Resultaten worden geladen

Singlereis Indonesië

Tijdens je single reis door Indonesië word je meegenomen langs de veelzijdige geschiedenis van het land. Vandaag de dag is Indonesië een republiek en bestaat het uit een groot eilandengebied in Zuidoost-Azië met 18180 eilanden. Het land heeft echter een lange geschiedenis achter zich liggen. Tussen de 7e en de 14e eeuw bestond Indonesië uit verschillende koninkrijken waar het hindoeïsme en het boeddhisme leidende godsdiensten waren. Later groeide de islam uit tot de belangrijkste religie in Indonesië.
Nederlanders hadden de eilanden vanaf de 17e eeuw onder controle, totdat de Japanners hier een einde aan maakten en Indonesië op 17 augustus 1945 onafhankelijk werd.
Het waren echter deze zelfde Japanners die de Indonesiërs probeerden te paaien om deel uit te gaan maken van een Groot Oost Aziatische Welvaartssfeer, maar in feite introduceerden zij een kolonialisme dat vergelijkbaar was met de Nederlandse vorm met dezelfde soort methoden.
In 1949 wordt Indonesië echt onafhankelijk. Tegenwoordig wordt het land geleid door Susilo Bambang Yudhoyono, die in oktober 2004 officieel is uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen.

Singlereis Indonesië: flora en fauna

Niet alleen biedt een single reis door Indonesië een verscheidenheid in culturen, maar de natuur van dit land heeft werkelijk alles in huis. De republiek Indonesië heeft een overwegend tropisch regenklimaat. De temperatuur op de eilanden ligt gemiddeld rond de 26 graden Celsius. In de hooglanden ligt de temperatuur lager. Hoe hoger je komt in de bergen, hoe kouder het wordt. Wat betreft neerslag zijn er ook grote verschillen tussen de eilanden. Niet alleen op het gebied van hoeveelheid, maar ook de periode waarin de neerslag valt. Deze verschillen hebben te maken met de moesson. Hierdoor kent de archipel droge en natte maanden. Naarmate je meer naar het oosten en het zuiden gaat, neemt het aantal droge maanden toe. De droge periode valt meestal van mei tot oktober en wordt als de meest gunstige periode gezien om te reizen naar Indonesië.

Het landschap van Indonesië is rijk en zeer divers. Je vindt er vulkanen, tropische regenwouden, savannebossen, moerasgebieden en prachtige koraalriffen. Deze verscheidenheid is het gevolg van klimatologische en geologische factoren. Het grootste gedeelte van Indonesië bestaat uit laaggelegen kustgebieden en koraalriffen. De hoogste bergketen van de eilandengroep, Puncak Jaya, ligt in Iriant Jaya en is bedekt met eeuwige sneeuw. Tijdens de reizen naar Indonesië van Sawadee maak je kennis met deze unieke landschappen.

Singlereis Indonesië: een rijke schat aan taal en cultuur

Tijdens onze single reis door Indonesië maak je kennis met verschillende bevolkingsgroepen en hun religies.Naast deze hoofdtaal worden er nog vele andere talen gesproken die in twee hoofdgroepen uiteenvallen: de Maleis-Polynesische taalfamilie en de 'niet-Austronesische' taalfamilie. De eerste groep bestaat uit ongeveer 250 talen, waarvan 40 hoofdgroepen. De tweede familie bestaat onder andere uit ca. 240 Papoea-talen. Meer dan honderd van deze talen hebben minder dan duizend sprekers. Er is dus sprake van een enorme taalvariëteit.

Evenals de vele talen, kent Indonesië ook een rijke schat aan culturen. De overheersende cultuur is de Javaanse, maar daarnaast kent de archipel nog ruim 300 andere culturen. De verschillende eilanden van Indonesië vormen het woongebied van ruim 300 verschillende etnische groepen, elk met een eigen identiteit en fysiek uiterlijk. De meeste bewoners van Indonesië zijn van Maleisische afkomst. Daarnaast zijn er ook veel Chinezen. Een officiële godsdienst kent het land niet, hoewel bijna 90% van de bevolking moslim is. Ook het christendom en het hindoeïsme komen voor, naast talloze andere godsdiensten.
Er is een aantal highlights die behoren tot de specifieke Indonesische kunst en cultuur. Zo is de gamelanmuziek typisch Indonesisch. Gamelanorkesten zorgen vaak voor de muzikale begeleiding van dans- en theatervoorstellingen. Deze muziek wordt gezien als één van de hoogst ontwikkelde muzikale kunstvormen ter wereld. Een ander kenmerkend Indonesisch cultuurgoed is batik: een uitsparings- en versieringstechniek voor textiel die hoogstwaarschijnlijk uit de hindoe-Javaanse periode stamt, maar pas in de 16e eeuw grote bloei bereikte. Iedere streek in Indonesië heeft zijn eigen motieven, zijn eigen kleurengamma en zijn eigen stijl. Op Bali vind je het kunstenaarsdorp Ubud, dat ligt tussen de helgroene sawa's. Hier zijn talloze winkeltjes en galerieën waar je echte Indonesische producten kunt kopen.

Bekijk onze reizen naar Indonesië per reissoort:

Naar boven