Beste reistijd Costa Rica

Van december tot en met april is de beste reistijd, maar ook buiten deze periode is Costa Rica goed te bereizen. Het regenseizoen, ook wel 'het groene seizoen' genoemd, vind plaats van mei tot en met november. In september en oktober valt de meeste regen. Het land heeft veel verschillende microklimaatzones. Aan de kusten is het heet en tropisch, op het centraal plateau is het een stuk koeler en in de bergen kan het soms zeer koud zijn. Het weer kan snel omslaan, maar over het algemeen heerst er een aangenaam subtropisch klimaat in Costa Rica. Ongeacht in welke periode van het jaar je reist, zal het tijdens je reis wel eens regenen, Costa Rica is dan ook niet voor niets gezegend met prachtig regenwoud. De temperatuur ligt het hele jaar door tussen de 20°C en 30°C, afhankelijk van de hoogte waarop je je bevindt. 

De seizoenen in Costa Rica

  • Mei t/m november - regenseizoen 
  • December t/m april - droger seizoen 

De Caribische kust 

De Caribische kust onderscheidt zich van de rest van het land. In tegenstelling tot andere delen, heerst hier geen specifiek droog- of regenseizoen. Het is er het hele jaar door regenachtig en tegelijkertijd tropisch warm. Zon en regenbuien wisselen elkaar regelmatig af. Neem dus je regenjas en badkleding mee!

Klimaat in San José

San Jose is de hoofdstad van Costa Rica en heeft een mild klimaat. Geografisch gezien ligt de stad centraal in het land op een hoogte van 1170 meter boven zeeniveau. Onder andere door deze ligging schommelen rond de 25 graden Celsius, met af en toe een regenbui. De beste tijd om San Jose te bezoeken is tijdens het droge seizoen, wanneer het weer aangenaam is om de stad te verkennen. Houd er rekening mee dat het hoogseizoen in San Jose loopt van december tot april en dat de prijzen hoger kunnen zijn.

Wanneer is het druk in Costa Rica?

Costa Rica is het hele jaar door een populaire rondreis bestemming, maar het hoogseizoen loopt van december tot en met april en in juli en augustus. Tijdens deze periode zijn de prijzen hoger van o.a. hotels en is het drukker op de toeristische trekpleisters. Als je op zoek bent naar rust en lagere prijzen, kun je het beste reizen tijdens het regenseizoen. Houd er wel rekening mee dat sommige wegen onbegaanbaar kunnen zijn en dat sommige activiteiten niet beschikbaar zijn vanwege het weer.


Bekijk alle Costa Rica reizen