Uitgebreide reisroute van de Groepsrondreis Antarctica, S. Georgia en de Poolcirkel
< Terug naar resultaten

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  Amsterdam – Buenos Aires

  Voor gegevens over de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema.

 • 2

  vrije dag Buenos Aires

  image

  We beginnen de reis met een vrije dag in de hoofdstad van Argentinie. Buenos Aires, gelegen aan de monding van de rivier de Rio del Plata is een weids opgezette stad met brede avenues, imposante gebouwen en grote pleinen. Het meest bekende plein is het Plaza de Mayo, waar de ‘dwaze moeders’ nog altijd iedere donderdag demonstreren om de ware gebeurtenissen van het schrikbewind van generaal Videla boven tafel te krijgen. De stad kent een aantal verschillende wijken die elk hun eigen sfeer hebben. Eén van de leukste wijken is het kleurrijke La Boca, wat in de loop der jaren is uitgegroeid tot het artistieke centrum van de stad. Vooral het straatje Caminito met vrolijk geschilderde huisjes is zeer fotogeniek. In La Boca vestigden zich destijds de eerste Europese kolonisten in schamele huisjes van scheepsafval en golfplaten. Een belangrijke plek in de geschiedenis die een bezoek meer dan waard is. Overal in Buenos Aires word je geconfronteerd met de Argentijnse passie voor de tango. In La Boca en in het pittoreske wijkje San Telmo zijn altijd straatmuzikanten te vinden die de omstanders aansporen een dansje te maken. Een verschil met de chique wijk La Recoleta, waar je naast hippe winkels en restaurants een bezoek kunt brengen aan de enorme begraafplaats met onder meer het graf van Evita Perón. In de avonduren kun je tangoshow bezoeken. Je verblijft in een comfortabel hotel in het centrum van de stad.

 • 3

  naar Ushuaia

  Na een vlucht van ruim drie uur komen de besneeuwde toppen van vuurland (Tierra del Fuego) in zicht en land je in Ushuaia, één van de meest zuidelijke steden ter wereld. Ushuaia heeft een kleine vijftigduizend inwoners en ligt prachtig aan de voet van een bergketen en aan het Beagle kanaal wat de grens vormt tussen Argentinie en Chili. De kleine en overzichtelijke stad heeft een gemoelijke sfeer en zal eerder aan Alaska en/of Scandinavie doen denken dan aan Argentinie. De mooie auto's en de maatpakken hebben plaatsgemaakt voor pick-up trucks, parka's en kaplaarzen in een gebied waar het zelfs hartje zomer niet veel warmer wordt dan 10 ºC. Het weer kan hier onstuimig en onvoorspelbaar zijn, dus genieten van een typisch Vuurlands biertje of van een glas warme chocolademelk in één van de bruine cafeetjes is een fijne mogelijkheid. Daarnaast kun je hier de laatste inkopen doen in een van de outdoor winkels. Je overnacht in een comfortabel, eenvoudig hotel.


  NB. Wanneer je kies voor een reis met als schip de Ultramarine (zie tab “data & prijzen) dan verblijf je de eerste twee nachten in Buenos Aires (dag 2 en dag 3). Vervolgens (dag 4) word je met een chartervlucht naar naar Ushuaia gebracht en gaat diezelfde dag nog aan boord van het schip.

 • 4

  Ushuaia, aan boord

  De morgen is vrij. Je hebt de hele ochtend en het begin van de middag om Ushuaia verder te verkennen, wat laatste aankopen te doen of een ontspannen wandeling te maken langs het water. Ook kun je mee op één van de speciaal georganiseerde excursies als je liever wat wilt ondernemen. Je kunt een bezoek brengen het Nationale Park Tierra del Fuego, met prachige uitzichten, waar je tijdens een gemakkelijke korte wandeling kennis kunt maken met de indianen die ooit in dit gebied woonden en naar wier vuren het eiland genoemd is. Ook kun je een mooie wandeling maken langs het Esmeralda meer en genieten van de prachtige kleur van het water. Beide excursies zijn optioneel en niet ingerepen in de reissom. Deze uitstapjes sluiten echter wel aan op de vertrektijd van de boot vanmiddag. In de loop van de middag is het tijd om in te schepen waarna je een paar uur hebt om de boot te verkennen, kennis te maken met de crew en te genieten van de welkomsborrel. Nadat het schip volledig is gevuld, gereinigd en gecheckt is, wordt er koers gezet naar het Beagle kanaal en kun je genieten van een eerste maaltijd aan boord. Als het weer meezit kun je nog heel lang genieten van een uitzicht van spitse bergen en prachtige wolkenpartijen doordat de zon pas laat onder gaat. Het kalme water van het Beagle Kanaal zal je vannacht heerlijk in slaap schommelen.

