< Terug naar overzicht
De mooiste nationale parken van Afrika op safari!

De mooiste nationale parken van Afrika op safari!

Voor veel bezoekers van Afrika blijft het onvergetelijk mooi: wilde dieren in hun natuurlijke omgeving zien. Hoe spannend is het om vanuit een jeep of tijdens een wandeltocht een luipaard te zien jagen, olifanten een boom te zien omhalen of een kudde buffels te zien voortdenderen. Bij zonsondergang kleurt de hemel vuurrood en maken cicaden een oorverdovend gesis. 's Avonds knappert een houtvuur en staan de sterren of maan te stralen. In de verte hoor je hyena's huilen. Magisch! Maar wat ritselt daar naast de tent...?

Zambia - South Luangwa National Park

Zambia is volgens ervaren Afrika-gangers hét land als het gaat om wildparken. Die zijn hier nog niet zo overspoeld door toeristen als de parken van Kenia en Noord-Tanzania, maar bieden wel alle dieren, faciliteiten en ruimte. In South Luangwa, volgens velen het mooiste park van Afrika, heb je de grootste kans van alle Afrikaanse parken om leeuwen, hyena's of een jagend luipaard te spotten. Per open jeep, maar ook lopend onder leiding van een ranger of tijdens een nachtsafari kun je dit park verkennen. Tijdens de overland trip van Zambia naar Zanzibar kamperen we twee nachten in South Luangwa.


Malawi - Liwonde Nationaal Park

Malawi is een beetje anders dan andere landen in Zuidelijk en Oost-Afrika. Hier ligt de focus voor bezoekers niet zozeer op wilde dieren, maar op de mensen, dorpen en ‘het gewone Afrikaanse leven’. En het gelijknamige meer natuurlijk, waar je heerlijk kunt zwemmen, varen en snorkelen. Van de paar wildparken die Malawi rijk is, is Liwonde het meest divers en ongerept. We gaan er hier per jeep op uit, maar een relaxte boottocht kan ook. In rustig tempo vaar je per kano of grotere boot tussen luidruchtige nijlpaarden en krokodillen, langs grazende hertjes en langs olifanten die zichzelf aan het wassen zijn. Tijdens een unieke rondreis in Malawi  kamperen we in Liwonde.


De Serengeti en Masai Mara

Wildebeesten en zebra's tot aan de horizon

Serengeti betekent in het Maasai 'oneindige vlakte'. Het wildpark is beroemd om de jaarlijkse trek. Rond mei verlaten gigantische aantallen wildebeesten en zebra's de steeds droger wordende Serengeti en trekken ze naar de Masaai Mara in Kenia. Een waar spektakel voor wie dan een gamedrive maakt. Zover het oog reikt zie je kuddes wilde dieren. Rond november trekken de dieren weer terug.

Luipaard in Kenia

Tanzania - De Ngorongorokrater

De Ngorongorokrater in Tanzania wordt beschouwd als een wereldwonder. In de 24 kilometer brede krater, die ontstond na een vulkaanuitbarsting, vormde zich een gevarieerd landschap met dieren. Middenin ligt het sodameer Lake Magadi waar flamingo's en olifanten leven. Over de vlakten struinen hyena's en leeuwen op zoek naar hun dagelijks maal. Als je geluk hebt spot je de bedreigde zwarte neushoorn.

Tanzania - Tarangire National Park

De honderden Baobab-bomen zijn kenmerkend voor dit park in Tanzania. Voor luipaarden vormen ze een ideale rustplaats, dus kijk af en toe omhoog. In het graslandschap leven verder leeuwen, giraffen en zebra. Langs de Tarangirerivier lessen olifanten hun dorst.

