< Terug naar overzicht
Voodoo in Togo en Benin: Ontdek een unieke religie

Voodoo in Togo en Benin: Ontdek een unieke religie

Je hebt vast al wel eens gehoord over de voodooreligie: een van oorsprong West-Afrikaanse godsdienst, die geen ‘toevalligheden’ of ‘ongelukjes’ kent. In de Afrikaanse landen Togo en Benin is de voodoocultuur nog steeds enorm groot. Hier geloven ze niet dat gebeurtenissen ‘zomaar’ plaatsvinden. Alles heeft een reden en alles is beïnvloedbaar.  

De voodoo cultuur in Togo en Benin

De Afrikaanse landen Togo en Benin liggen tussen Ghana en Nigeria in. Hier is de mysterieuze voodoocultuur volop aanwezig. Met name in Benin; dit land staat ook wel bekend als de bakermat van de voodoocultuur. Je vindt hier bijzondere voodoorituelen die stuk voor stuk in geheime talen, speciale dansen en ongewone diëten worden uitgedrukt.  

Het toepassen van voodoo

Aan de hand van deze geheime talen, dansen en diëten worden de alledaagse problemen opgelost. Tijdens een ceremonie komen naast de uiteenlopende dansen ook veel objecten met symbolische betekenissen voor. Denk maar aan kaarsen, voedsel, amuletten, halskettingen en afbeeldingen van Katholieke heiligen. In Togo en Benin worden ieder jaar diverse voodoofestivals georganiseerd, bijvoorbeeld aan de paradijselijke stranden Togoville en Vogan. Evengoed in Togo vind je de Akodessewa Fetisch Market; de belangrijkste en grootste voodoomarkt ter wereld! 

voodoo beeltjes in benin


Het ontstaan van het Voodoo religie

Waar de voodoocultuur vandaag de dag nog het grootste is, is deze ook ontstaan; in West-Afrika. In de loop der eeuwen heeft deze godsdienst zich verspreid naar Zuid-Amerika en het Caribische gebied. Inmiddels is de ‘cultuur’ uitgegroeid tot een heuse wereldbeschouwing waarin het geloof in een schepper, bijgestaan door goden, voorouders en geesten, centraal staat. Met name het geloof in deze geesten speelt ook in de rituelen een grote rol; zo gelooft men dat de overleden voorouders zich tijdens de dansen onder de levenden bevinden.  

De betekenis van Voodoo

Voodoo is afgeleid van het Franse ‘vous deux’, hier wil men mee zeggen: zie jezelf, kijk naar jezelf. In de voodooreligie gelooft men dat alles één groot geheel is van iets anders; dus de mensen, het universum en alles daarbinnen. Volgens de voodooreligie zijn we slechts kleine deeltjes. Wat jij bij een ander doet, doe je indirect dus ook bij jezelf. Hoewel dit principe voor buitenstaanders vaak behoorlijk zweverig klinkt, is dit voor de mensen die in voodoo geloven klare taal.

afrikaanse kunst - houten beeld in benin


Wie op rondreis naar Togo en Benin gaat, zal veel te weten komen over voodoo. In deze landen leeft de cultuur sterk.