< Terug naar resultaten

Praktische informatie

 Deskundige reisbegeleiding

De reisbegeleiding is door Cycletours geselecteerd en getraind in het begeleiden van fietsvakanties. De reisbegeleiding zorgt ervoor dat de reis zo optimaal mogelijk verloopt en is je eerste aanspreekpunt bij vragen of opmerkingen. De reisbegeleiding verwelkomt je op de bestemming bij aankomst op de luchthaven of camping.

De reisbegeleider fietst tijdens fietsdagen achter de groep aan en kan indien nodig assistentie verlenen onderweg. De kok rijdt tijdens fietsdagen in de bestelbus die ook voor het bagagevervoer gebruikt wordt. Tijdens transferdagen vervoert de begeleiding de bagage, fietsen en kookuitrusting naar de volgende bestemming.

De reisbegeleiding verzorgt de inkopen voor het eten en leidt de bereiding van de groepsmaaltijden, waarbij hij/zij assistentie van de deelnemers krijgt.

 Beste reistijd


Nieuw-Zeeland is gelegen op het zuidelijk halfrond, de jaargetijden zijn daardoor tegengesteld aan die van ons. In onze winter is het in Nieuw-Zeeland zomer. Het Noordereiland heeft een mild klimaat met een gemiddelde temperatuur tussen de 10 en 25 °C. Gemiddeld valt er 130 cm regen per jaar.

Op het Zuidereiland is het klimaat zeer uiteenlopend. Het noordwesten (oa Marlborough Sounds) heeft de meeste uren zonneschijn van Nieuw-Zeeland. De westkust heeft veel meer regen te verduren dan het oosten van het eiland. De temperatuur ligt lager dan op het Noordereiland, tussen de 1 en 21 °C. Hieronder vind je de gemiddelde maximumtemperaturen in de verschillende seizoenen. Het weer kan vaak en snel veranderen, maar het is op veel plaatsen net wat zonniger dan bij ons.

September – november = voorjaar (15-20 °C).
December – februari = warmste maanden (20-25 °C).
Maart – mei = najaar (15-20 °C).
Juni – augustus = wintermaanden (5-15 °C).

Beste reistijd: oktober t/m maart. December t/m maart zijn de warmste maanden. In het voorjaar (oktober, november) is de temperatuur wat lager (vooral ‘s avonds), maar het frisse groen en de nog aanwezige sneeuw op de bergen maken alles goed. Het najaar (maart-april) is aangenaam mild en zonnig. Het voordeel van het voor- en najaar is dat het minder druk is, met name in de nationale parken die we bezoeken.

image

 Zwaarte

 • Zwaarte van de fietsvakantie

  arrow
  • image

   De lichtste fietsvakantie. Over grotendeels vlak terrein, met niet al te lange dag-afstanden (gemiddeld 50 km). Korte hellingen met hoogteverschillen tot ongeveer 100 meter komen voor.

  • image

   Lichte fietsvakantie. Niet te steile en niet te lange hellingen, over goed begaanbare wegen. De dag afstanden zijn soms wat langer, tot ongeveer 65 km per dag.

  • image

   Iets sportievere fietsvakantie. Zo af en toe langere en steilere hellingen zonder dat deze overheersen. De dag-afstanden zijn gemiddeld 70 km. Een normale conditie volstaat.

  • image

   Tochten met een sportief karakter. De hellingen zijn steiler en langer dan die van de voorgaande categorieën en vragen derhalve meer kracht. Het landschap heeft een bergachtig karakter. Dag afstanden tot ongeveer 80 km. Geschikt voor iedereen die regelmatig langere afstanden fietst.

  • image

   Tochten met een zeer sportief karakter. Fietsen in pittig heuvellandschap of zelfs bergen met veelal een wat langere afstand. Dag afstanden variëren van 70 tot 100 km. Een goede fysieke conditie en enig uithoudingsvermogen zijn vereist.

  • Alle omschrijvingen zijn globale omschrijvingen. Elke reis wordt gewogen naar de lengte van de etappes, klimaat, de moeilijkheid van het terrein en het hoogteverschil. Persoonlijke factoren als conditie, ervaring, leeftijd en gewicht hebben wij bij de indeling in categorieën geen rol kunnen laten spelen.

  image
 • Comfort van de overnachtingen
  arrow
  • image

   Basic hotels, mogelijk afgewisseld met veel kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

  • image

   Eenvoudige hotels, mogelijk afgewisseld met meerdere kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

  • image

   Comfortabele hotels, mogelijk afgewisseld met enkele kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

  • image

   Comfortabelere, Luxere hotels

  • image

   Luxe hotels

  image

Deze fietsreis over het Zuidereiland is voor actieve deelnemers met een goede conditie. De fietstochten zijn sportief. Je fietst in een pittig heuvellandschap of zelfs berglandschap voornamelijk over de fietsroutes van de New Zealand Cycle Trail. Deze autoluwe routes vermijden waar mogelijk al te steile of lange beklimmingen waardoor de te overwinnen hoogtemeters in verhouding meevallen. De dag afstanden variëren van 25 tot 90 km, deels over onverharde gravelwegen, oude spoorbanen en geasfalteerde binnenwegen. Op 18 van de 29 reisdagen maak je een fietstocht. De afstanden, het landschap, de ondergrond en de duur van de reis zorgt er voor dat deze fietsvakantie een goede fysieke voorbereiding vergt opdat het een succesvolle en aangename ervaring wordt. Bij twijfel over je conditie en fietservaring is het verstandig om eerst mee te gaan met een van onze fietsvakanties in Europa.

