< Terug naar resultaten

Praktische informatie

 Deskundige reisbegeleiding

- Indien de tour wordt uitgevoerd met 8-9 klanten is de chauffeur tevens reisbegeleider en kok.
- Indien de tour wordt uitgevoerd met 10-12 klanten gaat er naast de chauffeur een aparte reisbegeleider mee die tevens kok is.
- Indien de tour wordt uitgevoerd met 13-20 klanten gaat er een chauffeur, reisbegeleider en aparte kok mee.

 Beste reistijd

De seizoenen op het zuidelijk halfrond zijn tegenovergesteld aan de onze. In onze zomermaanden is het daar juist winter.
Tijdens de wintermaanden (juni t/m september) is het de droge tijd: ideaal om dieren te spotten, maar op sommige plekken kan het landschap er dor uitzien. De dieren zijn nu geconcentreerd rond de droogvallende waterplaatsen en zeer gemakkelijk te vinden. Houd in deze periode rekening met kou ’s nachts. Juist in de woestijn kan het erg afkoelen, soms tot onder het vriespunt in het zuiden van Namibië. Neem van juni t/m september dus warme kleren mee voor ’s avonds en ’s nachts! In het noorden van Namibië, de Okavango Delta en Victoria Falls is het deze maanden overdag zeer aangenaam.
‘s Nachts koelt het hier wel af, maar niet zo extreem als in het zuiden. In de Cederbergen kan het in de wintermaanden en het voorjaar koud zijn. Houd er dus rekening mee dat er sneeuw kan vallen. Tot november kan dit zo zijn. De laatste maanden van de droge tijd (oktober tot en met december) is het niet meer zo koud ’s nachts, is het heerlijk warm overdag en kun je er heel goed dieren spotten. De Victoria Falls zijn in deze periode wat minder spectaculair omdat er minder water in de Zambezi rivier stroomt.


Van januari tot en met maart is het zomer en is het overdag behoorlijk warm. In het Noorden vallen dan in het middaguur vaak enorme hoeveelheden water naar beneden.
De herfst (april, mei), wanneer de zomer en regenperiode op hun eind lopen, is ook een prachtige om Namibië te zien: het oneindige wuivende gras op de vlaktes, de plassen water tussen de duinen en een groen Etosha. De watervallen zijn op hun volle capaciteit.
Een grote uitzondering op dit hele weerpatroon is Kaapstad. Hier zijn juist de wintermaanden (juni t/m september) de regenmaanden, en kan het weer soms guur zijn. Van oktober tot april heerst hier een heerlijk Middellandse-Zeeklimaat: warme dagen met weinig regen en een koele zeebries op z’n tijd.


De Okavango Delta


De Okavango Delta is een groot drasland, midden in de woestijn, dat gevoed wordt door een rivier die weer afhankelijk is van seizoensgebonden regenval. Het water dat de Okavango Delta vult, valt van september tot maart als regen in de hooglanden van Angola. Het duurt vervolgens zo’n 2 tot 3 maanden voor het water via de Okavango-rivier de Delta bereikt heeft en langzaam alle kanalen gevuld heeft. In ons voorjaar is het dus hoog water in de Delta. Daarna verdwijnt het meeste water weer de grond in, waardoor het waterniveau in ons najaar en onze winter zeer laag kan zijn. Veel van de riviertjes komen zelfs volledig droog te staan. In deze droge periode is het lastig of zelfs onmogelijk om mokoro- of boottochtjes te maken. Dit natuurlijke ritme hoort nu eenmaal bij de Okavango Delta en juist deze jaarlijkse cyclus zorgt ervoor dat de delta zo’n uniek gebied is.


Als het water te laag staat voor mokorotochtjes, gaan we naar een gebied waar het water hoger is en daar maken we dan een boottocht. De accommodatie waar we verblijven, ligt overigens in een gebied waar ook in de droge periode meestal nog water is.image
image

 Zwaarte

 • Zwaarte van de wandeldagen

  arrow
  • 1 van 5

   De lichtste wandelvakantie. Enkele wandeldagen en/of een lichte meerdaagse trekking in het programma zijn opgenomen. Er wordt op deze dagen gemiddeld 3 tot 5 uur gewandeld.

  • 2 van 5

   Lichte wandelvakantie. Iets meer wandeldagen en/of trekkings met mogelijk meer hoogteverschillen. Er wordt op deze dagen gemiddeld 4 tot 6 uur gewandeld.

  • 3 van 5

   Iets sportievere wandelvakantie. Vier tot zes uur wandelen per dag over goed begaanbare paden. Hoogteverschillen tot 300 meter. Een normale conditie volstaat.

