Uitgebreide reisroute van de Familiereis Kleine Sunda Eilanden
< Terug naar resultaten

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • Let op: de reis met vertrek op 31 juli 2024 heeft een extra nacht op Gili Air aan het einde van de reis. Dit is een 24-daagse reis.


  De reis met vertrek op 3 augustus 2024 verblijft aan het einde van de reis niet op Gili Air, maar op het nabij gelegen eiland Gili Trawangan.

 • 1

  vlucht Amsterdam - Denpasar

  Vandaag gaat jullie grote avontuur naar Indonesië beginnen! Op het vliegveld of in het vliegtuig zal je waarschijnlijk al wat groepsgenoten tegenkomen. De vluchttijden staan vermeld bij het vluchtschema. We vliegen eerst naar Jakarta en vervolgens nemen we een binnenlandse vlucht naar Denpasar. Hier kun je Indonesië voor het eerst bekijken, en wel van bovenaf!

 • 2

  Aankomst Ubud

  image

  Bij aankomst op Bali staat je reisbegeleid(st)er al te wachten en rijden we meteen naar ons hotel in Ubud. Dit kunstenaarsdorp, gelegen tussen de groene sawa's, biedt genoeg vertier. Er zijn talloze winkels en galerieën om souvenirs te kopen. Er zijn musea met moderne Indonesische schilderkunst. 's Avonds kunnen jullie een dansvoorstelling gaan bekijken. Hoe los zijn jouw heupen? We slapen twee nachten in een comfortabel hotel met zwembad.

 • 3

  Ubud / vrije dag

  image

  Vandaag kun je een leuke optionele fietstocht langs de rijstterrassen maken. Ook als je niet gaat fietsen, is er meer dan genoeg te doen in Ubud. Dit is dé plek om je eens uitgebreid te laten masseren of om eindeloos langs de vele winkels en handwerkplaatsen te lopen. Wie weet zie je nog een leuke souvenir om mee te nemen voor je vriendje of vriendinnetje. De omgeving is interessant met schitterende rijstterrassen op de flanken van Gunung Agung. Langs de weg vind je overal bontgekleurde processies en tegen de avond nemen de Balinezen massaal een bad in een irrigatiekanaal.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt

  Optioneel Fietstocht Ubud (inclusief lunch) / €42,00 per persoon

  image

  In de omgeving van Ubud kun je een mooie fietstocht maken. Na het ontbijt word je opgehaald bij het hotel. Na ongeveer drie kwartier komen we aan op het beginpunt van de fietstocht. Tijdens de tocht ga je op mountainbikes voornamelijk bergafwaarts. Zo nu en dan verlaat je de verharde weg om over kleine onverharde paadjes in een rustig tempo het landschap te verkennen. Er wordt gezorgd voor lunch en er gaat een gids mee die onder andere vertelt over het traditionele leven van de Balinees. Onderweg maken we een stop bij de lokale bevolking voor een koffiepauze.

  Inbegrepen: transport, fiets, valhelm, gids en lunch (drankjes niet inbegrepen).


  Let op: deze excursie gaat door bij een minimale deelname van 5 personen en kan vanaf 7 jaar geboekt worden. Omdat de route deels bergafwaarts gaat, is het belangrijk om fit te zijn tijdens het maken van de fietstocht.

 • 4

  Vlucht naar Maumere

  image

  Vandaag vliegen we van Bali naar Flores, de eerste van de Kleine Sunda eilanden die we deze reis bezoeken. Tijdens de vlucht zie je de bergketens met de vele (soms actieve) vulkanen onder je liggen. Bij helder weer kun je soms zelfs al de Kelimutu vulkaan zien liggen, die we morgen gaan bezoeken. Zie je jezelf al bovenop de vulkaan staan? Na aankomst op Flores rijden we verder naar ons hotel, gelegen in een mooie baai.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 5