 Paspoortinformatie

Je hebt een paspoort nodig dat nog drie maanden na vertrek uit Nieuw-Zeeland geldig is. Zorg ervoor dat je in ieder geval één lege visum pagina in je paspoort hebt. 

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten (een geldig paspoort en eventuele benodigde visa) te beschikken. Hou er rekening mee dat bij sommige beroepen (o.a. media en/of krijgsmacht) soms een andere dan de reguliere visumprocedure moet worden gevolgd. Voor reizigers met een andere dan de Nederlandse of Belgische nationaliteit kunnen afwijkende visumvoorwaarden van toepassing zijn, anders dan in onze reisbeschrijving vermeld. Indien door de desbetreffende Ambassade en/of Consulaat om persoonlijke redenen geen visum aan jou wordt toegekend, kan Sawadee Reizen niet aansprakelijk worden gesteld. Zoals ook vermeld in de ANVR-Reizigersvoorwaarden (Boekingsvoorwaarden) 2020 komen onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger. Wel kun je het risico op het buiten je schuld om niet krijgen van een visum bij sommige verzekeraars laten afdekken.

Verder dienen alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun (minderjarige = t/m 17 jaar) kind bij reizen buiten het Schengen-gebied te kunnen aantonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind. Denk hierbij (advies Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee) aan: Verklaring toestemming vakantie en kopie paspoort andere (niet-meereizende) ouder, recent uittreksel GBA kind, eventueel uitspraak met betrekking tot gezag en omgang/ouderschapsplan/geboorteakte kind. Zorg dus dat je op tijd over de juiste papieren beschikt. De Koninklijke Mareschaussee heeft extra controles aangekondigd voor deze zomer. Voor overige informatie kun je terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Voor reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.

Let op: De letter ‘O’ komt in het Nederlandse paspoortnummer niet voor. Het gaat dus altijd om het cijfer ‘0’. Dit geldt ook voor het nummer op een identiteitskaart.

 Visuminformatie

Voor deze reis moet je voor vertrek een visum aanvragen voor: . Je kunt het visum aanvragen bij of via de Visumcentrale in Nederland of België, waarmee Sawadee samenwerkt. Dien je aanvraag voor vertrek in. De hiervoor benodigde formulieren vind je op: Visumcentrale-Nederland en Visumcentrale-België.

Elektronisch visum Nieuw Zeeland (NZeTA)


Vanaf 1 oktober 2019 dienen alle toeristen die Nieuw-Zeeland bezoeken over een elektronisch visum (NZeTA) te beschikken.

Nederlandse en Belgische reizigers zijn verplicht voor vertrek een NZeTA aan te vragen. Het visum is 90 dagen geldig binnen een termijn van 2 jaar en kost NZD $ 12,-, omgerekend ongeveer € 7,-. U dient zelf een NZeTA aan te vragen, dat kunt u doen via deze link (klik onder aan de pagina op Request an NZeTA). Het visum dient uiterlijk 72 uur voor vertrek te worden aangevraagd. 

Daarnaast moeten alle internationale toeristen die vanaf 1 oktober 2019 Nieuw-Zeeland bezoeken toerismebelasting betalen. Een zogenaamde International Visitor Conservation and Tourism levy (IVL). Je betaalt de IVL op het moment dat je het NZeTA aanvraagt. De IVL kosten bedragen NZD $ 35,-, omgerekend ongeveer € 20,- Voor de aanvraag heeft u het volgende nodig: 
- een geldig paspoort dat je gebruikt om naar Nieuw-Zeeland te reizen 
- een creditcard (Visa of Mastercard) om te betalen 
- een e-mailadres

Invoer van levensmiddelen en outdoor uitrusting: 

De douane van Nieuw-Zeeland hanteert zéér strenge regels voor de invoer van levensmiddelen en outdoor uitrusting. Neem geen verse levensmiddelen in je bagage mee (ook geen fruit) en denk eraan dat al je outdoor uitrusting (wandel schoenen) schoon mee gaan. Het niet naleven van deze regels kan onnodige controles en zelfs een boete opleveren.

Denk eraan dat, als je op je heen- of terugvlucht een meerdaagse stop in een ander land hebt (bijv. Bangkok, Saigon, Singapore of Kuala Lumpur), je wellicht voor dat land een visum nodig hebt. Bij entree in Nieuw-Zeeland kan er gevraagd worden naar een bewijs, waarop staat dat je beschikt over voldoende financiële middelen. Neem daarom een kopie mee van een recent bankafschrift of loonstrookje.