  • 4 van 5

   Tochten met een sportief karakter. Vijf tot zeven uur wandelen per dag over goed begaanbare paden. Hoogteverschillen tot 600 meter. Geschikt voor iedereen die regelmatig wat aan sport doet of bereid is de conditie vooraf op peil te brengen.

  • 5 van 5

   Tochten met een zeer sportief karakter. Zes tot acht uur wandelen dag over vaak moeilijk begaanbare (berg)paden met soms losse stenen. Hoogteverschillen tot 1000 meter. Een goede fysieke conditie en enig uithoudingsvermogen zijn vereist.

  • Let op: Dit is een speciale zwaarte indeling die alleen op onze wandelvakanties van toepassing is en afwijkt van de indeling op reguliere reizen. Alle omschrijvingen zijn globale omschrijvingen. Elke reis wordt gewogen naar de lengte van de etappes, klimaat, de moeilijkheid van het terrein en het hoogteverschil. Persoonlijke factoren als conditie, ervaring, leeftijd en gewicht hebben wij bij de indeling in categorieën geen rol kunnen laten spelen.

  4 van 5
 • Comfort van de overnachtingen
  arrow
  • 1 van 5

   Basic hotels, mogelijk afgewisseld met veel kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

  • 2 van 5

   Eenvoudige hotels, mogelijk afgewisseld met meerdere kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

  • 3 van 5

   Comfortabele hotels, mogelijk afgewisseld met enkele kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

  • 4 van 5

   Comfortabelere, luxere accommodaties

  • 5 van 5

   Bijzondere Premium accommodaties

  2 van 5

In principe kan iedereen die gezond is aan deze reis deelnemen, maar een positieve en flexibele instelling zijn erg belangrijk. In Afrika lopen dingen soms anders dan we zouden willen of gewend zijn; wegen zijn vaak stoffig, vol kuilen en niet of weinig geasfalteerd. Het lokale idee van tijd is anders dan onze. De kampeerovernachtingen hebben over het algemeen goede voorzieningen, maar het kan een enkele keer voorkomen dat het erg primitief is. Het kamperen in zo’n avontuurlijk land is een geweldige ervaring maar vergt wel de nodige flexibiliteit. Voor de kampeerovernachtingen zet je zelf je koepeltent op en is het fijn als je meehelpt bij het in- en uitladen van de truck.

Houd er rekening mee dat je individuele vrijheid tijdens een safarireis minder groot kan zijn dan je gewend bent en dat je meestal vroeg op moet staan. Wandelingen zijn prachtig, maar kunnen door de warmte en heuvelachtig terrein wel zwaarder zijn dan gedacht. De wandelingen zijn altijd optioneel. Deze reis is bijzonder afwisselend, maar ook intensief! Er zijn een paar lange reisdagen. Voor eventuele ongemakken word je wel volop beloond met avontuur, prachtige natuur, veel wild en soms ongedwongen ontmoetingen met kleurrijke stammen.

Mocht je twijfelen over mogelijke deelname, neem dan contact met ons op.

 Paspoortinformatie

Iedereen heeft een paspoort nodig dat na vertrek uit alle landen nog zes maanden geldig is.

NB. Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig.

Daarnaast is het vanaf september 2018 verplicht voor personen van 18 jaar en ouder om een ID-kaart of paspoort te kunnen tonen bij de entree van diverse nationale parken.

Om de permit voor het Sperrgebiet te kunnen krijgen, hebben we een goed
leesbare scan van je paspoort nodig. Stuur deze uiterlijk 5 weken voor vertrek naar service@sawadee.nl. Dit is alleen van toepassing als je de optionele excursie naar het Sperrgebiet geboekt hebt.

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten (een geldig paspoort en eventuele benodigde visa) te beschikken. Hou er rekening mee dat bij sommige beroepen (o.a. @media en/of krijgsmacht) soms een andere dan de reguliere visumprocedure moet worden gevolgd. Voor reizigers met een andere dan de Nederlandse of Belgische nationaliteit kunnen afwijkende visumvoorwaarden van toepassing zijn, anders dan in onze reisbeschrijving vermeld. Indien door de desbetreffende Ambassade en/of Consulaat om persoonlijke redenen geen visum aan jou wordt toegekend, kan Sawadee Reizen niet aansprakelijk worden gesteld. Conform de ANVR-Reizigersvoorwaarden (Boekingsvoorwaarden) 2019 art. 6.4 komen onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger. Wel kun je het risico op het buiten je schuld om niet krijgen van een visum bij sommige verzekeraars laten afdekken.

Verder dienen alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun (minderjarige = t/m 17 jaar) kind bij reizen buiten het Schengen-gebied te kunnen aantonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind. Denk hierbij bijvoorbeeld aan (advies Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee): Verklaring toestemming vakantie en kopie paspoort andere (niet-meereizende) ouder, recent uittreksel BRP kind, eventueel uitspraak met betrekking tot gezag en omgang/ouderschapsplan/geboorteakte kind. Zorg dus dat je op tijd over de juiste papieren beschikt. De Koninklijke Mareschaussee heeft extra controles aangekondigd voor deze zomer. Voor overige informatie kun je terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Voor reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.