 • 5

  oversteek naar de Falklandeilanden

  Aan de eettafels en in de bar leer je mensen vanuit de hele wereld kennen die allemaal hun eigen verhaal hebben om Antarctica te willen bezoeken. Het enthousiasme, de kennis en de gedrevenheid van de internationale crew maken het verhaal compleet en zorgen ervoor dat het een prachtige reis gaat worden. Er zijn verplichte lessen over de veiligheid, het gebruik van de zodiacs (rubberboten) en gedragsregels aan boord en op Antarctisch schiereiland. Het continent is namelijk een beschermd natuurgebied en dienen we ons aan bepaalde regels te houden.

 • 6

  Falklandeilanden

  De Falklandeilanden vormen een archipel van bijna zevenhonderd eilanden gelegen voor de kust van Zuid-Amerika. De onherbergzame eilanden kennen een enorme variatie aan landschappen: bergen, meren, wijdse grasvlaktes, witte zandstranden, baaien en steile kliffen. Wavissen en dolfijnen vertoeven in de baaien, orka's gebruiken de wateren om te jagen en Magelhaenpinguïns en vele andere vogelsoorten gebruiken de kliffen en stranden om te broeden. Verken deze onontdekte 'Britse eilanden' en geniet er van een vers kopje 'Britse thee'.

 • 8

  oversteek naar South Georgia

  Het zal nog twee volle dagen varen zijn voor we weer land in zicht hebben. De dagen vliegen echter voorbij, want er gebeurd aan boord van alles. Er worden presentaties gegeven over wat we de komende dagen zullen tegenkomen en wordt er uitgebreid stilgestaan bij de ontdekkingsgeschiendenis van het continent. Begin 20e eeuw was er een enorme Europese wedloop om de laatste stukken aarde als eerste in kaart te brengen. Praktische informatie over hoe je vogelsoorten kunt herkennen en hoe je die het beste op de foto kunt zetten komt uiteraard ook aan de orde. Die kennis kunt je meteen in de praktijk brengen door vanaf het achtersteven verschillende soorten albatrossen en andere zeevogels te herkennen die rond het schip zweven. Iets wat je tot laat in de avond kunt volhouden, want door de zuidelijke breedtegraad gaat de zon pas laat onder.

 • 10

  South Georgia

  Een oase van rust in een stormachtig deel van de Atlantische Oceaan vormt het eiland South Georgia. Een bijzondere natuur van met sneeuw bedekte bergtoppen, gletsjers en smaragd groen water waar je oog in oog komt met vele soorten pinguïns, albatrossen, zeeolifanten en robben. South Georgia is daarnaast bekend vanwege poolreiziger Sir Ernest Shackleton die in 1915 hierheen zeilde in een open boot om hulp te halen voor zijn op Antarctica gestrande bemanning. Natuurlijk besteden we ruim tijd aan de kolonies koningspinguïns bij Gold Harbour die hier met duizenden broeden.

 • 14

  oversteek naar Antarctica

  We zijn drie dagen op open zee om de oversteek naar de 'echte' Zuidpool te maken. Aan boord worden weer presentaties gehouden, maar je hebt ook de tijd om de vele vele foto's te ordenen en alvast op de scheepscomputer te zetten voor de DVD die je na afloop van de reis mee naar huis krijgt.

 • 16

  South Shetlands en het Antarctisch schiereiland

  's Ochtends vroeg, als je je gordijn opendoet, ervaar je een lichte schok van verwondering. Na al die dagen op zee ben je nu eindelijk aangekomen bij het Witte Continent, en wat is het prachtig. Ruige bergen, enorme gletsjers, ijsbergen ter grootte van een flatgebouw, om nog maar niet te spreken van de gigantische hoeveelheid dieren. We kunnen door de wendbaarheid van de zodiacs de ijsbergen die we tegenkomen van alle kanten bekijken en je blijft je verbazen over de verschillende blikken die één ijsberg je geeft. Vanuit elke hoek lijken de ijsbergen anders gevormd; holtes en bogen verschijnen en verdwijnen en scherpe hoeken veranderen in glooiende vlaktes waar pinguïns op liggen te zonnen. Ook het water veranderd continue, van een zwarte vlakke spiegel tot een ijssoep vol ijsschotsen. Het is echter altijd adembenemend tegen een helder blauwe achtergrond of een achtergrond van waanzinnige wolkenpartijen. Tussen al die prachtige witte natuur zul je zo nu en dan een 'zwart' stuk ijs tegenkomen wat heel natuurlijk is. In de loop der vele honderden of duizenden jaren waarin het ijs gevormd is is de druk op de onderste delen zo groot geworden dat luchtbelletjes zijn verdwenen. In compacte vorm lijkt het ijs in het water zwart te zijn geworden, maar aan boord zul je zien dat het gewoon ijs is. Wel eens een whiskey gedronken met duizend jaar oude 'rocks'?