Het aanvragen van een visum is vaak een tijdrovende procedure. Wij raden je daarom aan om het visum te laten regelen door de Visumcentrale, een gespecialiseerde visumdienst met vestigingen in Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Vraag je visum dan aan via de speciale Sawadee links Visumcentrale-Nederland of Visumcentrale-België. Daar vind je alle benodigde formulieren. Nadat je de formulieren hebt ingevuld, stuur je je paspoort plus alle vereiste documentatie aangetekend op naar CIBTvisas in den Haag (voor Nederlandse paspoorthouders) of Visumcentrale Brussel (voor Belgische paspoorthouders). Zij zorgen ervoor dat je visum in het paspoort komt. Vervolgens sturen ze je paspoort aangetekend of via de CIBT koeriersdienst terug. Je kunt je paspoort ook brengen/ophalen bij de Visumcentrale-vestigingen. De kosten voor het visum en de bemiddeling betaal je aan de Visumcentrale bij het indienen van je aanvraag. 

Nederlandse paspoorthouders Belgische paspoorthouders
CIBTvisas – Den Haag
Bezuidenhoutseweg 27-29
2594 AC Den Haag
Postbus 90458 / 2509 LL
+31 (0) 70 31 50 212  
Visumcentrale Brussel
Boulevard Brand Whitlock 87 (5th floor)
1200 Brussel
02 - 7700771
info@visumcentrale.nl
www.visumcentrale.nl
info@visumcentrale.be
www.visumcentrale.be
Bezoekuren
ma-vrij 9.00 - 17.00
Bezoekuren
ma-vrij 9.00 - 17.00 
Bemiddelingskosten bij ambassade/consulaat in Nederland
€29,- (algemeen*)
Bemiddelingskosten bij ambassade/consulaat in België
€56,50 (algemeen*)

*Dit zijn de kosten die de Visumcentrale rekent, in sommige gevallen zijn deze kosten hoger of lager. De Visumcentrale berekent ook consulaire kosten, kijk voor de actuele prijzen op de website van de visumcentrale.Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten (een geldig paspoort en eventuele benodigde visa) te beschikken.

Bovenstaande richtlijnen gelden voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade, Visumcentrale-Nederland of Visumcentrale-België.

  Financiën

Munteenheid

De munteenheid in Nieuw-Zeeland is de Nieuw-Zeelandse dollar (NZ$).
Koers van de Nieuw-Zeelandse dollar: 1 euro = 1,75 NZ$ (indicatie)

Cash, creditcard of pinnen?

De pinpas is in Nieuw-Zeeland een veel gebruikt betaalmiddel en je kunt er dan ook bijna overal mee terecht. In noodgevallen kun je ook geld opnemen met een creditcard. Hier zijn wel flinke opnamekosten aan verbonden, meestal 3% van het opgenomen bedrag met een minimum van € 4,54. Vraag je creditcard na elke transactie direct terug. De makkelijkste manier is geld pinnen via de geldautomaten.
Indien je pinpas is voorzien van een cirrus, euro- of mastercard logo kun je vrijwel dagelijks bij een geldautomaat pinnen.

Welk geld meenemen?

Je kunt pinnen/wisselen op het vliegveld en in de directe nabijheid van onze eerste accommodatie. Neem wel wat contante euro’s mee (ca 200 euro), mocht gedurende de reis een pinautomaat buiten werking zijn.

Een overzicht van beschikbare pinautomaten en plekken waar je met creditcard kunt betalen vind je op www.mastercard.com. We raden je aan een extra pinpas en/of creditcard mee te nemen voor noodgevallen. In het buitenland is voor het gebruik van een creditcard altijd een pincode nodig.

Misbruik van bankpassen en/of skimmen is een wereldwijd probleem en veel banken hebben inmiddels pinbetalingen in het buitenland uitgeschakeld. Als je buiten Europa reist, zorg er dan voor dat je met je bankpas geld kunt opnemen buiten Europa. Informeer bij je bank of je bankpas goed is ingesteld en hoe je dit desgewenst kunt aanpassen naar 'wereld'.

Zakgeld

Het richtbedrag aan zakgeld op deze reis is € 200,- per persoon per week.

Dit bedrag is een gemiddelde van wat reizigers de laatste jaren tijdens deze reis hebben uitgegeven aan maaltijden en drankjes, bijkomende excursies, entreegelden, eventuele plaatselijke luchthavenbelastingen en fooien. Natuurlijk is je eigen uitgavenpatroon hierbij ook bepalend. Souvenirs zijn daarom niet inbegrepen. Tijdens de reis zijn verschillende (optionele) excursies mogelijk, die je ter plaatse (met behulp van de reisbegeleider) kunt boeken. Indien een excursie beter vooraf kan worden geboekt, dan staat deze vermeld in de reisbeschrijving en op het boekingsformulier.

Enkele voorbeelden van uitgaven tijdens deze reis:

In Nieuw-Zeeland is het bedrag dat je uitgeeft aan optionele excursies zeer afhankelijk van je wensen. Het bovengenoemde bedrag is een indicatie van wat deelnemers gemiddeld tijdens deze reis uitgeven.

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2020. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de dollar en lokale valuta gewijzigd zijn waardoor de prijzen van excursies en activiteiten mogelijk anders uitvallen.

