen gebruik). Vind jij het ook zo indrukwekkend om te zien hoe de mensen hier leven? Na de lunch in Albina keren we weer terug naar Paramaribo.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
 • 7

  Paramaribo / vrije dag

  image

  Jullie hebben een vrije dag in de fascinerende hoofdstad van Suriname, Paramaribo en dus alle tijd om te genieten van de relaxte sfeer. Struin door de straten of plof neer op één van de vele terrasjes. Er zijn tal van leuke restaurantjes, souvenirwinkeltjes en koffiezaken te vinden. Genoeg te doen!

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 8

  via Jodensavanna naar Brownsberg

  image

  We trekken in zuidelijke richting naar de oude plantage van de Jodensavanna, gevestigd op een heuvel met uitzicht op de Surinamerivier. Dit gebied is een van de eerste Joodse nederzettingen. De eerste Joden die zich hier vestigden begonnen met de aanleg van suikerrietplantages. Onderweg bezoeken we de inheemse (Indianen) dorpen Redi Doti en Cassipora. In Suriname willen de inheemsen geen Indianen genoemd worden.

  image

  De ruïnes van de oudste synagoge in Zuid-Amerika, de grafzerken van de Joden en de op deze plantage werkzame slaven zijn nog steeds zichtbaar. Tijdens de rondleiding vertelt de gids alles wat op deze plantage heeft plaatsgevonden, de bloei maar ook de neergang. Tegenover de ingang bevindt zich het Cordonpad, wat in 1778 is aangelegd om de omliggende plantages tegen invallen van de Marrons te beschermen. Dit pad is 94 km lang en 10 meter breed.

  image

  's Middags reizen we door naar Brownsberg, waar we 2 nachten zullen verblijven. Brownsberg is een natuurreservaat gelegen in het Brokopondo district waar we een wandeling maken naar de Mazaronitop met het uitzicht over het Blommensteinmeer. Voordat hier een dam gebouwd werd, was het gebied van het meer bewoond. De mensen zijn verhuisd naar de zogenaamde transmigratiedorpen in de omgeving. In het meer zijn resten van boomtoppen nog zichtbaar, die zorgen voor een bijzonder beeld.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 9

  Brownsberg / wandeling

  image

  In Brownsberg maken we een wandeling en dalen we af naar verschillende watervallen die in het gebied voorkomen. De wandelpaden lopen dwars door het schitterende regenwoud over heuvels, maar vergen bij de klim en afdaling wel een goede conditie. Tussen de wandelingen door genieten we van een lekkere lunch in deze natuurlijke omgeving.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 10

  naar Jaw Jaw

  image

  We vertrekken vroeg richting de Afobakkaweg, die de noordelijke kustvlakte met het binnenland van het Amazoneoerwoud verbindt. Deze weg voert ons naar Atjoni, de belangrijkste aanmeer- en handelsplaats in het gebied. Eenmaal aangekomen in Atjoni, stappen we over in een traditionele houten korjaal. Tijdens deze boottocht zullen we enkele kleine Saramaccaanse dorpen passeren voordat we bij Jaw Jaw, onze verblijfplaats, zullen aankomen.

  image

  Saramaccaners is de naam die de slaven kregen die naar dit vroeger moeilijk bereikbare gebied zijn gevlucht. Bij de aankomst op Jaw Jaw zullen we eerst de lodges betrekken. Vervolgens verkennen we de omgeving en kunnen we lekker zwemmen in de sula’s. Na het avondeten is er een cultureel optreden met verschillende traditionele dansen en volop gelegenheid om de dorpsbewoners te ontmoeten.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 11

  Jaw Jaw / jungletocht

  image

  ‘s Morgens wakker worden midden in het Amazone oerwoud is een bijzondere beleving, zeker met de stemmen van de mannen, vrouwen en kinderen die in de snel stromende rivier hun ochtend bad nemen. Vandaag zullen wij onder leiding van een lokale gids een lange wandeling maken door de jungle via Les Spanci naar Gunsi. Dit dorp, waar wij zullen lunchen, ligt dichtbij de Ferulassi watervallen en u kunt lekker afkoelen in het bruisende water dat dienst doet als natuurlijke ”jacuzzi”.

  image

  In de late middag varen we per boot naar Jaw Jaw. In de avonduren kun je bij het kampvuur, van zelf verzameld hout, bijpraten over de opgedane indrukken eerder op de dag. De gids zal uitleg geven over de leefgewoonten van de bijzondere bevolking in dit gebied, die door hun besloten gemeenschap veel oude gebruiken uit Afrika hebben kunnen behouden.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 12

  Jaw Jaw / bezoek dorpje en boswandeling

  image

  We brengen vandaag een bezoek aan een dorpje en maken vervolgens een boswandeling. Tijdens deze wandeling zien we misschien wat kostgrondjes. Hier verbouwen de Marronvrouwen hun gewassen. In de middag keren we terug en in de avond na het avondeten is er de mogelijkheid om een tocht te maken om misschien wel kaaimannen te spotten.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 13

  naar Palulu

  image

  Na het ontbijt kun je nog wat relaxen en indrukken opdoen van het dorp en de lokale bevolking. We keren per korjaal terug naar Atjoni waar de bus ons naar Palulu zal brengen. De eco-camping waar we verblijven heeft een unieke ligging midden in een immens groot beschermd savannebos. Respect voor de natuurlijke omgeving staat in een hoog vaandel. Jagen en vissen is ten strengste verboden en de flora en fauna zullen je regelmatig verrassen.