  Bijna alle schepen zijn uitgerust met zeekajaks waarvan je gebruik kunt maken tijdens de komende dagen als de weersomstandigheden dat toelaten. Dit dien je vooraf aan te geven bij boeking; het gebruik van de kajaks is optioneel en niet bij de reissom inbegrepen. De ervaring is uniek omdat je tijdens het kajakken pas echt de stilte ervaart van de omgeving. Geruisloos peddel je tussen de ijsbergen door en langs gletsjers en kun je de pinguïns op de ijsschotsen tot dichtbij benaderen. Het is prachtig om te zien hoe groepen pinguïns, als het ware als dolfijnen, één voor één boven het water uitspringen. Als je niet voor de kajak kiest, maak je een excursie per zodiac.

  Bij de excursies waarbij je aan land gaat heb je vaak mogelijkheden om het programma naar eigen inzicht in te delen. Zo kun je dichtbij de kust blijven en in alle rust de vele pinguïns en zeehonden observeren; de mooiste foto's maken of op een enkele plek voormalige huizen bekijken waar de eerste ontdekkingsreizigers in het verleden soms maanden verbleven. Je zult meer respect krijgen voor die eerste mensen die onder barre omstandigheden leefden en waar ze ook keken een witte vlakte tot de horizon konden zien. Ook kun je met behulp van sneeuwschoenen de hoogte in te gaan en een wandeling te maken naar de top van een gletsjer. Hier vandaan heb je een geweldig uitzicht op de enorme brokken ijs die afbrokkelen en wegdrijven van de gletsjer. Een geweldige schouwspel in dit extreme landschap waarbij je het die hebt aan het einde van de wereld te zijn beland

  Behalve de voor de hand liggende schoonheid van het ijs, heb je grote kans magistrale wolkenpartijen te zien. Met wat geluk heb je kans een uitzonderlijke weersverschijnsel te zien wat het beste te omschrijven is als de UFO's van Antarctica. IJskristallen in de lucht zorgen voor eclipsvormige wolken in de lucht die lijken op ufo's. Dezelfde ijskristallen kunnen zorgen voor een groene waas rond de zon wat bij helder weer voor een geweldige spiegeling zorgt in het heldere water. Weddel- en andere soorten zeehonden zijn her en der op ijsbrokken te vinden en met wat geluk treffen we ook zeeluipaarden aan, de grootste en machtigste zeehonden van dit gebied. Deze jagen op pinguïns en zelfs op andere zeehondensoorten. Terug aan boord kun je ’s avonds genieten van een Antarctische barbecue. Op het achterdek worden hamburgers en kipvleugeltjes gegrild en er staat een groot saladebuffet klaar. Natuurlijk mag de glühwein niet ontbreken en zorg voor warme kleding want het kan behoorlijk afkoelen.


  We verlaten Antarctica niet voor een bezoek te hebben gebracht aan South Shetland eilandengroep. Hier valt gedurende het jaar wat minder sneeuw en ligt wat minder ijs waardoor algen de kans hebben gegrepen de rotsen te bevolken. Een prachtige groene en gele waas over het landschap is het gevolg. Bij het eiland Deception varen we een caldera, een geologisch interessant fenomeen, binnen. Een caldera is een de rand van een oude vulkaan die vele miljoenen jaren is ontstaan als gevolg van het uitbarsten van de vulkaan. Dat de aarde hier nog altijd actief is wordt bewezen door de warme baden waar je heerlijk in kunt gaan zitten tewijl iets verder de mensen met poolkleding rondlopen. Neem een duik in de ijskoude Antarctische Oceaan; ervaar hoe koud het water hier is en geniet aan boord van een warme douche of een bezoek aan de sauna. Bij de volgende nieuwjaarsduik in Nederland kijk je lachend toe.