  Maaltijden

Eten en drinken


Dit arrangement is op basis van logies. Tijdens deze reis wordt gewerkt met een eetpot (foodkitty). Op alle dagen, behalve de vrije dagen worden zowel het ontbijt als het diner door de begeleiding met hulp van de deelnemers klaargemaakt. Een lunchpakket kun je 's morgens bij het ontbijt zelf klaarmaken. Je kunt per dag beslissen of je wel of niet wilt deelnemen aan deze eetpot en desgewenst op eigen gelegenheid uit eten gaan. Wij verzoeken je vriendelijk eventuele diëten en allergieën bij boeken door te geven, zodat hier indien mogelijk rekening mee gehouden kan worden. 

Zelf koken


Wanneer je voor jezelf wilt koken dan kun je altijd gebruik maken van ons servies en bestek. Voor overige kookspullen moet je wel zelf zorgen. In principe kookt de reisbegeleiding niet op de vrije dagen, maar zorgt dan wel voor het ontbijt. Ook kun je dan een lunchpakket maken. Meestal zijn er meerdere mogelijkheden om uit eten te gaan en kan iedereen zijn eigen keus maken.

Specialiteiten


Nieuw-Zeeland is een grote producent van lams-, ree- en rundvlees. Zuivelproducten, zoals boter, kaas, verse melk en room zijn er in overvloed en goedkoop. De zee brengt een verscheidenheid aan vissen, kreeften, krabben, oesters, mosselen en andere schaaldieren voort. De in Nieuw-Zeeland gekweekte groenten en fruit zijn vers en smakelijk, bv. kumara (inheemse zoete aardappel), avocado, asperge, tamarillo's (boomtomaten), aardbeien, abrikozen en uiteraard kiwifruit. Je kunt verder ‘fish and chips', ‘meat pies' (pasteitjes van krokant bladerdeeg, gevuld met gehakt en saus), roomgebak, ‘scones' (soort cake die met boter, jam en slagroom gegeten wordt) en toetjes zoals ‘pavlova', het nationale dessert (luchtig schuimgebak met verse slagroom, aardbeien of plakjes kiwi) proberen. Zowel restaurants met drankvergunning als BYO-restaurants (BYO = Bring Your Own; breng je eigen drank) serveren een brede sortering van internationale gerechten en een keuken in eigen nationale stijl.

Bekroonde wijn- en biersoorten


Er zijn veel kleine restaurants, cafetaria's en ‘take-away's' (snackbars) voor een goede maaltijd. Het is de moeite waard om Nieuw-Zeelands internationaal bekroonde wijnen en biersoorten te proberen. Nieuw-Zeeland is één van de jongste wijnproducenten, maar heeft een klimaat en grond die bij uitstek geschikt zijn voor wijnbouw. Er zijn verschillende wijnen van wereldklasse verkrijgbaar. De sterke kant van de wijnmakers ligt duidelijk in het maken van Duitse-stijl witte wijnen van de Muller Thurgau en Riesling Sylvaner druiven die het in een koeler klimaat erg goed doen. Een aanrader is de wijn, gemaakt met de ‘fumé' procedure, dat de droge wijn een prima aroma en frisheid geeft. Deze procedure is uniek voor Nieuw-Zeeland! In de meeste accommodaties kun je gebruik maken van de keukenfaciliteiten voor het zelf bereiden van de maaltijden of het zetten van thee of koffie. Neem eventueel wat lekkere recepten mee!

Water


Leidingwater kan overal veilig worden gedronken. De verleiding kan groot zijn om bv. tijdens een wandeling/fietstocht water uit een kristalhelder beekje te drinken. Dit is onverstandig in verband met guardia. Guardia is een parasiet die in sommige riviertjes en meertjes voorkomt en ernstige maagklachten veroorzaakt.

  Taal & Cultuur

In Nieuw-Zeeland wordt overal Engels gesproken, hoewel het Maori een steeds belangrijkere plaats inneemt. In de kranten kun je steeds vaker zien dat de officiële mededelingen ook in het Maori vermeld staan, alsmede in andere Polynesische talen. De televisie en radio proberen voortdurend het Maori te versterken door het uitzenden van het nieuws en andere programma's in het Maori. De meeste overheidsinstellingen hebben zowel Engelse als Maori-namen. De Kiwi's zijn soms moeilijk te verstaan; ze praten wat door de neus en soms erg snel. Neem de tijd; je went eraan.

 Wat neem ik mee op reis

Bagagekeuze 

Ter plaatse maakt het vervoer vaak deel uit van het avontuur. Reizen per (privé) bus, truck, boot, trein, terreinwagen; tijdens een Sawadee reis kan het allemaal! Omdat de bagageruimte in deze vervoermiddelen vaak beperkt is, raden we je af om een harde koffer mee te nemen. Het beste kun je kiezen voor een flexibele rugzak, sporttas of zachte koffer. Kijk daarnaast ook eens kritisch naar wat je echt nodig hebt op reis, de ervaring leert dat je al snel te veel meeneemt. Omdat je zelf verantwoordelijk bent voor het dragen van je bagage naar de accommodatie, geldt in dit geval: less is more!