Let op: De letter ‘O’ komt in het Nederlandse paspoortnummer niet voor. Het gaat dus altijd om het cijfer ‘0’. Dit geldt ook voor het nummer op een identiteitskaart.

 Visuminformatie

Voor deze reis hoeft voor vertrek geen visum te worden aangevraagd.

Voor zowel Zuid-Afrika, Namibië als Botswana is geen visum nodig.


Voor Zimbabwe heb je wel een Kaza visum nodig dat aan de grens verkrijgbaar is. Dit visum (multiple entry) is 30 dagen geldig en de kosten hiervan bedragen eenmalig 50 USD. Dit is een visum voor zowel Zambia als Zimbabwe. Hiermee kun je tijdens de reis meerdere malen van Zimbabwe naar Zambia en vice versa reizen. Het voordeel hiervan is dat je de Vic Falls van beide kanten kunt bekijken en daar niet een apart visum voor aan hoeft te schaffen.

De terugvluchten van onze reisroutes Kaapstad-Vic Falls proberen we standaard te reserveren vanuit Victoria Falls in Zimbabwe. Omdat het vluchtschema op dit traject nog wel eens wil wijzigen, zijn we soms genoodzaakt om uit te wijken naar een terugvlucht vanuit Livingstone, dat net over de grens in Zambia ligt. Dankzij het Kaza visum zijn hier geen extra kosten aan verbonden.

Je reisbegeleider assisteert je hier ter plaatse graag mee. NB: alle visa kunnen uitsluitend contant in Amerikaanse dollars worden voldaan.


Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten (een geldig paspoort en eventuele benodigde visa) te beschikken.

Bovenstaande richtlijnen gelden voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade, Visumcentrale-Nederland of Visumcentrale-België.

  Financiën

Valuta


In Zuid-Afrika is de Rand de nationale munteenheid. In Namibië is dit de Namibische dollar, maar hier kun je ook met de Zuid-Afrikaanse Rand betalen. De rand en de Namibische dollar zijn aan elkaar gekoppeld en in Namibië volledig inwisselbaar. In Zuid-Afrika kun je echter niet met de Namibische dollar betalen. In Botswana betaal je met de pula. In Zimbabwe betaalde men lang met de Zimbabwaanse dollar, maar deze is in 2009 afgeschaft.

Voor de actuele wisselkoers verwijzen we naar Oanda.


Pinnen, cash en creditcard


Namibië en Zuid-Afrika: In Zuid – Afrika is de Rand de nationale munteenheid. In Namibië is dit de Namibische dollar, maar hier kun je ook met de Zuid-Afrikaanse Rand betalen. Betalen met de Rand is echter het voordeligst.


Zimbabwe en Botswana: In Zimbabwe en Botswanan kun je met de dollar betalen. Neem van te voren contant geld op (overweeg kleine coupures van 5 en 10 biljetten en wissel vreemde valuta in bij een lokale bank) of betaal met je creditcard, deze worden in de meeste locaties, zoals restaurants over het algemeen geaccepteerd. Optionele activiteiten kunnen worden betaald per kaart of in dollars. Sommige operatoren accepteren nog steeds buitenlandse valuta, maar daar is geen garantie voor. We raden aan ongeveer € 100-150 of US $ 150 aan contanten mee te nemen. Het KAZA-visum voor Zimbabwe en Zambia ($ 50) moet ter plaatse worden betaald en kan in Amerikaanse dollars worden betaald.


Creditcard: Wij adviseren waar mogelijk een creditcard te gebruiken. Neem deze dan ook zeker mee op reis.


Een overzicht van beschikbare pinautomaten en plekken waar je met creditcard kunt betalen vind je op www.mastercard.com. We raden je aan een extra pinpas en/of creditcard mee te nemen voor noodgevallen. In het buitenland is voor het gebruik van een creditcard altijd een pincode nodig.

Misbruik van bankpassen en/of skimmen is een wereldwijd probleem en veel banken hebben inmiddels pinbetalingen in het buitenland uitgeschakeld. Als je buiten Europa reist, zorg er dan voor dat je met je bankpas geld kunt opnemen buiten Europa. Informeer bij je bank of je bankpas goed is ingesteld en hoe je dit desgewenst kunt aanpassen naar 'wereld'.

Zakgeld

Het richtbedrag aan zakgeld op deze reis is € 250 per persoon per week.

