< Terug naar overzicht
7 natuurwonderen in Zuidelijk Afrika

7 natuurwonderen in Zuidelijk Afrika

Bij Zuidelijk Afrika denken de meeste mensen gelijk aan wilde dieren. Het spotten van wildlife is voor veel reizigers dan ook de belangrijkste reden om een land in het zuiden van Afrika te bezoeken. Maar wist je dat er in dit deel van Afrika ook mooie landschappen te vinden zijn? In dit blog vertellen we je over 7 natuurwonderen in Zuidelijk Afrika.

1. Namib-Naukluft Nationaal Park, Namibië

Sossusvlei Namibië

Bij het Namib-Naukluft Nationaal Park gaat er misschien niet direct een belletje bij je rinkelen, maar in dit park vind je enkele van de mooiste landschappen in Zuidelijk Afrika. Bijvoorbeeld de Sossusvlei, een echte must-see tijdens een rondreis door Namibië. De Sossusvlei wordt gekenmerkt door de hoge rode zandduinen, die prachtig afsteken tegen de witte kleigrond en de vaak strakblauwe lucht. De bekendste zandduin in dit gebied is Dune 45. Voor een spectaculair uitzicht kun je deze 170 meter hoge zandduin ook beklimmen. Het is een echte aanrader om vroeg op pad te gaan en vanaf de top de zonsopgang te bekijken. Magisch! Verderop in het Namib-Nauklut Nationaal Park vind je ook de Deadvlei. Dit is een droge, witte kleivlakte waar her en der een verdwaald ogende, dode acaciaboom staat. De acacia’s kregen de kans om hier te groeien toen na hevige regenval de Tsauchabrivier overstroomde en er in het gebied ondiepe poelen water vormden. Toen de droogte terugkeerde zijn de bomen gestorven. Inmiddels zijn ze zo’n 900 jaar oud en zijn vele zwartgeblakerd door de zon, met een bizar landschap tot gevolg. 

2. Okavango Delta, Botswana 

Okavango Delta Botswana

De Okavango Delta in het noorden van Botswana is met 28.000 km2 de grootste binnenlandse delta ter wereld. Het water in de delta is afkomstig van de Okavangorivier, die ontspringt in Angola. Het water bereikt nooit de zee, met als gevolg een zeer bijzonder en waterrijk gebied, zeker in een continent dat bekend staat om de ernstige droogte. Vanwege de grote hoeveelheid water leven er in de Okavango Delta veel verschillende soorten dieren, zoals olifanten, nijlpaarden, krokodillen, leeuwen, zebra’s en meer dan 400 verschillende soorten vogels. De beste manier om de delta te ontdekken is per mokoro. Vroeger werden deze boten gemaakt van uitgeholde boomstammen, tegenwoordig van glasvezel. Ze worden door zogenaamde ‘polers’ als een gondel vooruitgeduwd door een doolhof van slootjes, stroompjes en rietkragen. Tijdens de tocht kom je heerlijk tot rust, terwijl je geniet van de omgeving en de wilde dieren die je, als je geluk hebt, onderweg tegenkomt. 

3. Fish River Canyon, Namibië 

Fish River Canyon Namibië

De Fish River Canyon wordt ook wel de Grand Canyon van Afrika genoemd. En dat is niet zo gek, want het is, met 160 kilometer lengte, 27 kilometer breedte en 550 meter diepte, de op één na grootste canyon ter wereld. De enige kloof die groter is, is (je raadt het vast al) de Grand Canyon in de Verenigde Staten. Het verschil tussen de twee zit echter niet alleen in de grootte, maar ook in het aantal toeristen. Door het beperkte aantal toeristen kun je in de Fish River Canyon in alle rust genieten van de spectaculaire uitzichten die je tijdens de vele mogelijke hikes tegenkomt. Bijvoorbeeld vanaf het uitkijkpunt bij Hell’s Bend, waar de kloof een aantal scherpe bochten maakt. Ook vanuit het noordelijke punt van de canyon, bij Hobas, heb je een heel mooi uitzicht over een deel van de kloof. Het water dat door de kloof stroomt mondt uit in de Oranjerivier, waarop je een mooie kanotocht kunt maken. Zo ervaar je dit indrukwekkende deel van Namibië weer vanuit een heel ander perspectief. 