  Maumere / bezoek Watublapi

  image

  De ochtend is vrij te besteden. Je kunt lekker uitslapen, gaan zwemmen of snorkelen of gewoon lekker luieren aan het strand. Halverwege de middag gaan we de bergen in, naar het authentieke dorpje Watublapi. In het dorpje worden door de vrouwen de befaamde ikat-sarongs gemaakt. De ikat is een zeer arbeidsintensieve weefmethode en het is heel interessant om het hele proces te zien. Aansluitend wordt een traditionele dansvoorstelling opgevoerd.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 6

  naar de Kelimutu vulkaan

  image

  We beginnen een tocht door de bergen naar de Kelimutu vulkaan. Onderweg zullen we enkele stops maken, zoals in Jopu, een dorp met enkele traditionele huizen. Hier worden schitterende ikats geweven, maar met heel andere patronen en kleuren dan in Watublapi. We rijden naar de andere kant van het eiland en houden een koffiestop op een mooie plek aan zee. We vervolgen onze weg langs rijstvelden en cacaobomen. We overnachten in een kleinschalige eco-lodge aan de voet van de Kelimutu vulkaan.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 7

  via Kelimutu vulkaan naar Riung

  image

  Voor dag en dauw vertrek je per bus naar de Kelimutuvulkaan voor een adembenemende zonsopkomst. De bekendste attractie op Flores bestaat uit drie gekleurde kratermeren, die regelmatig van kleur veranderen. De meren zijn nu turkoois, groen en zwart/rood. Niemand kan verklaren waarom dit gebeurt. Wat een mooi gezicht! Hoeveel kleuren heb je gezien? Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer drie kwartier lopen naar het uitzicht punt vanwaar je de drie meren kunt zien. Zet je muts maar op en doe je sjaal om, want het kan koud zijn!

  image

  Na afloop kun je een mooie afdalende wandeling maken naar een waterval. Vervolgens rijden we weer naar de andere kant van het eiland. Onderweg stoppen we voor een ontspannen wandeling. Aan het einde van de dag kom je aan in Riung, een vriendelijk vissersdorp. De bewoners zullen je allemaal toelachen. Bij aankomst kun je de 17 eilandjes waar we morgen naar toe varen, al zien liggen. In het dorp is vaak alleen ’s avonds elektriciteit en de bevolking woont in traditionele huizen op palen. We slapen twee nachten in een eenvoudig hotel met eigen mandikamer.

  NB. Tijdens de reizen met vertrek vanaf 28 juli maken we gebruik van twee hotels en zal de groep opgesplitst worden. Beide hotels liggen op een paar minuten loopafstand.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 8

  Riung / snorkelen in Tujuhbelas NP

  image

  Trossen los, want vandaag staat er een boottocht op het programma naar enkele eilanden van het nationale park Tujuhbelas, dat voor de kust van Riung ligt. Deze 17 exotische eilanden zijn onder andere bekend om hun prachtige koralen en vissen. Op sommige eilanden leven duizenden vliegende honden (kalongs). Dat klinkt gek, maar het zijn een soort grote vleermuizen. Heb je er al een gespot? We leggen aan bij een eiland met parelwitte zandstranden waar je in de turkooizen zee schitterend kunt snorkelen en zwemmen. Een kok maakt ondertussen de lunch klaar: een heerlijke visbarbeque. Een paradijselijke dag!

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
 • 9

  via warmwaterbronnen naar Bajawa

  image

  Een korte en erg mooie reisdag. Het is een vrij slechte weg met vele bochten naar Bajawa in de bergen. Rond lunchtijd kom je aan bij Soa, een complex met natuurlijke warmwaterbronnen. Hier kun je heerlijk poedelen. Na de lunch rijden we in een uur naar Bajawa. Bajawa ligt op 1200 meter hoogte waardoor de temperatuur heel aangenaam is. Vanaf ons eenvoudige hotel zie je de mooie vulkaan Inerie (2150 m) al liggen.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 10

  Bajawa / wandelen in het Langgagebied

  image

  In de ochtend vertrek je naar het Langgagebied, iets ten zuiden van Bajawa. Je maakt onder leiding van een lokale gids een wandeling met prachtige vergezichten. De grond is hier heel vruchtbaar en de omgeving is weelderig groen. Onderweg zal de gids je vertellen over de gewassen die we tegenkomen zoals vanille, cashewnoten, koffie, cacao en papaya. Allemaal producten die niet in Nederland groeien. We bezoeken verschillende dorpjes, waar zich rond een langgerekt plein de traditionele huizen bevinden.

  image

  Op het plein staan zogenaamde Ngadhu en Bhaga, die de mannelijke en vrouwelijke voorouders uitbeelden. Deze voorouderbeelden spelen een belangrijke rol in het dagelijkse leven. Men brengt nog steeds regelmatig offers. In de middag rijden we weer terug naar ons hotel.