Dit bedrag is een gemiddelde van wat reizigers de laatste jaren tijdens deze reis hebben uitgegeven aan maaltijden en drankjes, bijkomende excursies, entreegelden, eventuele plaatselijke luchthavenbelastingen en fooien. Natuurlijk is je eigen uitgavenpatroon hierbij ook bepalend. Souvenirs zijn daarom niet inbegrepen. Tijdens de reis zijn verschillende (optionele) excursies mogelijk, die je ter plaatse (met behulp van de reisbegeleider) kunt boeken. Indien een excursie beter vooraf kan worden geboekt, dan staat deze vermeld in de reisbeschrijving en op het boekingsformulier.

Enkele voorbeelden van uitgaven tijdens deze reis:

Combinatie visum Zimbabwe & Zambia (aan de grens verkrijgbaar) US$ 50
Luchthavenbelasting Zambia (als je vanuit Zimbabwe terug vliegt, zijn er geen kosten) US$ 25
fooien € 150,-
etenspot tijdens kampeernachten € 300,- Graag ter plaatse bij aankomst aan de lokale gids voldoen. Bij voorkeur in biljetten van €50,-
- Entreegelden Victoria Falls US$ 50,-
Optionele excursies:
- Boottocht Chobe € 40
- Gamedrive Chobe € 40
- Robbeneiland Kaapstad € 35,-
- Dagtocht Sperrgebiet € 299,-

Houd er rekening mee dat de excursies bij de Victoria Watervallen een stuk duurder zijn dan op andere plekken in de reis. De townshiptour in Swakopmund kost rond de €49,-. Kanoën op de Oranjerivier kost ongeveer €30,-. Een sunsetcruise op de Zambezi kost rond de 60 dollar, kanoën op de Zambezi rond de 175 dollar. 

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2024. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de dollar en lokale valuta gewijzigd zijn waardoor de prijzen van excursies en activiteiten mogelijk anders uitvallen.

  Maaltijden

Tijdens deze reis zijn de volgende maaltijden inclusief:
 • 11x ontbijt

Voor de overige maaltijden tijdens deze nachten heb je de gelegenheid om zelf uit eten te gaan. Ook in sommige parken (o.a. in Etosha) zijn restaurants te vinden. Voor de maaltijden tijdens de kampeerovernachtingen wordt een eetpot opgesteld. Geld voor de maaltijden wordt door alle groepsleden in de eetpot gestort. Dit bedrag is al inbegrepen in het bedrag aan persoonlijke uitgaven. De kok die mee gaat op reis doet de boodschappen en kookt. Meehelpen met hak- en snijwerk in de kampkeuken wordt op prijs gesteld en het is nog leuk ook. Er wordt van je verwacht dat je om en om de afwas doet met z'n tweeën of drieën. Voor drankjes wordt een aparte dranklijst gemaakt. Je zult merken dat een reis naar Afrika vaak iets minder individuele vrijheid biedt dan een reis naar Latijns-Amerika of Azië. Daarom zal de individuele vrijheid tijdens deze reis wellicht wat minder zijn dan dat je gewend bent. 


Eten en drinken


De keuken van Zuidelijk Afrika verschilt per bevolkingsgroep. De zwarte bevolking eet, net als elders in Afrika, voornamelijk maïspap (mieliepap) met een stoofschotel. De blanken in Zuidelijk Afrika zijn gek op vlees, het liefst in grote hoeveelheden, geserveerd met groenten. Een populaire bezigheid met een belangrijke sociale functie is de ‘braai’ ofwel de barbecue. De blanke Namibiërs houden de Duitse keuken in ere. Het nuttigen van ‘fast food' is erg populair in Zuidelijk Afrika. Het is in vrijwel elke stad mogelijk om snacks te kopen zoals patat, hamburgers, worstjes, eieren, vis en kip. Het wordt aangeraden om in Zuidelijk Afrika mineraalwater te drinken. Dit is bijna overal verkrijgbaar. Frisdranken als Coca Cola en Fanta zijn overal te koop, evenals koffie en thee.

  Taal & Cultuur

Taal: In de landen die we aandoen worden veel verschillende talen gesproken. In Zuid-Afrika en Namibië wordt door de blanke bevolking voornamelijk Afrikaans gesproken en ook voor de meerderheid van de andere volken in Namibië is dit de tweede taal. Iedereen spreekt echter ook Engels. In Botswana is Tswana en Zimbabwe zijn Shona en Ndebele de officiële talen. Hier spreekt men geen Afrikaans meer, maar ook hier kun je overal met Engels terecht.

Cultuur: Zuid-Afrika heeft een zeer multicultureel volk. Niet voor niets worden de vele bevolkingsgroepen in Zuid-Afrika ook wel 'Rainbow Nation' genoemd. Over het algemeen kleden Zuid-Afrikanen zich redelijk Westers. Nette en ietwat bedekte kleding is de norm. Houd hier rekening mee tijdens de reis. 