Luchtvaartmaatschappijen staan meestal 1 stuk ruimbagage van maximaal 20 kilo toe. Voor binnenlandse vluchten hanteren sommige luchtvaartmaatschappijen een lagere bagagelimiet. Dit staat dan vermeld in het tabblad 'vluchtinfo', onder het kopje vluchtinformatie. Wij adviseren om onmisbare spullen, zoals bijvoorbeeld medicatie en wandelschoenen, aan te trekken of in je handbagage te stoppen.

Persoonlijke uitrusting

Slaapmateriaal: Voor de nacht heb je goed slaapmateriaal nodig. Zorg voor een goede slaapzak waarin je het niet koud krijgt als het rond de 5 °C is. Geef de kou van onderen geen kans door een goed isolerend matje mee te nemen (zgn. self-inflatable matjes zijn zeer aan te raden, luchtbedden daarentegen raden wij ten sterkste af).

Fietskleding: op fietsdagen zit je gemiddeld tussen de vier en zes uur in het zadel. Het is dan prettig een koersbroek met een zeem te dragen (zonder onderbroek daaronder). De tegenwoordige kunstzeempjes zijn uitstekend en snel droog, zodat je de broek regelmatig kunt wassen. Erg handig bij wisselende temperaturen en hoogteverschillen tijdens het fietsen zijn:

 • Een fietshelm. Een helm is verplicht in Nieuw-Zeeland
 • Thermo ondershirt
 • Armstukken
 • Beenstukken
 • Synthetisch fietsshirt
 • Fietshandschoenen
 • Regen/windjack
 • Zonnebril en pet/bandana voor onder de fietshelm
 • Stuurtasje of kleine fietstas


Kleding:
omdat het ‘s avonds vaak wat afkoelt heb je een lange broek en een warm bovenkledingstuk nodig. Een fleece-jacket voldoet prima. De temperatuur zal overdag vaak snel oplopen zodat je dan aan een T-shirt genoeg hebt.

Regenkleding: Hoewel het in januari en februari relatief weinig regent, is het altijd verstandig een regenjack mee te nemen, al is het maar als windbreker tijdens een lange afdaling of tijdens een koudere avond.

(Fiets)Schoenen: Ook het schoeisel moet aan enkele eisen voldoen. Met name de zool moet zo hard zijn dat je na een dag fietsen de pedalen niet in je voetzolen hebt staan. Er zijn tegenwoordig veel fietsschoentjes te koop waarmee je ook gewoon rond kunt wandelen, maar ook stevige sportschoenen voldoen prima, evenals hogere (berg)wandelschoenen, die je dan gewoon wat lager dichtknoopt.

Zonnebescherming: tegen verbranding door de zon zijn een petje (evt. onder de helm), een goede zonnebril met UV-bescherming en zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor (minimaal 15) geen overbodige luxe. In Nieuw Zeeland zijn zonnebrandcrèmes met hoge factors overal te koop.

Overige: tenslotte zijn er nog enkele kleine zaken die altijd handig zijn in je reisbagage:

 • klein zaklampje
 • eenvoudige slippers voor de douche
 • een toilettas met haak of lus om deze op te kunnen te hangen in de douche
 • muggencrème

Op verscheidene campings zijn wasmachines en wasdrogers aanwezig, je hoeft dus geen tassen vol kleding mee te nemen uit Nederland.

Praktische informatie fietsen


Huurfiets: Bij deze reis is een huurfiets inbegrepen. Omdat we over de, soms onverharde, routes van de New Zeland Cycle Trail rijden hebben we gekozen voor een "hardtail" mountainbike met 27,5 inch wielen. Deze lichte mountainbike is uitermate geschikt voor het berijden van de routes van de New Zeland Cyclle Trail. Deze fiets is licht van gewicht, rolt lekker en is uitgerust met 27 versnellingen, handremmen, gemakkelijk verstelbaar zadel en 2 bidonhouders, reparatiesetje, multitool, reserve binnenband en slot. De fiets is uitgevoerd met een flat-handlebar.

Uiteraard kun je er voor kiezen om je eigen pedalen of zadel op de fiets te monteren. Je dient je eigen bidon(s), stuurtasje of rugzakje en eventueel fietscomputer mee te nemen.

Reservemateriaal en gereedschap: In Nieuw Zeeland zijn op een beperkt aantal plaatsen redelijk tot goede fietswinkels met een uitgebreide sortering materiaal te vinden: Christchurch en Queenstown. In sommige andere plaatsen is ook nog wel eens iets te krijgen, maar je kunt soms ook meerdere dagen geen fietswinkels tegenkomen. De reisbegeleiding heeft ook een gereedschapstas bij zich en verleent assistentie bij technische problemen. De reisbegeleiding zal assistentie verlenen bij reparatie maar kan geen garantie geven voor vervanging van onderdelen. De gereedschapstas is in de eerste plaats afgestemd op regulier onderhoud van de huurfietsen.

Wegen: de route gaat grotendeels over de New Zealand Cycle Trail. Dit is een netwerk met autoluwe of autovrije routes over weinig gebruikte harde gravel wegen, oude spoorbanen en geasfalteerde binnenwegen.

