< Terug naar overzicht
Panoramaroute: de mooiste route van Zuid-Afrika Bronvermelding: Janou Zoet

Panoramaroute: de mooiste route van Zuid-Afrika

Wie denkt dat er in Zuid-Afrika alleen wilde dieren te zien zijn, heeft het mis. Het land heeft zoveel natuur te bieden. De Panoramaroute bijvoorbeeld. Een absolute must see, met uitzichten die je nog lang bij zullen blijven.

De Panoramaroute ligt ten westen van het Krugerpark in de provincie Mpumalanga en begint in het stadje Graskop. De route loopt grotendeels langs de Blyde River Canyon, een spectaculaire kloof van wel 30 kilometer lang.

Het is een van de mooiste (natuur)gebieden in Zuid-Afrika. Boordevol rivieren, watervallen, oneindige uitzichten en diepe canyons. Vanuit Graskop leidt de route je o.a. langs adembenemende punten als God’s Window, Bourke’s Luck Potholes en The Three Rondavels.

Graskop

Startpunt Graskop is een overzichtelijk stadje met hotels, winkeltjes en restaurantjes. Wil je op souvenirjacht of lekker eten, dan kom je in Graskop zeker aan je trekken. Neem het restaurant Harrie’s Pancakes bijvoorbeeld, waar heerlijke en bijzondere pannenkoeken geserveerd worden. Graskop is een prima begin van je Panoramatour.

God’s Window

De wandeltocht naar het uitzicht duurt ongeveer 10 minuten en kan op verschillende manieren gedaan worden. De lange route brengt je naar het hoogste punt van God’s Window. Een leuke wandeling die je met wat klimmen en klauteren over rotsen en door de jungle naar het spectaculaire uitzicht en de diepe afgrond brengt. Overweldigend mooi! Een van de meest indrukwekkende vergezichten die ik ooit heb gezien.

Tip: voor het uitzicht hoef je niet perse naar het hoogste punt. Ook de lager gelegen uitkijkpunten zijn prachtig. En vaak een stuk rustiger.

Bourke’s Luck Potholes

Hoe indrukwekkend rotsformaties en watervallen kunnen zijn, bewijzen de Bourke’s Luck Potholes wel. Het gebied is vernoemd naar goudzoeker Tom Bourke en gevormd door eeuwenoude erosie. In de kloven van zo’n 30 meter diep zie je bijzondere gaten die door de stroom van het water gevormd zijn. En nu gezien worden als natuurlijke wensputten. Ook watervallen en vlakkere rotspartijen ontbreken niet. Neem de tijd om rustig rond te lopen en dit bijzondere gebied in je op te nemen. En vergeet niet om een wens te doen :).

De Drie Rondavels

Nog een voorbeeld van immense natuur en prachtig uitzicht. De naam ‘Rondavels' is afgeleid van het Zuid-Afrikaanse ‘rondawel.’ Het zijn typische huisjes met een ronde vorm en rieten dak. Laten de drie rotsformaties nou precies op die huisjes lijken. Vandaar de naam: De Drie Rondavels. De rotsen liggen zo’n 700 meter boven het omliggende landschap. Niet alleen de Rondavels zijn de moeite waard om te bekijken, ook links en rechts van de rots-hutjes is spectaculair uitzicht te zien. Om uren naar te kijken.

Dus: trek je wandelschoenen aan, zorg voor een opgeladen fotocamera en laat de Panoramaroute op je inwerken. Het zal één van de (letterlijke) hoogtepunten van je Zuid-Afrika reis zijn!

Zuid-Afrika reizen