 Wat neem ik mee op reis

Bagagekeuze 

Ter plaatse maakt het vervoer vaak deel uit van het avontuur. Reizen per (privé) bus, truck, boot, trein, terreinwagen; tijdens een Sawadee reis kan het allemaal! Omdat de bagageruimte in deze vervoermiddelen vaak beperkt is, raden we je af om een harde koffer mee te nemen. Het beste kun je kiezen voor een flexibele rugzak, sporttas of zachte koffer. Kijk daarnaast ook eens kritisch naar wat je echt nodig hebt op reis, de ervaring leert dat je al snel te veel meeneemt. Omdat je zelf verantwoordelijk bent voor het dragen van je bagage naar de accommodatie, geldt in dit geval: less is more!

Luchtvaartmaatschappijen staan meestal 1 stuk ruimbagage van maximaal 20 kilo toe. Voor binnenlandse vluchten hanteren sommige luchtvaartmaatschappijen een lagere bagagelimiet. Dit staat dan vermeld in het tabblad 'vluchtinfo', onder het kopje vluchtinformatie. Wij adviseren om onmisbare spullen, zoals bijvoorbeeld medicatie en wandelschoenen, aan te trekken of in je handbagage te stoppen.

Vanaf heden gelden er strengere regels op de luchthaven van Johannesburg met betrekking tot bagage. De bagage moet tenminste over één platte kant beschikken en lange draagriemen moeten worden verwijderd. Deze nieuwe regels zorgen voor een versneld bagageproces en voorkomen verstoppingen op de bagageband. Indien je bagage niet voldoet aan de vereisten kun je op de luchthaven je bagage laten verpakken in plastic zodat er een platte zijde gecreëerd kan worden.

Het is op deze reis niet mogelijk harde koffers mee te nemen. De ruimte in de bus is hiervoor te beperkt.
Vanwege het stof dat door zelfs de kleinste kieren in de bus komt, is het aan te raden een zogenaamde flightbag mee te nemen. Hiermee bescherm je je bagage tijdens de vlucht, maar dus zeker ook ter bescherming tegen het stof onderweg.

Kleding

Aangezien we verschillende klimaatzones bereizen kunnen de temperatuurverschillen groot zijn. In Namibië en Zuid-Afrika vriest het ’s nachts vaak in de periode juli-augustus en soms in september en oktober. Daarom is het handig om laagjeskleding mee te nemen: kledingstukken die je als het afkoelt over elkaar heen kunt aantrekken en bij warmer weer snel kan uittrekken.

Wat je écht nodig hebt:

 • Reisdocumenten: zie Paspoort & Visum
 • Dagrugzak voor tijdens wandelingen en excursies
 • Lakenzak, slaapzak (van juni t/m september een warme slaapzak), hoofdkussen
 • Kleding: warme muts en handschoenen (van juni t/m september), laagjeskleding
 • Handdoek (sneldrogend), strandhanddoek
 • Toiletartikelen
 • Schoeisel: schoenen waar je goed op kunt wandelen
 • Accessoires: hoedje/petje, zonnebril, zaklamp, 
 • Lunchbox voor het meenemen van ontbijt en lunch onderweg
 • Reisapotheek

Wat handig is om mee te nemen:

 • flightbag (beschermhoes voor rugzak of tas), ook handig tegen stof
 • moneybelt/heuptasje
 • hervulbare drinkfles (scheelt plastic afval)
 • tas voor kleine aankopen (scheelt plastic afval)
 • verrekijker

Wat je niet mag meenemen: 

Plastic producten, waaronder tassen en flessen, veroorzaken grote milieuproblemen. Het is een wereldwijd probleem en landen over de hele wereld hebben maatregelen getroffen om het gebruik van plastic te verminderen. Plastic zakjes zijn hierom ten strengste verboden in de nationale parken van Namibië en Botswana. In de rest van het land is het wel toegestaan, maar houd er rekening mee dat er in de nationale parken wel streng op gecontroleerd kan worden.

Fotografie, video en opladen

In de meeste hotels kun je de batterijen van je camera opladen, maar op campings kan het soms problematisch zijn. Neem voor de zekerheid dus reservebatterijen of een Powerbank mee.

Voor het opladen van je elektrische apparaten tijdens de reis heb je de juiste stekker nodig. Het is handig om van te voren te controleren of een wereldstekker noodzakelijk is. Een overzicht van de type stopcontacten van elk land vind je via deze link.

NB: Stekkers in Zuid-Afrika wijken af van de rest van de wereld en de gemiddelde wereldstekker biedt geen uitkomst. Vraag specifiek naar een Zuid-Afrikaanse wereldstekker, of koop er voor een paar euro een in Kaapstad of op het vliegveld van Johannesburg.