  image

  Na aankomst volgt een boswandeling en krijg je de gelegenheid heerlijk te zwemmen of pootje te baden in het koele water van de natuurkreek. Na het avondmaal genieten we van een kampvuur dat onze gids zal maken. ‘s Morgens hoor je al vroeg de geluiden van de ontwakende natuur. Het verblijf in dit prachtige gebied met alle eigenschappen van de volle jungle waar je in vooropgezette tenten slaapt, zal je zeker bevallen.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 14

  via Groningen en Totness naar Nickerie

  image

  Al vroeg vertrekken we in westelijke richting naar het rijstdistrict Nickerie met als hoofdplaats Nieuw-Nickerie. We stoppen onderweg in districten met elk hun eigen unieke karakter. Groningen is de hoofdstad van het Saramacca district en beschikt over de meeste monumenten. In dit gebied leven de 'boeroes' (Nederlandse boeren) hoofdzakelijk van de veeteelt en landbouw. We krijgen een rondleiding bij plantage Misgunst en worden op een interessante wijze bijgepraat over de geschiedenis van de plantage, de verschillende stammen en hun gewoonten.

  image

  Na de lunch vervolgen we onze weg naar het zeer dunbevolkte Coronie district wat bekend staat om de kokoscultuur. De meeste mensen wonen in Totness en Friendship, de twee belangrijkste nederzettingen van het district. De Engelse namen, evenals het links rijden, herinneren nog aan de tijd van de Engelse overheersing. In dit district is de architectuur van de slavenperiode nog steeds te zien. Zodra je merkt dat de kokospalmen gaandeweg plaats maken voor een uitgestrekt polderlandschap bevind je je in Nickerie. Hier verbouwt men voornamelijk rijst.
  We zullen hier een nacht verblijven.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
 • 15

  Nickerie / boottocht Bigi Pan

  image

  Het hoogtepunt van de reis beleef je tijdens een vaartocht met een houten korjaal door de grootste lagune van Suriname, gelegen in het natuurreservaat Bigi Pan. Bigi Pan betekent 'groot meer'. Dit reservaat bestaat uit een groot moerasgebied met mangrovebossen, kreken en modderbanken. Ook is het rijk aan bijzondere flora en fauna.

  image

  Vogel- en natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Bigipan. Verder wemelt het water van vele en verschillende soorten vissen, waardoor er bij de aanmeersteiger bijna altijd vissers te vinden zijn. Je kunt het moerasmeer verder verkennen, gaan vissen of neem bijvoorbeeld een modderbad. Als je geluk hebt, kun je hier ’s avonds kaaimannen spotten. We verblijven een nacht in een eenvoudige lodge midden op het meer.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 16

  naar Paramaribo

  image

  Na vele indrukken opgedaan te hebben in het natuurgebied van Bigipan vervolgen we onze weg terug naar Paramaribo. Onderweg zullen we nog een stop maken in het Coronie district waar we zullen genieten van een verkoelend kokosdrankje. De rest van de dag heb je ter vrije besteding en kun je zelf invulling geven aan alweer de een-na-laatste dag in Suriname. Bekijk alvast je foto's terwijl je in de hangmat ligt of neem een verfrissende duik in het zwembad van ons hotel.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
 • 17

  vlucht naar Amsterdam

  image

  Aan het eind van dag 17 vliegen we terug naar Nederland. Je kunt vandaag bijvoorbeeld nog een bezoek brengen aan Markt Zuid. Ook kun je een bezoek brengen aan de grootste moskee van het gehele Caribische gebied: de Ahmadiyya Anjuman Isha’at Islam Mosque. Deze moskee is met de hand gebouwd; het kostte daardoor 20 jaar om dit bouwwerk neer te zetten. Voor gegevens over de vlucht verwijzen we naar het vluchtschema.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 18

  aankomst Amsterdam

  Welkom terug in Nederland!


Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 20 deelnemers
 • Overnachten midden in het Amazone oerwoud
 • Fietsend door het Commewijne district
 • Veel maaltijden en extra's inclusief in de prijs
 • Genoeg tijd om het koloniale Paramaribo te bezoeken
 • Wandel door het schitterende regenwoud bij Brownsberg
 • Bezoek aan de legstranden van de zeeschildpadden aan de wilde kust van Suriname (afhankelijk van het legseizoen)
 • Vaar in een traditionele houten Korjaal over de Marowijnerivier
 • Ontdek het westen van Suriname, het moerasgebied Bigipan en Nickerie
 • Goede afwisseling tussen lodges en hotels
 • Rechtstreekse vlucht met KLM

Groepsrondreis Suriname

Inheemse bevolking en ongerepte jungle

suriname
18 dagen vanaf € 2.799 p.p.

Bijkomende kosten €26,25
p.p. o.b.v. 2 personen

Naar boven