Fietstassen: het is prettig een stuurtasje of klein rugzakje bij je te hebben voor de kleinere spullen onderweg (fototoestel, fruit, e.d.). De huurfietsen hebben geen bagagedrager.

Helm: een helm is in Nieuw Zeeland verplicht!

Fietsslot: een fietsslot is inbegrepen bij de huur van de fiets.

Een drone mee op reis?

Drones worden een steeds populairder hulpmiddel om foto’s of video-opnamen te maken. Het is echter lang niet altijd toegestaan deze te gebruiken. Mocht je overwegen een drone mee te nemen, dan raden we je ten zeerste aan je goed te verdiepen in de lokale wet- en regelgeving omtrent het gebruik ervan. Daarnaast is het van belang dat je je verdiept in de regels van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt, naar/van de bestemming en eventuele binnenlandse vluchten. Niet alle maatschappijen hanteren dezelfde regels voor het meenemen van een drone. Je kunt verplicht worden deze in je ruimbagage te doen of juist als handbagage mee te nemen.

Graag willen we het volgende benadrukken:

 • Het eventueel meenemen en gebruiken van een drone is geheel op eigen verantwoordelijkheid en risico. 
 • Twijfel je over de regels omtrent het gebruik van een drone, neem deze dan niet mee op reis. 
 • Houd er rekening mee dat het ongeoorloofd gebruik van een drone zwaar gestraft kan worden. 
 • Neem je toch een drone mee, gebruik deze dan op momenten dat je de tijdsplanning / voortgang van de groepsreis niet belemmert. 
 • In ‘gevoelige gebieden’, bijvoorbeeld gebieden met militaire activiteiten, kunnen afwijkende regels gelden.

Lees op de website Droneopreis.nl meer over de regels bij het meenemen van een drone naar jouw reisbestemming.

 Gezond en veilig op reis

Medicijnen

We raden je aan om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten en reisziekte. Daarnaast zijn een tekentang en ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) aan te raden. Onze reisbegeleiders hebben zelf ook een beperkte EHBO-kit mee. 

Gebruik je speciale medicijnen(bijv. medicijnen die onder de opiumwet vallen en/of grote hoeveelheden), neem dan voldoende mee en vraag je apotheek om een KNMP-reisdocument voor je op te stellen. Houd dit document in je handbagage.

Vaccinaties en malariaprofylaxe

Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malariaprofylaxe bijzonder vaak veranderen, raden we je aan contact op te nemen met de lokale GGD, je huisarts of thuisvaccinatie.nl. Het is handig om deze reisroute mee te nemen tijdens de afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet vier tot zes weken voor vertrek begonnen worden. Bekijk hier meer uitleg over beschikbare vaccinaties.

Voor deze Nieuw-Zeeland reis heb je geen inentingen nodig, tenzij je op je heen- of terugvlucht een meerdaagse stop maakt in een land waarvoor wel inentingen vereist of aan te raden zijn.
Tips en advies voor een prettige fietsvakantie


Zadelpijn


Zadelpijn ontstaat vaak door een verkeerde houding. Het begint met de keuze voor een fiets met de juiste framemaat. Daarnaast zijn een goede zadel- en stuurafstelling van belang. Door tijdens het fietsen af en toe even op je trappers te gaan staan stimuleer je de bloedsomloop, wat eventuele klachten kan voorkomen. Vrouwen met kinderen hebben soms last van hun stuitje. Dit kun je voorkomen door een zadel met een niet-doorlopende brug aan de achterzijde te nemen. Verder is het van belang dat je je zitvlak laat wennen aan de fietskilometers. Dus ga niet ongeoefend opeens 80 kilometer fietsen, dit resulteert gegarandeerd in zadelpijn. Zet verder je zadel horizontaal en vergeet vooral niet met een fietsbroek of fietsonderbroek met een goede zeem te fietsen.


Ons advies: stel je fiets goed af of laat dit doen, en kies voor geschikte kleding.
Stuurpijn


Wanneer je voorovergebogen op je fiets zit (zoals op een mountainbike of racefiets) dan is de kans vrij groot dat je last krijgt van je handen en nek. En wielrenners dan? Zij zetten vrijwel continu kracht op de trappers, zodat hun billen en handen ontlast worden. Bovendien fietsen zij niet om de omgeving te bekijken. Zij kijken voornamelijk naar de weg vlak voor hun fiets en minder naar de omgeving. Een vakantiefietser trapt meer ontspannen waardoor er meer gewicht op het stuur (en zadel) komt. Vrouwen hebben gemiddeld kortere armen dan mannen waardoor zij meer voorover zitten. Hierdoor komt er nog meer gewicht op de handen. Ook hier is dus een goede framemaat uiterst belangrijk. Een verstelbare stuurpen kan ook goed helpen. Hiermee is het mogelijk het stuur dichter (en hoger) naar je toe te brengen.


Ons advies: besteed aandacht aan je zithouding en aan de afstelling van je fiets.
Warme zonnige landen


Wanneer je niet goed tegen warmte kunt, dan raden wij aan om je fietstijden te beperken tot de ochtend en de namiddag. Houd rond het middaguur een lange pauze. Gebruik altijd een waterproof zonnemelk, dat zweet er minder snel af. Draag verder een zonnebril die UV-A en UV-B tegenhoudt en uiterst belangrijk: drink voldoende!