Een drone mee op reis?

Drones worden een steeds populairder hulpmiddel om foto’s of video-opnamen te maken. Het is echter lang niet altijd toegestaan deze te gebruiken. Mocht je overwegen een drone mee te nemen, dan raden we je ten zeerste aan je goed te verdiepen in de lokale wet- en regelgeving omtrent het gebruik ervan. Daarnaast is het van belang dat je je verdiept in de regels van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt, naar/van de bestemming en eventuele binnenlandse vluchten. Niet alle maatschappijen hanteren dezelfde regels voor het meenemen van een drone. Je kunt verplicht worden deze in je ruimbagage te doen of juist als handbagage mee te nemen.

Graag willen we het volgende benadrukken:

 • Het eventueel meenemen en gebruiken van een drone is geheel op eigen verantwoordelijkheid en risico. 
 • Twijfel je over de regels omtrent het gebruik van een drone, neem deze dan niet mee op reis. 
 • Houd er rekening mee dat het ongeoorloofd gebruik van een drone zwaar gestraft kan worden. 
 • Neem je toch een drone mee, gebruik deze dan op momenten dat je de tijdsplanning / voortgang van de groepsreis niet belemmert. 
 • In ‘gevoelige gebieden’, bijvoorbeeld gebieden met militaire activiteiten, kunnen afwijkende regels gelden.

Lees op de website Droneopreis.nl meer over de regels bij het meenemen van een drone naar jouw reisbestemming.

 Gezond en veilig op reis

Medicijnen

We raden je aan om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten en reisziekte. Daarnaast zijn een tekentang en ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) aan te raden. Onze reisbegeleiders hebben zelf ook een beperkte EHBO-kit mee. 

Gebruik je speciale medicijnen(bijv. medicijnen die onder de opiumwet vallen en/of grote hoeveelheden), neem dan voldoende mee en vraag je apotheek om een KNMP-reisdocument voor je op te stellen. Houd dit document in je handbagage.

Vaccinaties en malariaprofylaxe

Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malariaprofylaxe bijzonder vaak veranderen, raden we je aan contact op te nemen met de lokale GGD, je huisarts of Thuisvaccinatie.nl. Het is handig om deze reisroute mee te nemen tijdens de afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet vier tot zes weken voor vertrek begonnen worden. Bekijk hier meer uitleg over beschikbare vaccinaties.

Bepaal goed voor jezelf of je de reis aan kunt. Het is een redelijk intensieve reis met kamperen. De wegen en het vervoer is niet altijd hoe wij dat gewend zijn. Laat je dan ook goed informeren of de reis qua zwaarte bij je past. 

Voor deze reis wordt in de regel geadviseerd je te beschermen tegen:
DTP (difterie, tetanus, polio)
Hepatitis A
Rabiës
Malaria, komt voor in Zimbabwe, Botswana en het noorden van Namibië
Zika-virus, komt voor in Zuid - Afrika, Namibië, Botswana en Zimbabwe

Thuisvaccinatie.nl

thuisvaccinatie

Sawadee werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit is een landelijk werkend vaccinatiecentrum. Zij vaccineert aan huis of op locatie en geeft je advies over het gebruik van malariaprofylaxe. Gecertificeerde medewerkers komen bij je langs wanneer het jou uitkomt, zelfs in de avonduren. Dus geen reis- en wachttijd! De tarieven liggen op het niveau van of zelfs lager dan die van de GGD of huisarts. Klik hier voor meer informatie over Thuisvaccinatie, zoals de voordelen, de werkwijze, en het maken van een afspraak.

Check je reisverzekering!

Logo Ik kies zelf van a.s.r.

De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. Daarom stellen we een individuele reisverzekering verplicht. Meer informatie over het Sawadee Verzekeringspakket i.s.m. Ik kies zelf van a.s.r. vind je hier.

Veiligheid en reisadvies en entreevoorwaarden

De veiligheid van klanten en personeel staat bij Sawadee altijd op de eerste plaats. Via onze contacten met agenten en lokale autoriteiten volgen wij de veiligheidssituatie op al onze bestemmingen doorlopend. Daarnaast is het belangrijk om te weten wat de entreevoorwaarden zijn voor jouw bestemming. Als Nederlandse reisorganisatie baseert Sawadee haar adviezen op die van de Nederlandse overheid. Belgische reizigers raden we aan ook de adviezen van de Belgische overheid te raadplegen. Afwijkende adviezen kunnen effect hebben op de reisverzekering. Check altijd de voorwaarden van je eigen reisverzekering.