Tanzania - Ruaha Nationaal Park

Ruaha is een van de meest ongerepte stukjes Tanzania. Het park wordt doorgesneden door de Great Ruaha River en weidse vlaktes worden afgewisseld met heuvels die begroeid zijn met baobabs. Het is het op twee na grootste nationaal park van Tanzania en is vooral bekend om zijn grote kuddes buffels. We trekken er op uit in safari jeeps. In Ruaha is net zoveel wild te zien als in de noordelijke parken, maar hier hoef je het wild niet met honderden andere bezoekers te delen. Tijdens gamedrives kun je giraffen, olifanten en zebra's zien, maar ook koedoes, leeuwen, impala's en mangoesten. Tijdens verschillende reizen in Tanzania komen we in Ruaha.


Tanzania - Selous National Park

Selous National Park is het best bewaarde geheim van Afrika. Het is het grootste en minst bezochte wildpark van Afrika. Het ruige Selous Park in Tanzania telt echter grote aantallen krokodillen, nijlpaarden, roofdieren, olifanten, buffels, zebra's en andere grazers. Extra avontuurlijk wordt het als je te voet met een ranger op pad gaat. Mocht een eenzame buffel wat dichtbij komen... een gewapende ranger weet deze op vreedzame manier af te schrikken. Hier heb je ook de meeste kans op het spotten van een wilde hond. En er zijn veel minder toeristen.

Tanzania - Selous National Park

Kenia - Amboseli National Park

Met op de achtergrond de besneeuwde toppen van Afrika's hoogste berg, de Kilimanjaro in Kenia. Is er een mooiere setting voor het spotten van wild? Vooral olifanten kun je hier bijna altijd vinden bij de moerassen. Ze vormen kuddes van 20 tot soms 50 olifanten. Tot de moederleider ze richting Kilimanjaro dirigeert.

Kenia - Samburu National Park

In dit Keniase wildpark kun je kennismaken met bijzondere diersoorten. Denk bijvoorbeeld aan de netgiraffen en lange nekte gerenuks (ook girafantilope genoemd), die alleen in het Samburu Park voorkomen. Net zoals de oryxen (spiesbokken) en de grevy zebra's. We zullen kamperen vlak bij de Ewaso Ngiri, de rivier en levensader van dit zeer droge park. De reden trouwens dat je hier veel dieren tegenkomt, is dat ze goed tegen de droogte kunnen. 

Kenia - Lake Nakuru

Als je vanaf de Bavianenrots uitkijkt op Lake Nakuru,wordt het omgeven door een zachtroze lint. Met de verrekijker zie je pas dat het duizenden flamingo's zijn. In het park daaromheen leven waterbokken, buffels, giraffen en klipdassen. En neushoorns, die je elders in Kenia niet gemakkelijk zult vinden.

Zimbabwe - Matobo Nationaal Park

Matobo staat bekend om de witte neushoorns. Je kunt hier een optionele gamewalk maken: samen met een ranger ga je te voet of per jeep op zoek naar de zeldzame neushoorns. De rangers weten meestal wel waar de neushoorns zich ongeveer bevinden, maar het blijft toch spannend om zo op zoek te gaan. De ene helft van dit park is bestemd voor de neushoorns; in de andere helft loop je over grote granieten rotsen naar Worlds View, de plek die de niet onomstreden Cecil Rhodes begraven ligt en die hij zo mooi vond. Daarin had hij in elk geval gelijk. Tijdens een rondreis in Zimbabwe kun je het park bezoeken.


Namibië - Etosha Nationaal Park

Het gortdroge landschap en de immense witte zout-kalkvlakte maken Etosha duidelijk anders dan andere wildparken in Afrika. Schijn bedriegt, want de drinkplekken trekken grote getalen dieren aan. Vooral de drinkplaats bij de camping van Okaukuejo is populair. Bij de dieren gewoon vanwege het water; bij de mensen omdat er hier ook ’s avonds en ’s nachts een grote lamp de drinkplaats verlicht en je zo 24 uur per dag de dieren voorbij kunt zien komen. Juist omdat je na zonsondergang niet met eigen vervoer het park in mag, is dit ideaal. Drankje erbij en geduldig wachten op wat drinken gaat. Tot de kok je roept voor de avondmaaltijd natuurlijk. Tijdens een rondreis door Namibië kun je kamperen of in lodges verblijven bij Okuakuejo en Etosha Nationaal Park.