4. Tafelberg Nationaal Park, Zuid-Afrika 

Boulder Beach Zuid-Afrika

Het Tafelberg Nationaal Park bevindt zich in de zuidwestelijke punt van Zuid-Afrika en strekt zich uit van de hoofdstad Kaapstad tot aan Kaap de Goede Hoop. Zoals de naam van het park al doet vermoeden vind je er natuurlijk de beroemde Tafelberg. Deze berg is 1086 meter hoog en dankt zijn naam aan de platte top. Het beklimmen van de Tafelberg is best een uitdaging, maar het uitzicht vanaf de top is adembenemend. Een ander hoogtepunt in het park is Kaap de Goede Hoop. De prachtige vuurtoren die hier staat is de perfecte plek om de horizon af te zoeken naar De Vliegende Hollander, het spookschip dat volgens de legende eeuwig rond de kaap vaart. Rond Kaap de Goede Hoop moet je ook je ogen openhouden voor de vele dieren die er voorkomen, zoals Kaapse bergzebra’s, steenbokken en bavianen. Houd je van dieren? Breng dan zeker ook een bezoek aan Boulders Beach, waar een kolonie van zo’n drieduizend zwartvoetpinguïns leeft. Er zijn maar weinig andere plekken waar je deze grappige beestjes van zo dichtbij kunt bekijken. 

5. Victoria Falls, Zimbabwe/Zambia 

Victoria Falls Zimbabwe Zambia

De Victoriawatervallen bevinden zich op de grens tussen Zambia en Zimbabwe en zijn met 1708 meter de breedste watervallen in Afrika. Ontdekkingsreiziger David Livingstone was in 1855 de eerste Europeaan die de watervallen zag en vernoemde ze naar de toenmalige koningin van het Verenigd Koninkrijk, koningin Victoria. Locals noemen de watervallen echter Mosi-oa-Tunya, wat ‘de rook die dondert’ betekent. En dat is zeker een toepasselijke naam, want de constante waternevel boven de watervallen is tot zo’n 50 kilometer afstand zichtbaar en het geluid van de watervallen kan gehoord worden tot een afstand van maar liefst 40 kilometer. Wil je het natuurgeweld van de watervallen in volle glorie aanschouwen, dan kun je ze het beste in het regenseizoen bezoeken. De kracht van de waterval is op z’n hoogst in mei en juni. Er valt dan per minuut zo’n 500 miljoen liter water naar beneden. Vergeet in deze maanden dus vooral je regenjas of poncho niet! 

6. Blyde River Canyon, Zuid-Afrika 

Blyde River Canyon Zuid-Afrika

De Blyde River Canyon ligt op de wereldberoemde Panoramaroute, wat eigenlijk al genoeg zegt over de schoonheid van deze plek. De Canyon is 26 kilometer lang en tot wel 700 meter diep. Door de subtropische vegetatie is de kloof, in tegenstelling tot de Fish River Canyon in Namibië, heel erg groen. In combinatie met de oranje/rode rotsen en het blauwe water van de Blyde rivier levert dit spectaculaire vergezichten op. Als je op avontuur gaat in de canyon dan moet je zeker een bezoek brengen aan The Three Rondavels. Dit zijn 3 afgeronde toppen die hoog boven het ravijn uittorenen. Vanaf het Three Rondavels uitkijkpunt heb je één van de mooiste uitzichten over de canyon. De perfecte plek om mooie foto’s te maken! Ook Bourke’s Luck Potholes zijn het bezoeken waard. Hier komen de Blyderivier en de Treurrivier samen in grote draaikolken, met als resultaat bizarre cilindervormige gaten. Een plek die je zeker niet mag overslaan als je er in de buurt bent!

7. Spitzkoppe, Namibië

Spitzkoppe Namibië

Spitzkoppe is een groep granieten rotsen die op het hoogste punt zo’n 700 meter uitsteekt boven het omliggende, platte woestijnlandschap. De rotsformatie is naar schatting zo’n 700 miljoen jaar geleden ontstaan door het instorten van een vulkaan en de daaropvolgende winderosie. Je kunt in dit gebied prachtige wandelingen maken, langs verschillende routes. Eén van de hoogtepunten die je tijdens je wandeling kunt tegenkomen is de Rock Arch. Deze reusachtige oranje boog is op natuurlijke wijze ontstaan uit de rotsen en vormt een prachtig decor voor je reisfoto’s. Ook kun je samen met een gids op zoek naar de eeuwenoude rotstekeningen van de San, de vroegere bewoners van deze regio. Aan het einde van de middag kleuren de rotsen van Spitzkoppe in verschillende tinten rood door de ondergaande zon. Vervolgens maakt het golden hour plaats voor een spectaculaire sterrenhemel, waar je na een avontuurlijke dag heerlijk onder in slaap kunt vallen.