Beste Reistijd Peru | Ontdek het met Sawadee Reizen

Beste reistijd Peru

Het Andesgebergte heeft veel invloed op het klimaat in Peru. Deze immense bergketen verdeelt het land in uiteenlopende klimaatzones. Het kustgebied, dat voor een groot deel uit woestijn bestaat, is droog. In Lima valt jaarlijks niet meer dan 10 millimeter neerslag. In de hooggelegen Andes heersen overdag lentetemperaturen en 's middags als de zon schijnt, kan het er zelfs behoorlijk warm worden. 's Avonds als het donker wordt, koelt het snel en sterk af. De temperatuur kan dan beneden het nulpunt zakken en warme kleding is een vereiste! De meest geschikte reistijd wordt in Peru begrensd door het regenseizoen in de bergen, dat begint in november en duurt tot april.

De seizoenen in Peru

Het ‘droge’ seizoen: mei t/m oktober Regenseizoen: november tot april Beste reistijd: droge tijd van mei t/m oktober. De temperaturen liggen in deze tijd weliswaar wat lager, maar de hemel is meestal onbewolkt en regenbuien zijn spaarzaam. Houd er wel rekening mee dat in de bergen regenbuien gedurende het gehele jaar kunnen voorkomen. De beste reistijd in Peru wordt duidelijk begrensd door het regenseizoen in de bergen, dat in november start en duurt tot april. In deze periode zijn de Incatrail en de Larestrail vaak te modderig. Vandaar dat Sawadee Reizen ervoor kiest om deze reis alleen uit te voeren tussen mei en november. Ook in Manu valt de droge tijd van mei t/m oktober. Aangezien het deel uitmaakt van het Amazone gebied, kunnen hier het hele jaar door buien vallen.

Machu

De diverse klimaatsoorten van Peru

De diverse klimaatsoorten van Peru Niet alleen biedt een rondreis door Peru een verscheidenheid in culturen, ook heeft de natuur van dit continent werkelijk alles in huis. Als gevolg van de verschillende geografische gebieden kent het land diverse klimaatsoorten. Zo waan je je in het laagland in een tropisch regenklimaat, waarbij de temperaturen en regenval overal hoog zijn. In de bergen en op de hoogvlakte is het klimaat geheel anders. Al naar gelang de hoogte en de ligging heerst er een gematigd tot zelfs een Arctisch klimaat. De gematigde streken zijn soms regenrijk, soms droog. De westkust van Peru is droog. De droge tijd wordt eens in de zoveel jaar onderbroken door El Nino, een van de evenaar afkomstige warme stroom. Dit gebeurt meestal in december.

Beste reistijd Lima

Lima ligt langs de westkust van Peru en is de hoofdstad van het land. De stad heeft een warm woestijnklimaat en er valt jaarlijks minder dan twintig millimeter water. De gemiddelde jaartemperatuur in Lima is 19.5 graden. De maximum temperatuur ligt in de warmste maanden rond 26 á 27 graden en in de koudere maanden is het gemiddeld 15 graden.

 Cuzco Peru

Beste reistijd Cuzco

Staat Cuzco op je must-see lijstje? Zorg dan dat je deze Peruaanse stad in de periode juni t/m september bezoekt. Dit zijn weliswaar niet de warmste maanden, maar wel de periode met de minste neerslag. Wel liggen de prijzen dan een stuk hoger, omdat de meeste reizigers Cuzco in deze periode bezoeken. Houd je van iets meer rust? Bezoek Cuzco dan in mei of eind september t/m begin november. Zorg in ieder geval dat je de periode november t/m april vermijdt; in deze reistijd heb je meer kans op hevige regenbuien.

Created with Highcharts 4.0.4Chart context menuTemperatuurNeerslagCuzcoNeerslagMin. temperatuurMax. temperatuur-5°C0°C5°C10°C15°C20°C25°C0 mm50 mm100 mm150 mm200 mm250 mm300 mmjun Min. temperatuur: 1°C
janfebmrtaprmeijunjulaugsepoktnovdec

Hoe druk is het in Peru?

Als je in Peru gaat reizen, dan kan je de meeste drukte in juli en augustus verwachten. Ben er dus vroeg bij met boeken als je de Inca Trail wilt lopen. Houd er rekening mee dat de trail al 6 maanden op voorhand volgeboekt kunnen zijn. Noord-Peru wordt over het algemeen minder bezocht, dus hier zal het een stuk minder druk zijn. Hierdoor is dit gedeelte van Peru ook minder ingesteld op toeristen; de wegen en verbindingen zijn minder goed en communiceren met de lokale bevolking is ook een stukje lastiger. Toch is Noord-Peru ontzettend mooi en enorm de moeite waard!

 Huacachina Peru

Speciale evenementen in Peru

Inti Raymi

Inti Raymi, het feest van de zon, vindt jaarlijks plaats op 24 juni in Cuzco. Dit is het belangrijkste festival voor de Inca’s en trekt vele bezoekers uit zowel Peru als het buitenland.

Semana Santa

Semana Santa vindt altijd plaats in een week in maart of april. In Cuzco wordt er een indrukwekkende processie gegeven ter ere van de beschermheilige Nuestro Señor de los Temblores, welke altijd wordt gehouden op paasmaandag en witte donderdag. Niet alleen in Cuzco worden deze festiviteiten gehouden, maar ook in tal van andere dorpjes en steden in het hoogland wordt Semana Santa gevierd. En dat is geweldig om zelf te ervaren! Houd er echter wel rekening mee dat de lokale bevolking tijdens deze week er zelf op uit trekt, dus het kan flink druk zijn.

Arequipa-week

In de periode 13 – 22 augustus vindt in Arequipa het jaarlijks terugkomend evenement Arequipa-week plaats. Tijdens dit evenement kan je genieten van festiviteiten, zoals dansen, kunstnijverheidsmarkten en vuurwerk (wat altijd op 15 augustus wordt afgestoken).

Colca

Belangrijke feestdagen in Peru

In Peru zijn er verschillende belangrijke feestdagen die gevierd worden. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje.

  • 1 mei: Dag van de arbeid 
  • 29 juni: San Pedro y San Pablo 
  • 28 en 29 juli: Fiestas Patrias (Onafhankelijkheidsdag) 
  • 30 augustus: Santa Rosa de Lima 
  • 8 oktober: Slag bij Angamos 
  • 1 november: Allerheiligen 
  • 8 december: Onbevlekte ontvangenis 

  • Bekijk alle Peru reizen

 

Boek nu jullie familiereis
& krijg een Bever cadeaubon!


Boek t/m zondag 26 maart jullie familiereis voor zomer 2023 en krijg per boeking een Bever cadeaubon t.w.v. €125 om vrij te besteden. Hiermee kunnen jullie voorbereid op reis!

Hoe profiteren?
De actie wordt automatisch toegepast op je boeking. De cadeaubon wordt uiterlijk binnen 3 weken na afloop van de actie per mail toegestuurd.