  Op het halve maan eiland gaan we voor de laatste keer aan land. We zien weer veel pinguins, maar hopen vooral om logge maar aandoenlijke zeeolifanten aan te treffen. Voor de laatste keer ook de lange midzomernacht die je kunt afsluiten met een drankje in de bar. De bar blijft altijd open tot de laatste persoon naar bed gaat, maar door het continue (schemer)licht raakt menigeen van slag en kun je moeilijk gan slapen. De zuidelijke hemel lijkt soms wel in vuur en vlam te staan, terwijl de bergen in het noorden door een grote gouden schijnwerper worden belicht. En er is natuurlijk altijd kans op walvissen langs de boot. Zuidkapers en dwergvinvissen, die in de Antarctische zomermaanden vanuit de tropen hier komen om te eten, worden regelmatig gespot. Als je niet uitkijkt en op tijd naar bed gaat komt de zon alweer op...

 • 19

  De Zuidpoolcirkel

  Er zijn niet heel veel mensen die kunnen zeggen dat ze een bezoek hebben gebracht aan Antarctica. Er zijn echter nog veel minder mensen die kunnen zeggen dat ze de Poolcirkel voorbij zijn gegaan - de meeste bezoekers aan dit prachtige continent blijven een stuk noordelijker. De Poolcirkel ligt op 66,5 graden Zuiderbreedte, en op deze breedtegraag gaat de zon 1 dag per jaar niet onder, en komt deze 1 dag per jaar niet op. Hoe verder zuidelijk je vaart, hoe meer dagen de zon niet ondergaat in de zomer. Zodra we de Poolcirkel kruisen, is het tijd voor een champagnemoment om dit te vieren en om even stil te staan bij de vroegere ontdekkingsreizigers die dit continent ruim een eeuw geleden gingen verkennen.

 • 21

  Noordwaarts

  In twee dagen varen we weer in noordelijke richting, terwijl we onderweg de tijd nemen om uitgebreid aan land te gaan of om met een zodiac langs de prachtige ijsformaties te varen, terwijl we op zoek gaan naar andere soorten pinguïns, walvissen en zeehonden.

 • 23

  De Drake

  Twee dagen op volle zee. Tijd genoeg voor een goed boek, maar er is aan boord natuurlijk nog meer te beleven. Er worden leerzame presentaties gegeven over alles wat met Antarctica te maken heeft, van ijs tot pinguïns, van ontdekkingsreizigers tot de vraag "van wie is Antarctica". Ook op het dek is er veel te zien - zo zul je tientallen verschillende vogelsoorten zien die vaak een tijd met het schip meevliegen, en is die stoomwolk in de verte een walvis die boven komt om uit te ademen?

 • 25

  van boord, door naar Buenos Aires

  Vroeg in de ochtend meren we aan in de haven van Ushuaia waar we na het ontbijt afscheid nemen van de bemanning en het schip. Het vervoer staat echter al klaar om ons meteen naar vliegveld te brengen voor de vlucht naar Buenos Aires waar we overnachten in het ons bekende hotel in het centrum van de stad.

 • 26

  terugvlucht naar Amsterdam

  De ochtend heb je tijd om de stad te verkennen of om weer te wennen aan de bewoonde wereld. In de loop van de middag vertekken we naar het vliegveld en is de reis echt afgelopen. Voor het vluchtschema verwijzen we naar het kopje “vluchtgegevens”.

  Optionele excursies

  Tijdens deze reis zijn verschillende optionele excursies te kiezen.

  Optioneel Kajakken / €995,00 per persoon

  image

  Het optionele zeekajakken moet bij boeking aangemeld worden. Er is hiervoor beperkt plek (afhankelijk van het schip maximaal 10 of 16), aangezien er per schip slechts een beperkt aantal kajaks is. Bij boeking kan dus nog geen garantie gegeven worden. Kajaks kunnen niet gedeeld worden. Behalve de vanzelfsprekende goede conditie is de enige echte vereiste om op dit ijskoude water te mogen kajakken ervaring! De pool is geen goede plek om te leren kajakken. Het water is letterlijk ijskoud en als je omslaat moet je weten hoe je weer rechtop komt. Je gaat indien mogelijk twee keer per dag het water op terwijl de anderen per zodiac een tocht maken. Je gaat minder of korter aan land dan wanneer je per zodiac gaat. Natuurlijk kun je ook besluiten een keer niet mee te gaan kajakken, maar mee te gaan met de zodiacs. De tochten duren maximaal 2½ uur en er gaat een gekwalificeerde gids en een back-up zodiac mee. Voor alle materialen wordt gezorgd, van peddels tot dry suits. Een kajaktocht kan elk moment worden afgezegd of afgebroken bij slecht weer of harde wind.