Ons advies: ga verstandig met zon en hitte om, pas op voor uitdroging, duizeligheid of een zonnesteek.
Klimmen


Wij zijn in het vlakke Nederland niet gewend om op de fiets bergop te rijden. Het verschil merk je direct, zelfs voordat je ogen het zien: je moet meer kracht zetten op de pedalen, de hartslag gaat omhoog en de ademhaling verandert. Wat voor de één een berg is, is voor de ander een heuvel. Dat ligt aan je ervaring, je conditie en de reis die je gekozen hebt. Voor iedereen geldt: overschat jezelf niet en ga de klim met verstand te lijf. Wij hebben een aantal belangrijke zaken op een rijtje gezet.


Belangrijk punt is het inschatten met welk verzet je de beklimming aan kunt: het kiezen van de versnelling. Dit is erg persoonlijk; de een fietst graag met een hoge trapfrequentie, de ander zet liever meer kracht en fietst met een lage trapfrequentie. Een hoge trapfrequentie is minder belastend voor de spieren en doet een beroep op je conditie. Een zwaar(der) verzet belast je spieren meer en geeft het risico van verzuring. Kies een verzet waarin je je lekker voelt. Als je het gevoel hebt met je voeten "in de lucht te malen", dan rijd je te licht. Krijg je de trappers moeizaam rond, dan rijd je te zwaar. Over het algemeen kan een korte, niet te steile klim op kracht worden gedaan, terwijl het voor een lange(re) klim beter is om deze op een klein verzet te doen. Een trapfrequentie van rond de 90 omwentelingen per minuut wordt dan meestal als efficiënt en prettig ervaren. Probeer tijdens de beklimming langzaam en diep te ademen, hierdoor vergroot je de zuurstofopname. Soms helpt het om je ademhaling aan je trapfrequentie aan te passen. Zorg ervoor dat tijdens de klim je lichaam zo ontspannen mogelijk is, vooral je armen, schouders en nek, dit vraagt minder energie.


Wanneer je klimt, is je zitpositie anders dan wanneer je op vlak terrein rijdt. Wanneer je zadel te laag staat, kunnen blessures ontstaan, zoals kramp in de hamstrings. Tijdens het klimmen probeer je zo ontspannen mogelijk te zitten en leg je je handen losjes op het stuur.


Sommige wielrenners zie je op tv tijdens de beklimming altijd op de pedalen staan, anderen blijven in het zadel zitten. De keus daarvoor is zeer persoonlijk. Uit verschillende onderzoeken is echter gebleken dat zitten het meest efficiënt is. Staand kun je misschien wel een hoger vermogen leveren, maar dat kost wel meer energie. Hierdoor is het minder lang vol te houden en is het veel moeilijker om een relatief hoge trapfrequentie aan te houden. Wel is het verstandig om af en toe even te gaan staan. Hierdoor worden de beenspieren op een andere manier gebruikt en kan de rug gestrekt worden. Staand klimmen kan bijvoorbeeld op een kort en erg steil stuk prettig zijn. Het is beter om de fiets heen een weer te laten zwiepen dan om uw bovenlichaam heen en weer te bewegen, want dat kost meer energie.


Ons advies: denk aan je houding, je ademhaling en je versnelling; fiets nooit boven je macht.
Afdalen


Na een klim volgt altijd een afdaling. Net als klimmen, zijn wij ook afdalen niet gewend in Nederland. Veiligheid speelt een belangrijke rol. Ons eerste advies luidt: kom je uitgeput op de top aan, ga dan niet direct naar beneden, kom eerst op adem en op krachten. De belangrijkste elementen voor een afdaling zijn evenwichtsgevoel, optimale reflexen en, hoe vreemd het misschien ook mag klinken, een portie durf. Het is namelijk uiterst belangrijk dat je hele lichaam zo ontspannen mogelijk is. Ga niet verkrampt op je fiets zitten. Schakel op een groot verzet, houd handen bij de remmen, breng je ellebogen dicht tegen je lichaam en houd beide pedalen half hoog. Probeer tijdens de afdaling zo weinig mogelijk te remmen. Wanneer je toch moet remmen, doe dit dan nooit abrupt, nooit in een bocht, maar altijd ervoor. Doe dit nooit alleen met je voorremmen. Doe je dit wel, dan is de kans groot dat je over de kop gaat. Rem dus met beide remmen, maar vooral met de rem op het achterwiel. Blijf verder op je eigen weghelft, pas op voor grind en kijk goed voor je uit naar de weg en het wegdek.