  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 11

  naar Ruteng

  image

  Vandaag rijden we in een uur of vijf naar Ruteng, een klein en hooggelegen stadje waardoor het lekker aangenaam en koel is. Toch wel even lekker na al die hitte! In de directe omgeving zie je enkele hoge vulkanen en kun je een mooie wandeling maken tussen de rijstvelden. We slapen in het gastenverblijf van een nonnenklooster. Een unieke ervaring!

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 12

  naar Labuan Bajo

  image

  In de ochtend maken we nog een wandeling in Ruteng. Vervolgens rijden we langs prachtige vergezichten in een uur of vijf naar Labuan Bajo. Dit is een charmante rommelige stad, gelegen aan een mooie baai met vele eilandjes. Het is één van de weinige islamitische steden van West-Flores en de bescheiden moskee torent uit boven de verzameling houten huisjes die voor een gedeelte in het water staat. ’s Avonds kun je genieten van een welverdiend koud drankje en heerlijk seafood, terwijl de zon de baai in tientallen roodtinten schildert. We overnachten in een heerlijk hotel met zwembad aan zee. Bommetje!

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt

  Optioneel Massage Labuan Bajo / €25,00 per persoon

  image

  Puur Sawadee - Massage Labuan Bajo
  Liefhebbers kunnen zich laten masseren door masseurs van het bijzondere massagecentrum Yayasan Ayo Mandiri. De masseurs zijn allemaal doof/slechthorend of blind/slechtziend. Handicaps die in de huidige Indonesische maatschappij nog vaak leiden tot afhankelijkheid en afzondering. Het werk als masseur geeft hen zelfvertrouwen en laat hen meedraaien in de maatschappij. Naast het geven van massages leren de masseurs ook hun vak over te dragen aan nieuwe masseurs. De Balinese full body massage duurt 90 minuten waarbij gebruikt wordt gemaakt van aromatherapeutische olie. De masseurs komen naar het hotel Yayasan Ayo Mandiri is nauw verbonden met de stichting Kita Juga (vertaling: 'wij ook!') Voor meer informatie zie Kita Juga.


  In veel van onze reizen hebben we een Puur Sawadee project opgenomen. Een Puur Sawadee project heeft op de lange termijn een positieve impact op natuur, lokale economie, culturele interactie en / of bescherming van de bestemming. Puur Sawadee projecten geven reizigers de mogelijkheid om op een unieke manier kennis te maken met een land en tevens een steentje bij te dragen aan positieve ontwikkelingen op de plaats van bestemming.

 • 13

  dag 1 boottocht naar Padar

  image

  Iedereen aan boord? Het leven aan boord van onze traditionele houten boot is ongedwongen en ontspannen: je leest wat, luiert of zwemt en ondertussen worden er fantastische maaltijden geserveerd (inbegrepen). De eerste boottocht voert naar Padar waar we onderweg op meerdere plekken stoppen zoals Kelor and Ksnawa, waar je prachtig kan snorkelen en zwemmen. Wat een mooie vissen! Op dit eiland gaan we naar het dorpje Kekusang, waar we (afhankelijk van de lesroosters) misschien de school kunnen bezoeken. We overnachten op de boot. Je kunt op het dek onder de sterrenhemel slapen, een duizendsterren hotel!

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 14

  dag 2 boottocht naar Komodo

  image

  We beginnen vandaag met een ochtendwandeling op Padar, waarna we daarna doorvaren naar Komodo. Op Komodo maken we ook een prachtige namiddag wandeling, begeleid door een lokale gids. We overnachten vlakbij Komodo. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 15

  dag 3 Pink beach

  image

  Deze dag begint met snorkelen op een aantal prachtige plekken, zoals Pink beach. Andere mooie plekken waar we gaan snorkelen zijn Sebayur Island en Angel Island. Hierna varen we terug naar Labuan Bajo waar we de laatste nacht op Flores doorbrengen.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
 • 16

  vlucht naar Lombok / naar Tetebatu

  image

  We vliegen via Bali naar Lombok. Met de bus rijden we verder naar Tetebatu, een klein dorpje op de flanken van de Rinjani. Ons hotel, omringd door rijst- en tabaksvelden is zeer eenvoudig maar wel gezellig. In de directe omgeving van het hotel kun je prachtig wandelen en kun je genieten van de koele berglucht. Je zit hier echt midden in de natuur!