Voor Nederlandse reizigers: > Check deze pagina voor meer informatie
Voor Belgische reizigers: > Check deze pagina voor meer informatie

Let op: reisadviezen en entreevoorwaarden worden altijd gebaseerd op het land van vertrek. Vlieg je vanuit Nederland maar heb je de Belgische nationaliteit, dan zijn de Nederlandse reisadviezen van toepassing. Mochten er entreevoorwaarden zijn om van België naar Nederland te reizen, neem dan even contact met ons op.


Moeilijker bereikbare gebieden en trekking op grote hoogte

Een aantal van onze reizen gaat (deels) door meer afgelegen gebieden. Dit heeft tot gevolg dat wanneer er (medische) hulp ingeroepen moet worden, dit langer kan duren dan we in Nederland gewend zijn. Ook kan de standaard van de mogelijk te bieden zorg lager liggen dan gewend. Neem dit risico in overweging alvorens deze reis te maken. Ga je tijdens de reis een meerdaagse trekking maken op (grote) hoogte? Check dan de maximale hoogte die je bereikt en of jouw reisverzekering een repatriëring op die hoogte dekt, bijvoorbeeld een helikopter redding boven de 4.000 meter.

Risicovolle activiteiten

Sawadee organiseert avontuurlijke actieve rondreizen. Voor sommige reizigers bestaat het avontuur uit activiteiten zoals raften, kajakken, zip-linen, sandboarden, ballonvaren, mountainbiken of snorkelen. Waar wij dit soort activiteiten (optioneel) aanbieden hebben wij uiterste zorg betracht in het vinden van betrouwbare partners met een hoge standaard voor veiligheid. Echter, zelfs met goede voorzorgsmaatregelen en goede partners blijven dit risicovolle en onvoorspelbare activiteiten. Wanneer wij op bepaalde bestemmingen deze activiteiten niet aanbieden is dat met een goede reden. Besluit je zelf toch zo'n activiteit te ondernemen, dan is dat op eigen risico. Informeer te alle tijden of je reisverzekering dekking biedt voor deze activiteiten.

Veiligheid op de weg

De staat van het wegennet en het weggedrag van de overige weggebruikers is van mindere kwaliteit en minder voorspelbaar dan in Nederland. Dit brengt enig risico met zich mee. Wij maken gebruiken van uitvoerig gekeurde voertuigen en getrainde en ervaren chauffeurs. De chauffeurs en de lokale partners voldoen aan de door ons gestelde criteria en worden met regelmaat getoetst om de risico's te minimaliseren.

Fietsen in het buitenland

Tijdens enkele van onze reizen bieden wij de mogelijkheid van een fietstocht of fietsverhuur aan. Hoewel wij Nederlanders natuurlijk zeer ervaren fietsers zijn dien je er rekening mee te houden dat de wegen en de medeweggebruikers in het buitenland minder berekend zijn op fietsers. Houd je aan de aanwijzingen en voorschriften van de reisbegeleiding, wees extra alert en rijd defensief.

Zwemmen in open water

Tijdens veel van onze reizen heb je verschillende mogelijkheden om een verfrissende duik te nemen of te zwemmen in een meer, rivier of de zee. Omdat je zwemt in onbekend gebied dien je de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Voordat je besluit om ergens te gaan zwemmen raden wij je aan om altijd de reisleider te raadplegen in verband met bijvoorbeeld sterkte stromingen die we in Nederland niet gewend zijn. Kijk ook altijd of er veiligheidsinformatie wordt gegeven in de vorm van bijvoorbeeld waarschuwingsvlaggen. Wees op de hoogte van je omgeving en zwem niet alleen of ’s nachts.

Raften

In Victoria Falls (Zambia & Zimbabwe) bieden (lokale) organisaties mogelijkheden aan om te raften. Raften blijft, zelfs met goede voorzorgsmaatregelen, altijd een risicovolle en onvoorspelbare sport. Wanneer je zelf een raftexcursie wilt boeken, is dat op eigen risico. Als je gaat raften informeer dan altijd of je reisverzekering hiervoor dekking biedt.

 Contact tijdens de reis

Tijdsverschil


Tijdens onze zomertijd is er geen tijdsverschil met Zuidelijk Afrika. Behalve in Namibië: hier is het dan 1 uur vroeger. In onze wintertijd is het in heel Zuidelijk Afrika 1 uur later dan in Nederland.


Contact met het thuisfront


Je kunt mobiel bellen en sms’en vanuit Zuidelijk Afrika, maar de kosten zijn buiten de Europese Unie vrij hoog. Bij aankomst in het land krijg je een sms van je provider met de tarieven. De meest voordelige manier om te communiceren met het thuisfront is via Wi-Fi (WhatsApp berichten, WhatsApp bellen of e-mail). In de meeste hotels kun je gebruikmaken van het Wi-Fi netwerk. Houd er rekening mee dat de verbinding soms traag kan zijn, weg kan vallen of soms niet werkt. In alle steden en op de grotere wegen heb je mobiel bereik. In alle steden zijn internetcafés.
Post vanuit Zuidelijk Afrika doet er normaal gesproken zo'n twee weken over.

