< Terug naar overzicht
Township met de kinderen

Township met de kinderen

Zuid-Afrika is een prachtig land om te bereizen met kinderen. Een rondreis door dit zuidelijkste stuk van Afrika staat dan ook in het teken van overweldigende natuur, wilde dieren en mooie ontmoetingen met lokale bewoners. De kinderen en jijzelf beleven hier een waar avontuur! 

De meeste ouders die hun kinderen mee op reis nemen willen hen ook iets leren over de wereld. Daarom is een bezoek aan een township een echte aanrader als je in Zuid-Afrika bent. Het is leerzaam voor de kinderen en een kans om in contact te komen met locals. Tijdens een geleide excursie zie je het andere Zuid-Afrika waar veel mensen leven in armoede maar er toch het best van proberen te maken.

Wat is een Township?

Een township is een gebied aan de rand van een grote stad, waar veel mensen bij elkaar wonen. Het zijn vooral de zwarte bevolking en kleurlingen die in deze kansarme gebieden leven. Mensen zijn hier arm en leven in huisjes gemaakt van hout en golfplaten. De bevolkingsdichtheid is enorm en de gebieden zijn soms gigantisch groot zoals bijvoorbeeld de township Khayelitsha, waar zo’n 1,2 miljoen mensen leven. 

De townships in Zuid-Afrika zijn vooral ontstaan in de tijd van de apartheid. De blanke regering besloot toen dat blanken en zwarten apart van elkaar moesten leven. Er ontstonden wijken en scholen voor alleen blanken. Een deel van de zwarten en kleurlingen werden gedwongen te leven aan de buitenranden van de stad, op onvruchtbare grond. De apartheid is in 1994 afgeschaft maar de townships zijn blijven bestaan. Veelal omdat de mensen er arm zijn en niet de mogelijkheid hebben iets te veranderen aan hun situatie.

Township, Zuid-Afrika

Een excursie

Inmiddels is er veel verschil ontstaan in de townships, sommige zijn verder ontwikkeld en hebben een elektriciteitsnetwerk, stromend water en geasfalteerde wegen. Andere zijn nog steeds extreem arm zonder waterleidingen en scholen. Het bezoeken van sommige townships kan heel goed maar het wordt wel altijd aangeraden om met een gids te gaan. Voor kinderen is het ook erg interessant omdat zij kunnen zien hoe de mensen leven, en ook hoe ze het beste van hun leefsituatie maken. 

Als je met het gezin een excursie maakt door een township zal je hier doorheen rijden en te voet een wandeling maken. Je maakt dan een praatje met de lokale bevolking, drinkt een drankje met ze en zal je ontdekken dat de inwoners ondanks de omstandigheden toch trots zijn op hun wijk. Op deze manier maak je kennis met de andere kant van Zuid-Afrika, een ervaring die het hele gezin zeker bij zal blijven!