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 17

  naar Senggigi / bezoek Pringgasela

  image

  We maken een wandeling langs prachtige groene rijstterrassen en traditionele dorpjes. Alle kinderen zullen naar je zwaaien en roepen hallo. Weet je al hoe je hoi zegt in het Indonesisch? Vervolgens rijden we naar het weefdorpje Pringgasela. Daarna rijden we naar ons hotel aan het strand in Senggigi. In Senggigi zijn diverse restaurantjes met een ruime keuze aan zowel Aziatisch als Westers voedsel. Waar heb je zin in?

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch

  Puur Sawadee - Pringgasela

  We bezoeken het weefdorpje Pringgasela. Daar krijgen we een heerlijke Sasak maaltijd aangeboden bij één van de weefsters thuis. Na de lunch kan je rustig Pringgasela verkennen en kijken hoe op traditionele wijze de mooiste doeken worden geweven. Het is heel leuk om te zien hoe deze songket door de vrouwen voor het huis wordt vervaardigd. We kunnen ook naar Masbagik, waar nog op traditionele wijze keramiek wordt gemaakt.

  In veel van onze reizen hebben we een Puur Sawadee project opgenomen. Een Puur Sawadee project heeft op de lange termijn een positieve impact op natuur, lokale economie, culturele interactie en / of bescherming van de bestemming. Puur Sawadee projecten geven reizigers de mogelijkheid om op een unieke manier kennis te maken met een land en tevens een steentje bij te dragen aan positieve ontwikkelingen op de plaats van bestemming.

 • 18

  Senggigi / fietstocht

  image

  Vandaag is een avontuurlijke dag! We beginnen de dag met een korte busrit naar het startpunt van onze tocht per mountainbike. We fietsen voornamelijk over vlak terrein langs dorpjes en rijstterrassen. De bevolking op Lombok is overwegend islamitisch, we passeren daarom diverse moskees. We eindigen de fietstocht bij een hindoetempel. Als je niet wilt fietsen of als je even wilt uitrusten, kun je mee met de bezemwagen die ons voor een groot deel zal vergezellen. We slapen nog een nacht in ons hotel in Senggigi.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 19

  naar Gili Air

  image

  Vandaag rijden we naar het plaatsje Bangsal, waar we overstappen in een boot. Hiermee varen we in een half uurtje naar Gili Air. Opgepast, de zee kan ruw zijn. Gili Air heeft alles wat je je bij een tropisch eiland voorstelt. Witte stranden, een azuurblauwe zee en veel kokospalmen. We overnachten in een eenvoudig hotel aan het strand. Wie heeft er zin in een potje beachball? We blijven hier drie nachten. ’s Avonds kan je heerlijk dineren of sterren kijken vanaf een ligbed op het strand.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 20

  Gili Air / vrije dag

  image

  De Gili eilanden zijn omgeven door mooie palmstranden en schitterende koraalriffen. Je kunt er perfect zwemmen of snorkelen. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 21

  Gili Air / vrije dag

  image

  Je kunt besluiten om naar een van de andere eilanden te varen.  Uiteraard kan je ook gewoon luieren op het strand. Op het strand kun je in de namiddag volleyballen. Wie zal er winnen? 's Avonds is er volop keuze om uit eten te gaan in een van de vele restaurantjes aan zee.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 22

  terugvlucht naar Amsterdam

  image

  Helaas, het zit er alweer op en waarschijnlijk is de tijd voorbij gevlogen! Vandaag nemen we de boot terug naar het vasteland van Lombok of Bali. Dit is afhankelijk van je vluchtschema. We stappen vandaag op het vliegtuig naar Amsterdam waar je afscheid neemt van je groepsgenoten. De vluchttijden staan vermeld bij het vluchtschema.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 23

  aankomst Amsterdam

  Voor de gegevens over de vlucht verwijzen we naar het vluchtschema.


Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 18 deelnemers
 • Avontuur in een weinig bezocht deel van Indonesië
 • Ontspannen driedaagse boottocht naar Komodo & Rinca
 • Snorkelen op de beste snorkelplekken van Azië
 • Uitgebreid bezoek aan het authentieke eiland Flores met prachtige rijstterrassen
 • Bezoek aan de Kelimutu vulkaan met drie gekleurde kratermeren
 • Ontspannen afsluiting op de tropische Gili eilanden
 • Afwisselende wandeling langs traditionele dorpjes op Flores
 • Mogelijkheid tot bijzondere massage in Labuan Bajo

Familiereis Kleine Sunda Eilanden

Langs draken en vulkanen

Familiereis kleine sunda eilanden
23 dagen vanaf € 3.679 p.p.

Bijkomende kosten €18,25
p.p. o.b.v. 4 personen

Naar boven