Noodgevallen en calamiteiten

Zorg ervoor dat thuisblijvers altijd op de hoogte zijn van zowel je reisschema als je vluchtgegevens. Actuele vluchttijden zijn te vinden op de website of in de app van de betreffende luchthaven. De apps zijn meestal gratis te downloaden in de app stores. Bijvoorbeeld: 

We sturen geen lijst van de hotels waar we tijdens de reis verblijven omdat deze nog wel eens wisselen en de kamers vaak onder een andere naam geboekt zijn. In geval van nood zijn we voor zowel reizigers als thuisblijvers 24 uur per dag bereikbaar. Bel daarom niet met het hotel maar met Sawadee. Tijdens kantooruren kun je ons bellen op +31204202220. Buiten kantooruren word je doorgeschakeld met onze alarmdienst of kun je direct ons noodnummer bellen: +31206516035.

Tip: maak een digitaal dossier aan. Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Zo heb je, ingeval van diefstal of verlies tijdens de reis, altijd kopieën van je belangrijke papieren achter de hand.

 Duurzaam toerisme

Toerisme is één van de grootste industrieën ter wereld, met een enorm potentieel aan economische groei en werkgelegenheid. Helaas veroorzaakt toerisme ook negatieve effecten op de natuur en lokale culturen. Wij proberen op zoek te gaan naar duurzame alternatieven om de negatieve effecten van toerisme te beperken en de positieve effecten te versterken. Ook houden we ons zoveel mogelijk aan culturele codes en verwachten dat ook van onze reizigers. Het is -indien van toepassing- gemakkelijk om te vergeten dat we soms door zeer arme gebieden reizen. Wil je weten hoe jij kan meehelpen? Bekijk hier onze 15 tips om duurzamer te reizen. 


Duurzaam toerisme in Zuidelijk Afrika

Een reis naar Zuidelijk Afrika is natuurlijk niet compleet zonder een safari. Veel wilde dieren in Zuidelijke Afrika lopen het risico om illegaal gestroopt te worden. Door als reiziger op safari te gaan, draag je juist bij aan de bescherming van wilde dieren. De dieren worden namelijk meer waard levend, doordat reizigers betalen voor accommodaties, eten, vervoer en gidsen. Dan een dier is wanneer het wordt gedood en verkocht, zoals voor hun slagtanden of huid.

Om nog meer bij te dragen aan het beschermen van dieren heeft Sawadee een dierenwelzijnsbeleid waar al onze excursies aan moeten voldoen. Om de wilde dieren zo min mogelijk te storen zullen we daarom tijdens de safari’s gepaste afstand houden van de dieren. Excursies waar direct contact is met wilde dieren, zoals het ‘lopen met leeuwen’ biedt Sawadee niet aan. In dit blog kun je meer lezen over diervriendelijk reizen.

Accommodaties

Samen met onze lokale partners probeert Sawadee onze reizen in Namibië zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Dit doen we door tijdens veel van onze reizen gebruik te maken van kleinschalige accommodaties of campings. Ook reguliere accommodaties kunnen positieve impact maken, zo bleek uit een analyse in 2023 dat 49% van de accommodaties in Namibië aantoonbare stappen zet op gebied van duurzaamheid.

Een aantal accommodaties heeft bijzondere projecten om de lokale gemeenschap en/of natuur te steunen. Bij Sawadee vinden we het belangrijk om dit soort projecten nog extra te steunen. Daarom heeft Sawadee in 2023 een school in Rundu gesteund in de renovatie van een klaslokaal en schoolplein. En wordt een jaar lang ontbijt voor de 40 leerlingen verzorgt. Ook steunt Sawadee een accommodatie aan de Okavango-rivier dat een herbebossing project beheert. 

Lokale projecten

Sinds 2020 is Sawadee sponsor van Hout Bay United Football Community (HBUFC). Dit project is in 2016 gestart en houd sindsdien al zo'n 10.000 kinderen van de straat. Dit doen ze door middel van sport in combinatie me life skill cursussen, huiswerkklassen en de belangrijkste trots: het creëren van saamhorigheidsgevoel, sociale controle en discipline. Daarnaast creëren ze banen voor de oudere kinderen. 

Groepsrondreis Zuidelijk Afrika - kampeerreis

Roadtrip van Kaapstad naar de Victoria Falls

Zuidelijk Afrika rondreis
27 dagen vanaf € 3.949 p.p.

Bijkomende kosten €26,25
p.p. o.b.v. 2 personen

Avontuur-Plus
Naar boven