  LET OP: Mocht je van plan zijn om te gaan kajakken, check dan of je hiervoor verzekerd bent en sluit zo nodig een aparte verzekering af. Veel reisverzekeringen bieden geen dekking voor dergelijke activiteiten.

  Optioneel Peddelen / €295,00 per persoon

  image

  Verken de oceaan vanuit een kajak en geniet van deze adembenemende landschappen. Het wordt zeker een onvergetelijke ervaring, waar je ook nog bijzondere dieren in het wild kunt bewonderen. Voor deze excursie is geen ervaring vereist, een goede conditie is natuurlijk altijd wel een bijkomend voordeel. De kajaks zijn stabieler, ruimer en zachter dan de doorsnee harde kajaks, waardoor het peddelen makkelijker en minder risicovol is dan het kajakken.


  Je bent ongeveer 1 à 1,5 uur op het water en wordt begeleid door ervaren gidsen. De excursie vindt alleen plaats bij gunstige weersomstandigheden, waardoor je heerlijk kunt paddelen in rustige baaien en havens. 


  Deze excursie moet bij boeking aangemeld worden. Er is hiervoor beperkt plek (afhankelijk van het schip maximaal 10 of 16), aangezien er per schip slechts een beperkt aantal kajaks beschikbaar is.

  Optioneel kamperen / €295,00 per persoon

  image

  Na het avondeten is er voor wie wil de mogelijkheid om te ervaren hoe het is om te kamperen op de zuidpool. Alle materialen – inclusief slaapzak – worden verschaft en het is zelfs mogelijk om zonder tent met alleen je slaapzak op het ijs te slapen. Dat is eens wat anders dan kamperen tijdens een vakantie in Frankrijk... Tot laat kun je genieten van de stilte, de avondluchten en het idee dat je werkelijk héél afgelegen gaat bivakkeren. De zon gaat slechts een paar uur net onder de horizon en het blijft de hele nacht licht. Een vreemde maar o zo mooie gewaarwording om de oneindige ijsvlakte in het zachte, bijna onaardse schemerlicht gebaad te zien.

  image

  Niets lijkt te bewegen, alles is doodstil op het verre gerommel van ijsschotsen na: de wereld is letterlijk bevroren. Een geweldige ervaring. LET OP: De kampeermogelijkheid is niet op alle boten mogelijk. Zie kopje bijkomende kosten voor de prijs van het kamperen.

  Optioneel langlaufen

  Op enkele vertrekken is het mogelijk om één langlauftocht te maken. Dit is vanzelfsprekend optioneel, maar het moet al wel bij boeking worden aangegeven en is ook altijd op aanvraag. 

  Optioneel Bergbeklimmen

  image
  Op enkele vertrekken is het mogelijk om klimtochten te maken. Dit is vanzelfsprekend optioneel, maar het moet al wel bij boeking worden aangegeven en is ook altijd op aanvraag. . Het aantal tochten is afhankelijk van het weer, maar er wordt zeker getracht 2 á 3 langere (dag)tochten te maken

  Optioneel Helikopter landing / €375,00 per persoon

  helikopter

  Je wordt van de heli-dekken van de Ultramarine met één van de twee tweemotorige helikopters naar een vooraf geselecteerde Arctische bestemming gebracht. Vanaf hier kun je een korte wandeling maken en genieten van de meest ruige en afgelegen regio's op aarde. Uiteraard staat de hele excursie onder begeleiding van meerdere gespecialiseerde gidsen.

  Deze excursie is enkel mogelijk op het schip: "Ultramarine". Waarom deze reis?

 • Antarctica, de Falklandeilanden én South Georgia
 • Spectaculaire wandelingen op gletsjers en pinguïns
 • Aan boord zijn alle maaltijden inbegrepen
 • Twee keer per dag excursies per zodiac (rubberboot) waarbij je soms ook aan land gaat
 • 7 dagen bij Antarctica, waardoor je tijd hebt om de Poolcirkel voorbij te gaan
 • Interessant bezoek aan een internationaal wetenschapsstation
 • Zeer comfortabele en stabiele schepen
 • Uiterst bekwame en enthousiaste crew aan boord

Groepsrondreis Antarctica, S. Georgia en de Poolcirkel

Koningspinguïns en de Poolcirkel

image
27 dagen vanaf € 47.199 € 39.399 p.p.

Bijkomende kosten €26,25
p.p. o.b.v. 2 personen

Naar boven