Ons advies: ga nooit boven je kunnen naar beneden, ga uitgerust en ontspannen naar beneden.
Eten en drinken


Eigenlijk laat het advies met betrekking tot het eten en drinken zich in één zin samenvatten: eet en drink voordat je honger en dorst krijgt. Je loopt namelijk anders het risico overvallen te worden door de befaamde hongerklop. Wanneer je gezond en gevarieerd eet, krijgt je lichaam precies wat het nodig heeft. Toch is er een groot aanbod van speciale voeding in de vorm van energierepen en -dranken, dorstlessers en herstelproducten. Voor een gemiddelde fietstocht waarbij je onderweg wat eet en drinkt is deze voeding niet noodzakelijk. Over het algemeen heeft je lichaam dan genoeg aan haar eigen energievoorraden en een bidon water. Wanneer je echter meer dan twee uur intensief of prestatiegericht gaat fietsen, dan is extra sportvoeding en sportdrank nodig om te presteren. Deze zorgen dan voor de juiste aanvoer van vocht en koolhydraten.


Ons advies: eet en drink tijdig, voordat je honger of dorst krijgt.

Voor deze reis wordt in de regel geadviseerd je te beschermen tegen:
Rabiës

Thuisvaccinatie.nl

Sawadee werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit is een landelijk werkend vaccinatiecentrum. Zij vaccineert aan huis of op locatie en geeft je advies over het gebruik van malariaprofylaxe. Gecertificeerde medewerkers komen bij je langs wanneer het jou uitkomt, zelfs in de avonduren. Dus geen reis- en wachttijd! De tarieven liggen op het niveau van of zelfs lager dan die van de GGD of huisarts, je betaalt geen extra kosten voor de service aan huis. Klik hier voor meer informatie over Thuisvaccinatie, zoals de voordelen, de werkwijze, en het maken van een afspraak.

Check je reisverzekering!

Logo Europeesche

De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. Daarom stellen we een individuele reisverzekering verplicht. Meer informatie over het Sawadee Verzekeringspakket i.s.m. Europeesche Verzekeringen vind je hier.

Hulp op zak app

De Hulp op Zak-app biedt je snelle hulp als je schade hebt tijdens je vakantie. Bij een noodsituatie bereik je direct de alarmcentrale van je verzekeraar. De app is via deze pagina te downloaden.

Veiligheid en reisadvies

De veiligheid van klanten en personeel staat bij Sawadee altijd op de eerste plaats. Via onze contacten met agenten en lokale autoriteiten volgen wij de veiligheidssituatie op al onze bestemmingen doorlopend. Voor actuele informatie over de veiligheidssituatie op jouw bestemming verwijzen wij je naar de website van de rijksoverheid: reisadviezen.

Raften

In Nieuw Zeeland bieden (lokale) organisaties mogelijkheden aan om te raften. Raften blijft, zelfs met goede voorzorgsmaatregelen, altijd een risicovolle en onvoorspelbare sport. Wij bieden raften daarom in onze reizen niet aan. Wanneer je zelf een raftexcursie wilt boeken, is dat op eigen risico. Als je gaat raften informeer dan altijd of je reisverzekering hiervoor dekking biedt.

 Contact tijdens de reis

Tijdsverschil

Het tijdsverschil met Nieuw-Zeeland is 12 uur (later) tijdens de Nederlandse winter.

Contact met het thuisfront

Mobiel bellen is in Nieuw-Zeeland in de steden overal mogelijk. Informeer voor vertrek bij je provider of mobiele telefonie met je bestaande abonnement en telefoontoestel mogelijk is.
Internetcafés zijn overal in Nieuw-Zeeland te vinden.

Noodgevallen en calamiteiten

Zorg ervoor dat thuisblijvers altijd op de hoogte zijn van zowel je reisschema als je vluchtgegevens. Actuele vluchttijden zijn te vinden op www.schiphol.nl, www.brusselsairport.be/nl of in de Schiphol Amsterdam Airport en Brussels Airport App (gratis te downloaden in de Appstore).

We sturen geen lijst van de hotels waar we tijdens de reis verblijven omdat deze nog wel eens wisselen en de kamers vaak onder een andere naam geboekt zijn. In geval van nood zijn we voor zowel reizigers als thuisblijvers 24 uur per dag bereikbaar. Bel daarom niet met het hotel maar met Sawadee. Tijdens kantooruren kun je ons bellen op +31204202220. Buiten kantooruren word je doorgeschakeld met onze alarmdienst of kun je direct ons noodnummer bellen: +31206516035.

Tip: maak een digitaal dossier aan. Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Zo heb je, ingeval van diefstal of verlies tijdens de reis, altijd kopieën van je belangrijke papieren achter de hand.

 Duurzaam toerisme

Toerisme is één van de grootste industrieën ter wereld, met een enorm potentieel aan economische groei en werkgelegenheid. Helaas veroorzaakt toerisme ook negatieve effecten op de natuur en lokale culturen. Wij proberen op zoek te gaan naar duurzame alternatieven om de negatieve effecten van toerisme te beperken en de positieve effecten te versterken. Zo compenseert Sawadee de volledige CO2-uitstoot van de retourvlucht naar de bestemming, alle vormen van transport tijdens de reis én het volledige verblijf op de bestemming voor alle reizigers. Ook houden we ons zoveel mogelijk aan culturele codes en verwachten dat ook van onze reizigers. Het is -indien van toepassing- gemakkelijk om te vergeten dat we soms door zeer arme gebieden reizen.

Fietsvakantie Nieuw Zeeland

Fietsen over het Zuidereiland

image
29 dagen vanaf € 4.749
Naar boven