< Terug naar overzicht
5 redenen voor een reis naar Jordanië

5 redenen voor een reis naar Jordanië

Elk land op de wereld heeft zo zijn charme en Jordanië is zeker geen uitzondering. Misschien wil jij dit betoverende land ook bezoeken, maar komt het er niet van omdat andere bestemmingen toch net wat hoger op je verlanglijstje staan. Als je het ons vraagt verdient Jordanië zeker die nummer 1 positie op jouw bucketlist. Dit zijn 5 goede redenen waarom! 

1. De historische steden

Petra

Eén woord: Petra. Tsja, we kunnen er niet omheen, Petra is de grootste trekpleister van Jordanië en dat is natuurlijk geheel terecht. De ‘roze stad’ is een meesterwerk van architectuur en nog indrukwekkender in het echt dan op de foto’s. Als je voor de gigantische façade van de Schatkamer staat, zal het je niks verbazen dat dit wereldwonder op de UNESCO Werelderfgoed staat. Maar Petra is veel meer dan die ene iconische foto die op zoveel ansichtkaarten pronkt. Tijdens de vele wandelingen in het gebied zul je nog veel meer prachtige bouwwerken ontdekken en val je van de ene in de andere verbazing. Ook op andere plekken in Jordanië vind je ruïnes, historische steden en archeologische vindplaatsen die het bezoeken waard zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van Jerash? Als je door de Romeinse ruïnes van deze stad loopt ga je even duizenden jaren terug in de tijd. Het is een van de best bewaarde voorbeelden van Romeinse architectuur buiten Italië; als je het ons vraagt reden genoeg voor een bezoekje. 

2. De bijzondere natuur 

Dode Zee

Hoewel veel mensen bij Jordanië direct denken aan historische schatten, is er in dit land ook veel natuurschoon te vinden. Een van de absolute hoogtepunten van een reis door Jordanië is een verblijf in de magische Wadi Rum woestijn. Als je hier ’s avonds na het doven van het kampvuur in slaap valt onder een hemel vol sterren zal je begrijpen wat we bedoelen met ‘magisch’. Het landschap van roodoranje zandvlaktes en rotsformaties vormde het decor van menig Hollywoodproductie, zoals Aladdin, The Martian, Lawrence of Arabia en Dune. Even bijzonder is de Dode Zee, een uniek meer dat zo zout is dat je er moeiteloos blijft drijven. De zee wordt ‘dood’ genoemd omdat er door de hoge zoutconcentratie van zo’n 33 procent geen vissen en waterplanten in kunnen leven. Voor de mens is een plons in de Dode Zee gelukkig zonder gevaar. Sterker nog, het is lekker verfrissend én door de vele mineralen ook nog eens goed voor je huid. Wie zelf in de Dode Zee wil dobberen doet er goed aan niet te lang te wachten, want de waterspiegel daalt ieder jaar met zo’n 1 meter. Des te meer reden om Jordanië hoger op je lijstje te zetten dus! 

3. De heerlijke keuken 

Diner Jordaanse familie

Een reis door Jordanië betekent ook een reis door de Jordaanse keuken. Tijdens je reis door dit land zullen veel lekkere gerechten te revue passeren. De Jordaanse keuken kent veel Arabische invloeden en maakt veel gebruik van specerijen, zoals bijvoorbeeld Za’atar en Sumak. Gerechten met varkensvlees en of alcohol zul je in Jordanië niet tegenkomen, omdat het een islamitisch land is. Wel kun je genieten van diverse gerechten met lam, rund en ook veel vega opties. Echte aanraders tijdens je reis in Jordanië zijn Mansaf (het nationale gerecht van Jordanië), zarb, en maglooba, de persoonlijke favoriet van onze collega Céline. Onmisbaar bij elk Jordaans gerecht is brood, vaak vers uit de oven en geserveerd met bijvoorbeeld labneh (een dikke romige yoghurt) of hummus. Wil je echt eten als een local? Ga dan op bezoek bij een lokale familie en laat je omver blazen door de vele smaken en geuren. Bij thuiskomst zal je gegarandeerd op zoek gaan naar het dichtstbijzijnde Jordaanse restaurant. 

4. Gave activiteiten 

Jeeptocht Wadi Rum

Naast must sees en must eats zijn er tijdens je reis in Jordanië ook must do’s. Een daarvan is natuurlijk het rijden op een kameel. Het op en afstappen is een ervaring op zich, maar zodra je lekker zit en het ritme van je kameel doorhebt, is het onwijs ontspannen en ervaar je de Wadi Rum woestijn weer op een totaal andere manier. Tijd voor wat actie? Ruil je kameel dan in voor sneller vervoer door mee te gaan op een gave jeeptour. Scheur door de oneindige woestijnlandschappen en krijg een ware adrenaline rush. Uiteraard zijn er ook op andere plekken in Jordanië leuke activiteiten te ondernemen. Zo is kustplaats Aqaba de ideale plek om te gaan duiken of snorkelen. De onderwaterwereld van Jordanië is ontzettend kleurrijk en er zijn talloze goede snorkel- en duikspots te vinden. Vraag je reisbegeleider vooral om zijn of haar persoonlijke favorieten!

5. Het is lekker dichtbij 

Reden nummer 5 voor een reis naar Jordanië is misschien voor de hand liggend, maar daardoor niet minder belangrijk. De vlucht naar Amman, het startpunt van je reis, is namelijk slechts 4,5 uur. Toch stap je na de landing direct een andere wereld binnen, met exotische geuren, andere gebruiken en bijzondere landschappen. Zit je liever niet te lang in het vliegtuig, maar wil je wel écht weg zijn van huis? Dan is Jordanië dus een hele goede keuze. Door het tijdsverschil van slechts een uur kun je bovendien direct bij aankomst gaan genieten, in plaats van eerst door een jetlag heen te hoeven worstelen. Tot slot is Jordanië een relatief klein land, en is tijdens de reis dus ook alles lekker dichtbij. Hierdoor zijn de reistijden kort en kun je in een relatief korte tijd heel veel zien. Dat is nog eens fijn! 

Ben jij na het lezen van dit blog overtuigd dat Jordanië hoog op jouw bucketlist thuishoort? We helpen je graag om deze mooie bestemming te ontdekken. Of je nu op reis wilt met leeftijdsgenoten tussen de 22 en 35 jaar, met je gezin, of met alleenreizenden, in ons aanbod vind je de Jordanië reis die bij jou past.